καλημέρα
εγώ είμαι, πάλι.
που έγραψα στο 'νέο μέλος' κι έγινα παλιό :)
εμπειρία
σήκωσα όσο μπορούσα πιο ήπια τον εντεκάχρονο γιό μου, το τρίτο μας παιδί, το πιο μικρό.
κάτι είπε ο πατέρας, λιγο πικρό, για μένα.
θύμωσα μα δε μίλησα. πήγα αλλού, έκανα άλλες δουλειές, άπλωσα ρούχα έξω.
μετά από λίγο, ο μικρός θέλησε να πάει να ξαπλώσει για να μην πάει σχολείο. στην προσπάθειά μου να τον σηκώσω, του είπα πως πρέπει να στρώσω το κρεβάτι, να κάνω δουλειές, να ντυθώ στο δωμάτιο, κλπ.
τέλος του είπα αν δεν σηκωθεί θα του ρίξω νερό.
ο γιος μου άπλωσε χέρι και με έδειρε. μια γερή στο πρόσωπο. δεν άπλωσα χέρι, γιατί πιστεύω πως θα ήταν χειρότερο ακόμη. σκέφτηκα πώς θα πάει σχολείο; με τέτοια νεύρα;
ο πατέρας δε μίλησε καθόλου.
ο μικρός έσπασε ένα ποτήρι.
έβρισε. ο πατέρας του είπε: ίδια βρίζεις με τη μαμά σου, στα έχει μάθει καλά.
είναι αλήθεια ότι βρίζω.
προσπάθησα να οδηγήσω τον γιώργο, το γιο, στο μπάνιο, να πλυθεί. ο τάκης, ο σύζυγος, μου είπε: μην τον βασανίζεις έτσι, φύγε από κει! (το βάσανο ήταν ότι τον οδήγησα να πάει προς το μπάνιο χωρίς να τον δείρω, λέγοντάς του ΄πως αν δεν πλυθεί μόνος του θα αναγκαστώ να του ρίξω νερό εγώ).
τότε είπα στον τάκη πως όταν χωρίσουμε θα μπορεί να κάνει ό,τι θέλει τα πρωινά, μα τώρα είμαι εδώ και καλά θα κάνει να μη μπαίνει σφήνα σε ό,τι κάνω. τότε εκείνος άρχισε να λέει ότι αυτό εξηγεί γιατί φέρομαι τόσο βάναυσα στα παιδιά, γιατί θέλω να χωρίσω. τότε τον έβρισα. δεν ήταν μπροστά στο γιώργο, που βέβαια είχε ξαναχωθεί στο κρεβάτι του, αλλά τον έβρισα.
πήρα τηλέφωνο μπροστά του την παιδοψυχολόγο του γιου.
της είπα πως θέλω ένα ραντεβού μαζί της, είτε μόνη, είτε με τον πατέρα είτε με τον γιώργο.
γιατί σήμερα με έδειρε.
ο τάκης, είπε: ψέμματα λες, δεν έγιναν έτσι. -άσε με να μιλήσω είπα, και μετά λες τα πράγματα όπως θέλεις εσύ.
μίλησαν.
μίλησε με τον γιώργο, τον ηρέμησε. μου είπε η παιδοψυχολόγος να ενθαρρύνω την κουβέντα για το ψαράκι που της μίλησε ο γιώργος, και να μην αναφέρω τίποτα δυσάρεστο. της είπα να της δώσω τον τάκη να του το πει επίσης. έτσι έγινε.
ανάμεσα στο γιώργο, το γιο, και τάκη, τον πατέρα, έγινε αψιμαχία.
μετά ο τάκης και ο γιώργος έφυγαν για το σχολείο.
ο γιώργος γύρισε και με κοίταξε φεύγοντας και μου είπε 'γειά'.
τον κοίταξα και χαμογέλασα και τον χαιρέτησα.
τότε ο πατέρας του είπε: 'την είδες; επειδή μου μίλησες άσχημα και μένα χάρηκε και γελάει τώρα'.
αυτό ήταν για μένα σαν αποκορύφωμα. νιώθω να κλαίω μέσα μου. δεν αντέχω. η κόρη πάει δευτέρα λυκείου. ήρεμο περιβάλλον για διάβασμα...
πώς βλέπετε να γραφούμενα; γιατί γραφούμενα είναι. από μένα. από τη δική μου οπτική γωνία. πόσο αδικώ τον άλλον; δεν ξε΄ρω.
μα νομίζω πως έχω φτάσει κοντά σε όρια. ή μάλλον τα έχω ξεπεράσει.