ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ
Γειά σας - πέρασα ενα καταθλιπτικο επεισόδιο μετα απο ενα χωρισμο που με τσάκισε και την εποχη εκείνη έκανα καταγραφή για τα διαφορετικά συναισθήματα μου. Με υποστήριξη ψυχολόγου και χωρίς φάρμακα έφτασα σε μια καλύτερη κατάσταση - χωρίς να σημαίνει οτι έχω βγεί στο σημείο που θα ήθελα, ούτε οτι έχω ξεπεράσει την θλίψη αλλα και το θυμο του χωρισμού.
Ενδεικτικά απο το ημερολογιο αυτό να τι έγραφα λοιπόν στο Μάρτη / Απρίλη για όσους ενδιαφέρονται και ίσως θέλουν να μοιραστούν τις σκέψεις τους ........... κι αν έχουν περάσει τετοια κόλαση αντίστοιχα:
ΤΙ ΑΙΣΘΑΝΟΜΟΥΝ
Γενικά :
Απογοήτευση.
Φόβος για το μέλλον.
Μοναξιά ακόμη και όταν βρίσκομαι με την οικογένεια μου ή φιλικά πρόσωπα.
Έλλειψη αυτοπεποίθησης.
Δυσκολία εκτέλεσης του προγράμματος βελτίωσης από την ψυχολόγο μου.
Δυσκολία προσέγγισης και επικοινωνίας με την κόρη μου.
Flashbacks από δυσάρεστες περιόδους της ζωής μου ιδιαίτερα από την εφηβική ηλικία.
Τάση για φυγή και απομάκρυνση .
Απαισιοδοξία
Κούραση και θυμός με την παραμικρή καθημερινή υποχρέωση.
Έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας.
Έλλειψη αμυντικών μηχανισμών στο stress που μου δημιουργείται.
Σχετικά με τον πρόσφατο χωρισμό :
Διαρκής έμμονη σκέψη για την αποτυχημένη σχέση και τα αίτια διάλυσης της.
Ψεύτικες ελπίδες και σενάρια για μια επανασύνδεση καθ’ όλη την ημέρα παρόλο που δεν είναι κάτι που πραγματικά θέλω.
Θυμό – Απόρριψη - Εξαπάτηση
ΥΠΝΟΣ
Αύξηση των ωρών του ύπνου από τις προηγούμενες εβδομάδες με μέσο όρο τις 6 ώρες.
Το Σαββατοκύριακο απογευματινός ύπνος μιας περίπου ώρας πολύ χαλαρωτικός.
Καθημερινό φαινόμενο σκέψεις που αφορούν το χωρισμό κατά την έναρξη του ύπνου και αντίστοιχες σκέψεις κατά το ξύπνημα αλλά με μεγαλύτερη ένταση. Η άσχημη διάθεση διαρκεί πολύ το πρωί.
Στην διάρκεια το 7ημέρου θυμάμαι μόνο ένα όνειρο / εφιάλτη.
ΣΩΜΑΤΙΚΑ
Κατακράτηση φυσικών αναγκών (ασυνείδητα) συχνά
Πόνοι στον αυχένα συχνά
Κράμπες (πλάτη, πόδια) συχνά
Τρέμουλο στα χέρια μέτρια
Εσωτερικό τρέμουλο συχνά
Συνεχής ένταση και σφίξιμο των μυών συχνά
Τρίξιμο των δοντιών συχνά
Ζαλάδες μέτρια
ΠΟΤΟ
Περιορισμένος έλεγχος ποσότητας 2-3 ποτά / νύχτα, αλλά με αρκετή συχνότητα μέσα στην εβδομάδα. Δεν μου καλυτερεύει την διάθεση , απλώς με χαλαρώνει ελαφρά. Όλες τις φορές που πίνω ήμουν έξω – σε αυτή την φάση το θεωρώ αναπόσπαστο κομμάτι. Στο σπίτι δεν το αποζητώ καθόλου. Αντικρουόμενες σκέψεις , από την μια μεριά διαπιστώνω την ζημιά που μου έχει κάνει από την άλλη την ώρα που βρίσκομαι έξω κοροϊδεύω τον εαυτό μου «τρία τέσσερα ποτάκια δεν είναι τίποτε».
ΤΣΙΓΑΡΟ
Πλήρης εξάρτηση – κανένας έλεγχος. Για να λειτουργήσω έστω και βασικά πρέπει να έχω ένα στο στόμα μου. Καταλαβαίνω τι ζημιά μου κάνει αλλά ………
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ
Πάω στο γραφείο με μαύρη καρδιά φεύγω το ίδιο.
Καμία δύναμη και διάθεση να ενεργοποιηθώ στον τομέα αυτό.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ
Τέσσερις βασικοί φίλοι (3 άνδρες, 1 γυναίκα) που συχνά επικοινωνώ αλλά και βγαίνω έξω, όλοι πίνουν μέτρια . Συνέχεια βρίσκω την ευκαιρία να αναμασήσω τον χωρισμό άλλες φορές να εξαπολύσω κατηγορίες, άλλες φορές να εκφράσω το άσχημο αίσθημα που με διακατέχει με σκοπό να βρω «παρηγοριά». Οι υπόλοιπες συζητήσεις μεταξύ μας είναι ανούσιες για μένα σε αυτή την φάση. Οι φίλοι γενικά είναι υποστηρικτικοί.
Βγήκα δύο φορές με μια παλιά μου σχέση – ανυπόφορο και κουραστικό!
Σε σχέση με το αντίθετο φύλλο έχω έλλειψη αυτοπεποίθησης, νιώθω άσχημος, χωρίς ικανότητα προσέγγισης και δυνατότητα επικοινωνίας. Αποφεύγω να βλέπω τον εαυτό μου στον καθρέπτη! Αισθάνομαι ότι η παρουσία μου μόνο αρνητικά κύματα ακτινοβολεί.
Εχω την αίσθηση πως δεν θα μπορέσω να έχω ποτέ ξανά πια μια σχέση που να με ικανοποιεί.
ΣΠΙΤΙ
Το αισθάνομαι εχθρικό, μόνο δυσάρεστες αναμνήσεις μου έρχονται στο νου. Σκέφτομαι με πόσο κόπο κα μεράκι το αγόρασα και το ανακαίνισα και με τι άρνηση το αντιμετωπίζω τώρα. Έχω αρχίσει να σκέφτομαι ότι καλά θα ήταν να το ενοικιάσω.
Τις φορές που έχω πιέσει τον εαυτό μου να κάτσω μόνος μου βρίζω δυνατά σαν να θέλω να «διώξω» αυτό το βάρος που μου δημιουργείται, μετά πέφτω σε μελαγχολία και τέλος ξεσπάω σε λυγμούς. Είναι ανυπόφορο το αίσθημα που μου δημιουργείται εκεί μέσα. Τίποτε οικείο, τίποτε ζεστό, τίποτε φιλικό, χειρότερα και από ένα φτηνό ξενοδοχείο σε μια ξένη πόλη. Τρέχω να φύγω πανικόβλητος αποζητώντας λίγη «γαλήνη» στο σπίτι της μητέρας μου.
Στο σπίτι μου κοιμήθηκα μόνο μια φορά αυτή την εβδομάδα .
....................................