Ψυχολογική Οισοφαγική Παλινδρόμηση("νευροστόμαχο ς")
Ήμουν χοντρούλης σαν παιδάκι, μέχρι που αποφάσισα να χάσω κιλά γιατί είχα προφανή προβλήματα. Αυτό έγινε κάπου στην Α΄ Λυκείου, οπότε κι έκανα δραστικές και επίπονες δίαιτες για να αδυνατίσω. Με άλλα λόγια, άρχισα να τρώω μόνο μια φορά την ημέρα,αλλά προσέξτε: το σαββατοκύριακο με έπιανε τρέλα και έτρωγα ό,τι έβρισκα μπροστά μου. Αδυνάτισα, λοιπόν, αλλά με αυτόν τον τρόπο. Μετά από κάθε βουλιμικό, ας το πούμε έτσι, επεισόδιο, ένιωθα χάλια με τον εαυτό μου, ενοχικά, τον φόρτωνα με κάθε λογής κατηγορίες και τον έβαζα στο εδώλιο, ξορκίζοντάς τον να "μην το ξανακάνει ποτέ". Μπήκα όμως σε έναν φαύλο κύκλο ο οποίος με έτρωγε από μέσα αδηφάγα.
Όταν πέρασα στο πανεπιστήμιο αυτό συνεχίστηκε, αλλά ευτυχώς το πολέμησα. Έκανα φίλους καλούς και δεν είχα ανάγκη να τρώω σαν τέρας για να δώσω νόημα στην ύπαρξή μου. Ωστόσο, ακόμα έχω ιδιαίτερη αδυναμία στο φαγητό, που φτάνει στα επίπεδα της εμμονής μερικές φορές. Για να καταλάβετε, είμαι κανονικός στα κιλά μου, αρκετά γυμνασμένος, ευτυχώς έμαθα να τρώω πολλά και μικρά γεύματα, αλλά πού και πού ξεφεύγω και του δίνω να καταλάβει. Π.χ αν είμαι σε διακοπές, στον μπουφέ του πρωινού δεν χαρίζομαι και θέλω να δοκιμαζω όσα μπορώ από τις ντόπιες λιχουδιές. Οκ,θα μου πείτε, ανθρώπινο είναι. Συμφωνώ, αλλά το πρόβλημά μου είναι ότι εγώ νιώθω ενοχικα τότε, νιώθω άσχημος και απωθητικός, π.χ δεν θέλω ούτε μπάνιο να κάνω, με αποτέλεσμα να κατηγορώ πάλι τον εαυτό μου.
Εδώ και 3 περίπου χρόνια εμφανίστηκε και το εξής: ακόμα και λίγο όταν τρώω -όπως ευτυχώς κάνω τις περισσότερες φορές πλέον- το φαγητό ανεβαίνει στο στόμα μου. Το έψαξα κι έκανα γαστροσκόπηση, αλλά ο γιατρός με βρήκε απολύτως υγιή:μου είπε ότι είναι ψυχολογικό. Το θέμα είναι πιο σημαντικό από όσο ίσως φαντάζεστε, γιατί δεν μου ανεβαίνει λιγάκι φαγητό, αλλά μιλάμε για πολύ πράμα, με αποτέλεσμα να το...ξανακαταπίνω ή να το φτύνω. Αυτό, εκτός από την προσωπική μου δυσαρέσκεια, καταλαβαίνετε τι προβλήματα μου δημιουργεί στις κοινωνικές μου συναναστροφές π.χ όταν είμαι έξω για φαγητό με φίλους, ή όταν είμαι με κάποια κοπέλα.
Ο γιατρός το είχε πει "νευροστόμαχο" και ότι οφείλεται στο στρες μου. Έχω αρκετό κι από αυτό, αλλά εγώ υποθέτω ότι είναι μια υποσυνείδητη λειτουργία του στομαχιού μου να διώξει το φαγητό που τρώω, σαν για να θέλει να με αδυνατίσει κι άλλο. Δαιμονοποίηση του φαγητού, με άλλα λόγια. Κάποιον ειδικό για αυτό το θέμα δεν έχω δει, έχω δει για άλλους λόγους, καθώς -δόξα τω Θεώ- έχω κάμποσα.
Σκέφτομαι,επίσης, επειδή είναι τόσο έντονο το πρόβλημά μου, να έβλεπα κι άλλον γαστ/λόγο, γιατί μου κάνει εντύπωση να μου ανεβαίνει τόσο πολύ φαγητό, λόγω ψυχολογίας.
Θα με ενδιέφερε να ακούσω τις απόψεις σας πάνω στο θέμα.