Quote:
Originally posted by righttochange
Με λίγα λόγια νομίζω πως ο ψυχολόγος βοηθά τον ασθενή του σε προβλήματα που έρχονται από έξω (περιβάλλον), ενώ ο ψυχίατρος από μέσα (χημεία-φυσιολογία) του εγκεφάλου.
Δεν ειναι ακριβως ετσι, αφου παντα υπαρχει το οργανικο υποβαθρο. Ειναι λαθος νομιζω να διαχωριζουμε ψυχη και σωμα. Το θεμα ειναι η προελευση του και η προσοχη μονο στο συμπτομα (θεραπεια με χαπια) η η ολιστικη προσεγγιση του πελατη/ασθενη σαν οργανισμο που υποφερει, χωρις να παραβλεπεται η ανθρωπινη πλευρα του...
Quote:
Originally posted by righttochange
Έχω την εντύπωση, γιατί και εγώ αυτήν την απορία έχω, ότι η ψυχανάλυση αποτελεί μία προ-επιστημονική περίοδο για την ψυχολογία, με ορισμένες- ίσως- έγκυρες θέσεις και ότι οι περισσότεροι ψυχολόγοι δεν την παραδέχονται και τόσο (τουλάχιστον με την εικόνα που έχουμε από την λαϊκή μυθολογία), ενώ μάλλον δεν διδάσκεται στον πανεπιστημιακό χώρο.
Η ψυχανάλυση έχει δημιουργήσει έναν μύθο ενδεχομένως και σε βάρος της (ο ψυχαναλυτής με τα γυαλιά και το μουσάκι, το ντιβάνι κλπ κλπ). Δίνει μία αίσθηση \"μαγικού\" (είσαι έτσι κλπ) και πολλές φορές δίνει την εντύπωση ότι μπερδεύεται με πρακτικές καταφανώς μη- επιστημονικές (αστρολογία κλπ). Θα έχετε δει κάποιους να ισχυρίζονται ότι είναι αστρολόγοι-ψυχαναλυτές. Τώρα, εάν έχουν όντως λάβει ψυχαναλυτική εκπαίδευση αυτό είναι άλλο θέμα.
Από την άλλη έχω την εντύπωση ότι η ψυχολογία δεν ενδιαφέρεται για το τί είσαι (ενδεχομένως μέχρι έναν ορισμένο βαθμό) αλλά για το τί κάνεις και το πώς μπορείς να αλλάξεις για να γίνεις ευτυχισμένος ή λιγότερο δυστυχισμένος. Είναι δηλαδή μάλλον ενεργητική μέθοδος.
Τέλος, στην ψυχολογία και τις διάφορες μεθόδους της έχουν γίνει κλινικές μελέτες και έχει μετρηθεί η επιτυχία και η αποτυχία τους, ενώ στην ψυχανάλυση οι μελέτες είτε είναι δύσκολο και αδύνατο να γίνουν, είτε τα αποτελέσματα έδειξαν ότι δεν υπάρχει και μεγάλη θεραπευτική επιτυχία.
Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε και τον χρόνο που απαιτεί η καθεμία και το συνεπαγόμενο κόστος, η ψυχανάλυση είναι μακροχρόνια με σημαντικό κόστος
Η ψυχαναλυση ειναι μια παρεξηγημενη μεθοδος που εχει κακως καπηλευθει απο διαφορους (οπως εγραψες κι εσυ αστρολογους κλπ). Η επιτυχια της, εξαρταται οπως ολες οι προσεγγισεις απο την παθηση και τον ανθρωπο. Δεν μπορεις να πεις απολυτα αν ειναι λιγοτερο η περισσοτερο αποτελεσματικη σε συγκριση με αλλες μεθοδους.