Σκεφτόμουν αν θα έπρεπε να γράψω αυτό το thread στη συγκεκριμένη κατηγορία ή όχι, αλλά νομίζω πως εδώ είναι ο χώρος του.
Λοιπόν, είμαι η Αγγελική, 25 χρονών σήμερα και 7 μήνες σε θεραπεία. Εδώ και 10 χρόνια έχω προβλήματα με το φαγητό, αλλά πια νομίζω πως αποτελώ ένα πολύ πιο "δύσκολο" προς τον χειρισμό σύμπλεγμα.
Δεν ξέρω αν η ανορεξία-βουλιμία από την οποία και πάσχω είναι η αρχή του προβλήματος ή κάποιος κρίκος του, αλλά σίγουρα δεν είναι και κάτι αμελητέο όπως ήθελα να το θεωρώ...
Φαντάζομαι πως οι περισσότεροι έχουν κάποια στερεότυπα στο μυαλό τους σχετικά με τις διαταραχές πρόσληψης τροφής. Ίσως ότι είναι πρόβλημα λίγων ή ότι είναι εύκολο στην επίλυσή του. Δυστυχώς δεν είναι έτσι.
Για αρχή να ξεκαθαρίσω πως πια δε νομίζω να ενδιαφέρομαι και πολύ για την εξωτερική μου εμφάνιση... Δεν "παλεύω" να γίνω μοντέλο η κάτι τέτοιο. Στο δρόμο παρατηρώ τις κοπέλες και βλέπω ότι υπάρχουν και πιο εμφανίσιμες κι άλλες λιγότερο (υποκειμενικό είναι αυτό, απλά το λέω ως δείγμα ότι δεν βλέπω την εμφάνισή μου ως τη χειρότερη δυνατή).
Αυτό που έχω καταλάβει είναι πως
1. ιδανικό βάρος για μένα δεν πρόκειται να υπάρξει...Πάντα θα θέλω να χάσω λίγο... και
2.το όλο θέμα εντάσσεται σε γενικότερες αυτοκαταστροφικές τάσεις που έχω.
Η σχέση μου με το φαγητό έχει καταλήξει σε παιχνίδι δύναμης...Αισθάνομαι συνέχεια πως οι καταστάσεις της ζωής μου ξεφεύγουν τον έλεγχο μου κι έτσι ζητώ με την αυτοκυριαρχία που μπορώ να δείξω στο θέμα του φαγητού πως κάτι είναι στο χέρι μου τουλάχιστον. Όταν τα πράγματα έχουν καλώς βέβαια κι η ζυγαριά δείξει λίγο πιο κάτω... Διαφορετικά...
Ξέρω πως ακούγεται κάπως αστείο το ότι ενώ το έχω εντοπίσει ακόμα δεν μπορώ να το ελεγξω, αλλά πιστέψτε με πια δεν είναι εύκολο. Ασυναίσθητα πλέον γίνεται η όλη διαδικασία. Αν θελήσω να φάω κάτι θα το σκεφτώ καλά πριν και αν "ξεφύγω" σε κάποια φάση, μου είναι τρομερά δύσκολο να ηρεμίσω μετά ή να κοιμηθώ.
Αυτούς τους μήνες που είμαι σε θεραπεία έχω κρατήσει ένα σχεδόν σταθερό βάρος κοντά στα φυσιολογικά όρια. Οργανικά είμαι στην καλύτερη κατάσταση των τελευταίων ετών, αλλά ακόμα δε σιτίζομαι κανονικά και η σχέση μου με το φαγητό δεν είναι ομαλή. Δυσκολεύομαι να φάω και για να μην τρελαίνομαι κάθε φορά ακολουθώ ένα αυτοσχέδιο πρόγραμμα διατροφής που το βλέπω ότι κινείται σε κάποια όρια.
Βέβαια λαμβάνω κι αντικαταθλιπτικά όλο αυτό το διάστημα, γιατί απλά, όπως είπα και στην αρχή, μακάρι το πρόβλημα με το φαγητό να ήταν το μόνο. Καταθλιπτική, τελειομανής, με ψυχαναγκασμούς και γενικά με μια λίστα που ακόμα είναι υπό διαμόρφωση...
Συγνώμη αν σας κούρασα, απλά ήθελα να ασκηθώ κάπως στο να μιλάω για μένα και να πάψω να κρύβομαι πίσω από ένα "όλα μια χαρά" που πάντα λέω ,αλλά σχεδόν ποτέ δεν ισχύει...