Κατάθλιψη... και μετά τί;
Όπως έχω προαναφέρει είμαι σε θεραπεία τα τελευταία 7 χρόνια για κατάθλιψη και ΙΨΔ. Τώρα που τα φάρμακα έχουν γίνει ελάχιστα (1 seropram την ημέρα) και σιγά σιγά θα τα κόψω, τουλάχιστον αυτό θέλω (γιατί από τότε που αντιμετώπισα το πρόβλημα δεν έχω δει τον εαυτό μου χωρίς αυτά, και 7 χρόνια νομίζω είναι αρκετά) απλά περιμένω την εντολή του γιατρού...
Τους τελευταίους μήνες θα έλεγα ότι είχα περάσει σε μία κατάσταση εξαιρετικά αγχώδη και υπερκινητική άλλα για πρώτη φορά μπορούσα να έχω συναισθήματα, δεν αισθανόμουν περίεργα, σαν ζωντανός νεκρός όπως παλιά και εξίσου σημαντικό είχα επιτέλους σεξουαλικές ορέξεις όπως παλιότερα πρίν το πρόβλημα και όχι κάθε 25η Μαρτίου...
Τώρα την καλοκαιρινή περίοδο, μια περίοδο αναμονής, θα έλεγα ότι είναι η πιο ανιαρή περίοδος της ζωής μου. Ξαφνικά συνειδητοποιώ ότι έχω καταφέρει να καταστρέψω τα δεσμά που με συνέδεαν με τους λιγοστούς φίλους, δεν έχω κανονική δουλειά, δεν έχω κανέναν άλλο πέραν της οικογένειάς μου (χωρίς το τελευταίο να μου προκαλεί θλίψη όπως άλλοτε αφού τώρα ξέρω ότι μπορώ), παρά μόνο περιμένω την ανακοίνωση των βάσεων και την κατάθεση μηχανογραφικών σαν μαθητούδι, μόνο που δεν αισθάνομαι καθόλου έτσι. Μάλλον σαν ένας πρόωρα γερασμένος 24χρονος (μπαρούφα το ξέρω) που του εξαντλήθηκε βιαίως ο ενθουσιασμός (όχι η ενέργεια, τώρα έχω αρκετή από αυτή)...
Έχετε νοιώσει ποτέ έτσι; Έχεις κάποιος από εδώ μέσα καταφέρει να ξεπεράσει την κατάθλιψή του και να νιώσει όπως πρίν ή καλύτερα από πριν ;) ; Πολλές φορές μου δημιουργείται η σκέψη ότι είναι "ένα πρόβλημα με το οποίο πρέπει να μάθεις να ζεις". Θα το καταλάβαινα αυτό σε ένα πιο σοβαρό νόσημα όπου η προσπάθεια του ασθενούς είναι ελάσσονος σημασίας. Παρόλη την αρνητική κατάσταση που έχω περάσει περνούν ακόμα σκέψεις από το μυαλό μου για το άν είναι κάτι που απλά μου συνέβη ή κάτι το οποίο επιδίωξα (καλά όχι ακριβώς έτσι, ο γιατρός μου λέει ότι είμαι απλά ένας ψυχανάγκας που αμφισβητεί συνέχεια τον εαυτό του)...