Ενα πρόβλημα και μερικές συμβουλές
Είναι η πρώτη φορά που μπαίνω στη διαδικασία να μιλήσω για κάτι προσωπικό μου. Αποφάσισα να σας γράψω και περιμένω τις δικές σας γνώμες, παρακολουθώ πως υπάρχει ενθάρρυνση. Είμαι η Στέλλα, 27 χρονών. Περίμενα μέχρι σήμερα με κόπο για να εντοπίσω τι μου συμβαίνει όλα αυτά τα χρόνια. Ο δρόμος ήταν πολύ μακρύς για να συνειδητοποιήσω αλήθειες της δικής μου ζωής και σε συνδυασμό με τον ευαίσθητο χαρακτήρα μου, οι περισσότερες στιγμές υπήρξαν στιγμές προβληματισμού. Δε λέω πως δεν υπήρξα ευτυχισμένη, αλλά φτιάχνοντας το τρέιλερ της ζωής μου, το μεγαλύτερο κομμάτι καταλαμβάνει η θλίψη και περισσότερο η μοναξιά. Παρά τις υπέροχες στιγμές που ζούσα κατά καιρούς, δεν τις ευχαριστιόμουν, δεν τις απολάμβανα. Αυτό συμβαίνει και σήμερα, όμως σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση να πω πως έχω φτάσει (μετά κόπου και πάλι) να αναγνωρίζω τα συναισθήματα μου αν όχι άμεσα, αλλά ευκολότερα. Το χρόνιο, λοιπόν, πρόβλημά μου, για να μην φλυαρώ, είναι η ζήτηση συνεχούς επιβεβαίωσης απο τους ανθρώπους. ίσως να μη φαντάζεται κάποιος πως είναι τόσο σοβαρό, όμως είναι. Είναι, γιατί 27 χρόνια, δεν ευχαριστήθηκα πραγματικά και με τα βάθη της ψυχής μου μια σχέση, είτε φιλική, είτε ερωτική. Δημιούργησα προβλήματα και κούρασα ανθρώπους ζητώντας να με αγαπούν. Υπήρξα όμως κι εγωίστρια διότι δεν το δήλωσα ευθέως ποτέ, αλλά απαιτούσα με πλάγιους τρόπους.
Ενα σημαντικό χαρακτηριστικό που θα παίξει ρόλο στην ετυμηγορία, είναι πως είμαι ένα παιδί στην οικογένεια, μεγάλωσα μεσα στην προσοχή και την υπερπροστασία. Είχα όσα ζητούσα,χωρίς να κουράζομαι για αυτά. Για καλή μου τύχη όμως γεννήθηκα κι άνθρωπος με αξίες και περήφανος κι έτσι όσα έπαιρνα, προσπαθούσα να ανταποδίδω. Τα βιώματα όμως, βιώματα. Δένομαι σύντομα με έναν άνθρωπο και ζητώ σύντομα την προσοχή, ενίοτε όπως προείπα, την απαιτώ. Απαξ και σε επιλέξω, θέλω εδώ και τώρα να με αγαπάς, να με φροντίζεις, να με ανέχεσαι, να με νοιάζεσαι, να είμαι το κέντρο σου. Γιατί αν δεν είμαι, θα μελαγχολήσω, θα κλαίω, θα θυμώσω, θα σου ρίξω ευθύνες και στο τέλος θα σε μισήσω. Με μισήσατε ήδη εσείς, ίσως σας έπνιξα κιόλας. Φαντάζομαι... Το αστείο είναι πως όταν κάποιος πάει με τη σειρά του να μου φερθεί ανάλογα, παίρνω μαύρο δρόμο. Αφού σχηματίσατε αυτή την άθλια εικόνα για μένα, που ομολογώ πως με πειράζει αλλά πρέπει να το δεχτώ πως δε θα αρέσω σε όλους (απόρροια του προβλήματος: να θέλω να αρέσω σε όλους) για να απαγκιστρωθώ ή έστω να προσπαθήσω, έχω και καλά. Σαφως κι έχω, δίνω τόσα πολλά στους άλλους που χάνω τον ίδιο μου τον εαυτό και τις επιθυμίες μου. Ξεχνώ τι μου αρέσει πραγματικά και τί όχι και για να τους ευχαριστήσω, γίνομαι το θύμα του ίδου μου του έργου. Πέρασαν, που λέτε, σπουδαίοι άνθρωποι στη ζωή μου, άλλοι έφυγαν, σε άλλους έφυγα. Κι αν όμως δεν έρχονταν στη ζωή μου, θα σκεφτόμουν σήμερα έτσι; Από τότε που με θυμάμαι, με προβληματίζουν οι ανθρώπινες σχέσεις και είναι αξίως περίεργο διότι νοιαζομαι για τα κοινά, τους ανήμπορους, τους λιγότερο δυνατούς. Συνειδητοποιώ όμως πώς μάλλον στις προσωπικές μου σχέσεις, απο δω και μπρός πρέπει να στρέψω το βλέμμα μου στους πιο δυνατούς απο εμένα, που θα μου θέσουν τα όρια, χωρίς να το βάλουν στα πόδια. Κι εγώ με τη σειρά μου να κάνω μια δουλειά, δεν ξέρω πρακτικά πως γίνεται αυτή η δουλειά, μου χρειάζεται μια ενθάρρυνση, ένα κίνητρο, ασκήσεις και μια μικρή βοήθεια να αλλάξω τη ζωή μου. Να απολαμβάνω, να μη ζητώ και να μη δινω τόσα τόσο σύντομα, να μη ζητώ την συνεχή προσοχή και να ζω τη στιγμή. Δεν ξέρω πως θα γίνουν αυτά, το σίγουρο είναι πως δε θέλω άλλο πια να είμαι μόνη, κι όταν λέω μόνη, δεν εννοώ να περιστοιχίζομαι απο κόσμο, αλλά πιο βαθύ. Ki εδώ σταματώ την ιστορία μου. Ο λόγος άλλωστε είναι πια δικός σας.