Η μνήμη της κακοποίησης άλλων
****Trigger warning για όσα βρίσκονται σε κακοποιητική σχέση, ή σε στάδιο αποθεραπείας από κακοποίηση.***
Σκέφτομαι ότι έχω δει τόση βία, όχι μόνο σε μένα, αλλά σε πολλά άλλα άτομα. Μια γειτόνισσά μου, πήγαινα με τη φίλη μου, ήμασταν και οι δυο μας 14 χρόνων, και της ψωνίζαμε, γιατί δεν έβγαινε έξω, τα μάτια της ήταν τόσο μπλαβιά από το ξύλο που της έριχνε ο άντρας της. Μας περιέγραψε ότι της το μαύρισε με "γονατιά", που έμεινε στη μνήμη μου από τότε. Ο οποίος λέει την είχε "κλέψει", από μεγάλο έρωτα. Έτσι περιέγραφαν άλλοι τη σχέση τους. Έναν μεγάλο έρωτα.
Σκέφτομαι τη θεία μου, γυναίκα του αδερφού της μητέρας μου, που ήταν ένας μαλάκας κακοποιητής, που την έσπαγε διαρκώς στο ξύλο και είχε κακοποιήσει κι εμένα (εμένα προσπάθησε να με πνίξει σε ένα βαρέλι με νερό). Το θλιβερό είναι ότι κανένας ενήλικας δεν προστάτεψε ούτε εμένα, ούτε τη θεία μου. Όταν προσπάθησε να με πνίξει, γιατί του αντιμίλησα, ήμουν έφηβη και ήταν μπροστά όλοι οι ενήλικες της ευρύτερης οικογένειας, γιατί ήταν πάσχα στο χωριό και είχε μαζευτεί όλο αυτό το αηδιαστικό τσούρμο που λέγεται Οικογένεια που δεν έχεις διαλέξει, αλλά αυτή που σου σερβίρανε ως οικογένεια. Ο πατέρας μου δεν έκανε κάτι. Η μητέρα μου δεν έκανε κάτι. Οι θείοι δεν έκαναν κάτι. Δεν πήγα στην κηδεία του κι ας έκλαιγαν όλ@ με μαύρο δάκρυ γιατί ήταν μόνο 42 χρονών. Δεν έκλαψα, σκέφτηκα πόσο καλό ήταν για τον κόσμο αυτό που ψόφησε.
Τα αρσενικά του παιδιά δεν τα έδερνε όσο τα κορίτσια, τα κορίτσια δεν τα έδερνε μόνο, υπήρχαν φορές που τους ξύριζε το κεφάλι. Και στο ξύλο και την τιμωρία τα αγόρια ήταν ευνοημένα, το ξύλο ήταν πιο σπάνιο και η τιμωρία πολύ πιο ελαφριά.
Θέλω να πω, ότι η βία που καθεμιά μας έχει υποστεί, είναι αθροιστική και πως η θέαση της βίας σε άλλες, και η αναγνώρισή της, επίσης επαναλαμβάνει τον πόνο. Και πως δεν είναι μόνο το δικό μου τραύμα που θυμάμαι.
Σημείωση. Η θεία μου και μετά τον θάνατό του συνέχισε να τον τιμά. Δεν της επέτρεψε η μικροκοινωνία της επαρχίας ούτε να φτύσει στον τάφο του.