Originally Posted by
blackbird
Απλά αναφέρω πως ακόμα και στην υπόθεση που υπήρχε κέρατο και κοροϊδία, ο άνθρωπος δεν έχει (νομική, τουλάχιστον) ευθύνη.
Όοο,τι και αν έχει κάνει το θύμα και όποια συμπεριφορά και αν οδήγησε τον θύτη σε αυτό το σήμειο, ΔΕΝ μας αφορά. Κανείς μα κανείς δεν έχει το δικαίωμα να καταστρέφει με το έτσι θέλω την ζωή ενός ανθρώπου, ακόμα και όταν απειλείται (εγώ προσωπικά θα προτιμούσα να αυτοκτονήσω παρά να καταστρέψω άλλον άνθρωπο, και αν το έκανα θα το ομολογούσα, αφού δεν θα άντεχα καν στην σκέψη ότι το έκανα). Σαν να πυροβολώ εγώ κάποιον επειδή με ανάγκασαν να το κάνω και να περιμένω πως επειδή υπήρχε απειλή, ούτε γάτα ούτε ζημιά. Είναι ΕΓΚΛΗΜΑ και πρέπει να σαπίσει στην φυλακή. Δεν αναφέρθηκε ότι υπάρχει ηθικός αυτουργός. Ηθικός αυτουργός δεν είναι εκείνος που με την συμπεριφορά του οδηγεί κάποιον στο έγκλημα. Θεωρείται αυτός που την έβαλε να το διαπράξει.
Όχι μόνο δεν θέλω να την γλυτώσει, αλλά να φάει όσο γίνεται την μέγιστη ποινή γι' αυτό που έκανε. Ειλικρινά είναι κάτι που δεν το χωράει το μυαλό μου. Να περπατάς αμέριμνη στον δρόμο και να κινδυνεύει να καταστραφεί η ζωή σου από τις ορέξεις του κάθε ψυχασθενή.
(Όταν ανέφερα το παράδειγμα με τις απειλές, εννοούσα πως ακόμα και αν απειλεί κάποιος πως θα σκοτώσει τους δικούς σου, αν τελικά το κάνει δεν θα έχεις εσύ το φταίξιμο που δεν μίλησες αλλά ο θύτης που έκανε το έγκλημα. Άρα στην δική μας υπόθεση, δεν φταίει ο άντρας αλλά η ψυχοπαθής που έριξε το οξύ).