Quote:
Originally posted by Aphelia
Σε μεγαλύτερη ηλικία όμως έχει διαφορετική σημασία το να λέει ένα παιδί \"κακές λέξεις\".
τι να σου πω,
για μενα δεν υπαρχουν \"κακες\" λεξεις,
υπαρχουν μονο \"κακα\" μυαλα - η και βρωμικα μπορεις να πεις.
Printable View
Quote:
Σε μεγαλύτερη ηλικία όμως έχει διαφορετική σημασία το να λέει ένα παιδί \"κακές λέξεις\".
τι να σου πω,
για μενα δεν υπαρχουν \"κακες\" λεξεις,
υπαρχουν μονο \"κακα\" μυαλα - η και βρωμικα μπορεις να πεις.
Πες μας !Quote:
Έχεις μάθει για μία ευρωπαϊκή πόλη που μόλις πριν λίγο καιρό εφάρμοσαν ακριβώς αυτό;Quote:
Originally posted by liberchild
Aπορίες επί αποριών. Τα πράγματα είναι απλά. Δεν είναι άθλος να μεγαλώνεις παιδιά. Οσο περισσότερη ελευθερία παρέχεις -όχι μόνο στα παιδιά-, τόσο αναπτύσσεται η τέχνη του να την διαχειριστούν. Πάντα είχα στο μυαλό μου - μεγαλώνοντας τα παιδιά μου- μια πόλη χωρίς φανάρια όπου αντί να δημιουργείται πανικός, όλοι να δίνουν από μόνοι τους προτεραιότητα στους άλλους γιατί έτσι μόνο θα κατόρθωναν να περάσουν. Σε μεγάλο βαθμό τα κατάφερα.
Quote:
Originally posted by Kleiw
Πες μας !Quote:
Έχεις μάθει για μία ευρωπαϊκή πόλη που μόλις πριν λίγο καιρό εφάρμοσαν ακριβώς αυτό;Quote:
Aπορίες επί αποριών. Τα πράγματα είναι απλά. Δεν είναι άθλος να μεγαλώνεις παιδιά. Οσο περισσότερη ελευθερία παρέχεις -όχι μόνο στα παιδιά-, τόσο αναπτύσσεται η τέχνη του να την διαχειριστούν. Πάντα είχα στο μυαλό μου - μεγαλώνοντας τα παιδιά μου- μια πόλη χωρίς φανάρια όπου αντί να δημιουργείται πανικός, όλοι να δίνουν από μόνοι τους προτεραιότητα στους άλλους γιατί έτσι μόνο θα κατόρθωναν να περάσουν. Σε μεγάλο βαθμό τα κατάφερα.
Ναι, σε μια χώρα που θα βασίλευε η πολυπόθητη αναρχία. Τότε όλοι θα ζούσαμε ελεύθεροι κι ευτυχισμένοι.
κρινο, δεν έχει νόημα να πιάσουμε αυτή τη συζήτηση τώρα, για αυτό εξάλλου έβαλα μέσα σε εισαγωγικά το \"κακές λέξεις\".
Θέλεις να πεις ότι για σένα δεν υπάρχει καμία διαφορετική σημειολογία, καμία διαφορετική αντίδραση (εννοώ ενόχληση ή σκέψεις κλπ) εάν ακούσεις ένα 10χρονο παιδί να βρίζει \"σα νταλικιέρης\"; Αυτή είναι η ερώτησή μου όχι για το αν οι λέξεις θεωρούνται \"κακές\". Απλά έπρεπε να βρω τρόπο να δείξω ποιες λέξεις εννοώ ώστε να μη τις γράψω κανονικά.
Από Τα Νέα, 18/9/2007
Πινακίδες και φανάρια, τέλος!
Γ ερμανία: πρωτότυπο πρόγραμμα για να μειωθούν ατυχήματα και μποτιλιάρισμα
TΗΕ ΙΝDΕΡΕΝDΕΝΤ Του Τony Ρaterson
Μπορεί η ιδέα να ακούγεται παρανοϊκή, αλλά οι αρχές της γερμανικής πόλης Μπόμτε πήραν την απόφαση να αφαιρέσουν όλες τις πινακίδες από τους δρόμους. Έτσι μειώνεται και το μποτιλιάρισμα και τα ατυχήματα.
Υπάρχει μόνο μία πινακίδα: αυτή που προειδοποιεί ότι όλες οι πινακίδες σ΄ αυτή τη μικρή πόλη έχουν αποσυρθεί: ένα μεγάλο μαύρο θαυμαστικό σε κόκκινο και λευκό φόντο με τις λέξεις «Αλλαγή προτεραιοτήτων» γραμμένες με κεφαλαία από κάτω. Στους δρόμους του Μπόμτε δεν υπάρχουν ούτε φανάρια κυκλοφορίας ούτε πινακίδες SΤΟΡ ούτε κάποιου είδους περιορισμός στην κίνηση. Πολύ γρήγορα εκείνος που οδηγεί ή εκείνος που περπατά συνειδητοποι εί μια ανησυχητική πραγματικότητα- κανείς δεν έχει προτεραιότητα.
Η ιδέα μιας πόλης χωρίς σήματα κυκλοφορίας μπορεί κατ΄ αρχάς να μας φέρνει στο μυαλό την εικόνα κυκλοφοριακού χάους στους δρόμους του Καΐρου με τους οδηγούς να κορνάρουν, να βρίζονται και να καταλαμβάνουν κάθε εκατοστό.
Όμως, στο Μπόμτε τίποτα από αυτά δεν συμβαίνει. Οι οδηγοί προχωρούν αργά, περίπου με 15 χλμ. την ώρα, κοιτάζουν δεξιά- αριστερά και πάλι δεξιά- αριστερά πριν διασχίσουν έναν κάθετο δρόμο.
Ο στόχος του σχεδίου
Χθες ήταν η τρίτη ημέρα αυτού του τολμηρού εγχειρήματος στη γερμανική πόλη των 7.500 κατοίκων. Η απόφαση να καταργηθούν οι κυκλοφοριακές πινακίδες ελήφθη με στόχο να περιοριστεί το μποτιλιάρισμα και τα ατυχήματα. Σε μια χώρα που λατρεύει τους κανόνες όπως η Γερμανία, υπάρχουν 1.800
συνδυασμοί των 650 κυκλοφοριακών σημάτων. Στόχος του σχεδίου είναι να ξεφύγουν οι οδηγοί από την ιδέα ενός μόνιμου εξωτερικού ελέγχου και να αναλάβουν οι ίδιοι την υποχρέωση για την ασφάλειά τους.
Ο Κλάους Γκεντεγιόχαν, δήμαρχος της πόλης και ένας από τους εμπνευστές του σχεδίου, δήλωσε χθες ότι η ιδέα ξεκίνησε αρχικά προκειμένου να περιορισθεί η διέλευση φορτηγών μέσα από το Μπόμτε. «Καθημερινά περίπου 13.500 οχήματα διασχίζουν την πόλη και τα περισσότερα είναι φορτηγά, όμως από εδώ και πέρα οι οδηγοί και οι πεζοί θα απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα». Ο δήμαρχος θεωρεί ότι το σχέδιο είναι μια πραγματική έκφρασης της «λαϊκής δύναμης». Πριν από τρία χρόνια οι κάτοικοι ρωτήθηκαν τι πιστεύουν ότι πρέπει να γίνει για να αποφευχθούν τα μποτιλιαρίσματα. «Οι κάτοικοι τάχθηκαν εναντίον της προφανούς λύσης του περιφερειακού δρόμου, επειδή θα επιδράσει αρνητικά στην οικονομία των καταστημάτων», δήλωσε. «Ήθελαν να συνεχίσουν να περνούν τα αυτοκίνητα από το κέντρο της πόλης, αλλά πιο αργά και σε λιγότερο αριθμό». Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι η εγκατάσταση περισσότερων φαναριών είναι λάθος «διότι απλώς ενθαρρύνουν τους οδηγούς να επιταχύνουν για να τα περάσουν». Οι ειδικοί ψυχολόγοι θεωρούν ότι ο «κοινός χώρος» δημιουργεί τις ιδεώδεις συνθήκες για τη βελτίωση του περιβάλλοντος στους κατοίκους των πόλεων.
Οδηγοί και πεζοί οφείλουν να συνεννοούνται
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ για την πόλη Μπόμτε, ύψους 2,3 εκατομμυρίων ευρώ, χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και βασίζεται στην αντίληψη κυκλοφοριακής διαχείρισης «κοινού χώρου» που συνέλαβε ο Ολλανδός ειδικός Χανς Μόντερμαν. Αυτό το σύστημα σχεδιάστηκε για να εξασφαλίσει ότι οι χρήστες των δρόμων «διαπραγματεύονται» μεταξύ τους μέσω οπτικής επαφής ή σημάτων με τα χέρια αντί να υπακούουν σε φανάρια και σήματα. Το σχέδιο του Μόντερμαν χρησιμοποιείται ήδη στην ολλανδική πόλη Ντράχτεν όπου τα ατυχήματα και τα μποτιλιαρίσματα έχουν μειωθεί εντυπωσιακά. Οι μελέτες δείχνουν πως η εφαρμογή αυτού του σχεδίου διευκολύνει τη ροή της κίνησης και τα αυτοκίνητα περνούν μέσα από την πόλη δύο φορές πιο γρήγορα απ΄ ό,τι πριν και καταναλώνοντας λιγότερα καύσιμα.
«Κοινός χώρος ». Στους δρόμους του Μπόμτε δεν υπάρχουν ούτε φανάρια κυκλοφορίας ούτε πινακίδες SΤΟΡ ούτε κάποιου είδους περιορισμός στην κίνηση
Xαχα....εκεί θέλω να πάω!!!!!Quote:
Από Τα Νέα, 18/9/2007
Πινακίδες και φανάρια, τέλος!
Γ ερμανία: πρωτότυπο πρόγραμμα για να μειωθούν ατυχήματα και μποτιλιάρισμα
TΗΕ ΙΝDΕΡΕΝDΕΝΤ Του Τony Ρaterson
Μπορεί η ιδέα να ακούγεται παρανοϊκή, αλλά οι αρχές της γερμανικής πόλης Μπόμτε πήραν την απόφαση να αφαιρέσουν όλες τις πινακίδες από τους δρόμους. Έτσι μειώνεται και το μποτιλιάρισμα και τα ατυχήματα.
Υπάρχει μόνο μία πινακίδα: αυτή που προειδοποιεί ότι όλες οι πινακίδες σ΄ αυτή τη μικρή πόλη έχουν αποσυρθεί: ένα μεγάλο μαύρο θαυμαστικό σε κόκκινο και λευκό φόντο με τις λέξεις «Αλλαγή προτεραιοτήτων» γραμμένες με κεφαλαία από κάτω. Στους δρόμους του Μπόμτε δεν υπάρχουν ούτε φανάρια κυκλοφορίας ούτε πινακίδες SΤΟΡ ούτε κάποιου είδους περιορισμός στην κίνηση. Πολύ γρήγορα εκείνος που οδηγεί ή εκείνος που περπατά συνειδητοποι εί μια ανησυχητική πραγματικότητα- κανείς δεν έχει προτεραιότητα.
Η ιδέα μιας πόλης χωρίς σήματα κυκλοφορίας μπορεί κατ΄ αρχάς να μας φέρνει στο μυαλό την εικόνα κυκλοφοριακού χάους στους δρόμους του Καΐρου με τους οδηγούς να κορνάρουν, να βρίζονται και να καταλαμβάνουν κάθε εκατοστό.
Όμως, στο Μπόμτε τίποτα από αυτά δεν συμβαίνει. Οι οδηγοί προχωρούν αργά, περίπου με 15 χλμ. την ώρα, κοιτάζουν δεξιά- αριστερά και πάλι δεξιά- αριστερά πριν διασχίσουν έναν κάθετο δρόμο.
Ο στόχος του σχεδίου
Χθες ήταν η τρίτη ημέρα αυτού του τολμηρού εγχειρήματος στη γερμανική πόλη των 7.500 κατοίκων. Η απόφαση να καταργηθούν οι κυκλοφοριακές πινακίδες ελήφθη με στόχο να περιοριστεί το μποτιλιάρισμα και τα ατυχήματα. Σε μια χώρα που λατρεύει τους κανόνες όπως η Γερμανία, υπάρχουν 1.800
συνδυασμοί των 650 κυκλοφοριακών σημάτων. Στόχος του σχεδίου είναι να ξεφύγουν οι οδηγοί από την ιδέα ενός μόνιμου εξωτερικού ελέγχου και να αναλάβουν οι ίδιοι την υποχρέωση για την ασφάλειά τους.
Ο Κλάους Γκεντεγιόχαν, δήμαρχος της πόλης και ένας από τους εμπνευστές του σχεδίου, δήλωσε χθες ότι η ιδέα ξεκίνησε αρχικά προκειμένου να περιορισθεί η διέλευση φορτηγών μέσα από το Μπόμτε. «Καθημερινά περίπου 13.500 οχήματα διασχίζουν την πόλη και τα περισσότερα είναι φορτηγά, όμως από εδώ και πέρα οι οδηγοί και οι πεζοί θα απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα». Ο δήμαρχος θεωρεί ότι το σχέδιο είναι μια πραγματική έκφρασης της «λαϊκής δύναμης». Πριν από τρία χρόνια οι κάτοικοι ρωτήθηκαν τι πιστεύουν ότι πρέπει να γίνει για να αποφευχθούν τα μποτιλιαρίσματα. «Οι κάτοικοι τάχθηκαν εναντίον της προφανούς λύσης του περιφερειακού δρόμου, επειδή θα επιδράσει αρνητικά στην οικονομία των καταστημάτων», δήλωσε. «Ήθελαν να συνεχίσουν να περνούν τα αυτοκίνητα από το κέντρο της πόλης, αλλά πιο αργά και σε λιγότερο αριθμό». Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι η εγκατάσταση περισσότερων φαναριών είναι λάθος «διότι απλώς ενθαρρύνουν τους οδηγούς να επιταχύνουν για να τα περάσουν». Οι ειδικοί ψυχολόγοι θεωρούν ότι ο «κοινός χώρος» δημιουργεί τις ιδεώδεις συνθήκες για τη βελτίωση του περιβάλλοντος στους κατοίκους των πόλεων.
Οδηγοί και πεζοί οφείλουν να συνεννοούνται
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ για την πόλη Μπόμτε, ύψους 2,3 εκατομμυρίων ευρώ, χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και βασίζεται στην αντίληψη κυκλοφοριακής διαχείρισης «κοινού χώρου» που συνέλαβε ο Ολλανδός ειδικός Χανς Μόντερμαν. Αυτό το σύστημα σχεδιάστηκε για να εξασφαλίσει ότι οι χρήστες των δρόμων «διαπραγματεύονται» μεταξύ τους μέσω οπτικής επαφής ή σημάτων με τα χέρια αντί να υπακούουν σε φανάρια και σήματα. Το σχέδιο του Μόντερμαν χρησιμοποιείται ήδη στην ολλανδική πόλη Ντράχτεν όπου τα ατυχήματα και τα μποτιλιαρίσματα έχουν μειωθεί εντυπωσιακά. Οι μελέτες δείχνουν πως η εφαρμογή αυτού του σχεδίου διευκολύνει τη ροή της κίνησης και τα αυτοκίνητα περνούν μέσα από την πόλη δύο φορές πιο γρήγορα απ΄ ό,τι πριν και καταναλώνοντας λιγότερα καύσιμα.
«Κοινός χώρος ». Στους δρόμους του Μπόμτε δεν υπάρχουν ούτε φανάρια κυκλοφορίας ούτε πινακίδες SΤΟΡ ούτε κάποιου είδους περιορισμός στην κίνηση
πως βρισκουνε ποιος φταιει σε περιπτωση τρακαρισματος οι ασφαλιστικες?:P
Πονοκεφαλος:)
Αντί για οποιαδήποτε άλλη απάντηση, απλά να σημειώσω ότι ως υποστηρικτής της ελευθερίας της έκφρασης και της κριτικής του άλλου γίνεσαι - για άλλη μία φορά - τραγέλαφος μέσα στην αντίφαση σου.Quote:
Originally posted by krino
Quote:
Originally posted by Pappas10
Εγώ έχω την αίσθηση ότι δεν σε κάλυψε πουθενά πάντως. Απλά αντί να δεχτείς ότι η αρχική σου τοποθέτηση περί \"απόλυτης ελευθερίας\" ήταν λάθος στην βάση της, οχυρώθηκες πίσω από την άποψη του Κρίνο η οποία - απροπώ - ουδόλως συμφωνεί με την δική σου 1ον και είναι τελείως θεωρητική μιας και δεν έχει παιδιά 2ον.
ενω εσυ μιλας με πραξεις και εισαι και πολυτεκνος ετσι???
χαρωπα τα δυο μου χεριααααααααα θα χτυπωωωωωωωω....
Είμαι σίγουρος πως ΑΝ το δικό σου παιδί φώναζε στη στάση δείχνοντας με το δάχτυλο σε μία κοπελίτσα για το πόσο καλά είναι βαμένο το νύχι της θα του έκανες τουλάχιστον στο σπίτι παρατήρηση. Και ξέρεις.. το ότι ήταν 10 χρονών και όχι 5 σημαίνει ότι το είχε ξανακάνει.
ρε συ παππας,
ετσι οπως πας, δειχνεις να θες να κανεις παιδι, απλα για να εχεις να ασχολησε.
Επειδη ειναι αδυνατο ενα παιδι να μην κανει εστω και μια μικρη παρατυπια, πολυ πιθανον ετσι να δωσεις ενα νοημα στην μιζερη ζωη σου....
Αμαν ρε αδερφε.... σιγα μην κανω παιδι και ο μονος μου ζηλος ειναι να του κανω παρατηρησεις.
Προτεινω να ασχοληθεις με το πλεξιμο ειναι πιο αγχολυτικο και αμα κανεις καμια μαλακια (με τα παιδια θα κανεις δεν το συζηταμε) αντι να σου βγει πουλοβερ, το κανεις σωβρακο.
Με όλο το σεβασμό που έχω για τον Κρίνο, μόνο να μην πέσει από τον πέμπτο δεν αφήνεις ένα παιδί; Ή μόνο να μην παίζει με μπρίζες; Έδωσα και άλλα παραδείγματα.
σε τιποτα ρε....... αει απο κει πια, 10 σελιδες γραφω και δεν εχεις καταλαβει χριστο!
Μπορεις να εμπνευσεις σε ενα παιδι τι ακριβως συμβαινει απο τον 5ο και τι ακριβως τον περιμενει στη ζωη του η δεν μπορεις???
Τελικα μονο παρατηρησεις ξερεις να κανεις???
Διαλογο χωρις να νομιζεις οτι εχεις δικαιο παντου και σε ολα εχεις μαθει να κανεις???
Γιατι αμα κρατας και αυτη την σταση στα παιδια σου να μην σου πω τι θα τους μεταδωσεις....
Μην κρύβεσαι πίσω από τον Κρίνο και μην βιάζεσαι να συμφωνήσεις γιατί εκτίθεσαι. Με όλη μου την αγάπη αυτή είναι η άποψη μου.
σωπα ρε.....
μεχρι τωρα δηλαδη τι καταλαβαμε απο αυτα που λες???
οτι εχω αδικο και εχεις δικαιο ετσι??
πιασαμε το παπα (καμια προσωπικη αιχμη - απλα συμπτωση ονοματος με την παροιμια) απο τα αρχιδια που λενε στο χωριο μου....
Ξερεις, οσους εξυπνακηδες εχω συναντησει στη ζωη μου το ιδιο ακριβως μασημενο πραγμα μου λενε.
ε οκ.... ακομα ενας ουτε μου εφτιαξε ουε μου χαλασε την μερα....
Καλά θα σου δώσω παϊδάκι... λουκάνικο όμως χωριάτικο ΔΕΝ ΕΧΕΙ για να μάθεις.
φημες λενε οτι κανει διαιτα.
Ας μεινει στο παιδακι, δεν ειναι κακο.....
Μιχάλης.
αστραπογιαννος.
( :P )
ΤΟ μήνυμα μου ήταν για την Λίμπερ άλλα απαντάς εσύ. Προφανώς μέχρι εκεί θα φτάνει και η ελευθερία του παιδιού σου. Θα σέβεσαι τόσο πολύ την προσωπικότητα του, που στην πρώτη της πρόκληση θα σπεύδεις να απαντήσεις εσύ...
Τελικά πέρα από ακατανόητος στον μικρόκοσμο σου είσαι και αστείος....
Παππάς10 ή κατά κόσμον Μιχάλης.
Φαντάσου κάτι τέτοιο στην Αθήνα !!!
χαχαχαQuote:
Φαντάσου κάτι τέτοιο στην Αθήνα !!!
Ο σωσον εαυτον σωθητω (ελπιζω να μη το σκοτωσα στην ορθογραφια:P)
Quote:
Originally posted by Pappas10
Αντί για οποιαδήποτε άλλη απάντηση, απλά να σημειώσω ότι ως υποστηρικτής της ελευθερίας της έκφρασης και της κριτικής του άλλου γίνεσαι - για άλλη μία φορά - τραγέλαφος μέσα στην αντίφαση σου.
ΤΟ μήνυμα μου ήταν για την Λίμπερ άλλα απαντάς εσύ. Προφανώς μέχρι εκεί θα φτάνει και η ελευθερία του παιδιού σου. Θα σέβεσαι τόσο πολύ την προσωπικότητα του, που στην πρώτη της πρόκληση θα σπεύδεις να απαντήσεις εσύ...
ελα βρε μιχαλακη τωρα.... επιχειρηματα ειναι αυτα που βαζεις??
Θα με αναγκασεις να φορεσω κοντα παντελονακια και να φερω τους βολους μου να παιξουμε.....
Συνδεεις το τι κανω σε ενα φορουμ με το τι κανω στην ζωη μου???
Δηλαδη το να σχολιασω κατι που διαβαζω σε ενα φορουμ σημαινει οτι απαντω αντι αυτου?? ε-λ-ε-ο-ς στο θεο που πιστευεις....
Εαν θελει η λιμπερ να προσθεσει επιχειρηματολογια δικη της, της εβαλε κανεις φιμωτρο???
Δυστυχως δεν μου αφηνεις κατι αλλο να πιστεψω οτι αισθανθηκες μετεωρος απο τις απαντησεις και ενοχληθηκες γιατι πιστευες οτι μιλαγες μονο με την λιμπερ και θα ξεμπερδευες τσακ μπαμ...
Μα οποιοσδηποτε μπορει σε ενα φορουμ αγαπητε μου να απαντησει σε οποιονδηποτε, αυτο ειναι γνωστο απο γεννησεως του ιντερνετικου φορουμ.... ειλικρινώς τετοια επιχειρηματολογια πρωτη φορα την ακουω...
Φυσικα τωρα εισαι υποχρεωμενος να σωσεις τα προσχηματα και να αρνηθεις τα οσα γραφω παραπανω. Αλλα να μην σου λεω εγω τι πρεπει να κανεις, θα μας θεωρησουν και στημενους...
Τελικά πέρα από ακατανόητος στον μικρόκοσμο σου είσαι και αστείος....
αυτο ειναι καλο που λες και χαιρομαι.
Το να εισαι αστειος, σημαινει και μακροζωια.... την οποια και επιθυμω.
Παντα η κρυφη μου επιθυμια ηταν να γερασουμε μαζι σε ενα φορουμ και να σε εχω να μουρμουριζεις ετσι σαν παλιογερος.
Χαρα μου που βαζεις ενα ασημαντο μεν, αλλα λιθαρακι προς αυτη την κατευθυνση....
αστραπογιανος
(κολλημα με αυτες τις υπογραφες, με κολλησες)
Για να ωριμάσει ένα παιδί ,πρέπει να :
1. του αναγνωρίζονται ελευθερίες και θα δοκιμάσει τα όρια τους ( μέχρι να τα μάθει )
2. του αναγνωρίζονται υποχρεώσεις και δικαιώματα ( τα δικαιώματα ειδικά όλοι τα θέλουμε !! )
3. μάθει να αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεων του ( ευκολο να τις μεταθέτουμε , ακόμα και εμείς οι \'\'μεγάλοι\'\' αλλού ! )
4. σκέφτεται , επεξεργάζεται , συνειδητοποιεί , αναθεωρεί , αντιδρά κ.α.
5. πειραματίζεται και να ανακαλύπτει !
κ.α.
Οι γονείς δεν \'\'ρίχνουν\'\' τα παιδιά τους κατευθείαν σε πραγματικές συνθήκες ! Τα προστατεύουν , γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ σκληρό για τα παιδιά ! Ο χρόνος που μεσολαβεί μέχρι την ενηλικίωση είναι χρόνος προετοιμασίας !
Τα αφήνουν ελεύθερα (αλλά έχουν το νου τους και επεμβαίνουν μονο οσο χρειάζεται )
Τους αναγνωρίζουν δικαιώματα (τα οποια είναι πάντα καλοδεχούμενα), αλλά τους δείχνουν και τις υποχρεώσεις (που είναι προσαρμοσμένες στις δυνατότητες του παιδιού)
Εχουν διακριτική και όχι επιβλητική παρουσία και δίνουν επιλογές στο παιδί τους.
Συζητάνε μαζί του, παίζουν μαζί του, περνάνε χρόνο μαζί του, του δίνουν ΑΓΑΠΗ !!
Δεν είναι μόνο οι γονείς που παίζουν ρόλο στην διαπαιδαγώγιση του ! Το παιδί έχει και άλλα κοινωνικά ερεθίσματα ! Και κυρίως απο το σχολείο ! Αυτή είναι η κύρια δουλειά του ! Εκεί μαθαίνει εκτός απο γράμματα , ενα σωρό άλλα πράγματα ! Υποχρεώσεις , δικαιώματα, ευθύνες, συνέπειες, ορια ελευθερίας, πειθαρχία και πολλα άλλα ! Το περιβάλλον λοιπόν δίνει τα ερεθίσματα και το παιδί μέσα απο ατομικές και κοινωνικοψυχολογικες διεργασίες, μαθαίνει !
Τι γίνεται αν δεν θέσουμε ορια ? Τι θα μάθει το παιδί ?
Τι γίνεται οταν του αναγνωρίζουμε μόνο δικαιώματα και όχι υποχρεώσεις ?
Τι γίνεται οταν είμαστε υπερπροστατευτικοί μαζί του και δεν του ζητάμε να αναλάβει τις ευθύνες των πράξεων του ?
Τι γίνεται οταν δεν συζητάμε μαζί του και δεν του θέτουμε ερωτήματα και προβληματισμούς για να τα επεξεργαστεί ?
Συμφωνώ οτι το παιδί μαθαίνει εμπειρικά αλλά είμαστε ως γονείς, δάσκαλοι,φίλοι ή γνωστοί μέρος της εμπειρίας του !
Αλήθεια ? Να μιλάς για τον εαυτό σου ! Ακου όλοι μας !Quote:
Ναι, σε μια χώρα που θα βασίλευε η πολυπόθητη αναρχία. Τότε όλοι θα ζούσαμε ελεύθεροι κι ευτυχισμένοι.
Και για σένα αμφιβάλλω !
Αλλα αφού το πιστεύεις, ίσως να θέλεις να μας εξηγήσεις πως την φαντάζεσαι αυτήν την αναρχία !
Αρχικά κρίνο και Παππάς10 Μαύρο
Απάντηση Κρίνο Μωβ
Ανταπάντηση Παππάς10 Πράσινο
ο παππας απλα εκφραζει ενα μεσοβεζικο συντηριτισμο που σημερα ειναι κυριαρχος στην ελληνικη οικογενοια.
Καθαριζει τα προβληματα διαπαιδαγωγησης με τα παιδια εμφυτευοντας τους τις ηθικες αξιες του.
Εδω αποστασιοποιούμαι και λεω οτι δεν ειμαι αυτης της αποψης και ειμαι υπερ του να δινεις στο παιδι ποιες κατευθυνσεις μπορει να εχει στην ζωη του ασχετα αν συμφωνεις με αυτες εσυ.
Μιλαμε για ενα αλλο ανθρωπο οχι για εσας, παρολο που οσοι κανετε παιδια δυστυχως βλεπετε τον εαυτο σας σε αυτα.
Και αυτη ειναι η καταστροφη τους. [/quote]
Κατ\' αρχάς ο Παππάς εκφράζει μία ισσοροπημένη και φυσική άποψη και όχι μεσοβέζικη και συντηριτική. Αυτά προς εκφραστική αποκατάσταση της αλήθειας.
η αποκατασταση ειναι οπως την νομιζεις εσυ να υποθεσω....
Σαφέστατα και δικαιούμαι να έχω καλύτερη αντίληψη της θέσης και της έκφρασης μου απ\' ό,τι εσύ.
Πέραν τούτου, για άλλη μία φορά είσαι αντιφατικός. Από τη στιγμή που ο ίδιος αποφένεσαι ότι \"ΔΙΝΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΟΥ\" αυτόματα το κατευθύνεις κι όλας, ακόμα και αν το κατευθύνεις σε πάνω από μία επιλογές.
ειναι ωραια να ντυνεις τις αποψεις των αλλων, για να τις φερνεις κοντα στις αποψεις σου.
Συ είπας. Αν δεν ξέρεις τι λές δεν φταίω εγώ. Από τι στιγμή που ΔΙΝΕΙΣ και ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ κατευθύνεις κι όλας. Άσε την παραμύθα και δες το αντιφατικό της θέσης σου για άλλη μία φορά.
Πλην ομως να μου επιτραπει να γραψω για μια ακομα φορα τι πιστευω, και οτι τι θελεις εσυ να πιστευω.
Δεν κατευθυνω κανενα,
θελω να δινω πληροφοριες και ο αλλος να μαθει να τις επεξεργαζεται και μεχρι εκει.
Η διαπαιδαγωγηση των παιδιων κατ εμε ειναι αυτη και τελος.
1. Να μαθει να επεξεργαζεται
2. Να μπορει να εχει προσβαση σε ολα τα ζητηματα, σε ολες τις πτυχες.
3. Να μπορει να αναπτυσει κριτικη σκεψη
4. Να εχει το δικαιωμα να παιρνει αποφασεις για το τι του κανει και τι οχι.
5. Η κατευθυνση της ζωης του να ειναι αποτελεσμα των παραπανω τεσσαρων παραμετρων και να ειναι αποκλειστικα δικη του αποφαση χωρις δικη μου νουθεσια - πρεπει - μη κλπ.
Δεν μου λες ρε Κρίνο. Η γνώση της επεξεργασίας, της πρόσβασης σε όλες τις πτυχές (δηλαδή ικανότητα πολύπλευρης αναζήτησης), της κριτικής σκέψης και τέλος της ανάληψης του δικαιόματος του τι κάνει και τι όχι θα έρθουν με επιφύτηση;;;; Γιατί απ\' ό,τι ξέρω δεν πιστεύεις στο Άγιο Πνεύμα.
Για άλλη μία φορά αποδεικνύεις ότι όταν κρίνεις είσαι ψιλοκαλός, οχυρομένος στην αντίδραση σου. Όταν όμως φτάνεις στο σημείο να κάνεις πρόταση τα κάνεις - ως συνήθως για ανθρώπους που δεν ξέρουν τι λένε - μπάχαλο. Κατ\' αρχάς και οι 4 παράμετροι σου προϋποθέτουν αντίληψη. Και μάλιστα η ικανότητα πολύπλευρης ανάλυσης προϋποθέτη και γνώση. Αυτά φίλε μου καλέ δεν έρχονται από μόνα τους. Και αποτελούν με τη σειρά τους ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ της κριτικής σκέψης. Αφού τα έχει όλα αυτά ΤΟΤΕ ΝΑΙ αποκτά το δικαίωμα του να παίρνει αποφάσεις. Το 5 σου είναι εκ\' των ουκ άνευ. Εφ\' όσων έχει αναπτύξει τα 5 παραπάνω τότε σαφέστατα η κατεύθυνση της ζωής του θα πρέπει να στηρίζεται σ\' αυτά και όχι σε πρέπει και νουθεσίες.
Για να επιστρέψουμε όμως στο παράδειγμα μας - που τεχνηέντως για να λες τα δικά σου προτιμάς να ξεχνας - στο 10χρονο ελάχιστα μπορείς να διακρίνεις οποιαδήποτε από τις 4 ΙΔΙΩΤΗΤΕΣ και ουχί κατευθυντήριες που αναφέρεις. Οπότε δίκιο έχεις, δεν ξέρεις τι λες.
Χώρια το ότι το τι δίνει ο καθένα εναπόκειται και στο τι έχει να δώσει. Προφανώς ένας άνθρωπος που έχει - για τους οποιοσδήποτε λόγους - βιώσει και δει 2 δρόμους παραπάνω θα δώσει στο παιδί του περισσότερες κατευθύνσεις από τον μονολιθικό.
εδω εισαι σε σωστη κατευθυνση, συνεχισε ετσι.
Εγώ από την αρχή στην ίδια κατεύθυνση είμαι, άρα στη σωστή. Εσύ δεν ξέρεις που πατάς και που βρίσκεσαι. Να μην πίνεις ρε πριν γράψεις. Ή αν δεν πίνεις πιές... καλύτερα θα σου βγει
Εδώ λοιπόν μπαίνει ο \"εξισοροπιστής\" όπως λέω εγώ ή \"μεσοβέζικος\" όπως λες εσύ. Επειδή δεν ζούμε ούτε σε απόλυτα κοινοκτητικές ούτε όμως και σε εξατομικευμένες κοινωνίες, χρέος του γονέα είναι να κρατήσει το παιδί - τουλάχιστον όσο αυτό ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΗΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕΙ ΛΟΓΙΚΑ - μέσα σε κάποιες νόρμες.
αυτο ειναι δικη σου εντυπωση, βγαλμενη απο κοινωνικα στερεοτυπα. Επετρεψε μου να τα αμφισβητησω και να πιστευω οτι μπορει να ειναι και αλλιως.
Αμφισβήτησε ό,τι θέλεις και όσο θέλεις αλλά αν δεν μου δώσεις παραδειγματικά το \"αλλιώς\" έχουμε απλά την πραγματικότητα απέναντι στην μπουρδολογία που αντιπροσωπεύεις. Αντί λοιπόν να αναζητάς κοινωνικά στερεότυπα στην θέση μου, καλύτερα αναζήτησε ψίγματα πραγματικότητας στη δική σου. Απροπώ, το \"εγώ ήμουν\" δεν είναι ούτε παράδειγμα ούτε πραγματικότητα. Είναι εγωκεντρισμός και αναπόδεικτη φαντασίωση.
Αυτές οι νόρμες δεν είναι \"ΜΗ\" και \"ΠΡΕΠΕΙ\" αλλά ο Ελάχιστος κοινός παρονομαστής που διατηρεί τον ανήλικο σε μία διαδικασία κοινωνικοποίησης.
Η σωστή και μη επιθετική (φωνές, βρισιές κλπ) χρήση λοιπόν της έκφρασης είναι ένα μέρος της διαδικασίας κοινωνικοποίησης, ΙΔΙΩΣ στις μικρότερες ηλικίες. Και εκεί εστιάστηκε και η όλη κριτική μου απέναντι στο \"απόλυτη εκφραστική ελευθερία\" της Λίμπερ.
Το να κρατας τις 4 παραμετρους που εβαλα πιο πανω, ειναι αυτο που σου ειπε η λιμπερ, η απολυτη εκφραστικη ελευθερια.
Εγώ νομίζω ότι η παραπάνω τετράδα - από τη στιγμή που την πιστεύεις - θα έπρεπε να σε αποτρέπει από το να λειτουργείς σαν υποβολέας της Λίμπερ και της κάθε Λίμπερ. Όχι μόνο \"εκφραστική ελευθερία\" δεν αντιπροσωπεύει αλλά αντίθετα ομοιάζει με το χειρότερο δείγμα ποδηγετημένης σκέψης και έκφρασης. Αυτό του φεραίφωνου. Δάσκαλε που δίδασκες και λόγο δεν εκράτεις που λένε...
Αν μετά ή σε κάποια στιγμή ΕΠΙΛΕΞΕΙ την απόρριψη αυτής της νόρμας, τότε Ο.Κ. Αυτό όμως δεν νομιμοποιεί την απόρριψη της εξ\' αρχής. Πολύ δε περισσότερο δεν συνιστά \"προοδευτισμό\" η όποια εξ\' ορισμού υιοθέτηση της αντίθετης θέσης ή και της ΜΗ θέσης.
το παιδι ειναι πολυ ευαλωτο για να μπορει να απορριψει.
Δυστυχως τα παιδια σπανιως εχουν αντιστασεις (εμενα βαλε με στις εξαιρεσεις) και συνηθως ακολουθουν αυτα που τους λενε οι γονεις τους.
Εγω δεν εμπιστευομαι καμια τετοια διαδικασια.
Θεωρω οτι ακομα και ο ιδιος μου ο εαυτος μπορει να εχει λαθος σε οτι πιστευει.
Δεν θελω να εχω αυτη την ευθυνη, αντιθετα θελω το παιδι να αποκτησει την δυνατοτητα να μαθει να απορριπτει οπως και να επιλεγει.
Επειδή εξακολουθείς να μην το καταλαβαίνεις ή να κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις για άλλη μία φορά. Το να διδάξεις 5 πράγματα στο παιδί, ιδίως σε συνάρτηση με την κοινωνική του συμπεριφορά ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ, ΌΧΙ ΘΕΣΗ, ΔΕΝ ΣΥΝΙΣΤΑ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ Η ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΙΨΗ ρε φίλε.
Το να πω στο παιδι, \"δεν ειναι σωστο να λες στην κυρια για το νυχι του ποδιου της\" δεν μου λεει τιποτα.
Το παιδι απλα αποτυπωσε αυτο που του ειπα.
Αμφιβαλλω ομως τι καταλαβε και σαν τετοιο δεν μου κανει καθολου.
Το παιδί του παραδείγματος είναι 10 χρονών. Τώρα είναι μάλλον αργά. Αν όμως από μία ηλικία του εξηγείς ότι δεν σχολιάζουμε ανθρώπους φωναχτά σε δημόσιους χώρους και ότι είναι καλύτερα να μιλάμε στους ιδίους, νομίζω ότι λέει κάτι. Άλωστε και πάλι είσαι εκτός θέματος. Δεν σχολιάσαμε την επί τούτου αντίδραση των γονέων αλλά την γενικότερη συμπεριφορά της μικρής με αφορμή αυτό το περιστατικό.
Δεν θεωρώ εαυτόν συντηριτικό, κάθε άλλο. Απλά είμαι ρεαλιστής. Όταν μιλάμε για την ανάπτυξη ενός ανθρώπου, τότε ο ρεαλισμός είναι μάλλον ισχυρότερος από την ουτοπία. Ακόμα και αν θέλεις να ανατρέψεις την κοινωνία στην οποία ζεις, θα πρέπει να ζήσεις πρώτα σ\' αυτήν μέχρι να πας να την ανατρέψεις.
γιατι ολοι μας, δεν ζουμε σε αυτη την κοινωνια??
τοσα χρονια τι κανουμε???
Εαν ο ρεαλισμος σου ειναι να γινονται ατομα με μηχανιστικο χαρακτηρα, σορρυ δεν μου κανει.
Κατ\' αρχάς δεν μίλησα για χαρακτήρα αλλά για συμπεριφορές. Οπότε και πάλι λες τα δικά σου. Δεύτερον, πουθενά δεν εμφανίστηκε μηχανιστική προσέγγιση. Δεν έβαλα εγώ 1, 2, 3, 4, στα στάδια και τις προϋποθέσεις διαπαιδαγώγησης. Να χρησιμοποιείς λέξεις που ξέρεις τι σημαίνουν γιατί αλλιώς εκτίθεσαι...
Όσο για την ευγένεια, δεν την καθορίζει μόνο η έκφραση αλλά ΚΑΙ το περιεχόμενο. Και στο παράδειγμα μας το κοριτσάκι ήταν και στα 2 αγενές.
καλα, το εχω καταλαβει, οτι θα το αφηνες στο μπαλκονι εξω με την βροχη για παραδειγματισμο, να μαθει το σκασμενο....!
Βασικά θέλω να πιστεύω ότι θα είχα φροντίσει να έχει μάθει σ\' αυτή την ηλικία να μην το κάνει. Πάντως τιμωρός δεν θα ήμουν... ούτε ισχυρίστικα κάτι τέτοιο
Συμφωνώ μαζί σου ότι στην Ελληνική οικογένεια έχουμε σοβαρά προβλήματα. Αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι όλα απορρέουν από τον συντηριτισμό - όπως τουλάχιστον τον εννοείς εσύ. Θεωρώ ότι πολλά έχουν σαν εφαλτήριο και τον κακώς εννοούμενο προοδευτισμό.
πολυ εξυπνο αυτο,
οσα δεν τα φτανει η αλεπου τα φτανει η καμηλοπαρδαλη.
Επισης αν δεν τα φτανει ουτε η καμηλοπαρδαλη φωναζουμε γερανο.
Άλλα λόγια ν\' αγαπιόμαστε. Γεγονός παραμένει ότι πριν καταργήσεις κάτι καλό είναι να ξέρεις με τι το αντικαθιστάς, από τη στιγμή που χρειάζεται αντικατάσταση. Αν τώρα δεν θέλεις να αντικαταστήσεις, και απλά να γκρεμίσεις, απλά επιβεβαιώνεις ότι δεν είσαι τίποτ\' άλλο από αντιδραστικός.
Αυτόν που μεταφράζει την αγένεια σε ελευθερία έκφρασης και την άρνηση ανάληψης ευθύνης του γονέα σε δικαίομα επιλογής του τέκνου.
Αυτή είναι η γνώμη μου. Δεν έχω παιδιά και μπορεί να κάνω και λάθος.
εδω χτυπησαμε ποιντ,
ο παππας παιζει να κανει λαθος....
Είμαι Παππάς, όχι Πάπας. Και ποτέ δεν είπα ότι κατέχω την αλήθεια. Άποψη παρουσιάζω και θέση υπερασπίζομαι. Αυτό πάντα το γράφω... αν πρόσεχες τι γράφουν οι άλλοι και δεν σε ενδιέφερε μόνο το τι γράφεις εσύ θα το είχες παρατηρήσει μετά από τόσα χρόνια. Δεν πειράζει όμως. Μ\' αρέσει όταν η άγνοια σου σε εκθέτει...:P:P
Με εκτίμηση,
ΥΓ. Δεν σκοπεύω να απαντήσω άλλη φορά σε ταμπέλες πέρι \"συντηριτισμού\" ή ό,τι άλλο γιατί θεωρώ κάθε \"ταμπέλα\" τέτοιου είδους κενή περιεχομένου. Και στο τίποτα δεν έχω επίσης τίποτα να απαντήσω.
σορρυ αλλα αυτη την εντυπωση μου αφηνεις.
Να προσεχεις.... υπαρχουν εξω κατι κοριτσακια που δεν ειναι ευγενικες...
(μικρες και μεγαλες... το πιασες το υπονοουμενο???)
Το υπονοούμενο το έπιασα... εσύ δεν έχεις πιάσει το έκει έξω όμως...
Να φέρεις Μπύρες...
Πάω για ύπνο. Βαρέθηκα να σε ταπώνω
Με εκτίμηση,
Παππάς10 ή κατά κόσμον Μιχάλης
Quote:
Originally posted by Kleiw
Αλήθεια ? Να μιλάς για τον εαυτό σου ! Ακου όλοι μας !Quote:
Και για σένα αμφιβάλλω !
Αλλα αφού το πιστεύεις, ίσως να θέλεις να μας εξηγήσεις πως την φαντάζεσαι αυτήν την αναρχία !
Μηπως ξεφευγουμε απο το θεμα μας και πλαταινουμε ασυστολα???
Αν οχι, μπορω αυριο να σου γεμισω 10 σελιδες επι του θεματος, μιας και ειναι κατι που μελεταω γυρω στα 20 χρονια....
Αν νομιζεις οκ, εμενα αλλωστε ειναι το αγαπημενο μου θεμα.
ΥΓ.... μην μου πεις και εσυ οτι ρωτας την λιμπερ και οχι εμενα, θα με κουρασεις να επαναλαμβανομαι.