Είμαι αγοραφοβικός με κρίσεις πανικού και γενικευμένη αγχώδη διαταραχή. Πολλά χρόνια το έχω. Παλιά έπαιρνα φαρμακευτική αγωγή περισσότερη, τώρα λιγότερη. Το ξεπέρασα με το να πηγαίνω σταδιακά σε μέρη που μου προκαλούσαν άγχος, και κρίση πανικού. Σχετικά με κάποια ερωτήματα σε άλλο ποστ άνοιξα αυτό για να μπορέσω με πιο μεγάλη άνεση να απαντήσω:
Με έχει βοηθήσει Μιχάλη αν και παίρνω λιγότερη δόση σε σχέση με το παρελθόν. Σε μία όμως έντονη κρίση πανικού όπου βλέπω ότι με τις δικές μου δυνάμεις δε μπορώ να τα καταφέρω τότε καταφεύγω εκείνη τη στιγμή σε αγχολυτικό που έχω πάντα μαζί μου. ʼλλοτε όμως μπορεί και να απομακρυνθώ από το χώρο όπου εκδηλώθηκε ο πανικός με πεσμένο ηθικό καθώς η αντίδραση της φυγής με ρίχνει ψυχολογικά και μου μειώνει την αυτοπεποίθηση.Quote:
Originally posted by Μιχάλης
Αλέξη, η φαρμακευτική αγωγή που νομίζω ότι παίρνεις δεν σε έχει βοηθήσει ώστε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση?
Τα συμπτώματα που είχα πριν την αγωγή ήταν και σε ένταση και σε αριθμό περισσότερα Όλγα. Αυτός ήταν και ο λόγος της λήψης φαρμακευτικής αγωγής. Με τον καιρό και μετά από προσπάθειες που έκανα (με τη βοήθεια του ψυχιάτρου) και η ένταση και η συχνότητα των κρίσεων πανικου μειώθηκε. Δεν εξαφανίστηκαν όμως. Όπως το λες, μπορεί κάποια στιγμή με ήπιο τρόπο να περάσω μια μικρη σε ένταση κρίση. Μια σκέψη μου έρχεται από μόνης της ας πούμε μεσα στην κίνηση που παλιότερα με οδηγούσε σε έντονη κρίση πανικού, τώρα μπορεί να έχει σαν επίπτωση (αυτή η σκέψη) μια ελαφρά ταχυπαλμία και να μου περάσει αμέσως. Κάποιες φορές όμως μπορεί να έχω μια έντονη κρίση που θα με κάνει να σταματήσω αν οδηγώ ή αν περπατώ, ή να βγω έξω αν είμαι σε μια αίθουσα για να χαλαρώσω. Αν δε μπορέσω να χαλαρώσω μόνος τότε θα καταφύγω σε αγχολυτικό. Είχα καιρό τελευταία να φύγω από εκεί που με έπιασε πανικός. Αυτό ήταν που με ενόχλησε περισσότερο. Που έφυγα. Και πάλι σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας και για το κουράγιο που μου δώσατε στο άλλο ποστ και σε εσένα Μιχάλη και σε εσένα Όλγα και στα άλλα παιδιά που με την καλή τους διάθεση με ανεβασαν το ηθικό.Quote:
Originally posted by olga_soul
Αλέξη μου να σε ρωτήσω και εγώ κάτι με τη σειρά μου αφού βέβαια απαντήσεις στην ερώτηση του Μιχάλη μιας και προηγείται (έτσι Μιχαλίνο μου....χι...χι:))....
Τα συμπτώματα των πανικών που σε ποιάνουν τώρα είναι τα ίδια σε ένταση με τα αρχικά που είχες προ αγωγής?
Σε ρωτάω γιατί και εγώ έχω κατά καιρούς σε κάποιες εκδηλώσεις πανικού (κάποιοι έστω και μετρημένοι πλέον με απομάκρυναν από τα γεγονότα) , αλλά η ένταση των συμπτωμάτων δεν έχει καμία πλέον σχέση με αυτή που βίωνα πριν χρόνια.......
Τώρα δε στις περισσότερες κοσμικές εκδηλώσεις τις πιο πολλές φορές φορές με διαπερνούν σαν ένα ήπιο κύμα που φεύγει με λίγη ταχυπαλμία στιγμιαία και παραμένω στους χώρους χωρίς να φεύγω......
Περιμένω τις δικές σου αντιδράσεις σχετικά με το θέμα μιας και εσύ τους βιώνεις όπως και εγώ χρόνια τώρα....
ΦΙΛΙΑ!:)
Φιλικά
Αλέξης