Το μεγαλύτερο αγκάθι της ζωής μας
Καλησπέρα σε όλους σας!λοιπόν ο πατέρας μου πάσχει από διπολική διαταραχή εδώ και πολλά χρόνια(σίγουρα 10) ενώ σημερα είναι 59 ετών.γυρω στα 40 του εμφανίστηκαν διαφορα ,αγχωδης διαταραχή,κρίσεις πανικού,του ανέβαινε η πίεση και διάφορα άλλα.ηταν το άνοιγμα νέου μαγαζιού και με πολύ προσωπική δουλειά και πολύ άγχος.με τα χρόνια το άγχος του για την δουλειά ήταν πιο έντονο και αυτός πιο ενεργητικός και πιεστικός,αλλά μέχρι εκεί.απο το 2014 ( τώρα πια ξέρουμε τι ηταν) είχε περιόδους μανίας περίπου 1-2 μήνες και πάντα καλοκαίρι και τον υπόλοιπο χρόνο ήταν συνήθως κανονικός και κάποια διαστήματα καταθλιπτικός.οσο περνούσαν τα χρόνια τα διαστήματα μανίας αυξάνονταν μέχρι και το 2020 που ήταν μανιακός περίπου 10 μήνες το χρόνο.δυστυχως συνδέσαμε διάφορες συμπεριφορές της μανίας σε απλά νεοπλουτη συμπεριφορά και ότι απλά ήθελε να κάνει τη ζωή που δεν έκανε νέος.νομιζω ότι ο πατέρας μου είχε τα χειρότερα επεισόδια μανίας από ότι έχω διαβάσει.αν του αρνιοσουν κάτι που αφορούσε τη δουλειά μας ή χρήματα άρχιζε να βρίζει μπροστά σε πελάτες να πετάει πράγματα,να υποτιμάει,και εμάς και τους υπαλλήλους,τους πελάτες, τους προμηθευτές,μάλωνε με όλον το κόσμο.λογω ότι έχουμε ρευστότητα έχει σπαταλήσει χωρίς υπερβολές πάνω από 50.000 και μας έχει δημιουργήσει χρέη,είχε γκόμενες από μπαράκια με τις οποίες μιλούσε μπροστά στη μάνα μου και εμάς,καμία αίσθηση γενικά.το έπαιζε πλούσιος χωρίς να είναι.μεχρι που μου έκλεψε το κινητό για να το δώσει δώρο και τον άκουσε η αδερφή μου μετά να λέει στο τηλέφωνο φέρτο πίσω είναι της κόρης μου κτλ.οταν γέννησα το γιο μου,μου έστελνε μήνυμα σαγαπαω στο μαιευτήριο και μετά από 1 εβδομάδα με έπαιρνε τηλ να μην ξαναπατήσω στη δουλειά.την μάνα μου την έχει κάνει ξεφτίλα άπειρες φορές.δυστυχως πηγαίναμε με τα νερά του τόσα χρόνια πραγματικά για να μην μας καταστρέψει το μαγαζί ή μην κάνει κανένα κακό,φασαρίες.νομιζω ότι δυστυχώς φτάσαμε στο σημείο πρώτα να τον μισήσουμε και μετά να καταλάβουμε ότι πραγματικά έχει τεράστιο πρόβλημα.να επισημάνω ότι δυστυχώς πήγαινε σε γιατρούς όσο ήταν σε κατάθλιψη του έδιναν διάγνωση καταθλιπτικού και επί χρόνια έπαιρνε αντικαταθλιπτικά.το 2021 μετά από ένα χάος γύρω μας αποφάσισα να απευθυνθώ σε ένα γιατρό με εξειδίκευση στη διπολική ενώ είχα ψάξει τις διαδικασίες για εγκλεισμό.ευτυχως ο άνθρωπος αυτός μας έσωσε από το μαρτύριο μας και το δικό του μόνο με τα σωστά φάρμακα.2 χρόνια τώρα ήταν μια χαρά με κανένα επεισόδιο μανίας και ελάχιστα επεισόδια κατάθλιψης.πριν 1 μήνα λόγω δουλειάς πάλι ξύπνησε το θηρίο μέσα του και μπήκε σε μανία και συνεχίζει παρόλο την αύξηση της αγωγής.βεβαια δεν είναι της ίδιας έντασης με τοτε αλλά πάλι πχ δεν κοιμάται.σας τα λέω όλα αυτά παρόλο που ξέρω ότι πολλοί θα στεναχωρηθείτε γιατί έχω απορίες.. είμαι σχεδόν σίγουρη ότι δεν θυμάται συμπεριφορές του,δηλαδη δεν θυμάται επεισόδια μανίας και κατάθλιψης πολλές φορές.δεν ξέρω καν αν αντιλαμβάνεται τι κάνει,που είναι.δεν ξέρω καν αν πάσχει και από κάτι άλλο.δεν ήταν καν δεκτικός.οταν του λέγαμε ότι χρειάζεται γιατρό έλεγε ότι θέλουμε να τον βγάλουμε τρελό για να του φάμε την ανύπαρκτη περιουσία του.νοιωθαμε ότι μας μισεί και θέλει να μας καταστρέψει.ο γιατρός είπε ότι ο πατέρας μου όπως ήταν δεν μπορεί να επιστρέψει.τωρα που έχουμε επεισόδια μανίας φοβάμαι για το τι θα γίνει και που θα εξελιχτεί.ολοι λοιπόν βλέπω αναγνωρίζετε σημάδια,προσπαθείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας,ο πατέρας μου;; αν και χρησιμοποιεί μέχρι και τις ίδιες εκφράσεις όταν είναι σε μανία γενικά μπερδεύεται,δεν θυμάται.πχ όταν ήταν σε μανία θυμάται ότι είχε μαλώσει με κάποιον και όταν ήταν σε κατάθλιψη όχι.οταν έμπαινε σε μανία πάλι,ξαναθυμοταν ότι είχε μαλώσει.ο γιατρός του όταν συζητήσαμε για ψυχοθεραπεία μου είπε οχι.τωρα συνειδητοποιώ ότι το είχε πει γιατί μάλλον δεν μπορεί να βοηθηθεί πέραν των φαρμάκων.τον είχε ρωτήσει αν είμαι άτομο εμπιστοσύνης του,του είπε ναι και πάμε μαζί.μου είχε πει βέβαια ότι είναι ασθενής και εσεις πρέπει να τον παρακολουθείτε στις συναισθηματικές διακυμανσεις.επισης δεν του έχει πει ευθέως από τι πάσχει.να σημειώσω ότι τη μάνα μου την μισεί και την κατηγορεί για όλα όταν είναι σε μανία και όταν είναι σε κατάθλιψη θέλει μόνο αυτήν δίπλα του.βοηθηστε με να καταλάβω και να πάω εν των έσω της ασθενειας.θα εκτιμούσα οποιαδηποτε γνώμη,συμβουλή,βοήθεια.