Αν η ψυχοθεραπεία λεγόταν με άλλη λέξη θα ήταν απελευθέρωση...
Μου άρεσε τρομερά αυτή η φράση.
Συγκινήθηκα αυτές τις μέρες. Πολύ.
Αυτό το φόρουμ μου έχει δώσει πολλά.
Μίλησα με ένα μέλος του φόρουμ αυτές τις μέρες με τις ώρες μέχρι το πρωί, κι ας είχαμε 1 σχεδόν χρόνο χαθεί.
Είναι περίεργο πόσο εύκολα μπορείς να επικοινωνήσεις ή να συντονιστείς με κάποιους ανθρώπους, ακόμα κι αν είστε διαφορετικοί. Γιατί ίσως τα προβλήματα μας ενώνουν. Μας κάνουν να μιλάμε άλλη γλώσσα, κοινή, πιο συναισθηματική, μας κάνουν να βγάζουμε τα σώψυχά μας χωρίς το φόβο της επίκρισης ή του χλευασμού.
Κι αυτό είναι κάτι που το ένιωσα πολύ στο φόρουμ.
Κάτι που μου έλειπε πολύ παλιότερα.
Λοιπόν πάνω στη συζητηση, για τί άλλο, για την ψυχολογία μας και τα συμπτώματα της, του είπα κάτι που είχα συνειδητοποιήσει για μένα εδώ και καιρό.
Απελευθερώσου.
Αυτό που λέω τόσο καιρό στον εαυτό μου: Απελευθερώσου από όσες σιδερένιες μπάλες σου μάθαν να κουβαλάς. ΄<η που έδεσες πανω σου στην πορεία. Ανοίξου σε σένα, στον κόσμο, στη ζωή. Παρόλο που νόμιζες πως με την α κοινωνικοποίηση που είχες ήσουν πραγματικά ανοιχτή. Πες αυτό που νιώθεις, ότι κι αν είναι αυτό. Γίνε όπως θελεις να είσαι. Αγαπα αυτό που εισαι τώρα και πάλεψε για αυτο που θέλεις να γίνεις.
Ο ψυχολόγος του την άλλη μέρα, χωρίς το παιδί να αναφέρει τη συζήτησή μας, του ειπε την εξής πολύ όμορφη κουβέντα: \"Απελευθερώσου. Αν η ψυχοθεραπεία λεγόταν με άλλη λέξη θα ήταν απελευθέρωση...\"
Αυτό με συγκίνησε.
Αφού του ανέφερε τη συζήτησή μας μετά του είπε: Πες στην κοπέλα ότι αφού το συνειδητοποίησε αυτό είναι πολύ κοντά εκεί που θα έπρεπε. Και παρόλο που είναι αντιθετης προσέγγισης από αυτή που ακολουθώ, είπε το ίδιο πράγμα που σκεφτόμουν σχετικά με την απελευθέρωση...Αν και μάλλον αυτό είναι δευτερευούσης σημασίας τελικά, στο δρόμο που ταιριάζει και ακολουθεί ο καθένας.
Με συγκίνησε γιατί μου αρέσει πάντα να βοηθάω. Είναι σα δεύτερη φύση μου. Και με την αρνητική, ψυχαναγκαστική έννοια. Όταν δεν τα καταφέρνω, πέφτω. Έτσι με μάθαν. Από μικρή. Να γινομαι εγώ η μαμά...να μπερδεύονται οι ρόλοι, να γίνονται ένας αχταρμάς.
Και πόσοι άνθρωποι στη ζωή μου μου το είπαν αυτό, το πόσο τους νιώθω. Κι άνθρωποι που το ξέχασαν αυτό. Δε με πειράζει και τόσο. Αρκεί που είχα την ευκαιρία να έχω αυτές τις στιγμές. Τις θεωρώ τόσο πολύτιμες εκείνες τις στιγμές που με νιώθουν απολυτα και νιώθω απόλυτα. Όχι μόνο στη λύπη, αλλά και στη χαρά, στο γέλιο, στον έρωτα, παντού.
Αλλά τώρα καιρός είναι να βοηθώ λίγο περισσότερο κι εμένα. Που με ξέχασα. Από τόσο δα μικρούλα.
Με συγκίνησε το περιστατικό αυτό και γιατί λέω κάπου βαδίζω κι εγώ. Κι αν το μονοπάτι που τελικά καμαρώνω και κομπάζω τώρα ότι είναι το σωστό, δεν είναι τελικά έτσι, δεν πειράζει. Θα λέω τουλάχιστον προσπάθησα. Με τη δοκιμή και το λάθος μαθαίνει κανείς.
Κι όσοι με ξέρουν, αντιλαμβάνονται, εκτός από μένα, αυτή την αλλαγή. Αυτό μου δίνει θάρρος.
Μια ζωή είναι αυτή. Μία και μοναδική. Μία και μοναδική ευκαιρία μας δίνεται να Ζήσουμε. Μία... Αχ πόσο το έχω καταλάβει με το μπαμπά μου που τον έχασα για πάντα. Για πάντα.
Ζητώ συγνώμη αν κάποιους τους έσπρωξα ένα βήμα πιο κάτω με τα γραφόμενά μου.
Δεν το καταλάβαινα τότε.
Δε μετανιώνω, έμαθα από αυτό.
Ίσως ακόμα και να μην έμαθα τίποτα και όλα αυτά να είναι στο μυαλό μου. Μου φτάνει ότι τα βλέπω θετικά και θέλω να μάθω από αυτά, και από τα αρνητικά και τα άσχημά μου.
Ζητώ συγνώμη και από το vince αν περιέγραψα μια δική μου εμπειρία που δεν έπρεπε σε μια πολύ ευαίσθητη για κείνον στιγμή.
Δεν είμαι τέλεια κι ούτε ποτέ θα γίνω.
Απλά θα προσπαθήσω για το καλύτερο.
Αυτό το μέρος που έβγαλα τόσα από τα σώψυχά μου και άνθρωποι που τους περισσότερους δε γνώρισα ποτέ, μπήκατε στον κόπο να μου απαντήσετε τόσες φορές, είναι ιδιαίτερο, και πάντα θα έχει μια θέση στην καρδιά μου. Αν και τόσο ηλεκτρονικό, τόσο φαινομενικά άψυχο.
Αλλά εδώ θα είμαστε πιστεύω, να τα λέμε, άλλοτε συχνότερα, άλλοτε αραιότερα.
Ελπίζω κάποια στιγμή να πάρει τον παλιό του χαρακτήρα και να έχει λιγότερες κακίες εδώ μέσα. Δεν εννοώ να μην έχει κόντρες, γιατί κι αυτές βοηθούν, αλλά λιγότερες κακίες.
Αυτά.
Να περνάμε καλά και να είμαστε ο εαυτός μας, σεβόμενοι πάντα εμας και τον απέναντί μας. Και να ζούμε, τη στιγμή, περισσοτερο εκεί έξω.
Keep living, \"freeing\", learning, walking...:)