Επαγγελματικές αναζητήσεις και στρες - Εξωτερικό
Γεια σας,
Καταρχήν συγγνώμη για το τεράστιο μήνυμα που ακολουθεί αλλά προσπαθώ να δώσω μια εικόνα του τί ΜΠΑΧΑΛΟ συμβαίνει μέσα μου...!
Είμαι 27 χρονών και βρίσκομαι σε μια πραγματικά πολύ περίεργη φάση της ζωής μου. Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στην Αθήνα και έχω παραιτηθεί από τη δουλειά μου πριν λίγο καιρό γιατί δεν άντεχα. Η μητέρα μου με στήριξε στο να φύγω από κει αφού δεν άντεχα και θεώρησε ότι θα μπορεί να με στηρίξει για λίγο μέχρι να ξαναβρω κάτι. Οι δικές μου αναζητήσεις επεκτεινονται πέραν της Ελλάδας και στο εξωτερικό (έχω ήδη κάνει ένα μαστερ έξω στην Χ χώρα και έζησα άλλον ένα χρόνο στην Υ χώρα ας πούμε...). Από το 2006 μέχρι σήμερα δηλαδή βρέθηκα στην Χ χώρα, στο καπάκι στην Υ χώρα (λόγω μεγάλου έρωτα) και από το 2009 στη χώρα μου όπου μου πήρε αρκετό χρόνο να βρω ισορροπία...
Το πρόβλημά μου στη συγκεκριμένη φάση είναι ότι βρίσκομαι σε δίλημμα, αν πρέπει να πάω σε μια δουλειά που μου προσφέρθηκε σε μια Ζ χώρα (δηλαδή 4η χώρα σε 4 χρόνια) ή να μείνω στην Αθήνα και να ψαχτώ...? Είναι κάτι που πρέπει να απαντήσω στον εαυτό μου ΑΜΕΣΑ γιατί έχω ένα συμβόλαιο που περιμένει υπογραφή στα χέρια μου και θα πρέπει να κανονίσω ΠΟΛΛΑ αν είναι να πάω εκεί. Ή ακόμη χειρότερα, να πάω μήπως πίσω σε κάποιες από τις χωρες που ήδη έχω ζήσει και να ξαναπροσπαθήσω γιατί εδώ επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα??
Για να βάλουμε τα πράγματα σε ένα πλαίσιο, αρχικά έφυγα για σπουδές στη Χ χώρα όπου ερωτεύτηκα με κάποιον που δεν είναι Έλληνας και αποφάσισα μετά τις σπουδές να πάω να ζήσω εκεί γιατί αλλιώς θα τελείωνε αυτή η σχέση, δεν ήταν πρόθυμος να τη συνεχίσει. Πήγα λοιπόν και βρήκα μια δουλειά που δεν με ικανοποιούσε και τρελά αλλά εντάξει... Πέρασε 1 χρόνος και ενώ εγώ άρχισα να έχω ανησυχία μέσα μου για το που πάει αυτό, να μου λείπουν φίλοι κ γονείς, να γίνομαι πολύ ανταγωνιστική με την σχέση μου, παραιτήθηκα από τη δουλειά μου με προοπτική είτε να βρω κάτι καινούριο εκεί είτε να πάω στην Χ χώρα όπου έκανα και το μαστερ. Τελικά ο πρώην φίλος μου αποφάσισε ότι δεν ήθελε να με ακολουθήσει και ήθελε να μείνει στη χώρα του (φυσιολογικό, με τόσες δουλειές και προοπτικές...) και μέσα σε μια μέρα δεν είχα δουλειά, δεν είχα φίλο και έπρεπε να αποφασίσω για το σπίτι στο οποίο έμενα. Προφανώς λοιπόν μέσα σε 3 μέρες επέστρεψα Ελλάδα ενώ δεν ήθελα καθόλου τότε.
Για να μην πολυλογώ, ακολούθησε μια περίοδος 1) περιφοράς μου στην Χ χώρα για δουλειά αλλά κ Ελλάδα και 2) μεγάλης αντίδρασης σχετικά με την όλη κατάσταση εδώ (με ενοχλούσαν τα πάντα, είχα πέσει σε κατάθλιψη, μισούσα τον εαυτό μου που ήμουν εδώ από τη μια μέρα στην άλλη, βρέθηκα στο χωριό μου στο σπίτι με γονείς που είχα μάθει να είμαι εντελώς ανεξάρτητη πριν κτλ.).
Τελικά μετά από 5 μήνες και 2 προσφοράς εργασίας στην Αθήνα και στην Χ χώρα, αποφάσισα να έρθω Αθήνα (είμαι από επαρχία και δεν είχα ξαναζήσει Αθήνα). Αντιμετώπισα μια πολύ δύσκολη κατάσταση στη δουλειά μου στην οποία δεν μπορούσα να εντάξω τον εαυτό μου, είχα τεράστιο θυμό μέσα μου και το μόνο που με έσωζε ήταν οι φίλοι μου εδώ... Άντεξα για 1 χρόνο και παραιτήθηκα (χωρίς να έχω βρει κάτι) και φτάνουμε στο (σχεδόν) τώρα...
...έχω να αποφασίσω αν θα πάω σε μια δουλειά που με δέχτηκαν σε μια νέα χώρα για μια δουλειά που μου προσφέρεται (φτου κι απτην αρχή) ή αν θα μείνω εδώ να παλέψω ...με τα θεριά και να δω πως θα μπορέσω να τα βγάλω πέρα (θα πρέπει να ξενοικιάσω αφού δουλειά δεν έχω τώρα και να το παλέψω για Αθήνα από το 'πατρικό' μου ξανά).
Νιώθω ότι χάθηκα λίγο τον τελευταίο καιρό, ότι δεν είμαι ικανή να δω τη θετική πλευρά των πραγμάτων που μου συμβαίνουν. Πολλές απανωτές αλλαγές και όλο αυτό νομίζω ότι την πλήγωσε την ψυχή μου πολύ... Ενώ εγώ η ίδια έστειλα την αίτηση στη δουλειά που μου προσφέρεται τώρα (σε μια μέρα έντονου θυμού με την τότε δουλειά μου στην Αθήνα αλλά το έκανα - γιατί?) και σκεφτόμουν ότι μόνο στο εξωτερικό θα είναι καλά... τώρα βρίσκομαι αντιμέτωπη με τα θεριά μέσα μου! Έχω βρεθεί σε φάση που (τον τελευταίο 1,5 μήνα που έφυγα από τη δουλειά κ ηρέμησα), τα επαναπροσδιορίζω όλα. Ενώ τόσο καιρό έλεγα ότι θέλω να φύγω έξω, ΄τωρα συνηδειτοποιώ ότι όλο αυτό ίσως είναι αντίδραση...? Ίσως θέλω να αποδείξω στον εαυτό μου με το να απορρίπτω εναλλακτικές ότι τελικά εγώ εδώ θέλω να μείνω (Ελλάδα)...
Πιε΄ζομαι γιατί νιώθω ότι θα νιώσω μεγάλη μοναξιά στη νέα χωρα και δουλεια (την οποία ένιωσα και στην Υ χώρα όσο ήμουν με τον φίλο μου) και ότι δεν θα μπορέσω να ανταπεξέλθω... Κουράστηκα πολύ να αλλάζω μια δουλειά και να αλλάζουν τα πάντα γύρω μου (φίλοι, περιβάλλον, χώρα, γλώσσα κτλ.) αλλά κι εδώ δεν έχω κάποια προοπτική για να πιαστώ και δεν ξέρω πόσο θα μου πάρει να βρω κάτι καινούριο. Δεν υπάρχει και οικονομική άνεση...
Έβαλα τον εαυτό μου πάλι σε ένα δίλημμα και νιώθω ότι από τη μία έχω μια δουλειά ως σταθερά κι από την άλλη εδώ έχω σταθερά τους ανθρώπους που εκτιμώ, φίλους και είναι η χώρα μου όπως και να χει. Δεν είμαι σίγουρη ότι θα αντέξω μια νέα 'περιπέτεια' χωρίς κανένα 'δεκανίκι'... Φοβάμαι μην πάω εκεί και πέσω σε κατάθλιψη. Νιώθω ότι γίνομαι πολύ σκληρή με τον εαυτό μου. Οι δικοί μου όλοι πιστεύουν ότι πρέπει να πάω και να δοκιμάσω και απορούν με την ξαφνική μου αλλαγή (ενώ έλεγα ότι εδώ όλα ειναι άσχημα, ξαφνικά με πιάνουν φόβοι και ανασφάλειες με το που μου δίνεται η ευκαιρία). Δεν ξέρω τί να κάνω και στη δουλειά πρέπει να απαντήσω μέχρι Δευτέρα... Θα νιώθω άσχημα πολύ αν χάσω μια τέτοια ευκαιρία σε τέτοιους καιρούς που ζούμε? 'Η αν πάω εκεί θα νιώθω ότι δεν αντέχω να το 'περάσω' πάλι όλο αυτό (προσαρμογή σε εντελώς νέο περιβάλλον) σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα? Παραείναι τυχοδιωκτικό... αλλά και καλή ευκαιρία.
Τα τελευταία βράδια δεν κοιμάμαι πολύ (5 ώρες max), ξυπνάω μέσα στο στρες και σήμερα το πρωί έκανα εμετό. Το δίλημμα της απόφασης έχει γίνει πιο μεγάλο από μένα πάνω απ'το κεφάλι μου. Τη μια στιγμή λέω 'θα πάω στη νέα χωρά αφού θα έχω μια καλή δουλειά και τα υπόλοιπα θα τα φτιάξω όπως μπορώ' βλέποντας όλα τα θετικά και την άλλη στιγμή (σαν διακόπτης ειλικρινά!!!!) λέω 'θα μείνω εδώ με τους φίλους μου και τους ανθρώπους που αγαπώ και θα παλέψω τη ζωή μου με όποιον τρόπο βρω!!'..... τα στηρίζω και τα δύο... και το νέο με φοβίζει πολύ... περισσότερο γιατί νιώθω κουρασμένη και φοβάμαι μην πάθω κατάθλιψη στο νέο ξεκίνημα... Γιατί το μυαλό μου μου παίζει παιχνίδια και δεν μπορώ να δω τι θέλω, να αποφασίσω και να υποστώ τις συνέπειες??? Έχω κουραστεί αλήθεια, να καλούμαι να αποφασίσω κάθε χρόνο για το αν θα πάω σε μια νέα χώρα. Να επιλέξω τη δουλειά?? 'Η τους φίλους και την ηρεμία που παίρνω από τους ανθρώπους μου? Ξέρω ότι στην Υ χώρα που είχα και φίλο, δεν κατάφερα να είμαι ήρεμη μέσα μου... Πόσο μάλλον τώρα που θα είμαι μόνη!
Οι φίλοι μου εδώ μου είχαν λείψει πολύ και τοντ ελευταίο καιρό που βρίσκομαι Ελλάδα, εκτιμώ απεριόριστα το γεγονός ότι μπορώ να τους έχω κοντά μου και το τελευταίο εξάμηνο περνούσα πολύ καλα εδώ (πέραν της δουλειάς που με εκνεύριζε αφάνταστα και μισούσα τον εαυτό μου για κάθε μέρα που ήμουν εκεί μέσα!!) Όπως και την οικογένεια μου μου άρεσε που την είχα σχετικά κοντά. Φοβάμαι μήπως τα γκρεμίσω πάλι όλα... Τρέμω για τις νύχτες που θα έρθουν στη νέα χώρα και δεν θα έχω να μιλήσω από κοντά με έναν από τους πολύ δικούς μου ανθρώπους. Γιατί με έχει πιάσει τέτοια φοβία και δεν 'αδράττω την ευκαιρία'? Την μετέτρεψα σε πρόβλημα....
Τί έχω πάθει?? :( Έχω μπερδέψει τους πάντες για το ΤΙ τελικά ΘΕΛΩ... ακόμη κι εμένα.
Θα θελα απλά να 'ακούσω' τη συμβουλή σας.
Ευχαριστώ πολύ...!! :))