Originally Posted by
gus1973
Όσον αφορά εμένα, θα μπορούσα να πω ότι υπήρχαν περίοδοι στη ζωή μου που κατέφευγα σε σχέσεις αναζητώντας την αυτοεπιβεβαίωση. Και ακόμη το παλεύω...
Έχω την εντύπωση, ότι ο χρόνος αλλά κυρίως η δουλειά με τον εαυτό μας μας οδηγεί σε σχέσεις με ένα πιο βαθύ και ουσιαστικό υπόβαθρο, οι οποίες είναι δυνατόν να εμπεριέχουν την ανάγκη για αυτοεπιβεβαίωση αλλά δεν αποτελεί το κυρίαρχο συστατικό τους.
Δεν ξέρω κατά πόσο είναι εφικτό να περάσουμε μια ζωή μέσα στη μοναξιά. Παίρνω ευχαρίστηση από την επαφή, από το μοίρασμα από το να μπορώ να πάρω από τον άλλο αλλά και να είμαι σε θέση να του προσφέρω...
Από την άλλη, θεωρώ ότι μια από τις σημαντικότερες προσφορές των επαφών, των σχέσεων, είναι η ευκαιρία για κοινωνικοποίηση και συνάμα η ευκαιρία για εξέλιξη του ατόμου, η οποία με τη σειρά της είναι πιθανόν να μας βγάλει από προσωπικά αδιέξοδα, να δώσει λύσεις σε προβλήματα που έως τώρα φάνταζαν δυσεπίλυτα στα μάτια μας. Θυμάμαι το στάδιο που συνειδητοποίησα το παραπάνω και προσπάθησα να το κάνω πράξη. Θυμάμαι την ευεξία που ένιωθα επιστρέφοντας μετά από μια ουσιαστική συζήτηση με ένα φίλο ή με ένα άνθρωπο που είχε τη διάθεση να προσφέρει αλλά και να πάρει. Σε επόμενο στάδιο, όταν ήμουν έτοιμος να θέσω δικά μου θέματα, όταν άρχισα να αντιλαμβάνομαι πως δουλεύει η εξομολόγηση, η ειλικρινής επαφή, συζήτηση με ένα άνθρωπο που θεωρώ κοντινό, η ευεξία γίνονταν όλο και πιο αισθητή, γεγονός που με έσπρωχνε όλο και πιο πολύ στην αναζήτηση τέτοιου είδους επαφών.