Γλώσσα του σώματος και αυτό-συνείδηση
Όλοι μας χρησιμοποιούμε τη γλώσσα του σώματος καθημερινά, ακόμη ίσως και όταν είμαστε μόνοι μας. Πόση συνείδηση έχουμε αυτής;
Πόσοι από σας για παράδειγμα ασχολείστε με τον αντίκτυπο που έχουν οι κινήσεις των χεριών σας όταν μιλάτε; Ή τη δόνηση του ποδιού όταν είστε αγχωμένοι; Πόσοι περπατάτε καμπουριασμένοι και σκέφτεστε ‘ότι δε θα έπρεπε να με δουν έτσι’; Ή αγχώνεστε στην ιδέα του ψεύτικου χαμόγελου;
Μήπως σκέφτεστε «και αν καταλάβουν τι με νοιάζει»;
Πιστεύετε γενικά ότι έχετε καλή ανάγνωση της γλώσσας του σώματος των άλλων; Οι γυναίκες λέγεται ότι είναι πιο καλές σ’ αυτό και έχει να κάνει ενδεχομένως με την κοινωνική ανάπτυξη στην εφηβεία, όπου ενώ τα αγοράκια παίζουν μπάλα, αυτές φιλτράρουν κάθε κίνηση και αναλύουν τα πάντα. Μάλιστα λέγεται ότι χρησιμοποιούνται γυναίκες σε ανακρίσεις υπόπτων (έμμεσα ή άμεσα) ακριβώς γι’ αυτό.
Εγώ για παράδειγμα έχω θέμα φοβίας με την ένταση της φωνής που αναλύω συχνά, και πιστεύω ότι έχουν παίξει ρόλο τα 15 χρόνια στο σχολείο όπου άκουγα ένα πράγμα από μαθητές και δασκάλους «Πιο δυνατά! Πιο δυνατά!»
Έτσι σκέφτομαι συνεχώς ότι δεν ακούγομαι όταν μιλάω ασχέτως τη πραγματικότητα.
Εγώ θα ήθελα να ακούσω τι βιώνετε σε σχέση με τις εκφράσεις σας ως αρνητικό και φυσικά και τα θετικά (π.χ. πιστεύω ότι περπατώ με χάρη)
Το βάζω σε αυτή την ενότητα γιατί πιστεύω ότι σχετίζεται συνήθως με τις φοβίες και τις ανασφάλειές μας, αλλά φυσικά μπορεί να απαντήσει οποιοσδήποτε.