Quote:
Originally posted by fragment
\'\'\'δεν θα τελειώσει μέχρι να φύγω και εγώ\'\'\'\'
Παράξενη ταύτιση. Εάν πρόκειται να τελειώσει μόλις κι εσύ τελειώσεις, σημαίνει μόνον πως δυσκολεύεσαι να αποχωριστείς τη μητέρα σου. Το πένθος αυτό χρειάζεται πολύν χρόνο. Αλλά για να ζήσεις, πρέπει να το κάνεις.
Ναι, είναι παράξενη αλλά και οχι. Κουβαλάμε μαζί μας αυτούς που αγαπάμε για πάντα, με στόχο να τους νιώθουμε όσο πιο κοντά μας γίνεται. Ναι, το πένθος δεν σταματά ποτέ, απλά έχει διακυμάνσεις και απίπεδα. Πχ, χτες το βράδυ σκεφτόμουν και κάποια στιγμή λέω: \"τελικά είναι αλήθεια, η μαμά δεν θα γυρίσει\"
Διανύοντας όλα του τα στάδια και ερχόμενη σε επαφή με όλα τα αμφιθυμικά και οδυνηρά συναισθήματα που γεννά.
Το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό/οδυνηρο είναι η έλειψη που πολλές φορές σε φέρνει σε απόγνωση μπροστά σε ένα τοίχο, και εκεί, για να μη χτυπήσεις το κεφάλι σου πάνω του, ανοίγεις μια πόρτα στην καρδιά σου για να βρεις τον άνθρωπο που έχει φύγει και να νιώσεις έστω και επίπλαστα την υπαρξη του.
Δυστυχώς μου φαίνεται πως σε κάθε οικογένεια, μόνον ένα από τα παιδιά, μπορεί και ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ το πένθος (το επι γενιές συσσωρευμένο ολόκληρης της οικογένειας)
Κι όπως φαίνεται, από τις τελετές που προηγήθηκαν και αυτήν που απομένει , στη δική σου οικογένεια εσύ φέρεις- ίσως- και αναλαμβάνεις το πένθος.
Δεν ξέρω αν συμβαίνει και σε άλλες οικογένειες, αλλά η μητέρα μου κατάφερε να αφήσει τρια παιδιά, (εμάς και τον μπαμπά), τόσο κακομαθημένα, που το ένα ρίχνει την ευθύνη της πίκρας στο άλλο και στο τέλος επειδή δεν αντέχω να τους βλέπω πληγωμένους αναλαμβάνω εγώ και εκεινοι δεν μπαίνουν καν στην διαδικασία να σκεφτουν πως μπορεί να υπάρχει και άλλη αντιμετώπιση. Κάπου εκεί νιώθω πως η θεία δίκη ήρθε, γιατί παντα το έβαζα στα πόδια όταν δεν άντεχα ή κάτι δεν μου άρεσε, (σχεσεις/φιλίες/δουλειά), και τωρα πρέπει και δεν έχω επιλογή να σταθώ απέναντι στα γεγονότα και τις καταστάσεις και να μην έχω την πολυτέλεια να το σκάσω.
Λένε - και δεν έχουν άδικο- πως η ζωή είναι μια μελέτη θανάτου.
Πολύ σοφή κουβέντα. Και να προσθέσω: δεν ξέρουμε πόσες φορές θα πεθάνουμε στη διάρκεια της ζωής μας.
Μερικές φορές, πρέπει και οι νεκροί να μας επιτρέπουν να τους...αποχωριστούμε......
( \"¨\"\'θα είναι μόνη της?\"\"\" εσύ είσαι μόνη, εσύ εγκαταλείφθηκες, όχι η μητέρα σου)
Έχω νιώσει χιλιάδες φορές έτσι, και κάποτε θύμωνα πολύ. Τωρα δεν μπορώ να θυμώσω, πάλι δεν μπορώ να κλάψω, μονο να το πάρω επιτέλους απόφαση και να συνεχίσω συναισθηματικά ανάπηρη και κακομαθημένη να ρωτώ συνεχώς γιατί και να μην παίρνω απάντηση.