Quote:
Originally posted by anwnimi
Κάποτε...πριν πολλά χρόνια είχα φτάσει εκεί, στο σημείο μηδέν. Όταν ξύπνησα τρομαγμένη πριν καλά καλά ο ήλιος να ανατείλει και η κλωστή που κρατούσε το άγχος και τη θλίψη στα \"ανεκτά\" όρια έσπασε. Από εκείνη την ημέρα άρχισε η μάχη κατά των πανικών και της μόνιμης θλίψης. Άρχισε η κόλαση. Έτσι το έζησα.
Έδωσα μεγάλες μάχες. Μόνη μου. Κανένας δεν ήξερε. Κάτι με κρατούσε. Όχι γιατί ήμουν τόσο θαρραλέα. Αλλά ο φόβος της ψυχικής ασθένειας στο οικογενειακό ιστορικό. Πάλευα με νύχια και με δόντια να μην υποκύψω σε καμία κρίση. Άσχετα αν μέσα μου έτρεμα, πέθαινα. Δε μιλούσα σε κανένα. Για μένα το δύσκολο ήταν να μιλήσω, όχι το να τα κρατησω μέσα μου. Ούτε στον άνθρωπο που αγαπούσα. Νόμιζα ότι αυτό θα με μείωνε μπροστά του. Νόμιζα ότι έτσι θα κατέστρεφα τη σχέση μας με τα μοιρολόγια μου και τους παράλογους φόβους μου. Από μικρή ήξερα πως είναι να καταστρεφεται μία σχέση από μοιρολόγια και παράλογους φόβους. Η σχέση των γονιών μου...
Από τότε, κατάφερα πολλά. Είχα καταφέρει να το νικήσω σχεδόν μετά από μερικά χρόνια μόνη μου. Ποτέ όμως δεν έψαξα να πολεμήσω την αιτία. Και το αστείο είναι πως νόμιζα ότι τα κατάφερα! Κάτω απο το πάτωμα του σπιτιού μου είχε διαρροή και εγώ αυτό που έκανα ήταν να βάζω κι άλλο πάτωμα από πάνω κι άλλο κι άλλο...και χαλιά...και κουβέρτες. Όμως απο κάτω σάπιζε. Κι εγώ το αγνοούσα. Έτσι ήθελα να πιστεύω.
Έχασα το μπαμπά μου. Πριν 21 μήνες. Έχασα τη γη κάτω από τα πόδια μου. Δεν είχα άλλη κουβέρτα να σκεπάσω το σαπισμένο μου πάτωμα, την ψυχή μου. Δεν είχα τη δυναμη να ψάξω για άλλη κουβέρτα. Αφέθηκα. Άρχισαν τα πισωγυρίσματα των πανικών.
Κι εκεί αποφάσισα να κάνω ένα μεγάλο βήμα για μένα. Να αρχίσω ψυχοθεραπεία. Δεν ξέρω γιατί μου ήταν τόσο δύσκολο. Μάλλον βαθιά μέσα μου δεν αποδεχόμουν το πρόβλημά μου. Μάλλον φοβάμαι και τις σχέσεις εξάρτησης. Πάντα γαντσώνομαι όσο κι αν δεν το δείχνω. Φοβάμαι να δείξω το πόσο έχω ανάγκη τον άλλο.
Άρχισα λοιπόν. Άρχισα και να σκαλίζω μέσα μου...Να ψάχνω...Κι αυτό πονούσε...Και πονάει. Ξεκίνησα να αντιμετωπίσω τωρινά προβλήματα. Πάλι όμως έπεσα έξω! τα λογια σου ειναι απο βαθια βγαλμενα και γι αυτο ακρως ανατριχιαστικα.... ποσο πολυ αγγιζεις..ακουμπας. Ξεκινησες να αντιμετωπισεις τωρινα προβληματα... γιατι λες πως επεσες εξω? θελεις να γινεις πιο συγκεκριμενη πανω σε αυτο?
Η ιστορία επαναλαμβάνεται.λοιπον, ακου, καλα... οτι σαπιο υπαρχει κρυμμενο, ειναι λογικο να καλυπτεται οχι ομως και να εξαφανιζεται. Αργα ή γρήγορα με την μια ή την άλλη αφορμη θα αναδυθεί. Μια καλη αφορμη ειναι και το \"σκαλισμα\" στα πλαισια θεραπειας. Αυτη τη φορα, αναδυεται για να το κοιταξεις στα ματια και να το αντιμετωπισεις ριζικα ! Κανε κουραγιο. Αυτη ειναι η ευκαιρια... να το αφουγκραστεις, να το παρατηρησεις, να το αποκωδικοποιησεις. Μην τρομαζεις. Μοιαζει το ιδιο πρωινο, αλλα δεν ειναι και ποτε δεν θα ειναι το ιδιο, σαν εκεινη την πρωτη φορα του ξυπνηματος. Δωσε κουραγιο στον εαυτο σου. Μην αφηνεις την θλιψη να σου θολωνει την οραση. Πάλι ήρθε εκείνο το παράξενο πρωινό, όταν ο ήλιος δεν πρόλαβε καλά καλά να βγει και το πάτωμα είχε πια σαπίσει εντελώς. Ο αέρας του δωματίου έμοιαζε να λιγοστεύει κι εκείνη η κλωστή που είχε δεθεί κόμπο ξανάσπασε. Και ο φόβος ξεχύθηκε. Και τώρα κάνω το ακριβώς αντίθετο με τους πανικούς. Δεν πολεμάω...αφήνομαι, κλείνομαι. Κι ομως κανεις, εισαι εδω και μιλας γι αυτο.Δεν προστατεύω τη σχέση μου ακόμα και τελειώνοντάς την αλλά αντίθετα τη δηλητηριάζω διατηρώντας τη. Τη χρησιμοποιώ σα δεκανίκι
κι αυτό κάνει την ψυχή μου να την αισθάνομαι σάπια σαν το πάτωμά μου.
στο διαστημα θα δεις πολλα. Μην βιαζεσαι να κρινεις τον εαυτο σου, να σε κατακρινεις... Ειναι επωδυνο να συνειδητοποιεις κινητρα και ανασφαλειες που οδηγουν την συμπεριφορα αλλα ακρως ωφελιμο για την βαθυτερη γνωση του εαυτου σου. Εισαι σε μια φαση δυσκολη, σιγουρα οχι καταλληλη για να παρεις αποφασεις. Τωρα απλα κοιτα, με ηρεμο βλεμμα και την ψυχη ανοιχτει και θα ερθει η ωρα των αποφασεων και των αλλαγων.. πιο μετα.Φοβάμαι...Νιώθω τελείως μόνη στα προβλήματα που έχω να αντιμετωπίσω. ΔΕΝ εισαι μονη! Το τι νιωθεις δεν ταυτιζεται παντα με το τι ισχυει. Εσυ επιλεγεις να κλειστεις. Εχεις ανθρωπους γυρω σου να τα μοιραστεις ολα,κοιτα το αυτο, μην κλεινεις τα ματια...Αισθάνομαι μια μεγάλη απόγνωση που με οδηγεί ...στην κατάθλιψη;
Ακουσε την απογνωση, κατι θελει να σου πει... δεξου την, κι ακουσε την καλη μου.