Paruresis, μία παραγνωρισμένη διαταραχή, let's talk about it
Χαίρετε, παρακολουθώ την κοινότητα καιρό και είναι τιμή μου να παρευρίσκομαι μαζί σας. Πάσχω από αρκετά προβλήματα μεταξύ των οποίων κατάθλιψη, ΙΔΨ, ΓΑΔ και κοινωνική φοβία. Παλεύω όμως να βγω από το αδιέξοδο και από ακοινώνητος να γίνω κοινωνικός.
Σήμερα ανοίγω αυτό το νήμα μιας και αρέσκομαι στη γνώση και στις πληροφορίες, με σκοπό να αναδειχθεί ένα taboo και ολίγον τι παραγνωρισμένο ζήτημα, η ψυχογενής επίσχεση ούρων (ή και κοπράνων). Από αυτήν πάσχω και εγώ, όπως και αρκετοί συνάνθρωποί μας. Έτσι μεταφράζω τμήμα της wiki για να ξέρουμε με τι έχουμε να κάνουμε! (συγχωρέστε μεταφραστικά λάθη)
==========================
Η ψυχογενής επίσχεση (κατακράτηση) ούρων (paruresis) είναι ένας τύπος φοβίας κατά την οποία ο υποφέρων αδυνατεί να ουρήσει κατά την (πραγματική ή φανταστική) παρουσία άλλων, όπως στα δημόσια αποχωρητήρια. Είναι σύνηθες να επηρεάζει τους άνδρες κυρίως, παρόλο που υπάρχουν και γυναίκες υποφέρουσες. Η ανάλογη συνθήκη που επηρεάζει την εντερική κίνηση, καλείται parcopresis.
Αρκετοί άνθρωποι έχουν σύντομα μεμονωμένα επεισόδια δυσκολίας στην ούρηση, σε συνθήκες όπου άλλοι άνθρωποι βρίσκονται εγγύς. Η ψυχογενής επίσχεση ούρων ωστόσο, πηγαίνει πέρα από την απλή ντροπή ή αμηχανία. Άλλοι άνθρωποι αδυνατούν να ουρήσουν ενόσω βρίσκονται σε κινούμενα οχήματα, ή προβληματίζονται από τον ήχο τον ούρων τους στα ήσυχα αποχωρητήρια. Σε σοβαρές περιπτώσεις ένα τέτοιο άτομο μπορεί να ουρήσει στο σπίτι μόνο του, ή μέσω καθετήρα.
Παρόλο που οι περισσότεροι πάσχοντες αναφέρουν ότι ανέπτυξαν αυτή τη κατάσταση στην εφηβεία, μπορεί να συμβεί οποτεδήποτε.
[…]
Κάποιοι το χειρίζονται με επιτηδευμένη συγκράτηση των ούρων τους, με το να περιορίζουν την πόση υγρών, ή με το να εντοπίζουν μη κατειλημμένες ή μονής χωρητικότητας τουαλέτες.
Οι σοβαρές περιπτώσεις αυτής της διαταραχής μπορούν να έχουν σοβαρό περιορισμό στην ποιότητα ζωής κάποιου. Σε μέτριες έως σοβαρές περιπτώσεις, το να ξεπεραστεί μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο χωρίς τη βοήθεια ενός ψυχολόγου, θεραπευτή ή κοινότητες υποστήριξης.
Οι σοβαρά πάσχοντες μπορεί να είναι απρόθυμοι να ταξιδεύσουν μακριά από το σπίτι τους ή να δημιουργήσουν στενές σχέσεις. Κάποιοι αδυνατούν να ουρήσουν ακόμη και στο ίδιο τους το σπίτι, εάν κάποιος ακουστεί ότι βρίσκεται εκεί έξω.
Ο όρος ‘παρούρησις’ επινοήθηκε από τους Williams & Degenhart (1954) στην εργασία τους «Paruresis: a survey of a disorder of micturition» στο Journal of Psychology 51:19-29.
Αυτοί αξιολόγησαν 1,419 μαθητές κολεγίου και βρήκαν ότι το 14.4% είχε αυτή την εμπειρία, είτε περιστασιακά ή συνεχώς.
Υπάρχει αυξανόμενη αναγνώριση της κατάστασης αυτής από την National Health Service και τη κυβέρνηση της Βρετανίας.
========================
Ξέρω ότι είναι δύσκολο και περίεργο θέμα, αλλά θέλω να ενώσω τις φωνές μας, όσοι είμαστε. Πάντως να ξέρεις εσύ που διαβάζεις και πάσχεις, ότι δεν είσαι μόνος/ μόνη σου και ότι υπάρχουν λύσεις.