Σ' ευχαριστώ πολύ, είσαι πολύ καλός...
Αν και δεν νομίζω ότι θα προλάβω να κάνω μιας κι είμαι ήδη 42 χρονών αλλά δεν ξέρεις καμιά φορά...
Printable View
Δεν νομίζω να ειναι μονο αυτο .....
Έχω δουλέψει κάποια χρονιά μαζί με παιδιά προσχολικής ηλικίας ...Η καθημερινή επαφή μαζί τους ήταν οτι καλύτερο για εμένα ....πολλές φορές δέχτηκα ακραίες συμπεριφορές εκ μέρους τους σαν αντίδραση προσπαθώντας να τους εντάξω στους κανόνες συμπεριφοράς της τάξης μου .Ήρθα σε απίστευτο σημείο εκνευρισμού ποτε μα πότε όμως δεν ξέφυγα να τους φωνάξω ή να τους ¨αρπάξω ¨και να τους σειρω για τιμωρία ή άλλες συμπεριφορές που έβλεπα καθημερινά από μερικές συναδέλφους μου ....
Ήταν και ο λόγος που αργότερα τα παράτησα και αποφάσισα να είμαι μόνο με τα παιδιά μου, στρέφοντας πολύ αργότερα τις γνώσεις μου στο σημερινό μου επάγγελμα......
Όλη αυτή η αντίδραση μου δεν συνεπάγεται μόνο στο γεγονός ότι δεν δέχτηκα βια ....Έχω δει τι εστι βια σε παιδί σε οποία μορφή και αν είναι .....και γνωρίζοντας πολύ καλά μέσα αρχικά απο τα βιβλία της σχολής μου και μετά μέσα απο την δουλειά τι επιπτώσεις έχει ολο αυτό στον ψυχισμό ενος παιδιού, είπα οτι ποτέ δεν θα επιτρεψω στο ευατο μου να παρεκτραπεί σε αυτό το θέμα....
Προς θεού δεν κατηγορώ κανέναν γονιό που παραφέρετε κάποιες φορές άθελα του ή νομίζοντας οτι μόνο έτσι θα υπάρξει επιβολή ή συνετισμός .....
Απλα για εμένα ,για τον χαρακτήρα μου δεν είναι αποδεκτό...
Σε ενα σπίτι πιο πάνω από το δικό μου μενει μια νηπιαγωγος. Στην δουλειά της είναι πάρα πολύ καλή, όμως όταν είναι στο σπίτι, μαλώνει με τον άντρα της κάθε μέρα, βρίζει τα παιδιά της και τα βαράει.. Μεγάλωσε με δύο γονείς που της έκαναν αυτά ακριβώς που κάνει στα παιδιά της..
Είναι δύσκολο ένας άνθρωπος που δέχτηκε βία να μεγαλώσει, να κάνει οικογένεια και να μη κάνει το μοτίβο που έχει μάθει. Έχει μάθει με αυτό και δεν είναι σε θέση να καταλάβει ότι είναι λάθος και να το αλλάξει, το θεωρεί φυσιολογικό. Ένα παιδί που μεγάλωσε με δύο γονείς που του έδωσαν αγάπη, ξέρει τι είναι άρα του είναι εύκολο να δώσει αγάπη. Ένα παιδί όμως που δεν ξέρει τι είναι αγάπη, την φοβάται, την θεωρεί αδυναμία και δύσκολα δίνει αγάπη.
Είναι πραγματικά αυτό που το δικό μου μικρο μυαλό αδυνατεί να κατανοήσει ...
Πως ένα παιδί που έχει βιωση την βια και γνωρίζει πολύ καλά τι εστι, να συνεχίζει αυτή την συμπεριφορά στην δική του οικογένεια. Ξέρει τι προσφέρει σε αυτή την περίπτωση και όμως το συνεχίζει.
Πίστευα οτι τέτοιοι άνθρωποι ή δεν θέλουν να κάνουν οικογένεια ή πραγματικά αν αποφασισουν ,θα είναι καλύτεροι από όλους μας !
Μάλλον δεν ισχύει....
Ηταν ενα παιδι. Οταν εκλεψε ενα αυγο δεν το τιμωρησε η μανα του. Οταν εκλεψε μια κοτα δεν το τιμωρησε η μανα του. Οταν εκλεψε ενα βοδι δεν το τιμωρησε η μανα του. Οταν μεγαλωσε εκλεψε μια τραπεζα και τον καταδικασαν σε θανατο. Στο εκτελεστικο αποσπασμα οπως ηταν δεμενος φωναξε τη μανα του να της πει κατι στο αυτι. Οταν πλησιαε της εφαγε το αυτι και της ειπε μανα αν με ειχες δειρει οταν εκλεψα το αυγο τωρα δε θα ημουν στο αποσπασμα.
Κλισέ τραγικό η παραπάνω ιστορία όλη. Η μάνα και το αβγό. Πάρ' τ'αβγό και κούρεφτο.
Οι γονείς, τόσο ήξεραν, τόσο έκαναν. Υπάρχουν όρια στο τι μπορεί να φτάσει να σκεφτεί ο κάθε άνθρωπος, κάποιοι δεν εξελίχθηκαν ποτέ για να γίνουν ικανοί γονείς. Ωστόσο, αν το παιδί εξελιχθεί, τότε οι θεοί που ήταν οι γονείς του, θα εκπέσουν του βάθρου και η δύναμη που είχαν πάνω του θα μετουσιωθεί σε εμπειρία, που μπορεί να τη χρησιμοποιήσει προς όφελός του. Αν υπάρχουν περιπτώσεις που τα τραύματα είναι πολύ βαριά; Σαφώς. Και ακόμη κι εκεί όμως υπάρχουν περιπτώσεις που δείχνουν ότι η δυνατότητα να γιατρευτούν υπάρχει. Η μνήμη κι αυτή χάνει το λούστρο της τραγικότητας με τον καιρό, με την προσπάθεια, με την αλλαγή, με την τύχη κάποτε κάποτε.
Πόσο εύκολο τελικά είναι να αποβάλλεις όλη αυτή την κακοποίηση που μπορεί να δέχτηκες ως παιδί; Έχει καταφέρει κάποιος να κλείσει αυτές τις πληγές και να νιώθει ότι πλέον δεν τον επηρεάζουν τώρα που είναι ενήλικας? Οποιαδήποτε κακοποίηση και να δέχτηκε.
Γιώργο, μήπως σου βάζεις πολύ ψηλά τον πήχυ; Νομίζω πως το να απομυθοποιούμε το βάρος των εμπειριών, βοηθάει, αλλά και το να πούμε ότι και τίποτε απολύτως δε θα παραμένει, έστω σαν μια ουλή, μιας παλιάς κλεισμένης πληγής, είναι σα να μας βάζουμε σε έναν αγώνα που θα μας πιέζει να αρνιόμαστε το παρελθόν. Εγώ το εξετάζω πλέον ως εξής "δεν είναι όλες οι μέρες ίδιες, μου επιτρέπω και τις στραβές μου μέρες". Αλλά γιατρεύονται, αυτό το πιστεύω, είναι ένα κομμάτι της ζωής μας, όχι όλη μας η ζωή. Και με πιάνει κι ο εγωισμός, γιατί οι ανίδεοι να με κουμαντάρουν στο σήμερά μου; Γιατί να τους το χαρίσω; Μου ανήκει. Τι σκέφτεσαι γι αυτά, σε αγγίζει τίποτε;
Ίσως να είμαι πολύ αυστηρός με τον εαυτό μου. Να μην μου επιτρέπω να κάνω λάθος. Δεν λέω ότι είναι η ζωή μας, αλλά σίγουρα μας επηρεάζουν (τουλάχιστον εμένα). Πχ όταν δεν είμαι καλά ψυχολογικά, όταν με ακουμπάνε νιώθω εκνευρισμό ή μπορεί ακόμη και να παγωνω. Αυτό όσο και να θες να το ελέγξεις, όσο και να λες "δεν θα τα αφήνω να με επηρεάζουν" είναι πάνω από τις δυνάμεις σου.
Θέλει πολλή δουλειά με ειδικό ψυχικής υγείας και ενίοτε φάρμακα....υπάρχουν πολλές μέθοδοι αντιμετώπισης με κυριότερη την ψυχοθεραπεία....κάποια στιγμή το μυαλό και το σώμα διώχνουν το τραύμα και στην θέση του μπαίνουν πιο υγιείς συνήθειες και σκέψεις....αλλά δυστυχώς υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που λένε ότι όσοι πάνε στον γιατρό είναι τρελοί!!!Μακάρι ο κάθε άνθρωπος να είχε πρόσβαση στην ψυχική υγεία,οι περισσότεροι είμαστε τραυματισμένοι είτε από οικογένεια,είτε από την κοινωνία!