Αποκοπή από τη φύση και στρες
Θα σας μιλήσω για κάτι που μου έχει κάνει τεράστια εντύπωση τα τελευταία χρόνια: παρατηρώ ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι γύρω μου, υποφέρουν από άγχος, στρες, ΓΑΔ κλπ. Και όσο πιο καταξιωμένος είναι ένας επαγγελματίας, πχ μεγαλοδικηγόρος, μεγαλογιατρός, επιχειρηματίας, τόσο πιο πιθανό να παίρνει χάπια για να διαχειριστεί το άγχος. Πιστεύω παίζει ένα ρόλο το ότι έχουμε πλέον αποκοπεί από τη φύση, οι ρυθμοί ζωής έχουν αλλάξει και όλα έχουν γίνει πιο σύνθετα. Επειδή μου αρέσει η παρακολούθηση ταινιών, συγκρίνω το σήμερα με ταινίες του '70 και του '80. Το '70 οι άνθρωποι ήταν σίγουρα πιο χαρούμενοι. Φαινόταν από τον τρόπο που ντύνονταν, με φωτεινά χρώματα γυναίκες και άνδρες και από τα τραγούδια τους. Το '80 ήταν μια μεταβατική περίοδος, αλλά και πάλι οι άνθρωποι ήταν ευτυχισμένοι, έβγαιναν, διασκέδαζαν, είχαν μεγάλες παρέες, πήγαιναν εκδρομές.
Τώρα σπάνια θα δεις στον δρόμο έναν χαμογελαστό άνθρωπο, έναν άνθρωπο που να μη βιάζεται. Ακόμα και ο τρόπος που μιλάνε, οι κινήσεις του σώματος ορισμένων ανθρώπων, δείχνουν το πόσο αγχώδεις είναι. Από την άλλη, όποτε πηγαίνω στη Χίο, βλέπω στα χωριά κυριολεκτικά άλλους ανθρώπους, πιο ήρεμους, πιο χαλαρούς. Μέχρι που έχω σκεφτεί στην πρώτη ευκαιρία να ζητήσω απόσπαση ή μετάθεση και να μείνω εκεί μόνιμα. Μου αρέσει πιο πολύ ο κόσμος και το τοπίο.
Εσείς κατά πόσο θεωρείτε ότι η ζωή σε μια μεγάλη πόλη και η αποκοπή από τη φύση, δημιούργησε ή επιδείνωσε προβλήματα με το άγχος;