http://www.forum-philologon-dodekanisou.org/index.php?topic=33.0;prev_next=prev
έχει ενδιαφέρον...
Printable View
http://www.forum-philologon-dodekanisou.org/index.php?topic=33.0;prev_next=prev
έχει ενδιαφέρον...
Να σου πω την αμαρτία μου δεν το διάβασα αλλά σέβομαι αφάνταστα τα ποιήματα του Καβάφη και θα σου πω κάτι, όχι σε σένα προσωπικά αλλά στους ψευτόμαγκες του φορουμ.
Τι γυρεύει ο Καβάφης ρε που το έχετε δει και ποιητές μερικοί μερικοί. Δεν ντρέπεστε ρε σε φορουμ ψυχολογίας να πουλάτε πνεύμα και να το παίζεται πνευματικοί τύποι.
Ξυπνήστε ρε πρεζάκηδες. Καλλιτέχνες σαν αυτούς που μάθαμε στο σχολείο ΔΕΝ θα ξαναδούμε γιατί πλέον υπάρχει ο μεγάλος αδελφός, ξέρει τα πάντα βλέπει τα πάντα αλλά δεν μπορεί να κάνει τίποτα.
Μη μου ξεφτυλίζετε και τον Καβάφη γιατί είστε για να μην πω για τι είστε ρε ψευτοπνευματώδη ανθρωποειδή.
Μακρυά απο τους ήρωες γιατί δεν είστε ούτε εσείς ούτε εγώ ούτε κανένας στην εποχή που ζούμε.
Ντροπή σας ρε που έχετε ένα φορουμ ψυχολογίας και γίνεται λόγος για ανθρώπους που ούτε στο δαχτυλάκι δεν τους φτάνει κανείς απο τα μοντέρνα γουρούνια.
ΦΤΟΥ Ρε.
Δεν το λέω για σένα arktos, ειλικρινά σου μιλάω . ΝΙΩΘΩ πολύ ανακουφισμένος που τα λέω αυτά και πολύ ήρεμος όταν τα γράφω.
Σεβασμός για τους ανθρώπους της ιστορίας που μας δώσανε λίγη από την αγάπη τους.
Τίποτα άλλο.
... αν υπάρχει περίπτωση το σχόλιό σου να αφορούσε δυο δικά μου αποσπάσματα που πόσταρα σε θέματά σου Βινς, δεν υπάρχει πρόβλημα, διεγράφησαν ήδη... σαφώς και δεν είμαστε σε λογοτεχνικό χώρο... όλα καλά...
Vince τι συμβαίνει και έχεις τέτοια ξεσπάσματα?Quote:
Originally posted by vince
Να σου πω την αμαρτία μου δεν το διάβασα αλλά σέβομαι αφάνταστα τα ποιήματα του Καβάφη και θα σου πω κάτι, όχι σε σένα προσωπικά αλλά στους ψευτόμαγκες του φορουμ.
Τι γυρεύει ο Καβάφης ρε που το έχετε δει και ποιητές μερικοί μερικοί. Δεν ντρέπεστε ρε σε φορουμ ψυχολογίας να πουλάτε πνεύμα και να το παίζεται πνευματικοί τύποι.
Ξυπνήστε ρε πρεζάκηδες. Καλλιτέχνες σαν αυτούς που μάθαμε στο σχολείο ΔΕΝ θα ξαναδούμε γιατί πλέον υπάρχει ο μεγάλος αδελφός, ξέρει τα πάντα βλέπει τα πάντα αλλά δεν μπορεί να κάνει τίποτα.
Μη μου ξεφτυλίζετε και τον Καβάφη γιατί είστε για να μην πω για τι είστε ρε ψευτοπνευματώδη ανθρωποειδή.
Μακρυά απο τους ήρωες γιατί δεν είστε ούτε εσείς ούτε εγώ ούτε κανένας στην εποχή που ζούμε.
Ντροπή σας ρε που έχετε ένα φορουμ ψυχολογίας και γίνεται λόγος για ανθρώπους που ούτε στο δαχτυλάκι δεν τους φτάνει κανείς απο τα μοντέρνα γουρούνια.
ΦΤΟΥ Ρε.
Δεν το λέω για σένα arktos, ειλικρινά σου μιλάω . ΝΙΩΘΩ πολύ ανακουφισμένος που τα λέω αυτά και πολύ ήρεμος όταν τα γράφω.
Σεβασμός για τους ανθρώπους της ιστορίας που μας δώσανε λίγη από την αγάπη τους.
Τίποτα άλλο.
Μου φαίνονται \"αλλοπρόσαλλα\" τα όσα γράφεις.
Συγνώμη για τον όρο αν είναι απότομος αλλά δεν ξέρω πώς αλλιώς να το εκφράσω.
Εύχομαι να λαμβάνεις κανονικά την αγωγή σου και να είσαι καλά.
Αρκτε, ευχαριστούμε για την παραπομπή στην ποίηση, πολύ χρήσιμο το site :)
Μην ανησυχείς μια χαρά την λαμβάνω την αγωγή μου.Quote:
Originally posted by weird
Vince τι συμβαίνει και έχεις τέτοια ξεσπάσματα?
Μου φαίνονται \"αλλοπρόσαλλα\" τα όσα γράφεις.
Συγνώμη για τον όρο αν είναι απότομος αλλά δεν ξέρω πώς αλλιώς να το εκφράσω.
Εύχομαι να λαμβάνεις κανονικά την αγωγή σου και να είσαι καλά.
Αρκτε, ευχαριστούμε για την παραπομπή στην ποίηση, πολύ χρήσιμο το site :)
Μερικές κοπέλες δεν την λαμβάνουν όπως θα έπρεπε.
«Ο είρων προσποιείται ότι παίζει το παιχνίδι του εχθρού του, μιλά τη γλώσσα του... η ειρωνική συνείδηση λέει \'όχι\' στο ίδιο της το ιδεώδες κι ύστερα αρνείται αυτήν την άρνηση... Αν η σκέψη δέχεται την καθυστέρηση της μεσολάβησης, δεν το κάνει χάριν ακκισμού, αλλά για να είναι οι προτάσεις της πιο εύρωστες. (76).
«το ειρωνεύεσθαι είναι να μιλάς με υπεκφυγές, χωρίς να δίνεις την εντύπωση πως ακούς ή καταλαβαίνεις, ή, όπως λέει ο Κικέρων, ‘χωρίς να φαίνεται πως εννοείς αυτό που εννοείς’ (De Oratore, II, 68)» (80).
‘Η ειρωνεία «αντιτίθεται στην αδιακρισία του κωμικού, που είναι εγκάρδιο και πληβειακό...οι μεγάλοι είρωνες δεν έχουν γράψει κωμωδίες....προξενεί το γέλιο για να το παγώσει αμέσως» (127). Μήπως «καθώς βρίσκεται μεταξύ κωμικού και τραγικού, είναι το σημείο της απάθειας όπου το γέλιο σωπαίνει, χωρίς τα δάκρυα να ’χουν ακόμα αναβλύσει;» (128).
«κείται πέραν του πεσσιμισμού και του οπτιμισμού, καθώς και πέραν της ηδονής και της οδύνης... εκδηλώνει την απελπισία της με χιούμορ και χαριτολογεί με πίκρα πάνω στην ίδια της την αγωνία» (132).
«Ο είρωνας παίρνει ύψος (‘Άνωθεν επιθεωρείν’: Μάρκος Αυρήλιος, Εις εαυτόν, ΙΧ, 30) κι αποκτά την πανοραμική θέα του αεροναύτη ... είναι χαρακτηριστικό της ειρωνείας να βεβαιώνει ταυτοχρόνως τη θετικότητα και την ατέλεια κάθε δημιουργήματος... κάνει να συνηχήσουν η τύψη με το χιούμορ» (156-57).
Η ειρωνεία είναι ακόμη σοβαρότερη από τη σοβαρότητα... ξέρει να περιμένει εκείνη τη μοναδική ευκαιρία να εκφράσει το ανείπωτο, να αγγίξει το αψηλάφητο... είναι το πνεύμα της λεπτότητας ... η ειρωνική απόσταση εξυπονοεί ότι το πρόσωπο του άλλου δεν βρίσκεται ολόκληρο εκτεθειμένο μπρος μας, επίπεδο, αλλά ότι μας επιφυλάσσει προβλήματα ... ότι υπάρχει σ’ αυτό μια πολλαπλότητα σύνθετων σχέσεων (163)
Ο είρωνας, διαλέγοντας να είναι άλλος από τον εαυτό του, αποκτά μιαν ύπαρξη ποικίλη, δραματική κι άπειρα τρυφερή ... επιθυμεί να διαφυλάξει μέσα του μιαν ορισμένη κρυφή βαθύτητα· απεχθάνεται να λέει πολύ νωρίς το ανείπωτο, και διατηρεί με επιτηδειότητα αυτό το ποιητικό και παρθένο κάτι που επιβιώνει μέσα μας, κάτω από τις πιο κραυγαλέες εκδηλώσεις του πάθους. (165)
«Η ειρωνεία είναι ανησυχία, μια ζωή δίχως ευκολίες ... λέει με τον τρόπο της πως όλη η ουσία του όντος είναι το γίγνεσθαι, πως δεν υπάρχει άλλος τρόπος του είναι από το δεον-είναι, πως η συνείδηση είναι το αντίθετο του πράγματος. Είναι=γενέσθαι και έσεσθαι, το ον είναι η δυναμική του παρελθόντος και του μέλλοντός του, αυτή είναι η μεγάλη μπεργκσονική ανακάλυψη της νεωτερικότητάς μας» (177). «Ο είρωνας τη στιγμή που επιβάλλει στον εαυτό του την περιπλοκή της προσποίησης, δημιουργεί τεχνητά το εμπόδιο, αυτό το καταραμένο και ευπρόσδεκτο εμπόδιο, που χωρίς αυτό δεν υπάρχει δοκιμασία για την πράξη ούτε επιτυχία πειστική» (79).
η βλακεια ειναι ανικητη
(κρινο εδαφιο 5 παρ.3)
Καταρχάς arktos να ζητήσω συγνώμη για το χυδαίο μου μήνυμα.Quote:
ΦΤΟΥ Ρε.
Τίποτα άλλο.
Η τέχνη βοηθάει και μόνο κακό δεν κάνει. Αντιθέτως η ενασχόληση με μουσική, ποίηση και οτιδήποτε άλλο μπορεί να ωφελήσει ως ένας υγιής τρόπος αντιμετώπισης της κακοτεχνίας που βιώνει η ανθρωπότητα.
Απλά αναρωτιέμαι.. όταν μερικοί στήνουν την φάκα στα ποντίκια δεν φοβούνται μην πιαστεί το μουστάκι τους?
Vince προφανώς κάτι σε έχει ενοχλήσει και δεν θέλεις να το πεις άμεσα.
Ωστόσο αυτό που κάνει εντύπωση σε μένα στο συγκεκριμένο μήνυμά σου είναι ο έντονος θυμός που περιέχει και αναρωτιέμαι, κατά ποιών άραγε στρέφεται?
\"Η ειρωνεία στον Καβάφη είναι η τεχνική της απόκρυψης μιας άλλης αλήθειας πίσω από την αλήθεια της επιφάνειας του κειμένου. Είναι αντανάκλαση ενός τρόπου θέασης των πραγμάτων, που βλέπει τον κόσμο ως ένα πεδίο αντιθέσεων ανάμεσα στα φαινόμενα και την πραγματικότητα, με άλλα λόγια μιας αντιφατικής αίσθησης του κόσμου. Η καβαφική ειρωνεία είναι ένα σύστημα αντιθέσεων -το δείχνει εξάλλου και ο συνδυασμός δημοτικής και καθαρεύουσας που είναι κύρια πηγή έντασης της λεκτικής ειρωνείας- αλλά και ένα σύνολο σκέψεων και συναισθημάτων που υπονοούνται (λεκτική και δραματική ειρωνεία). Με την δραματική ειρωνεία ο Κ. υποβάλλει νοήματα που δεν βρίσκονται στις λέξεις του και που συχνά είναι αντίθετα από το νόημα που αυτές εκφράζουν. \"Η λεκτική ειρωνεία εντείνει τη δραματική, με την οποία δημιουργούνται αντιθέσεις καταστάσεων που, υποβάλλουν ή αποκαλύπτουν την αληθινή όψη των πραγμάτων και αποδεικνύουν ότι η ιδέα των ηρώων του για τα πράγματα είναι μια τραγική αυταπάτη\" .
Γι\' αυτό και κάθε ανάγνωση που αναζητεί απλώς το ιστορικό γεγονός και το ηθικό μήνυμα και αγνοεί ή προσπερνά τον είρωνα Καβάφη είναι μια ελλιπής ή και αδόκιμη ανάγνωση. Αυτός ο ποιητής μας διδάσκει \"γοητεύοντάς\" μας και οδηγώντας μας στη θεώρηση της αλήθειας μέσ\' από τα δικά του μονοπάτια, τα οποία οφείλουμε να ακολουθήσουμε αν την αλήθεια του τη θέλουμε ολόκληρη. Ο Κ. σκέφτηκε πολύ τις \"καταθέσεις του στην Τράπεζα του Μέλλοντος (\"Τράπεζα του Μέλλοντος\", 1897)\"
Δεν υπάρχει απάντηση στο ερώτημα σου.Quote:
Ωστόσο αυτό που κάνει εντύπωση σε μένα στο συγκεκριμένο μήνυμά σου είναι ο έντονος θυμός που περιέχει και αναρωτιέμαι, κατά ποιών άραγε στρέφεται?
Αν ανοίξεις τα μάτια σου θα διαβάσεις ένα βιβλίο.
Αν ανοίξεις τα αυτιά σου θα ακούσεις μουσική.
Όμως.
Αν δεν ανοίξεις τα μάτια σου θα δεις ένα όμορφο όνειρο.
Αν δεν ανοίξεις τα αυτιά σου θα τραγουδάς μέσα από την ψυχή σου.
Η γνώση weird είναι ένα όπλο που δόθηκε σε λάθος ανθρώπους. Πρέπει να καταλάβουμε κάποια στιγμή τι παιχνίδι παίζεται με την εκπαίδευση, την διαδικτυακή μάθηση, τα άπειρα σφάλματα στα βιβλία και στα λεξικά.
Η αντίδραση μου σε ένα φορουμ είναι η εύλογη αντίδραση των όσων ακούμε αλλά δεν λέμε, των όσων βλέπουμε αλλά δεν τολμάμε να κοιτάξουμε. Είναι μια ατέρμονη επικοινωνία με έναν κόσμο που έχει χαθεί αλλά ζει κάπου μέσα μας, στον καθένα με διαφορετικό τρόπο και πλήθος εναλλαγών, ως την εξέλιξη κάποιων γονιδίων που ο σκοπός τους δεν εκπληρώθηκε ποτέ.
Είναι οι φίλοι μας, οι άγνωστοι και εμείς ζούμε κάπου στην μέση χωρίς να το παίρνουμε είδηση.
Να με συγχωράς για το βαθύ & ειδικά φιλοσοφημένο κείμενο.
Είπαμε τα πανεπιστήμιά βρίσκονται σε πολλά μέρη. Και εμείς ακόμα μαθαίνουμε για να μην πάθουμε.
Φιλικά.
vince,
ότι λες για την εκπαίδευση και το σύστημα έχεις δίκιο.
Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω πως το συνδέεις αυτό με κοπέλες που δεν παίρνουν την αγωγή τους και με χαρακτηρισμούς των μελών του φόρουμ ως ψευτοπνευματώδη ανθρωποειδή(;)
Δεν στα ρωτάω αυτά επειδή νιώθω θιγμένη προσωπικά ή γενικά αλλά για να ξεκαθαρίσεις το σύνδεσμο όλων αυτών, αν θέλεις...
Καλημέρα Anwnimi,
Πιστεύω δεν είναι τόσο δύσκολο να το καταλάβεις. Θα σου πω.
Νιώθω πως είναι μεγάλη αδικία να βασανίζεται ένα παιδάκι (η κάποιο άλλο παιδάκι ή έστω κάποια παιδάκια) και οι νηπιαγωγοί να τρώνε με χρυσά κουτάλια. Το θεωρώ θράσος και απανθρωπιά να βασανίζεται μια ψυχή ή δύο ψυχές ή έστω κάποιες ψυχές οι οποίες δεν φταίνε σε τίποτα και οι πραγματικά υπαίτιοι να θησαυρίζουν.
Επειδή ούτως ή άλλως είναι παράνομο να αποκαλύπτεται η ταυτότητα ενός nickname έχω το κάθε δικαίωμα να μιλάω στον εαυτό μου έστω και εδώ σε ένα φορουμ με παντελή αγνώστους.
Ευχαριστώ για την κατανόηση και τον σεβασμό των δικαιωμάτων μου.
Καλές γιορτές και πάλι. Θα τα πούμε.
Vince, νιώθεις έτσι? Αδικημένος?Quote:
Νιώθω πως είναι μεγάλη αδικία να βασανίζεται ένα παιδάκι .....................να βασανίζεται μια ψυχή ή δύο ψυχές ή έστω κάποιες ψυχές οι οποίες δεν φταίνε σε τίποτα και οι πραγματικά υπαίτιοι να θησαυρίζουν.
..................έχω το κάθε δικαίωμα να μιλάω στον εαυτό μου έστω και εδώ σε ένα φορουμ με παντελή αγνώστους.
Όλο αυτό πώς συνδέεται με τους \"ψευτόμαγκες\" του φόρουμ στους οποίους λες θυμωμένα \"ΦΤΟΥ ΣΑΣ\"?
Ποιοί έστησαν παγίδα και πιάστηκε το μουστάκι τους?
Συγνώμη που επεμβαίνω στα όσα λες με τον εαυτό σου, δεν θέλω να θίξω κάποιο δικαίωμα σου, αλλά ανησυχώ γιατί βλέπω οτι δεν γράφεις με την ίδια καθαρότητα,όπως παλια...
vince, δε σου κάνω ερωτήσεις με σκοπό να σε φιμώσω ακόμα κι αν δεν κατανοώ ή μπορεί και να μην συμφωνώ με όσα λες. Αν το νιώσεις διαφορετικά, πες το μου και θα σταματήσω. Απλά σκέφτομαι μήπως με τη συζήτηση ξεκαθαρίσεις τις σκέψεις σου...Άλλωστε για να τα γράψεις εδώ σκέφτηκα ότι θα ήθελες να τα μοιραστείς.Quote:
Καλημέρα Anwnimi,
Πιστεύω δεν είναι τόσο δύσκολο να το καταλάβεις. Θα σου πω.
Νιώθω πως είναι μεγάλη αδικία να βασανίζεται ένα παιδάκι (η κάποιο άλλο παιδάκι ή έστω κάποια παιδάκια) και οι νηπιαγωγοί να τρώνε με χρυσά κουτάλια. Το θεωρώ θράσος και απανθρωπιά να βασανίζεται μια ψυχή ή δύο ψυχές ή έστω κάποιες ψυχές οι οποίες δεν φταίνε σε τίποτα και οι πραγματικά υπαίτιοι να θησαυρίζουν.
Επειδή ούτως ή άλλως είναι παράνομο να αποκαλύπτεται η ταυτότητα ενός nickname έχω το κάθε δικαίωμα να μιλάω στον εαυτό μου έστω και εδώ σε ένα φορουμ με παντελή αγνώστους.
Καλές γιορτές και πάλι. Θα τα πούμε.
Τι μου θύμησες τώρα...
Πήγα για λίγους μήνες (τόσους άντεξα) σε ένα παιδικό σταθμό που οι νηπιαγωγοί μόνο νηπιαγωγοί δεν ήταν. Ουρλιάζαμε στα διαλείματα από ξυλιές, κλωτσιές στην κοιλιά που τρώγαμε από κάποιους νταήδες, και εκείνες άφαντες. Κλαίγαμε στα κάγκελα μηπως κάποιοι περαστικοί μας ανοίξουν να φύγουμε. Αν δεν έτρωγες το φαγητό σου ή αν δε σου άρεζε ή αν το έχυνες ή αν καιγόσουν αντί να σε σεβαστούν σου μιλούσαν με πολύ υποτιμητικό τρόπο...
Και το παρόδοξο είναι ότι κατέληξα στην εκπαίδευση. Και βλέπω καθημερινά παιδιά να είναι απομονωμένα, να χλευάζονται, να περιθωριοποιούνται, χωρίς λόγο... Κι αντιδρώ, όσο μπορώ. Σίγουρα μπορώ και παραπάνω. Σ\'ευχαριστώ που μου θύμησες το περιστατικό, αυτό θα με βοηθήσει να αντιδρώ περισσότερο από όσο νόμιζα ότι μπορούσα.
vince, οπότε καταλαβαίνω ότι ίσως έχεις περάσει παρόμοια βιώματα... Οπότε τι πιστεύεις ότι μπορείς να κάνεις για αυτό; (Κατ\'εμέ ήδη έκανες κάτι: καυτηρίασες το γεγονός και μπορεί να βοήθησες κάποιους όπως εμένα)
Καλές γιορτές και χρόνια μας πολλά:)
όταν ανοίγεις μάτια και αυτιά, παίρνεις την εξωτερική γνώση κι όταν τα κλείνεις, μιλάς με την ψυχή σου.Quote:
Δεν υπάρχει απάντηση στο ερώτημα σου.Quote:
Αν ανοίξεις τα μάτια σου θα διαβάσεις ένα βιβλίο.
Αν ανοίξεις τα αυτιά σου θα ακούσεις μουσική.
Όμως.
Αν δεν ανοίξεις τα μάτια σου θα δεις ένα όμορφο όνειρο.
Αν δεν ανοίξεις τα αυτιά σου θα τραγουδάς μέσα από την ψυχή σου.
Η γνώση weird είναι ένα όπλο που δόθηκε σε λάθος ανθρώπους. Πρέπει να καταλάβουμε κάποια στιγμή τι παιχνίδι παίζεται με την εκπαίδευση, την διαδικτυακή μάθηση, τα άπειρα σφάλματα στα βιβλία και στα λεξικά.
Η αντίδραση μου σε ένα φορουμ είναι η εύλογη αντίδραση των όσων ακούμε αλλά δεν λέμε, των όσων βλέπουμε αλλά δεν τολμάμε να κοιτάξουμε. Είναι μια ατέρμονη επικοινωνία με έναν κόσμο που έχει χαθεί αλλά ζει κάπου μέσα μας, στον καθένα με διαφορετικό τρόπο και πλήθος εναλλαγών, ως την εξέλιξη κάποιων γονιδίων που ο σκοπός τους δεν εκπληρώθηκε ποτέ.
Είναι οι φίλοι μας, οι άγνωστοι και εμείς ζούμε κάπου στην μέση χωρίς να το παίρνουμε είδηση.
Να με συγχωράς για το βαθύ & ειδικά φιλοσοφημένο κείμενο.
Είπαμε τα πανεπιστήμιά βρίσκονται σε πολλά μέρη. Και εμείς ακόμα μαθαίνουμε για να μην πάθουμε.
Φιλικά.
Είναι δύο τα είδη γνώσεων, αυτή που΄έρχεται απο μέσα μας κι αυτή που μας την προσφέρουν εξωτερικά ερεθίσματα.
Ο άνθρωπος χρειάζεται να ξέρει να ανοίγει και να κλείνει τα μάτια, τα χρειάζεται και τα δύο γιατί ζει μέσα στον κόσμο και έχει μέσα του έναν ολόκληρο κόσμο.
Δεν ξέρω ποιοί κατέχουν το όλπο της γνώσης, μα θαρρώ αν κάποιος θέλει να βρει τον δρόμο της γνωσης θα το καταφέρει. Αυτό είναι κάτι που απάιτεί προσωπική δουλειά και έρευνα. Δεν θα του το μάθουν τα πανεπιστήμια.
Τα υπόλοιπα που γράφεις στον πληθυντικό, θεωρώ οτι λένε πράγματα για εσένα..ακούω αλλά δεν λέω, βλέπω αλλά δεν τολμάω να κοιτάξω...ο προσωπικός κόσμος που έχει χαθεί και το ανεκπλήρωτο...
Ξέρεις πιστεύω οτι καμιά φορά το να απελπίζεται κανείς απο τα στραβά των ανθρώπων, είναι ένας τρόπος να αποφεύγει πράγματα.
Όχι πάντα, καμιά φορά.
Κανείς δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο.
Καθένας όμως μπορεί να αλλάξει τον εαυτό του.
Γεια σας,
δεν κατάλαβα πολύ καλά το θέμα σας,
αλλά επειδή με τους συμμετέχοντες σε αυτό το θέμα έχουμε κατά καιρούς ανταλλάξει όμορφες απόψεις, βρήκα την ευκαιρία να σας ευχηθώ εδώ, χρόνια πολλά και ό, τι επιθυμείτε.
Χρόνια πολλά καλή μου φύση...
Εύχομαι να περνάς όμορφα τις μέρες αυτές κοντά σε πρόσωπά σου αγαπημένα :)
\'... Κανείς δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο.
Καθένας όμως μπορεί να αλλάξει τον εαυτό του...\'
... γεια σου Γουίρντ και χρόνια πολλά και καλά και σε σένα... έτσι κι αλλιώς, ο κόσμος είναι εμείς... τον αλλάζουμε λοιπόν όταν αλλάζουμε τον εαυτό μας... δε ξέρω τί και ποιούς εννούσε ο Βινς, δε μου πέφτει λόγος για το αν έχει θυμό πιο έντονο αυτές τις μέρες ή όχι, έτσι κι αλλιώς του έχω εκφράσει τη γνώμη μου για τα γραπτά του... ο τρόπος που προσπάθησε ίσως να συγκρίνει τον Καβάφη με άλλους όμως, δε μου ήταν και πολύ ευχάριστος... δε ξέρω τί εννοούσε ακριβώς, και ζητώ συγγνώμη αν το παρερμηνεύω... ο Καβάφης είναι ο Καβάφης, σ\' άλλους αρέσει και σ\' άλλους όχι... ποίηση όμως μπορείς να κάνεις ακόμη κι αν δε σε λένε Καβάφη και δε σε \'διδάξουνε\' ποτέ σε κανένα σχολείο... προσωπικά δε θέλω να εξηγώ την ποίηση, να την κουβεντιάζω ή να την ερμηνεύω... ή σ\' αγγίζει ή όχι... εγώ ξέρω μόνο να τη φτιάχνω... τώρα για τις \'κοπέλες που δε παίρνουν την αγωγή τους\' ακόμη κι αν εννοεί εμένα, δε με ενοχλεί... και πάλι χρόνια καλά σε όλους...
:)
Quote:
Originally posted by krino
η βλακεια ειναι ανικητη
(κρινο εδαφιο 5 παρ.3)
καμάρι μου, αυτό το το είπαν άλλοι πριν από σένα.
φιλιά!
με αγάπη!
vince, δεν βρήκα στα μηνύματα σου κάτι χυδαίο.
μάλλον κάτι σε ξέσπαμα ήταν, όπως είπε η weird.
Quote:
Originally posted by arktos
Quote:
η βλακεια ειναι ανικητη
(κρινο εδαφιο 5 παρ.3)
φιλιά!
με αγάπη!
ohhh!!!
did they??
fucken shit.....
all my best wishes for the upcomimg year
;)
Quote:
Originally posted by anwnimi
vince, δε σου κάνω ερωτήσεις με σκοπό να σε φιμώσω ακόμα κι αν δεν κατανοώ ή μπορεί και να μην συμφωνώ με όσα λες. Αν το νιώσεις διαφορετικά, πες το μου και θα σταματήσω. Απλά σκέφτομαι μήπως με τη συζήτηση ξεκαθαρίσεις τις σκέψεις σου...Άλλωστε για να τα γράψεις εδώ σκέφτηκα ότι θα ήθελες να τα μοιραστείς.
Τι μου θύμησες τώρα...
Πήγα για λίγους μήνες (τόσους άντεξα) σε ένα παιδικό σταθμό που οι νηπιαγωγοί μόνο νηπιαγωγοί δεν ήταν. Ουρλιάζαμε στα διαλείματα από ξυλιές, κλωτσιές στην κοιλιά που τρώγαμε από κάποιους νταήδες, και εκείνες άφαντες. Κλαίγαμε στα κάγκελα μηπως κάποιοι περαστικοί μας ανοίξουν να φύγουμε. Αν δεν έτρωγες το φαγητό σου ή αν δε σου άρεζε ή αν το έχυνες ή αν καιγόσουν αντί να σε σεβαστούν σου μιλούσαν με πολύ υποτιμητικό τρόπο...
Και το παρόδοξο είναι ότι κατέληξα στην εκπαίδευση. Και βλέπω καθημερινά παιδιά να είναι απομονωμένα, να χλευάζονται, να περιθωριοποιούνται, χωρίς λόγο... Κι αντιδρώ, όσο μπορώ. Σίγουρα μπορώ και παραπάνω. Σ\'ευχαριστώ που μου θύμησες το περιστατικό, αυτό θα με βοηθήσει να αντιδρώ περισσότερο από όσο νόμιζα ότι μπορούσα.
vince, οπότε καταλαβαίνω ότι ίσως έχεις περάσει παρόμοια βιώματα... Οπότε τι πιστεύεις ότι μπορείς να κάνεις για αυτό; (Κατ\'εμέ ήδη έκανες κάτι: καυτηρίασες το γεγονός και μπορεί να βοήθησες κάποιους όπως εμένα)
Καλές γιορτές και χρόνια μας πολλά:)
Έλεος ρε παιδιά, τι ψευδο-ψυχαναλύσεις και συμπεράσματα περι οργής και καταπονεμένης παιδικής ηλικίας είναι αυτά, σταματήστε αυτό το πράγμα, ο vince προφανώς περνάει μια φασούλα που μπερδεύεται λίγο.
Petran, αν δεν κάνω λάθος έγραψα στον vince πως αν δε θέλει δεν το συζητά. Δεν κάνουμε αναλύσεις, συζητάμε, αν γνωρίζεις ο καθείς τι εστί συζήτηση.
Οπότε, αν θες, κάνε μας τη χάρη.-
βινς....μη νιώθεις ενοχές για τίποτα. Γράφουμε ότι αισθανόμαστε, αν αισθάνεσαι έτσι βγάλτο. Δεν σε παρεξηγεί κανένας.
Quote:
Quote:
Quote:
η βλακεια ειναι ανικητη
(κρινο εδαφιο 5 παρ.3)
φιλιά!
με αγάπη!
ohhh!!!
did they??
fucken shit.....
;)
αν διαβάζει η έρη, ας σου ρίξει ένα γαργαλητό!
γιατί μόνο αυτό ήθελα να κάνω!
Quote:
Originally posted by anwnimi
Petran, αν δεν κάνω λάθος έγραψα στον vince πως αν δε θέλει δεν το συζητά. Δεν κάνουμε αναλύσεις, συζητάμε, αν γνωρίζεις ο καθείς τι εστί συζήτηση.
Οπότε, αν θες, κάνε μας τη χάρη.-
Δεν νομίζω να βοηθάει πολύ αυτή η συζήτηση την κατάσταση...ίσα ίσα μπορεί και να την χειροτερεύει...αλλά οκ αν ο βινς θέλει να την συνεχίσει...
αλλά εντάξει, επειδή σε είδα θύμωσες και ο σαντα δεν θα σου φέρει δωράκι αν σε δει έτσι θυμωμένη σταματάω εδώ.
επι της παρουσης δεν διαβαζει,Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
η βλακεια ειναι ανικητη
(κρινο εδαφιο 5 παρ.3)
φιλιά!
με αγάπη!
ohhh!!!
did they??
fucken shit.....
;)
αν διαβάζει η έρη, ας σου ρίξει ένα γαργαλητό!
γιατί μόνο αυτό ήθελα να κάνω!
αν ομως ριξει καμια ματια, μαλλον για παντοφλιες με κοβω....
:cool:
Δεν μπορω να πω οτι πιανω το σκεφτικο σου Vince...αλλα απο την αλλη αυτο δεν ειναι κακο,το φορουμ ειναι πανω απο ολα εκφραση και αν εκφραζουμε συναισθηματα ακομα καλυτερα γιατι η λογικη ειναι so boringggggggggggg ακομα δεν εχω απαλλαγει απο το σταδιο της υπερλογικευσης που ειχα περιελθει για πολλα χρονια:)))))))))
Κηπ, με έκανες να θυμηθώ κάτι που είχα διαβάσει σε ένα επιστημονικό περιοδικό.
Ο έρωτας είναι ψύχωση και η αγάπη λογική.
Ο καθένας επιλέγει τον δρόμο του και να θέλετε να πούμε και άλλα για τρελούς και λογικούς εδώ είμαι να τα συζητήσουμε.
Για μενα παντα ηταν συναισθημα εναντιον λογικης....η αιωνια μαχη...κατα αναγκη επικρατει η λογικη αλλα δεν σε κανει να νοιωθεις και πολυ καλα γιατι ολα πρεπει να γινονται με τη σωστη δοσολογια...μια συνταγη που μπορει να χαθει εναντι των συνθηκων
Quote:
Originally posted by keep_walking
Για μενα παντα ηταν συναισθημα εναντιον λογικης....η αιωνια μαχη...κατα αναγκη επικρατει η λογικη αλλα δεν σε κανει να νοιωθεις και πολυ καλα γιατι ολα πρεπει να γινονται με τη σωστη δοσολογια...μια συνταγη που μπορει να χαθει εναντι των συνθηκων
Βασικά η άποψη ότι το συναίσθημα και η σκέψη είναι αντίθετα πράγματα που ανταγωνίζονται είναι μύθος που έχει επικρατήσει από τον Πλάτωνα (και που πέρασε μετά σε άλλες φιλοσοφίες, θρησκείες και τελικά στην λαική σοφία). Μάλιστα σε αυτήν την άποψη είχε φέρει σθεναρή αντίρρηση ο Αριστοτέλης, ο οποίος υποστήριζε ότι η εμπειρία του συναισθήματος είναι αποτέλεσμα της αξιολόγησης μιας κατάστασης/ενώς γεγονότος από ένα υποκείμενο. Δηλαδή, σκέφτεσαι για ένα γεγονός/επεισόδιο/πληροφορία και ανάλογα πως το σκέφτεσαι δημιουργούνται και οι ανάλογες υποκειμενικές εμπειρίες των συναισθημάτων.
Ακόμα και σήμερα, οι μοντέρνες θεωρίες της ψυχολογίας και της νευροεπιστήμης αποτελούν παραλαγές αυτής της θεωρίας του Αριστοτέλη. Βέβαια υπάρχει η \"σκληρή\" και η \"μαλακή\" εκδοχή αυτής της θεωρίας. Στην \"σκληρή\" εκδοχή, όλα τα συναισθήματα εξαρτώνται από την σκέψη. Στην \"μαλακή\" εκδοχή, κάποια πολύ βασικά συναισθήματα/αισθήσεις (όπως ο \"φόβος\") μπορούνα να υπάρξουν πολύ γρήγορα με βάση κάποιες πολύ βασικές αξιολογήσεις και αντιλήψεις (π.χ. φρενάρω το αυτοκίνητο όταν ένα αντικείμενο αυξάνεται ραγδαία σε μέγεθος στο οπτικό μου πεδίο και μετά συνήθως συνειδητοποιώ το έγινε...σε αυτές τις περιπτώσεις ο φόβος φαίνεται να έρχεται πρώτος και μετά έρχεται η σκέψη) αλλά η σκέψη από εκεί και πέρα συμβάλει στην τελική διαμόρφωση του συναισθήματος, όπως και στην δημιουργία όλων των ποιο σύνθετων ανθρώπινων συναισθημάτων. Π.χ. η ευτυχία δεν μπορεί να είναι το ίδιο με την απλούστερη αίσθηση της απόλαυσης. Η υποκειμενική διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι η ευτυχία είναι η απόλαυδση που συνοδεύεται από σκέψεις που το περιεχόμενο τους έχουν να κάνουν με την εκπλήρωση μακροπρόθεσμων στόχων.
Άλλωστε αυτό μπορούμε να το δούμε και στα ζώα...τα ποιο κοινωνικά ζώα με μεγαλύτερους εγκεφάλους και πολυπλοκότερους τρόπους σκέψης και επικοινωνίας δείχνουν να έχουν ένα μεγαλύτερο εύρος συναισθημάτων από άλλα κατώτερα.
Αυτό ίσως να φαίνεται και στην διαφορά μεταξύ των ποιο βασικών \"αισθήσεων\" (\"αισθημάτων\"?) και των \"συν-αισθημάτων\". Υπο αυτή την άποψη, τα συν-αισθήματα γεννιούνται από τον σύνδεσμο κάποιων ποιο βασικών αισθήσεων-αισθημάτων και της σκέψης, οπότε και βρίσκονται ψηλά σε επίπεδο πολυπλοκότητας στην ψυχολογική ζωή του ανθρώπου (και όχι χαμηλά).
ραντομ τριβιαλ λολ.
Παντα ενδιαφεροντα αυτα που γραφεις Petran. Θα ηθελα αν ξερεις να μας πεις για την υπερλογικευση ως αποροια του ψυχωτικου επεισοδιου
Αν υπαρχει κατι τετοιο...γιατι εγω ετσι το βιωσα και το θεωρω σαν \"πνευματικη\" διαιτα.
Βασικά keep δεν υπάρχει κάτι πιο υγιές από το να προσπαθεί ένας άνθρωπος να ισορροπήσει. Έτσι είναι εύλογο όταν ο νους περνάει σε ένα άκρο, το άτομο να προσπαθεί να το αντισταθμίσει αυτό.Quote:
Παντα ενδιαφεροντα αυτα που γραφεις Petran. Θα ηθελα αν ξερεις να μας πεις για την υπερλογικευση ως αποροια του ψυχωτικου επεισοδιου
Καλό βράδυ εύχομαι και ελπίζω με ανθρώπους που είναι πραγματικά κοντά σου.
Καλο βραδυ Vince μου αρεσει η απαντηση σου:)
Πολύ ενδιαφέρον αυτόν που λες Κηπ, θα μπορούσες μήπως να πεις περισσότερο πάνω σε αυτό?Quote:
Αν υπαρχει κατι τετοιο...γιατι εγω ετσι το βιωσα και το θεωρω σαν \"πνευματικη\" διαιτα.
Αναρωτιέμαι, ποιά η σχέση της ψύχωσης με το συναίσθημα...
Quote:
επι της παρουσης δεν διαβαζει,
αν ομως ριξει καμια ματια, μαλλον για παντοφλιες με κοβω....
:cool:
γιατί για παντοφλιές?
Weird θα ηθελα να κανω μια εκτενη αναφορα αλλα εχω χωθει στο κρεββατι και ζοριζομαι να πληκτρολογω στο φορητο...αλλα θα πω λιγα λογια.
Αποκοπτεις ολοκληρα κομματια απο σκεψεις και πετας μαζι με τις \"σκαρτες\" και καλες και εποικοδομητικες σκεψεις.
Σου λεει καποιος κατι και το μεταφραζεις ας πουμε με 10 τροπους...αυτοματα το μυαλο σου πρεπει να επιλεξει ποιος ειναι ο σωστος τροπος να μεταφρασει το τεκταινομενο.Αφαιρεις σκεψεις που θεωρεις απιθανες τρελλες παρανοϊκες ή οπως αλλοιως πεστο...μονο που ενω αυτη την διεργασια την κανουν αυτοματα ολοι οι ανθρωποι πιστευω οτι αυτοι που εχουν περασει ψυχωση...την επεξεργαζονται περισσοτερο και στο ξεσκαρταρισμα πετανε και υγιη κομματια γιατι επιλεγουν μια μεση λογικη λυση ...μπορεις να πεις.
Θα επεκταθω καποια αλλη φορα περισσοτερο.
Αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον θέμα που γράφεις keep. Φαντάζομαι ότι εννοείς ότι πιστεύεις πως το ψυχωτικό επεισόδιο σε έκανε ποιο λογικό αλλά ταυτόχρονα με κάποιο τρόπο \"Χαμήλωσε\" την υποκειμενική ένταση της εμπειρίας σου των συναισθημάτων?
Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα αλλά και πάρα πολύ πολύπλοκο αφού δεν είναι στανταρ ότι το τέλος (η η διάρκεια) κάθε ψυχωτικού επεισοδίου φέρνει αυτά τα αποτελέσματα σε όλους. Από όσο ξέρω το ίδιο το ψυχωσικό επεισόδιο μπορεί να προκαλέσει μια \"συναισθηματική επιπέδωση\" (\"emotional flattening\") στην οποία το άτομο δείχνει εντελώς ανέκφραστο και ανεπηρέαστο από γεγονότα, ενώ κάποιες φορές εκφράζει και την ανάποδη συναισθηματική αντίδραση από αυτή που πρέπει (\"innapropriate affect\"), π.χ. γελάει σε ένα άσχημο γεγονός και κλαίει σε ένα ευχάριστο. Από όσο ξέρω εσύ όμως έχεις βιώσει κάποιο επεισόδιο με πολύ έντονα συναισθήματα έτσι?
Είναι πολύ δύσκολο να κατανοήσει κανείς γιατί επήλθε αυτή η κατάσταση. Όμως ισως αυτή η υπερ-λογίκευση που έχεις να μην συδέεται απαραίτητα με την χαμηλή υποκειμενική εμπειρία των συναισθημάτων. Π.χ. συνήθως οι έφηβοι βιώνουν πολύ ποιο έντονα συναισθήματα (με όλες αυτές τις καινούργιες εμπειρίες που αντιλαμβάνουνται και που καλλούνται να ερμηνεύσουνε και με τις ορμόνες που βομβαρδίζουνε το σώμα τους) σε σχέση με την πλειοψηφία των υπερ-ήλικων (που η ρουτίνα, η υπερ-εξεικίωση με επαναλαμβανόμενα βιώματα και η μείωση των αισθήσεων πιθανών μειώνει και την συναισθηματική τους εμπειρία).
Ίσως αυτό που νοιώθεις να είναι απλά αποτέλεσμα του γεγονότος που μεγαλώνεις και \"βλέπεις τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο\"-δηλαδή σκέφτεσαι διαφορετικά τα πράγματα- από τον τρόπο που τα σκεφτόσουν/\"έβλεπες\" παλιότερα, ενώ η υπερ-λογίκευση να είναι απλά αποτέλεσμα του πτυχίου και των γνώσεων που αποκτάς και απλά να τυχαίνει να συμβαίνει μαζί με αυτή την κατάσταση, ενώ η ψύχωση να είναι άσχετη με όλο αυτό. Ίσως πάλι ο ποιο \"τετράγωνος\" τρόπος σκέψης που απέκτησες μέσα από την εμπειρία (η/και την εκπαίδευση?) να επηρεάζει τον τρόπο που σκέφτεσαι γενικά οπότε και τα συναισθήματα και την ένταση των συναισθημάτων. Κάι πάλι δεν είναι απαραίτητο η ψύχωση να συνδέεται άμεσα με όλα αυτά, αφού σε πολλούς ανθρώπους αλλάζει η εμπειρία των συναισθημάτων ενώ μεγαλώνουν (είτε πρως το περισσότερο είτε πρως το λιγότερο είτε στα ίδια είτε σε διαφορετικά συναισθήματα, ανάλογα με τις εμπειρίες και το πως τις ερμηνεύει ο καθένας ενώ πορεύεται στην ζωή του).
Μετά θα μπορούσαμε να πούμε ότι ίσως και τα φάρμακα να έχουν συμβάλλει? Πολλά από αυτά τα νέας γεννιάς άτυπα φάρμακα επηρεάζουν διάφορα νευροδιαβιβαστικά συστήματα με σχεδόν άγνωστους τρόπους, συστήματα που έχουν να κάνουν με την αντίληψη και την συναισθηματική εμπειρία. Π.χ. η ντοπαμίνη σχετίζεται με την απόλαυση και την επιβράβευση, οπότε κάποια φάρμακα που την μειώνουν (μειώνοντας με αυτό τον τρόπο και κάποια ψυχωτικά συμπτώματα) ίσως να μειώνουν και την αίσθηση της απόλαυσης. Δεν ξέρω κατα πόσο νοιώθεις κάποιες τέτοιες βασικές αισθήσεις λιγότερο η περισσότερο σε σχέση με παλιά. Το να νοιώθεις λιγότερο τα πράγματα είναι πιθανό να οδηγήσει σε μια ποιο συναισθηματική επιπέδωση/άμβλωση.
Μετά ένα ψυχωτικό επεισόδιο παραμένει το ίδιο ένα μυστήριο γεγονός που αν και έχουν γίνει άπειρες μελέτες ακόμα δεν έχουν αποφανθεί οι επιστήμονες για το τι γίνεται. Επίσης υπάρχουν μεγάλες διαφορές στις εμπειρίες από άτομο σε άτομο και όλα αυτά τα συμπτώματα που οδηγούν στην διάγνωση \"ψυχωσικό επεισόδιο/συνδρομή/σχιζοφρένεια\" ίσως να είναι αποτελέσματα διαφορετικών διαταραχών και καταστάσεων, που λόγω αδυναμίας της τωρινής επιστήμης οι επιστήμονες τα κατατάσουν όλα μαζί. Οπότε ότι και αν σου πω για το πως μια συναισθηματική επιπέδωση και μια υπερ-λογίκευση θα μπορούσαν να σχετιστούν (αν σχετίζονται) με κάποιο ψυχωσικό επεισόδιο θα είναι πολύ άγριες εικασίες και μάλλον-αυτό που λένε- \"ψυχο-φούσκα\" (λολ). Ίσως αν οι ψυχωσικές κρίσεις συνοδεύονται από πολύ έντονα συναισθήματα (π.χ. οργή) που συνοδεύονται από συγκεκριμένες σκέψεις (ψευδαισθήσεις ίσως?), ίσως όταν επανέρχεσαι όλα αυτά να πηγαίνουν με κάποιο τρόπο στο άλλο άκρο. Όμως αυτό είναι απλά μια υπόθεση στο ντούκου και αν γίνεται είναι άγνωστο πως και μόνο πάλι ανάλαφρες εικασίες μπορούμε να κάνουμε.
Πάντως, όπως είπα και πριν, όλα αυτά που μου είπες μπορεί να μην συνοδεύονται η να σχετίζονται απαραίτητα με το ψυχωσικό επεισόδιο. Εσύ ίσως αν τα σκεφτείς λογικά (χεχε) να τα καταλάβεις καλύτερα και εσύ ο ίδιος.
p.s. μόλις συνειδητοποίησα ότι η τελευταία μου εικασία ήταν ολόιδια με του vince, ακόμα και στον τρόπο που διατυπώθηκε ;).