Originally posted by anwnimi
Quote:
Originally posted by Θεοφανία
Πέρασαν τέσσερα χρονια.
Τον τελευταίο, έπαιρνα συνέχεια παράτασεις.
Το τράβηξα όσο μπορούσα, αλλα δεν γίνεται αλλο.
Δεν μπορούν.
Μια σκέψη, ένα δίλημμα έχει στοιχειώσει το κεφάλι μου και δεν ξέρω τι να κάνω.
Να ειμαι εκεί όταν θα γίνει?
Ηλίθιες ενοχές με καταδικάζουν στο βασανιστήριο της εικόνας
Ολοι μου λένε να μην παω.
Αν το κάνω δεν θα το ξεχάσω ποτέ, αν δεν το κάνω θα νιώθω ότι την πρόδωσα. Πως το \'βαλα στα πόδια απ το τελευταίο πράγμα που την αφορούσε. Πως δεν στάθηκα δυνατη.
Δεν ξέρω αν είχε κάποιος παρόμοια εμπειρία, αλλά θα με βοηθούσε πολύ να διαβάσω κάποιες απόψεις πάνω στο θέμα.
Ευχαριστω.
Θεοφανία μου,
πρώτα πρώτα να σου πω ότι μου αρέσει όταν διαβάζω αυτή την ευαίσθητη πλευρά σου...
Εμένα καθόλου......:). Με μισώ όταν γίνομαι έτσι.
Πραγματικά συναισθάνομαι το δίλλημά σου, δεν ξέρω κι εγώ στη θέση σου τι θα έκανα.
Βλέπω την ενοχή, που την αισθάνεσαι σε περίπτωση που δεν εισαι παρούσα όπως λες \"στο τελευταίο πράγμα που θα την αφορά\". Να σου πω εγώ πως το βλέπω.
Όσο κι αν μεγαλώσουμε, όσο κι αν μεγαλώσουν οι γονεις μας, ακόμα κι αν ΄φύγουν απο τη ζωή, θα είμαστε για πάντα τα παιδιά τους κι εκείνοι οι γονείς μας. Μπορεί με το πέρασμα του χρόνου να ενηλικιωνόμαστε, εκείνοι να γερνούν και η σχέση γονιού-παιδιού να αλλάζει και να μην μένει σε εκείνη την πρωταρχική φάση (και δε θα πρέπει άλλωστε να μείνει) αλλά πάντα, μα πάντα, θα παραμείνει σχέση γονιού-παιδιού.
Είναι μια σκέψη που την κάνω συνέχεια. Αν υπήρχε δεν θα με άφηνε με τίποτα να υποστώ κάτι τέτοιο. Καμιά μητέρα δεν θα υπέβαλλε σε τέτοιο μαρτύριο το παιδί της.
Ίσως και γι αυτό να το θέλω κατά βάθος. Παρόλο που δεν έχω την παραμικρή ενοχή και το παραμικρό \"γιατί\" , καθώς νιώθω πως της είχα δέιξει οτι τη λάτρευα, βαθιά μέσα μου πιστεύω πως θα είναι μια πράξη αγάπης. Σα να της στέλνω κάτι στον ουρανό. Ένα δώρο. Ηλίθια σκέψη, αλλά την κάνω.
Οπότε καλή μου, αν αισθάνεσαι ότι ως παιδι της μαμάς σου, δε θα αντέξεις να ξαναδείς τη μαμά σου έτσι, γιατί πολύ απλά, όσο και να είναι η Θεοφανία, είναι και θα είναι για πάντα η κόρη της, δε θέλει να αντικρύσει τη μαμά της αλλιώς, θέλει να τη θυμάται όπως ήταν. Και δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό σε αυτό. Δεν έχει σχέση με το αν η κόρη ενηλικιώθηκε ή είναι δυνατή. Η δύναμη και η ενηλικίωση δεν πιστεύω Θεοφανία μου ότι την αποδεικνύουμε έτσι.
Μέσα απ την άρνηση μου όμως, (που λίγο-λίγο αποδυναμώνεται και βιώνω θέλω δε θέλω την απώλεια), θα φτάσω μια ζωή να κοροιδεύω τον εαυτό μου πως ζει και θα την δω. Είναι άρρωστο, αλλά είναι η αλήθεια που την έχουν ευνοήσει περισσότερο οι καταστάσεις, σύμμαχοι στο φεύγω μου.
Και δεν είναι κακό, πιστεύω, σε κάποιες στιγμές της ζωής μας, να μην καταπιέσουμε εκείνο το ευαίσθητο κομμάτι μέσα μας, το κομμάτι του παιδιού μέσα μας, να το σεβαστούμε, να το αγκαλιάσουμε. Και για πολλούς ανθρώπους, η στιγμή της εκταφής του γονιού, είναι μια τέτοια στιγμή που πληγώνει βαθιά αυτό το παιδί μέσα μας, που το κάνει να θέλει να τσιρίξει από πόνο.
Ναι.....έτσι είναι. Αν και επειδή δεν έχω ζήσει και πολύ σαν ενήλικας, ίσως ήρθε η στιγμή με αυτό να προσγειωθώ λίγο και να αντιμετωπίσω την πραγματική διάσταση των πραγμάτων.
Από την άλλη, νομίζω πως καταλαβαίνω πολύ καλά γιατί θέλεις να είσαι εκεί. Γιατί πιστεύεις ότι θα είναι \"το τελευταίο πράγμα που την αφορά\" και θέλεις να είσαι εκεί, μαζί της.
Όμως Θεοφανία δεν είναι το τελευταίο που την αφορά...Γιατί αυτά που πλεόν αφορούν τη μαμά σου είναι ότι υπάρχει μέσα σου, σαν συναισθηματα, σαν αναμνήσεις και σκέψεις. Αυτά είναι που την αφορούν, εκείνη κι εσένα. Όχι μια τελετή ή διαδικασία που πρέπει να γίνει, είτε πρόκειται για μνημόσυνο είτε για εκταφή. Αυτά είναι τα τυπικά και όχι τα ουσιαστικά.
Στο ουσιαστικό κομμάτι δεν αισθάνομαι κανένα παράθυρο να μπάζει. Είναι μέσα μου ατόφια, ολόκληρη και όχι σαν ανάμνηση, αλλά σαν υπόσταση. Στο τυπικό όπως βλέπεις έχω μπερδέψει λίγο τα πράγματα και τείνω να το κάνω ουσιαστικό.
Σε κάθε περίπτωση, εσύ αποφασίζεις. Γιατί η δική σου καρδιά και μόνο αυτή ξέρει ποιο θέλει να κάνει. Και γω που σου τα γράφω αυτά ειλικρινα δεν ξέρω τι θα έκανα...
Και μια τελευταία ερώτηση: Λες ότι έκανες τη σκέψη \"η μαμά δεν θα γυρίσει τελικά\". Πιστεύεις ότι αν τελικά δεν πας στην εκταφή, ότι δε θα έχεις αποδεχτεί το μη γυρισμό της;
Αν ναι, τότε ίσως το να παρευρίσκεσαι, θα σου κάνει καλό...
Ναι, αυτό είναι όλο το ζουμί του διλήμματος μου και νομίζω πως το ανέλυσα παραπάνω.