Η ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Ποσο πολυ δεν ειχα ορεξη να παω σημερα στην ψυχοτετοια (τωρα κανω βολτες και με τον ψυχοτετοια και με μια αλλη ψυχοτετοια).Σκεφτηκα να παρω να πω οτι αισθανομαι ασχημα και οτι δε μπορω να ερθω, αλλα τελικα πηγα, για να γλιτωσω τις φωνες της μαμας που αρχισε τα τηλεφωνα.Χιλιες φορες προτιμοτερο να εβλεπα το ελεεινο "δεστε τους" παρα να πηγαινα παλι την ψυχοβολτα.Ενταξει, το εχω καταλαβει, 5 δευτερολεπτα, το κοιταω, το πεταω.Ο,τι κι αν ειναι θα το ξεχασω μετα.Το ξερω.Το εχω διαπιστωσει απο την εμπειρια μου.Αλλα φοβαμαι.Δισταζω.Ειναι και αυτη η συνηθεια.Ειναι το αγχος καθε φορα παντα το ιδιο."Οσο περναει η ωρα αυτο το αγχος γινεται ολο και πιο μικρο", μου λενε.Το εχω καταλαβει."Θελει χρονο, δεν γινεται απο τη μια στιγμη στην αλλη".Ε βαρεθηκα ομως, δε θελω πια αλλες ψυχοβολτες, δε θελω αλλους ψυχοτετοιους.Βαρεθηκα.Δεν τους αντεχω.Δε γινεται μονος μου να το σταματησω; Δε θα σταματησει απο μονο του εξαλλου;
Δε γινεται.Αμα δω κατι και μου φανει περιεργο, θελω να το μαζεψω, να το παρω, να το βαλω στην τσεπη.Σε 5 δευτερολεπτα μπορει να μην εχω καταλαβει τι ειναι. Γιατι να υποστω αυτη τη δυσφορια; Πρεπει να την υποστω οπωσδηποτε; Πρεπει να "κανω ο,τι μου λεει ο γιατρος" που λεει και ο φιλος μου ο Θωμας; Πρεπει να ειμαι υπακουος; Γιατι; Οι πολιτες υπακουν την κυβερνηση και τους νομους; Δεν αντιδρουν; Γιατι να πιστεψουν οτι η κυβερνηση εχει δικιο και πως πρεπει να υπακουσει; Αν ολοι οι πολιτες ηταν υπακουοι και εκαναν ακριβως αυτο που αποφασιζε η εκαστοτε κυβερνηση, πιστευετε θα ηταν καλυτερα τα πραγματα; Μπορει ναι, μπορει και οχι, αλλα ο ανθρωπος ειναι φτιαγμενος για να αντιδρα και να κανει αυτο που πιστευει ο ιδιος οτι ειναι καλυτερο για εκεινον.
Η Ευα πιστευει οτι η συμπεριφορικη που κανω ειναι επιφανειακη.Κι εγω το πιστευω.Ειναι επιφανειακη.Μπορει να ειναι η σωστη.Μπορει να ειναι αποτελεσματικη.Αλλα ειναι επιφανειακη.Σε καμια περιπτωση δε θα εκανα βεβαια ψυχαναλυση και να λεω για τα παιδικα μου χρονια και να δεχομαι βροχη ερωτησεων χωρις καμια απαντηση.Θα ηθελα να μπορουσα να βρω αυτο που πραγματικα με αγχωνει και με εχει οδηγησει στην ιψδ.Τι ειναι αυτο που με δυσαρεστει, τι πρεπει να αλλαξω στην καθημερινοτητα μου, πως μπορω να ελεγχω τη σκεψη μου, πως μπορω να βλεπω αλλιως τα πραγματα, πως να μην ειμαι τοσο τελειομανης.
Εσεις τι πιστευετε παιδια;