Μεγάλη ιστορία που συνεχίζεται μέχρι σήμερα..
Γεια σας. Πριν 5 χρόνια στα 15 μου, έπαθα ένα λυποθυμικό επεισόδιο σε ένα κατάστημα και από τότε κυριολεκτικά άρχιζε να αλλάζει όλη μου η ζωή. Με έπιασε μια φοβία και ένιωθα πως όπου και αν είμαι θα λιποθυμήσω. Ζαλιζόμουν, με έπιανε άγχος,διαταραχές πανικού με αποτέλεσμα την πλήρη αποφυγή και έκθεση στο οτιδήποτε. Σταμάτησα να βγαίνω από το σπίτι γιατί ένιωθα συνέχεια ότι θα μου ξανασυμβεί. Κατέληξα να έχω κατάθλιψη για αρκετούς μήνες και να εχω χάσει κάθε ενδιαφέρον που είχα για τη ζωή. Πήγα σε πολλούς γιατρούς, στην αρχή σε ομοιοπαθητικούς, σε ψυχολόγο,σε ψυχίατρο.. Άρχισα να κάνω αγωγή με φάρμακα αγχολητικά και αντικαταθλιπτικά. Μετά από κάποιο καιρό ήμουν καλύτερα υπό την έννοια ότι δεν ένιωθα τόσο πολύ τους φόβους μου και δεν σκεφτόμουν τόσο το κάθε μου βήμα. Παρ'ολα τα θετικά στην ουσία ήταν σαν να μην ήμουν ο εαυτός μου.. Πιστέυω πως παραήμουν ελεύθερη για τα δικά μου δεδομένα. Πάντως ήμουν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα καλύτερα και το σημαντικότερο, η ζωή μου κυλούσε πολυ πιο φυσιολογικά με τις ασχολίες της και τα ενδιαφέροντά της. Μετά από΄1,5 χρόνο η γιατρός θεώρησε ότι ήταν καιρός να αρχίσω να κόβω τα φάρμακα. Μετά 2 μηνών από τη διακοπή επανήλθε η ίδια κατάσταση. Άγχος ,φοβία και άρνηση να απομακρυνθώ απο το σπίτι μου νιώθοντας έτσι ότι είμαι πιο ασφαλής. Ξαναπήγα στη γιατρό, ξανάρχισα τα φάρμακα αλλά αυτή τη φορά, χωρίς να ξέρω για ποιο λόγο δεν μπόρεσα να τα δεχτώ. Ένιωθα χάλια και είχα φοβερές παρενέργειες και αποφάσισα να σταματήσω και να προσπαθήσω μόνη μου. Ας φτάσουμε στο τώρα. Είμαι 2 χρόνια χωρίς φάρμακα, έχω ξεπεράσει κατά πολύ τα τόσο έντονα και άσχημα συναισθήματα μου, τις κρίσεις πανικού, την αγοραφοβία, αλλά μου έχει μείνει μια απίστευτη δυσκολία να ζω τα πάντα αυθόρμητα. Για να κάνω το οτιδήποτε το σκέφτομαι πάρα πολύ, μηχανικά βάζω στο μυαλό μου αρνητικές σκέψεις νομίζοντας ότι δεν θα είμαι καλά, ενώ τις περισσότερες φορές τελικά δεν ισχύει. Ένα από τα μεγαλύτερα κατάλοιπα που μου έχει μείνει έιναι ότι ακόμα και τώρα που δεν νιώθω τα τόσο έντονα αρνητικά συναισθήματα, φοβάμαι να ρισκάρω και να απομακρυνθώ από την περιοχή που μένω.. Γενικά έχω και πολλά οικογενειακά προβλήματα και οικονομικά, και το κλίμα δεν με βοηθάει καθόλου, το αντίθετο μάλιστα. Από το καθημερινό μου άγχος μου προκλήθηκε και αυπνία. Δεν μπορώ να ρυθμίσω το ωράριο του ύπνου μου, να κοιμηθώ χωρίς να ξυπνήσω μετά από λίγες ώρες και κυρίως να νιώσω ξεκούραστη μετά από ξύπνημα. Αυτή την περίοδο δεν ασχολούμαι με τίποτα και αυτό με κάνει να αγχώνομαι και να στεναχωριέμαι ακόμα πιο πολύ. Το χειρότερο είναι ότι θέλω να τα αλλάξω όλα και ξέρω ότι είναι στο χέρι μου, αλλά δεν το επιχειρώ αποτελεσματικά.. Ο καιρός περνάει και γω δεν ξέρω τί να κάνω.. Και φυσικά δεν μπορείς να ξεκινήσεις από κάπου από τη στιγμή που δεν έχεις ούτε φυσιολογικό ύπνο τις περισσότερες μέρες.. Όλα μου φαίνονται βουνό, αυτό είναι που με φρενάρει. Έχω ξεχάσει τί με έκανε να περνάω καλά, να διασκεδάζω και έχω να νιώσω έτσι χρόνια. Έχω μια παθητικότητα που μ'έχει πάει πολύ πίσω. Σαν να έχω χάσει τον εαυτό μου. Δεν βρίσκω κάτι να μου αρέσει πραγματικά που να χαίρομαι στην ιδέα ότι θα το κάνω.. Συγγνώμη για τις τόσες λεπτομέρειες, αλλά όταν κάτι είναι τόσο πολύπλοκο και αφορά την ίδια σου τη ζωή, δεν σου είναι εύκολο να μην αναφέρεις περιστατικά που για σένα παίζουν τόσο μεγάλο ρόλο. Όποιος μπορει να μου προτείνει κάτι, να με συμβουλεύσει ή έχει περάσει μια παρόμοια κατάσταση θα παρακαλούσα να βοηθήσει γιατί πραγματικά είναι ανάγκη.. Ευχαριστώ