Quote:
Originally posted by aenaon
και απο την άλλη δεν έχω πάει ποτε σε γιατρό ψυχολογο για τους εξής λόγους :
κόστος - χρονοβόρα διαδικασια - αποτελεσματική;
ποιος τελικά ειναι ο καταλληλότερος; - αξίζει να δώσω χρόνο και χρήμα και να μην έχω αποτέλεσμα; -
μπορεις να βρείς την λύση μόνος σου; διαβάζοντας διαφορα βιβλία (οπως π.χ. σαν του πιντερη \'\'λύσε μονος σου τα προβληματα σου\'\' οπου αναλυει οτι ο καθες ψυχολογος ακολουθει και εναν τυπο και μπορει στην ουσια καποιος να σου προσφερει μια λυση μακροβορα και μη αποτελεσματικη!)
Κι εγώ είχα παρόμοιους προβληματισμούς στηνα ρχή της θεραπείας μου, και πιστεύω κάθε θεραπευόμενος έχει ανάλογους. Είναι ένα ρίσκο η επιλογή του σωστού ειδικού και της προσέγγισης που ταιριάζει προσωπικά στον καθένα.
και οπως αναφερθηκε και πιο πάνω οταν πας σε γιατρο :
\"Αναγνωρίζεις τις συγκρούσεις σου, βλέπεις τις ελλείψεις σου, τη δυναμική σου, ανατομείς τη σχέση σου με τους γονείς, τους φίλους και τα αδέρφια σου, το άλλο φίλο, εντοπίζεις τις φοβίες και τις στρεβλές αντιλήψεις σου, κάνεις τεχνικές αντιπερισπασμού, ή χαλάρωσης, ή απευαισθητοιποίησης ή ένα κάρο άλλο συμβουλευτικές τεχνικές για βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα.\"
Αγαπητή φίλη, έχεις βάλει μια ταμπελίτσα μου φαίνεται για το πως είναι \"\'οταν πας σε γιατρό\". Κι όμως, για τον κάθενα είναι μια διαφορετική εμπειρία. Οταν μου ζητούσαν να περιγράψω τί γίνεται στη θεραπεία μου, τους έλεγα οτι αδυνατώ. Εξάλλου, μην είσαι τόσο σίγουρη για το πως θα είναι κάτι και απο τί θα αποτελείται, αν δεν το βιώσεις. Είναι σαν να πας να περιγράψεις μια γεύση, χωρίς να την έχεις γευτεί;)
και \"αυτα τα θεματα ειναι πολυ συνηθισμενα και εισαι ωριμη να τα αντιμετωπισεις, πιστευω σε λιγους μηνες θα εχεις απαλλαγει πληρως\" ΧΧΑΧΧΑΧΑ, ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΑΚΟΥΣΑ ΑΥΤΟ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ!!!!\'\'
Ναι, αλλά μέχρι τώρα, ολοκληρωμένη ψυχοθεραπεία δεν έχεις κάνει, απαντώντας μου έμμεσα, πως και δεν έχεις αντιμετωπίσει οριστικά το προβλημα...
Πραγματα στην ουσια που και μονος σου μπορεις να τα αναλυσεις και ξανα..
Απο την προσωπική μου εμπειρία πάλι, βλέπω πως κάποια απο τα πράγματα που μπορείς να τα κάνεις μιλώντας με έναν ειδικό, είναι αδύνατον να τα κάνεις μόνος. Κι εγώ έκανα πολλές αναλύσεις των αναλύσεων μόνη παλιότερα. Πιο πολύ με έβλαπτε αυτό παρά με βοηθούσε.
γνωστοι μου κάνουν ψυχοθεραπεια για 3 κ 4 χρόνια οπως και εδώ
\'\'είμαι στα 4 έτη θεραπείας και έχω δει θεαματικά αποτελέσματα, νιώθοντας πως όχι μόνο έχω μεταμορφωθεί, αλλά και οδεύω σε μια ολοκλήρωση....\"
\'\'Εκανα ομαδική ψυχοθεραπεία για ενάμιση χρόνο και ήταν μια απο τις ομορφότερες και τις πιο ωφέλιμες εμπειριές της ζωής μου.\'\'
η ερωτηση που εκανα στους δικους μου ηταν και καλά ααακομα πας; \'\'ναι γιατι τελειωνει ποτε αυτό;\'\' .. τότε ποιο το ωφελος;; να σου παιρνουν λεφτά λεγοντας σου θεωριες που λιγο πολυ γνωριζουμε και εχουμε διαβάσει και ξέρουμε τι πρεπει να κανουμε αλλά ειναι δυσκολο να τις εφαρμοσουμε.;.!Κοιτα, οταν ξεκίνησα, ερωτήθηκα τί είδους θεραπεία θα ήθελα. Μακροχρόνια ή βραχυχρόνια. Και φυσικά, επέλεξα το πρώτο. Δεν μετάνιωσα ούτε στιγμή για τα χρήματα που έδωσα. Τα θεωρώ επουσιώδη μπροστά στην δουλειά που είδα να γίνεται. Εξάλλου, κανείς δεν σε κρατά στη θεραπεία με το ζόρι. Οσο με αφορά, μένουν ακόμα 11 μήνες θεραπείας :)))Το ορίσαμε μαζί με την θεραπεύτριά μου.
να μου πεις υπαρχουν και τα κεντρα ψυχικης υγιεινης οπου ειναι δημοσια και δεν υπαρχει κοστος ναι αλλα υπαρχει αποτελεσμα; !
απτην αλλη εχει τελειωσει ποτε κανεις και εχει γινει πληρως εντελως καλά;;;!
Ακόμα και άνθρωποι που δεν πάσχουν πχ απο πανικό, δεν είναι \"εντελώς καλά\". Νομίζω οτι μαθαίνει κανείς να αναλαμβάνει την ευθύνη του εαυτού του, να γίνεται γονιός του εαυτού του, να ικανοποιεί τις ανάγκες του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στα πλαίσια των ικανοτήτων του, κατοχυρώνοντας την προσωπική του αρμονία και πληρότητα. Αυτό είναι για μένα τουλάχιστον ο στόχος της θεραπείας. Οσο για το τελείως καλα.... οι πανικοί, η κοινωνική φοβία, τα άγχη, τα ψυχοσωματικά, είναι μακρινό παρελθόν για εμένα. Και φυσικά έχω ακούσει και έρθει σε επαφή και με άλλα άτομα που το αντιμετώπισαν οριστικά. Οσον αφορά τη συμμετοχή μου στην ομάδα, θα ήθελα να διευκρινήσω, οτι δεν με απασχολεί πια κάποιο τέτοιου είδους πρόβλημα, ( δουλεύουμε σε πολύ βαθύτερα κομμάτια αυτήν την περίοδο στη θεραπεία ) αλλά έχω περάσει απο αυτά και εκτός αυτού θεωρώ πολύτιμη εμεπιρια τη συμμετοχή σε ομάδα.
οπως και ναχει οτι αισθανεται να κανει ο καθενας μας για να βοηθηθει το μεσα του ειναι καλο ασχετως κοστους - χρονου
εχω κι εγω την αναγκη να μιλησω καπου που ομως να ξερω οτι δεν θα υπαρξει εκμεταλευση αρκει να υπαρξει και αποτελεσμα
τωρα αυτο ειναι εσωτερικη αναζητηση - ομαδικη ψυχοθεραπεια - ψυχολογος - οτιδηποτε
γιατι αφου το πρωτο δεν λειτουργει απολυτως ειμαι ετοιμη να δοκιμασω τα επομενα
Σίγουρα η φαρμακοθεραπεία που έχεις κάνει, δεν αναπληρώνει την ψυχοθεραπεία που καλό είναι να γίνεται, όταν το άτομο, δεν μπορεί μόνο.