Η απρόβλεπτη διαδρομή μιας αυτοανάλυσης...
Πόσο αντιφατικοί μπορεί να είμαστε! Πόσο παρανοϊκά αντιφατικές οι σκέψεις και οι πράξεις μας!
Όταν μου κάνουν ένα κοπλιμέντο, είτε για τον εσωτερικό μου κόσμο/ χαρίσματα. είτε για την εξωτερική μου εμφάνιση, κομπιάζω, νοιώθω άβολα, αν και μέσα μου νοιώθω επιβεβαίωση για κάτι που ήδη ξέρω, αλλά το να το ακούω από κάποιον άλλο μου προκαλεί σχεδόν ντροπή, σαν να είναι κακό να το δεχτώ, ότι αν το κάνω θα φανώ ξιπασμένη, θα καβαλήσω το καλάμι. Ξέρω πώς δεν είναι έτσι, δεν είμαι ξιπασμένη, αλλά ακόμα δεν έχω βρει έναν υγιή τρόπο να δέχομαι τις φιλοφρονήσεις, να αντιδρώ με υγιή τρόπο. έτσι, καταλήγω να αντιδρώ σαν να μην την πολυπιστεύω, σαν να την αρνούμαι.
Από την άλλη πλευρά, ενώ τα κοπλιμέντα μου προκαλούν αμηχανία, παρατηρώ τον εαυτό μου να έχει όνειρα μεγαλείου, για παράδειγμα ότι θα μπορέσω να βοηθήσω τους ανθρώπους να δουν μέσα τους, ότι μπορεί να σώσω μια σχέση που είναι έτοιμη να καταστραφεί, ότι θα συμβάλλω στην αλλαγή του κόσμου προς το καλύτερο. Όλα αυτά μοιάζουν να είναι η ουσία της ύπαρξής μου, ο ανώτερος σκοπός μου και όταν έρχομαι αντιμέτωπη με μια τέτοια περίπτωση, σχεδόν εκστασιάζομαι, βλέπω με τη φαντασία μου ότι τα έχω καταφέρει και ότι έχω βοηθήσει να αλλάξει κάτι/ κάποιος προς το καλύτερο. Μέσα στη φαντασία μου όμως δεν περιλαμβάνονται οι ευχαριστίες/ ευγνωμοσύνη από τους άλλους ούτε λεπτό, σαν να μην έχουν την παραμικρή σημασία. Αυτό που μετράει για μένα είναι ότι βοήθησα να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο, να αποκτήσουν οι άνθρωποι επαφή με τον εαυτό τους, να συμπεριφέρονται με αγάπη και σεβασμό στον εαυτό τους, στους συνανθρώπους τους και στο περιβάλλον.
Όταν μοιράζομαι αυτές τις φαντασιώσεις με κοντινά μου πρόσωπα, πολλές φορές προσπαθούν να με προσγείωσουν, λέγοντάς μου ότι δεν εξαρτώνται όλα από εμένα, δεν είμαι παντοδύναμη και δε μπορώ να αλλάξω τους ανθρώπους ούτε τον κόσμο. Πολλές φορές χάνω κι εγώ το κουράγιο μου, γιατί συνειδητοποιώ πως το σύστημα πίσω από τη συμπεριφορά των ανθρώπων, αυτοί που μας κυβερνούν και ορίζουν τις πράξεις μας, είναι πολύ δυνατά για να ηττηθούν από ένα μόνο άτομο και πως εφόσον δεν έχω μεγάλη εξουσία και μυστικιστικές γνώσεις, η δράση μου μπορεί να είναι μόνο τοπική, στα κοντινά μου άτομα και πολλές φορές ανεπιτυχής, γιατί είναι κι αυτοί επηρεασμένοι από το σύστημα. Π.χ. όταν μια φίλη μου έχει πολύ επίπονη περίοδο, της προτείνω να δοκιμάσει ένα μείγμα βοτάνων που ξέρω ότι κάνει πολύ καλή δουλειά και είναι αγνό, αυτή όμως επιμένει να πάρει mesoulite μ' ένα σωρό παρενέργειες, επειδή έτσι έμαθε, δεν εμπιστεύεται το φυσικό. Ή η μητέρα μου, αντί να πιει βαλεριάνα ή πασσιφλόρα ή ένα σωρό άλλα βότανα που ηρεμούν το νευρικό σύστημα και βοηθούν στον ύπνο, προτιμάει να πάρει μισό ή ένα lexotanil.
Μετά, μερικές φορές μπαίνω σε σκέψεις και αναρωτιέμαι, γιατί να επιμένω τόσο πολύ να κάνει ο άλλος αυτό που του προτείνω; Γιατί να δυσανασχετώ και να νοιώθω ακύρωση όταν δεν το κάνει; Ποιά είμαι εγώ που θα του πει τι θα κάνει και θα επιμένω κιόλας; Δημοκρατία δεν έχουμε; Αν θέλει να αντιμετωπίσει τοπικά το πρόβλημά του με χημικά, αντί να το λύσει από τη ρίζα με φυτικά προϊόντα ή με ομοιοπαθητική, έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει κι εγώ κανένα δικαίωμα να τον πρήζω και να γίνομαι επίμονη και σπαστική. Η ελευθερία του καθενός σταματάει εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου. Κι όπως λέει ο αδερφός μου, οι άνθρωποι δεν πρόκειται να αλλάξουν και το έχει δείξει η ιστορία, η οποία επαναλαμβάνεται. Και καλά θα κάνεις να το δεχτείς και να κοιτάξεις τη ζωή σου, αντί να προσπαθείς να το αλλάξεις. Δεν αλλάζει ο κόσμος.
Και προσωρινά με πείθει και νοιώθω κάτι μέσα μου να κατακερματίζεται. Νοιώθω χωρίς αποστολή, νοιώθω πώς μόνος μου σκοπός είναι να πάω στη δουλειά, να βγάλω χρήματα για να επιβιώσω, να φάω, να κοιμηθώ, να βγω έξω για να διασκεδάσω και να ξεχάσω την αδυναμία μου και φυσικά να αναπαραχθώ. Να αναπαράγω τι άραγε; Την έλλειψη σκοπού; Τη ματαιότητα; Τη ρουτίνα; Το σύστημα; Την υποδούλωση στις τρομαχτικές αυτές δυνάμεις που συστηματικά μας αποχαυνώνουν και μας κυβερνάνε; Γιατί να φέρω στον κόσμο κι άλλους εκπροσώπους της ματαιότητας; Γιατί να τους το κάνω αυτό; Καλά δεν είναι εκεί, στη λήθη της ανυπαρξίας;
Μετά αναρωτιέμαι καμιά φορά, τι νόημα έχουν τα ενδιαφέροντά μου; Γιατί διάλεξα (ή με διάλεξαν) τη μουσική, τα βότανα, τα ταξίδια, την εξερεύνηση, τα κοσμήματα, την ψυχανάλυση, το ψάξιμο μέσα στις ψυχές των ανθρώπων και τη δική μου; Μήπως τελικά υπάρχει ελπίδα; Μήπως ακόμα κι αν επηρεάσω δύο άτομα από τα εκατό αυτό είναι αρκετό;
Και ξαφνικά η ζωή μου αποκτά νόημα ξανά. Ποιος ξέρει για πόσο όμως; ;)