Αυθάδεια και θυμός - πότε του δίνουμε σημασία
Είμαι νέο μέλος στο forum και δε φανταζόμουνα ότι θα αναζητούσα απαντήσεις τόσο γρήγορα!
Είμαι εργαζόμενη μητέρα 2 παιδιών, ενός αγοριού 6 ετών και ενός κοριτσιού 5 ετών. Το αγόρι από την άφιξη της μικρής είχε πρόβλημα ζήλειας την οποία πάντα την εξέφραζε με ανυπακοή, ζαβολιές και φωνές. Προσπαθούσα πάντα να του εξηγώ αλλά μετά από κάποιο σημείο (αφού υπήρχε κατεπανάληψη ανυπακοή στο ίδιο πράγμα) γινόμουν αυστηρή: φώναζα, τον τιμωρούσα…
Μέχρι σήμερα η συμπεριφορά του ήταν ελεγχόμενη – μπορείς να πεις ότι είναι ένα ζωηρό παιδί με πολύ δύναμη (είναι κάτι που το ξέρει και περηφανεύεται γι΄ αυτό) και ενέργεια. Εδώ και λίγους μήνες έχει ξεκινήσει να επιδεικνύεται μέσω της σύγκρισης με τα άλλα παιδιά που τυχαίνει να συναναστραφεί και της υποτίμησης των ενεργειών των άλλων παιδιών. Ακόμη πιο έντονο είναι το φαινόμενο ότι βρίσκει πάντα κάτι αρνητικό ακόμη και εάν έχει περάσει τέλεια σε μία εκδρομή ή σε ένα πάρτι. Όταν τον ρωτήσεις γιατί, πάντα απαντάει «γιατί οι άλλοι με πειράζανε».
Ο κόμπος έφτασε στο χτένι όταν πριν μία εβδομάδα και επειδή δεν είχα κάποιον να τα κρατήσει στην Αθήνα έστειλα και τα δύο αδελφάκια στην πεθερά μου, σε ένα εξοχικό συγκρότημα. Εκεί υπήρχαν πολλά άλλα παιδάκια και χάρηκα αφού θα είχαν απασχόληση και έτσι θα «μας ξεχνούσαν εύκολα». Σημείωση ότι με την πεθερά μου δεν έχουν μείνει τόσες ημέρες από το πρωί μέχρι το βράδυ.
Το αποτέλεσμα ήταν ότι ο γιός μου δημιούργησε πολλά προβλήματα όχι μόνον στην πεθερά μου αλλά και στους υπόλοιπους ενοίκους και στα παιδιά: φώναζε, χρησιμοποιούσε κακές λέξεις (με ειλικρίνεια – εμείς δεν τις χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας), μιλούσε με αυθάδεια και αγένεια στην πεθερά μου και στους άλλους. Και όλα αυτά δεν μου τα είπε μόνον η πεθερά μου, η οποία σημειωτέον δεν το ανέλυσε τόσο πολύ. Απλά με σταματούσαν οι άλλοι ένοικοι και μου έλεγαν ότι ήταν πολύ ανυπάκουος, πείραζε πάρα πολύ την αδελφή του και μιλούσε με αυθάδεια χρησιμοποιώντας κακές λέξεις. Από το βλέμμα τους κατάλαβα ότι μου λέγανε «ο γιός σου έχει πρόβλημα – κάνε κάτι…» (παρένθεση: το κορίτσι είχε κατακτήσει τους ενήλικες αλλά και τα παιδιά - γενικά είναι ήρεμο παιδί - δε γνωρίζω εάν έγιναν συγκρίσεις μεταξύ των 2 αδελφών)
Μέσα στην εβδομάδα που η πεθερά μου είχε φτάσει στα όριά της και έπρεπε να του μιλήσουμε τηλ/κά μπας και τον συνεφέρουμε, ο ίδιος μας είπε ότι όλο αυτό συνέβη γιατί " η γιαγιά με είπε χαζό" , με "πειράζουν τα άλλα παιδιά και με λένε μωρό" και κατέληξε: "θέλω να έρθετε να με πάρετε, δεν μου αρέσει εδώ, θέλω να έρθω στην Αθήνα" κλαίγοντας. Δεν πήγαμε να τον πάρουμε γιατί κρίναμε ότι εάν ο στόχος του είναι να μας τραβήξει την προσοχή για να τον πάρουμε από εκεί θα τον ικανοποιούσαμε... και δεν είναι σωστό.
Η συμπεριφορά του στο σπίτι μας είναι μεν έντονη αλλά αν του μιλήσεις ήρεμα και του εξηγήσεις σταματάει. Πλέον τον τιμωρώ ελάχιστα και κατόπιν συμφωνίας (εάν δεν γίνει αυτό, τότε δε θα βγεις βόλτα στον κήπο). πχ. του ζήτησα τις ημέρες που θα ήταν στην πεθερά μου να είναι "καλό παιδί" και ως επιβράβευση του είπα ότι θα πάμε όλοι μαζί στο νέο shrek / κινηματογράφο. Την ίδια προυπόθεση έθεσα και στην κόρη προκειμένου να μην αισθανθεί μειονεκτικά. Σημειώστε ότι δέχθηκε πολύ καλά το ότι εξαιτίας της συμπεριφοράς του δεν θα πάει σινεμά αλλά θα πάει η αδελφή του...
Πράγματι δε ακούει με την πρώτη και τη δεύτερη, ιδιαίτερα όταν είναι αφοσιωμένος σε κάτι (puzzle, βλέπει τηλεόραση, ζωγραφίζει). Η σχέση με την αδελφή του νομίζω ότι είναι μέσα σε υποφερτά πλαίσια – έχει ανάγκη να της επιβάλλεται και να την καθοδηγεί στα παιχνίδια, τσακώνονται χωρίς να χτυπήσει, τα βρίσκουν τις περισσότερες φορές μόνοι τους (σχεδόν πάντα με την υποχώρηση της αδελφής) και αρχίζουν και παίζουν όμορφα αρκετές φορές. Κάνουν ιστορίες, ψάχνει ο ένας τον άλλον για να δουν κάτι περίεργο, φτιάχνουν θεατρικά μαζί κ.ο.κ.
Το πρόβλημα νομίζω γίνεται έντονο όταν πρέπει να συναναστραφεί με αγόρια κυρίως της ηλικίας του. Τότε, η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη και πρέπει να υπάρχει κάποιος ενήλικας πάντα να τον συγκρατεί.
Με το σύζυγο μου σε γενικές γραμμές τα πάμε καλά χωρίς να αποφεύγουμε βέβαια κάποιες εντάσεις μέσα στο σπίτι. Ο ίδιος είναι πολύ ήρεμος με τα παιδιά (αλλά και αυτός φωνάζει στην περίπτωση μεγάλης ανυπακοής του γιού) και ασχολείται πάρα πολύ με τα παιδιά. Περισσότερο από μένα αφού εγώ είμαι υποχρεωμένη να κάνω και τα του σπιτιού.
Μέχρι σήμερα τα παιδιά τα "κρατούσε" τις ώρες που εργαζόμασταν μία κυρία την οποία την είχαμε για 4 χρόνια και δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Άλλωστε μένουν και οι γονείς μου από πάνω από το σπίτι μας και μπορούσαν να ελέγχουν τη συμπεριφορά της.
Είναι πιθανόν να χρειαστεί παιδοψυχολόγο! Αλλά μέχρι να βρω τον κατάλληλο θα ήθελα να βοηθηθώ άμεσα για τον τρόπο χειρισμού και καθοδήγησης του παιδιού μετά από μία τέτοια περίπτωση. Π.χ. τι του λέω για τη συμπεριφορά του στο εξοχικό? Καλά έκανα και τον τιμώρησα αυτόν μόνον? Τι κάνω στην περίπτωση που επαναληφθεί αυτό και είμαι και εγώ κοντά του? Τον παίρνω από την παρέα να του μιλήσω και πώς?
Ξέρω ότι έγραψα πολλά αλλά προσπάθησα να δώσω όσο το δυνατόν ολοκληρωμένη την εικόνα. Ευχαριστώ εκ των προτέρων...