Quote:
Originally posted by fragment
αγαπητή Θεοφανία,αυτό που με κάνει να μένω με ένα τέτοιο άτομο είναι η επανάληψη και η αναπαραγωγή αυτών που έζησα με τη μάνα μου. Δυστυχώς σχετιζόμαστε 9 με τον εαυτό μας και τους άλλους όπως είχαμε σχετισθεί εντός του γονεϊκού τριγώνου. Αυτό που με κάνει να παραμένω είναι η καθήλωση στον οικείο μου τρόπο.
Και όχι μόνο. Είναι η ελπίδα πως κάτι θα αλλάξει, που δυστυχώς δεν εξαλείφεται με όλες τις ψυχοθεραπείες του κόσμου. Αυτή η ανάγκη να πάρεις έστω και τωρα αυτά που δικαιούσαι απ τη μητέρα σου. Ίσως και αυτός είναι ο λόγος που μένεις εκεί, σε αυτή τη σχέση. Σου φαίνεται οικεια η κατάσταση γιατί την έχεις ξαναζήσει, είχες χάσει και τώρα έχεις μια ευκαιρία να κερδίσεις στο ίδιο μοτίβο ανθρώπου.
Κατα βάθος, όμως, όπως σου έχω ξαναπεί, δεν το πιστεύεις, δεν παίζεις με αυτοπεποίθηση, αλλά με ελπίδα.
Προφανώς και δεν είμαι θύμα. Και έχεις δίκιο διότι το πλαίσιο επανάληψης και αναπαραγωγής στήνεται και διαμορφώνεται από 2.
Όχι. Θύμα θα ήσουν μόνο αν είχες νοητικό θέμα, καθώς είναι ξεκάθαρο το παιχνίδι της άλλης μεριάς και η παραδοχή σου για τους δικούς σου λόγους. Εσύ έχεις το μαχαίρι, εσύ και το πεπόνι. Εσύ το άφησες να φτάσει μέχρι εκεί και εδω διαφωνήσω. δεν στήθηκε απ τους δύο. Είναι καθαρά δικό σου επίτευγμα.
Και σκέφτομαι: μετά από τόσα χρόνια θεραπείας και τόοση διαύγεια, δυσκολεύομαι να δω κάτω από τη μύτη μου όταν- υπό προυποθέσεις- εμπλέκομαι.
Είναι αυτό που σου είπα και στην αρχή. Όση ψυχοθεραπεία και να κάνεις, η ανάγκη για αγάπη δεν θεραπεύεται. Το μόνο που μπορεί να εξηγηθεί ειναι η απουσία της.
Πώς αξιώνω κάποιος εντελώς - εξαιτίας ισχυρότατων αμυνών- αδούλευτος, να το κάνει;
Δεν αξιώνεις, ελπίζεις στο θαύμα του έρωατ που μπορεί να κάνει το βλάκα/έξυπνο, τον κακό/καλό, τον ρηχό/γεμάτο κοκ.
Άλλωστε, ο βαθμός της άμυνας είναι πάντα αντίστοιχος με την απειλή- φαντασιακή- της κατάρρευσης.
Αυτο δεν το κατάλαβα.
Μήπως λοιπόν, μεταξύ άλλων, να αφήσω τους...\"κακούς θύτες\" να αντέξουν μόνοι τους όσο και όπως αντέξουν;
Δεν υπάρχουν κακοί θύτες, παρά μόνο εσύ που φτιάχνεις το σκηνικό και τους εντάσεις μέσα.
Διότι, Αγαπητή Θεοφανία, μάλλον, μέσα μου κάποιο πένθος παραμένει ασυντέλεστο.
Όχι πένθος. Αφού ακόμη ελπίζεις, θα ελπίζεις για πάντα και στο εύχομαι. Είναι καλό ο άνθρωπος να έχει δρομους με διεξόδους.
Και αυτό είναι πως : μερικά τραύματα είναι αγιάτρευτα. μερικοί άνθρωποι, δυστυχώς, κινδυνεύουν να μην υπάρξουν ποτέ. Να μην καταφέρουν ποτέ να οργανώσουν τα συντρίμμια ενός ψυχισμού. Και βέβαια, δεν φταίνε αυτοί.
Εδω λοιπόν είναι όλο το ζουμί. Τα αγιάτρευτα τραύματα.
Μεταφέρεις αυτά τα τραύματα στη σχέση σου και μπερδεύεις και σένα και τον άλλο άνθρωπο. Προσπαθείς να τα λύσεις όλα μαζί, λίγο άτσαλα, λίγο απεγνωσμένα.
Μήπως θα πρέπει να ξεκαθαρίσεις λίγο το τοπίο?
Μηπως φοβάσαι πως αν το ξεκαθαρίσεις δεν θα έχεις να περιμένεις τίποτα και εκεί θλίβεσαι που χάνεις το προνόμιο του \"έρωτα\" για κάποιον άλλο, οπότε πάμε για φτου και απ την αρχή?