Originally posted by πανος12345
Quote:
Originally posted by Cloud
Quote:
Originally posted by πανος12345
Quote:
Originally posted by Cloud
Γεια σας ειμαι καινουριος στο forum κ ειπα κ εγω να γραψω να πω τον πονο μου.
Ειμαι 25 χρονων κ εχω ΙΨΔ και Κοινωνικη Φοβια..Οι δυο αυτες ασθενειες εμφανιστηκαν μαζι περιπου πριν 10 χρονια.Για να πω την αληθεια ακομα δεν ξερω αν η ιψδ εμφανιστηκε λογω κοινωνικης φοβιας ή το αντιθετο.Οταν αρχισε η ιψδ θα μπορουσα να πω οτι η μορφη της ηταν καπως βαρια ,δλδ ειχα αρκετες ιδεοψυχαναγκαστικες συμπεριφορες κατα την διαρκεια της ημερας,ηταν εντονες κ αφιερωνα αρκετο χρονο για να τις ξεπερασω σε σημειο που με εμποδιζαν να κανω αλλα σημαντικα κ απαραιτητα πραγματα οπως το να διαβασω για το σχολειο.Ή επισης δεν εκανα πολλα πραγματα που θα ηθελα για τον εαυτο μου και για την διασκεδαση μου λογο του οτι δεν ειχα χρονο εξαιτιας της ιψδ.Και πανω απο ολα αυτα ειχα και την κοινωνικη φοβια η οποια ηταν επισης σε μεγαλο βαθμο.Φοβομουνα να κανω πραγματα που ειχαν οποιαδηποτε σχεση με κοινωνικες δραστηριοτητες οπως το πολυ απλο να βγω με τους φιλους μου για καφε και τετοια παρομοια.Οταν ερχοτανε το παρασκευοσαββατοκυριακο που ολοι βγαινανε εγω παντα ημουνα σπιτι μονος.Το μονο που εκανα ητανε να πηγαινω στο σχολειο ή στην σχολη και ακομα και εκει αγχωνομουνα.
Ομως η κατασταση της ιψδ και της κοινωνικης φοβιας μου ευτυχως καλυτερευσε.Απο ενα σημειο κ μετα αφου εμφανιστηκανε αρχισα σιγα σιγα να γινομαι καλυτερα καθως προσπαθουσα να τις ξεπερασω.Δεν ηθελα με τιποτα να παω σε ψυχολογο κ ουτε να παρω φαρμακα και ετσι δεν πηρα.Εχω μια ισως λαθος αντιληψη για τους ψυχολογους και τα φαρμακα αλλα πιστευω οτι ειναι εντελως η τελευταια λυση που θα μπορουσα να δοκιμασω.Θα εκανα τα παντα για να τα αποφυγω οπως και εκανα.Μου ειχανε σπασει τα νευρα και ετσι το παλεψα μονος μου οσο μπορουσα μεχρι που σε καποια φαση συγκρινα τον εαυτο μου τωρα σε σχεση με το πως ημουνα πριν μερικα χρονια κ ειδα οτι ειμαι πολυ καλυτερα.Ειχα πεισμωσει κ εκανα την προσπαθεια μου.Δεν λεω οτι τα εχω ξεπερασει τελειως.Εχω ακομα και ιψδ και κοινωνικη φοβια αλλα και τα δυο ειναι σε βαθμο που μου επιτρεπουνε μια καθημερινοτητα σε ενα φυσιολογικο επιπεδο.Αφιερωνω πολυ λιγο εως ελαχιστο χρονο στην ιψδ καθε μερα και ετσι δεν με επιρεαζει πλεον ιδιαιτερα.Επισης βλαινω εξω πολυ συχνα με φιλους κ κανω πολλα πραγματα πλεων χωρις να πιεζομαι. Βεβαια ακομα αγχωνομαι σε καταστασεις ή οταν γνωριζω κοσμο αλλα το παλευω και προσπαθω να πιεζομαι ωστε να μην με νικαει ο φοβος μου κ να βγαινω οσο πιο πολυ μπορω.Αν και μαλλον δεν εχω ξεπερασει και σε τοσο ικανοποιητικο βαθμο την κοινοκη φοβια μου...ακομα κολαω σε πολλα πραγματα.Αυτα. :)
Αυτο που θα ηθελα να ρωτησω ειναι το ποτε καποιος θα πρεπει να παει σε ψυχολογο και να παρει φαρμακα;Ποιο ειναι δλδ το σημειο που καποιος λεει στον εαυτο του «ναι οκ τωρα πρεπει να το κανω!»Ποια και ποτε ειναι αυτη η λεπτη γραμμη που την ξεπερνας κ λες οτι θα το κανεις;Το ρωταω αυτο γιατι οπως προανεφερα εγω ποτε δεν ηθελα να το κανω και ελπιζο να μην το κανω ποτε.Σε σχεση με τον ψυχολογο/ψυχιατρο ισως επειδη και λογω κοινωνικης φοβιας κατα καποιον τροπο φοβομουνα και σε σχεση με τα φαρμακα απλα δεν ηθελα να τα βαλω στον οργανισμο μου λογω τυχων παρενεργειων(Δεν θελω να παρεξηγηθω.Ειναι καθαρα η δικη μου αποψη απο τα προσωπικα μου βιωματα).Ποτε λοιπον πρεπει καποις να το κανει και με ποια αφορμη;Οταν καποιος εχει κανει τα παντα για να ξεπερασει αυτο που εχει και δεν τα εχει καταφερει;Οταν απλα καποιος δεν εχει την δυναμη;Οταν καποιος απλα εχει κουραστει;Ισως ειναι απλα η ευκολη λυση;Βαζω λοιπον το ερωτημα και ελπιζω να μου απαντησετε.Το ερωτημα ειναι γενικο κ οχι απαραιτητα σε σχεση με εμενα.Πειτε μου κ εσεις πως το βλεπετε και ποτε και αν και γιατι τελικα πηγατε.Ευχαριστω! :)
αυτο που ερχεται σε αντιφαση με αυτα που γραφεις ειναι οτι εχεις μια διαγνωση απο την αφηβεια που στην εδωσε η ψυολογος η ψυχιατρος σωστα ?
αρα τι νοημα εχει ολο αυτο το ποστ?
ξερεις και εσυ και το περιβαλλον σου ποτε πρεπει να πας στον ψυχολογο η τον ψυχιατρο γιατι εεις παει ηδη!
Τωρα για τα φαρμακα, να πω μονο εδω οτι τα χορηγουν μονο γιατροι και οχι οι ψυχολογοι...
Οπως ειπα δεν εχω παει ποτε σε ψυχολογο ή ψυχιατρο.Ψαχνοντας στο internet τωρα προσφατα απλα καταλαβα οτι αυτα που εχω εχουν και ονομα και λεγονται ιψδ και κοινωνικη φοβια.Δεν εγινε καμια διαγνωση οπως λες.Οσο για το post απλα εθεσα ενα ερωτημα το οποιο ειναι γενικο και οχι σε σχεση με εμενα.
ναι , αλλα εμμεσα βαζεις σε ενα εργαλειο επικοινωνιας ιδιοτητες που δεν μπορει εκ των πραγματων να εχει!
δεν μπορει κανεις να κανει διαγνωση ενος ψυχικου νοσηματος στο διαδικτυο!
Ξερεις γιατι ?
γιατι αλλο ειναι να ψαχνεις να βρεις παρεα πχ και καποια τεστ προσωπικοτητας , απλα να σου δειχνουν καποια στοιχεια για να καταλαβεις καλυτερα τον εαυτο σου και αλλο να παρουσιαζεις μια σειρα συμπτωματων που μοιαζουν στην αναγνωση με εκεινα ενος ψυχικα ασθενη!
ενας ψυχολογος η καλυτερα ο ψυχιατρος δεν βγαζει τοσο ευκολα την διαγνωση για ενα ψυχικο νοσημα γιατι η διαγνωση ειναι τμημα σημαντικοτατο για την θεραπεια που θα ακολουθησει....
υπαρχει η ληψη του ιστορικου που παιζει πρωτευοντα ρολο , η συνετευξη με τον ψυχολογο η τον γιατρο , η αξιολογηση με διαφορους τροπους και τελος η συμφωνια της ψυχιατρικης ομαδας η καποιων μελω της για την παθηση [αν φυσικα υπαρχει καποια] και φυσικα ο τροπος θεραπειας
Προσωπικα συνεχιζω να πιστευω οτι απλα
\" χανεις την ωρα σου\"
προσπαθωντας να μαθεις το τι μπορει να κανει ενας ψυχολογος χωρις αυτο να σημαινει οτι αν τον ειες πραγματικα αναγκη ολα αυτα τα χρονια το περιβαλλον σου αλλα και εσυ ο ιδιος δεν θα εχει αναζητησει την παρεμβαση του.
επειδη ομως ρωτας πως θα το καταλαβει καποιος, οτι πρεπει να ζητησει έξωθεν βοηθεια , παλι δεν υπαρχει μια \"μαγικη συνταγη\" γιατι εξαρταταια αποκλειστικα απο τον ιδιο και το περιβαλλον του!
αν ας πουμε αντιμετωπιζεις δυσκολιες επικοινωνιας με τους αλλους η τον εαυτο σου , στο σπιτι την δουλεια η το σχολειο , αν δεν μπορεις να συγκρατησεις τα νευρα σου ευκολα , αν δεν αισθανεσαι με τιποτα ευτυχισμενος και εισαι συνεχως παθητικος και δεκτικος και χιλιαδες αλλες αιτιες που δυσκολα καταγραφονται και δυσκολα καποιος θα τις φανταζοτανε ολες !
να σου φερω και ενα παραδειγμα...
ο γατος μου θηλάζει την γυναικα μου απο μωρο οταν μας τον εδωσε η κυρια που τον ειχε .
ο κτηνιατρος μας ειπε να τον ευνουχισουμε οταν αρχισει να ουρει με την χαρακτηριστικη οσμη στα ρουχα της .
τον ευνουχισαμε αλλα συνεχιζει να το κανει
το επομενο βημα φυσικα ειναι ο ψυχολογος
οταν ομως δεν εχουμε οσα μας χρειαζονται για να ζησουμε οι ιδιοι καλυτερα , θα κανουμε υπομονη , συνειζοντας να μαλωνουμε τον γατο που χωρις καν να τον ρωτησουμε του κοψαμε την σωματικη εκφραση της σεξουαλικοτητας του ,
αλλα αφησαμε στην ακρη την φυση που μαλλον απο οτι φαινεται ειχε αντιθετη γνωμη με τον κτηνιατρο!
οσο η γυναικα μου θα τον αφηνει να \"θηλαζει\" τον λαιμο της αναπαριστώντας τον μητρικο θηλασμο , ο γατος θα παραμενει συναισθηματικα ανωριμος και εξαρτημενος !