Και σε παλατι να βαλεις εναν πιθηκο, πιθηκος θα μεινει...
Printable View
Και σε παλατι να βαλεις εναν πιθηκο, πιθηκος θα μεινει...
το χρημα πολλοι εμισησαν τη δοξα ουδεις.....
Εγώ κι ο κόσμος ξέρουμε αυτό που τα μικρά παιδιά μαθαίνουν, αυτοί που έπαθαν κακό, κακό θα ανταποδώσουν. Όντεν
ειναι πολυ σχετικο αυτο
και μενα δεν μου αρεσε ιδιαιτερα το τελευταιο vince...μου φαινεται εντελως σχετικο.
Εντάξει τίποτα δεν είναι απόλυτο.. αν είναι δυνατόν. Το γνωμικό του συγγραφέα μάλλον έχει μεταφορικό ύφος. Πχ αν ο πατέρας τιμωρήσει το παιδί του πιθανώς το παιδί του να εφαρμόσει την αντίστοιχη συμπεριφορά στο σχολείο στους συμμαθητές του.. κάπως έτσι.
Αυτό σχετίζεται άμεσα και με την ανθρώπινη συμπεριφορά και τους νόμους της φυσικής (η δράση φέρνει αντίδραση). Θα σας παρακαλούσα όμως να πείτε και εσείς την γνώμη σας. Μια στεγνή δήλωση δυσαρέσκειας δεν ωφελεί τον διάλογο..
ναι, πιθανον. κ πιθανον να μαζευτει αντι να τιμωρει το ιδιο.αυτο λεω κ εγω. πώς τπτ δεν ειναι απολυτο.
Σοφία έχει τύχει να ακούσω/ διαπιστώσω πολλές φορές τα παιδιά να αντιγράφουν τους γονείς τους ή και τους φίλους τους. Όχι απαραίτητα να το δείχνουν στο σχολείο αλλά προς κάθε συμπεριφορά που τους θυμίζει την \"τιμωρημένη\" δικιά τους.Quote:
Originally posted by Sofia
ναι, πιθανον. κ πιθανον να μαζευτει αντι να τιμωρει το ιδιο.αυτο λεω κ εγω. πώς τπτ δεν ειναι απολυτο.
Δεν διαφωνω, οτι υπάρχει αυτη η μιμηση. Ή αυτη η αντιδραση σ αυτη την συμπεριφορα. Αλλα δεν ειναι η μονη, ουτε αναγκαια.
Okay! δεν διαφωνώ μαζί σου αλλά δεν διευκρινίζεις το είδος της συμπεριφοράς που έχεις στο μυαλό..
πολλες συμπεριφορες εχω στο μυαλο, απο παρατηρησεις και οχι μονο. αλλα ειμαι οφ τοπικ ηδη!
Σαφώς. Πότε όμως εκδηλώνεται η μία συμπεριφορά, πότε η άλλη, πότε η παράλλη κτλ.? Είναι η εύλογη απορία μου.. άλλωστε δεν ξέρω όλες τις απαντήσεις.. όσο ζούμε μαθαίνουμε και δεν θα μπορούσαμε να μάθουμε τίποτα απο μόνοι μας.
Είμαστε λίγο οφ τοπικ αλλά έχει ενδιαφέρον η συζήτηση.. :)
Vince,εγώ συμφωνώ με αυτό το γνωμικό.
Πρόσφατα, διδάχτηκε κάτι σχετικό ο ανηψιός μου που πάει σε ξένο σχολείο.
Βλέπεις τα ελληνικά είναι λίγο πιο συντηρητικά σε μερικά θέματα. Δεν θέλουν κριτική σκέψη. μόνο παπαγαλία και τυφλή υπακοή.
Ηταν λοιπόν ένα ποίημα το \"δηλητηριασμένο μήλο\". Τhe poisoned apple. Το ανέλυαν στη τάξη με ερωτήσεις κατανόησης και κόντρα αναλύσεις. Το θέμα ήταν ένας πατέρας που κακοποιούσε το γιό του και αυτός επαναλάμβανε το ίδιο στο γιό του. Και το δηλητηριασμένο μήλο πήγαινε από γενιά σε γενιά. Φυσικά το ποίημα κατα κάποιο τρόπο ευαισθητοποιούσε να σταματήσει η μεταφορά του poisoned apple στις επόμενες γενιές.
Αν βρω τον συγγραφέα ή το ποίημα θα το γράψω.
Εγώ κι ο κόσμος ξέρουμε αυτό που τα μικρά παιδιά μαθαίνουν, αυτοί που έπαθαν κακό, κακό θα ανταποδώσουν. Όντεν
vince αν έβαζες το δεύτερο κακό σε εισαγωγικά, ίσως να ταίριαζε καλύτερα.
Το σίγουρο είναι ότι \"κακές\" γονικές συμπεριφορές κληροδοτούν αντίστοιχες συμπεριφορές και στα παιδιά.
Το θέμα είναι (όπως πολύ σωστά επισημαίνει η sofia) το πως εκφράζεται ένα τέτοιου είδους \"κληροδότημα\" από το παιδί. Υπάρχει περίπτωση να εκφραστεί ως πρόκληση κακού απέναντι σε άλλους (φίλους, γονείς, στα δικά του παιδιά κ.λπ.) δηλαδή αυτούσια όπως προσλήφθηκε είτε να εκφραστεί ως καμουφλαρισμένη \"κακή\" συμπεριφορά με στόχο τον ίδιο του τον εαυτό .
Το θέμα είναι ότι η \"κακή εκπαίδευση\" (ιδιαίτερα όταν προέρχεται από το οικογενειακό περιβάλλον) πάντα αφήνει σημάδια...
Ακούγεται ενδιαφέρον. Αναμένουμε το ποίημα επομένως..Quote:
Originally posted by nature
Βλέπεις τα ελληνικά είναι λίγο πιο συντηρητικά σε μερικά θέματα. Δεν θέλουν κριτική σκέψη. μόνο παπαγαλία και τυφλή υπακοή.
Ηταν λοιπόν ένα ποίημα το \"δηλητηριασμένο μήλο\". Τhe poisoned apple. Το ανέλυαν στη τάξη με ερωτήσεις κατανόησης και κόντρα αναλύσεις. Το θέμα ήταν ένας πατέρας που κακοποιούσε το γιό του και αυτός επαναλάμβανε το ίδιο στο γιό του. Και το δηλητηριασμένο μήλο πήγαινε από γενιά σε γενιά. Φυσικά το ποίημα κατα κάποιο τρόπο ευαισθητοποιούσε να σταματήσει η μεταφορά του poisoned apple στις επόμενες γενιές.
Να σταθώ ακόμα στην κριτική σκέψη που αναφέρεις. Νομίζω πως το σύστημα της εκάστοτε κοινωνίας καθορίζει και το είδος εκπαίδευσης..έτσι δεν είναι..?
Να συμπληρώσω στο μήνυμα σου πως η κακή εκπαίδευση είτε απο το οικογενειακό περιβάλλον είτε απο το σχολείο αφήνει μεγαλύτερα σημάδια όταν το άτομο λειτουργεί σε κλειστό περιβάλλον (στην προκειμένη περίπτωση οικογένεια & σχολείο μόνο). Τι γίνεται όμως στην περίπτωση πχ που ο ένας γονιός είναι έτσι και ο άλλος αλλιώς ή το ένα περιβάλλον είναι πιο επιθυμητό από το άλλο? Πιστεύω πως υπάρχουν και παραδείγματα ανθρώπων που επικράτησε το ένα ή το άλλο παράδειγμα και ακολούθησαν διαφορετικό δρόμο..Quote:
Originally posted by gus1973
Το σίγουρο είναι ότι \"κακές\" γονικές συμπεριφορές κληροδοτούν αντίστοιχες συμπεριφορές και στα παιδιά.
Το θέμα είναι (όπως πολύ σωστά επισημαίνει η sofia) το πως εκφράζεται ένα τέτοιου είδους \"κληροδότημα\" από το παιδί. Υπάρχει περίπτωση να εκφραστεί ως πρόκληση κακού απέναντι σε άλλους (φίλους, γονείς, στα δικά του παιδιά κ.λπ.) δηλαδή αυτούσια όπως προσλήφθηκε είτε να εκφραστεί ως καμουφλαρισμένη \"κακή\" συμπεριφορά με στόχο τον ίδιο του τον εαυτό .
Το θέμα είναι ότι η \"κακή εκπαίδευση\" (ιδιαίτερα όταν προέρχεται από το οικογενειακό περιβάλλον) πάντα αφήνει σημάδια...
Σίγουρα θα υπάρχουν και τέτοιες περιπτώσεις ανθρώπων που κατάφεραν να \"δραπετεύσουν\" από τα δεσμά της \"κακής εκπαίδευσης\".Quote:
Originally posted by vince
Να συμπληρώσω στο μήνυμα σου πως η κακή εκπαίδευση είτε απο το οικογενειακό περιβάλλον είτε απο το σχολείο αφήνει μεγαλύτερα σημάδια όταν το άτομο λειτουργεί σε κλειστό περιβάλλον (στην προκειμένη περίπτωση οικογένεια & σχολείο μόνο). Τι γίνεται όμως στην περίπτωση πχ που ο ένας γονιός είναι έτσι και ο άλλος αλλιώς ή το ένα περιβάλλον είναι πιο επιθυμητό από το άλλο? Πιστεύω πως υπάρχουν και παραδείγματα ανθρώπων που επικράτησε το ένα ή το άλλο παράδειγμα και ακολούθησαν διαφορετικό δρόμο..Quote:
Originally posted by gus1973
Ουσιαστικά τρεις είναι οι πόλοι μέσα από τους οποίους διαμορφώνονται οι συμπεριφορές ενός ατόμου. Το οικογενειακό περιβάλλον, το σχολικό (δάσκαλοι και συμμαθητές) και το κοινωνικό (εκτός σχολικού, φίλοι, συναναστροφές γενικότερα). Χωρίς να θέλω να υποβαθμίσω τους δύο τελευταίους πιστεύω (και όχι μόνο εγώ) ότι το στενό οικογενειακό περιβάλλον αποτελεί το κύριο συμμετέχοντα σε αυτή τη διαμόρφωση. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι στα πρώτα έξι χρόνια της ζωής μας, τα οποία είναι τα πιο καθοριστικά για το χτίσιμο της προσωπικότητας μας, δεχόμαστε επιρροές σχεδόν μόνο από το οικογενειακό περιβάλλον.
Από εκεί και πέρα... ελπίζω :) μιας και πιστεύω στις αλλαγές (τελευταία άρχισα να πιστεύω αλλά ποτέ δεν είναι αργά :) )
δεν θα μπορεσετε να προσεγγισετε την παιδαγωγικη σημασια μιας πραξης αν δεν αποβαλετε την στερεοτυπη ιδεα της ηθικης της σκοπιας .Quote:
Εντάξει τίποτα δεν είναι απόλυτο.. αν είναι δυνατόν. Το γνωμικό του συγγραφέα μάλλον έχει μεταφορικό ύφος. Πχ αν ο πατέρας τιμωρήσει το παιδί του πιθανώς το παιδί του να εφαρμόσει την αντίστοιχη συμπεριφορά στο σχολείο στους συμμαθητές του.. κάπως έτσι.
Αυτό σχετίζεται άμεσα και με την ανθρώπινη συμπεριφορά και τους νόμους της φυσικής (η δράση φέρνει αντίδραση). Θα σας παρακαλούσα όμως να πείτε και εσείς την γνώμη σας. Μια στεγνή δήλωση δυσαρέσκειας δεν ωφελεί τον διάλογο..
λες βινς οτι ενας πατερας που θα δειρει το παιδι του στο σπιτι
θα του μαθει να δερνει τα αλλα παιδια στο σχολειο!
σωστο!
που ειναι ομως το λαθος ?
στο οτι η μαθηση στην αρχαια Ελλαδα στηριζοτανε σε μια λανθασμενη αντιληψη.
οτι δηλαδη η επιθετικοτητα και η ελλειψη αυτοελεγχου ενος παιδιου , οφειλεται σε ενα αδενα που μαλιστα ονομασαν θυμο
γιατι ο Ιπποκρατης τον θεωρουσε υπαιτιο για την παιδικη συμπεριφορα , λογω του οτι εξαφανιζεται με την ενηλικιωση!
Ηθελαν λοιπον τον δασκαλο να επιβαλεται με την βια στα παιδια
και γιαυτο προσλαμαναν για εκπαιδευτικους σκλαβους που απριορι μισουσαν τα αφεντικα τους για να δερνουν και να τρομοκρατουν τα παιδια προκειμενου να τα αναγακσουν να πειθαρχησουν στην εξουσια μεχρι την ενηλικιωση τους !
Το θεωρητικο υποβαθρο ηταν οτι ο θυμος αδενας οταν θα εξαφανιστει στην ενηλικιωση , θα επιτρεψει στο ατομο να διορθωσει την συμπεριφορα του και να αποκτησει αυτοελεγχο!
Όταν οι συμπεριφορές των γονιών είναι αντιφατικές, τότε ίσως αντιφατική μπορεί να είναι και η προσωπικότητα του παιδιού. Ή άλλο ενδεχόμενο, να γίνει μια προσωπικότητα που προσπαθεί να συγκλίνει έξω του (τους γονείς) και μέσα του τις αντιφάσεις που του κληροδότησαν.Quote:
Τι γίνεται όμως στην περίπτωση πχ που ο ένας γονιός είναι έτσι και ο άλλος αλλιώς ή το ένα περιβάλλον είναι πιο επιθυμητό από το άλλο? Πιστεύω πως υπάρχουν και παραδείγματα ανθρώπων που επικράτησε το ένα ή το άλλο παράδειγμα και ακολούθησαν διαφορετικό δρόμο..
Τώρα, από τι εξαρτάται το ποια τελικά προσωπικότητα θα διαμορφώσει το παιδί, εξαρτάται τόσο από τα διαφορετικα΄περιβάλλοντα στα οποία έρχεται σε επαφή (οικογένεια, συγγενικό περιβάλλον, σχολείο, φίλοι), τα γονίδια που έχει κληρονομήσει και άλλους ίσως παράγοντες που ως μη ειδική vince δεν έχω υπόψιν μου...
Δεν θα μου φαινόταν απίθανο οι αρχαίοι να είχαν διαφορετική αντίληψη για τον άνθρωπο από την αντίληψη που έχουμε εν έτη 2009..Quote:
Originally posted by πανος12345
δεν θα μπορεσετε να προσεγγισετε την παιδαγωγικη σημασια μιας πραξης αν δεν αποβαλετε την στερεοτυπη ιδεα της ηθικης της σκοπιας .Quote:
σωστο!
οτι δηλαδη η επιθετικοτητα και η ελλειψη αυτοελεγχου ενος παιδιου , οφειλεται σε ενα αδενα που μαλιστα ονομασαν θυμο
γιατι ο Ιπποκρατης τον θεωρουσε υπαιτιο για την παιδικη συμπεριφορα , λογω του οτι εξαφανιζεται με την ενηλικιωση!
και γιαυτο προσλαμαναν για εκπαιδευτικους σκλαβους που απριορι μισουσαν τα αφεντικα τους για να δερνουν και να τρομοκρατουν τα παιδια προκειμενου να τα αναγακσουν να πειθαρχησουν στην εξουσια μεχρι την ενηλικιωση τους !
Το θεωρητικο υποβαθρο ηταν οτι ο θυμος αδενας οταν θα εξαφανιστει στην ενηλικιωση , θα επιτρεψει στο ατομο να διορθωσει την συμπεριφορα του και να αποκτησει αυτοελεγχο!
Αν φυτρώσει ένα λουλουδάκι σε ένα δάσος θα ανθίσει.. αν ένας άνθρωπος πάρει έναν σπόρο και τον φυτρώσει σε μια γλάστρα όσο καλός και να ναι ο σπόρος κανένα λουλουδάκι δεν θα φυτρώσει αν ο άνθρωπος δεν το φροντίσει..Quote:
Originally posted by anwnimi
Όταν οι συμπεριφορές των γονιών είναι αντιφατικές, τότε ίσως αντιφατική μπορεί να είναι και η προσωπικότητα του παιδιού. Ή άλλο ενδεχόμενο, να γίνει μια προσωπικότητα που προσπαθεί να συγκλίνει έξω του (τους γονείς) και μέσα του τις αντιφάσεις που του κληροδότησαν.Quote:
Τι γίνεται όμως στην περίπτωση πχ που ο ένας γονιός είναι έτσι και ο άλλος αλλιώς ή το ένα περιβάλλον είναι πιο επιθυμητό από το άλλο? Πιστεύω πως υπάρχουν και παραδείγματα ανθρώπων που επικράτησε το ένα ή το άλλο παράδειγμα και ακολούθησαν διαφορετικό δρόμο..
Τώρα, από τι εξαρτάται το ποια τελικά προσωπικότητα θα διαμορφώσει το παιδί, εξαρτάται τόσο από τα διαφορετικα΄περιβάλλοντα στα οποία έρχεται σε επαφή (οικογένεια, συγγενικό περιβάλλον, σχολείο, φίλοι), τα γονίδια που έχει κληρονομήσει και άλλους ίσως παράγοντες που ως μη ειδική vince δεν έχω υπόψιν μου...
PS Μάλλον ήρθε η ώρα να αλλάξω την υπογραφή μου...:p
Κι αν ο άνθρωπος δεν φροντίσει το φυτό στη γλάστρα, μπορεί αργότερα το φυτό να εκπαιδευτεί, δύσκολα μεν αλλά εφικτό δε, να φροντίζει τον εαυτό του...
κι ομως!Quote:
Δεν θα μου φαινόταν απίθανο οι αρχαίοι να είχαν διαφορετική αντίληψη για τον άνθρωπο από την αντίληψη που έχουμε εν έτη 2009..Quote:
σωστο!
οσοι προσπαθησαν μεχρι σημερα να αλλαξουν κατι στην παιδεια
εφαγαν τα μουτρα τους πολιτικα βινς !
κατι λεει αυτο ετσι ?
που πασχει περισσοτερο σημερα η πολιτεια μας αν οχι στην παιδεια?
Έχεις δίκιο anwnimi αλλά αρκεί το φυτό να μάθει να βγάζει αγκάθια ή να αλλάξει χρώμα (κάτι προς μωβ) ώστε να προσαρμοστεί με το αντίστοιχο περιβάλλον.
ζησε Μαη μου να φας τριφυλι....Quote:
Έχεις δίκιο anwnimi αλλά αρκεί το φυτό να μάθει να βγάζει αγκάθια ή να αλλάξει χρώμα (κάτι προς μωβ) ώστε να προσαρμοστεί με το αντίστοιχο περιβάλλον.
μονο που ο ανθρωπος δεν ειναι φυτο. αν ειναι ετσι, τοτε αρκει κ περισσευει ενα καλο οικογενειακο περιβαλλον για να δωσει εναν ανθρωπο ισορροπημενο ή εναν δοτικο ανθρωπο πληρη, με ευαισθησιες κ εσωτερικη δυναμη.
τιποτα που αφορα τα στερεοτυπα μιας κοινωνιας δεν αλλαζει απο μονο του ....
οι ανθρωποι μονο με αγωνες και με πιεση διαρκη στην εξουσια μπορουν να τα αλλαξουν
Quote:
Ακούγεται ενδιαφέρον. Αναμένουμε το ποίημα επομένως..Quote:
Να σταθώ ακόμα στην κριτική σκέψη που αναφέρεις. Νομίζω πως το σύστημα της εκάστοτε κοινωνίας καθορίζει και το είδος εκπαίδευσης..έτσι δεν είναι..?
Το ποίημα λέγεται Beatings και είναι του McGough
My father beats me up
Just like his father did
and grandad he was beaten
by greatgrandad as a kid
From generation to generation
A poisoned apple passed along
domestic daily cruelty
No one thinks it was wrong
Not the cursing and the bruising
The frustration and the fear
A normal child can cope with that
It grows easier by the year
But the ignorance believing
that the child is somehow owned
Property paid for
Violence condoned
το \"ξυλο βγηκε απο τον παραδεισο\"!
αυτο πιστευουν ακομα 9/10 Ελληνες φυση !
οποιος παει να τους αλλαξει αποψη το πληρωνει με απωλεια ψηφων ...
Η αλλαγή του χρώματος είναι νομίζω πολύ ωφέλιμη κάποιες στιγμές... Το μωβ τώρα δεν ξέρω γιατί το επέλεξες...Υπάρχουν πολλά χρώματα, το καθένα για διαφορετικό περιβάλλον, έτσι; :)Quote:
Όσο για τα αγκάθια, αν το επιλέξει ως μόνο τρόπο αυτοπροστασίας-αυτοφροντίδας, τότε ναι, θα είναι προστατευμένο γιατί δε θα το πλησιάζει κανείς...
Συμφωνώ!Quote:
Originally posted by Sofia
μονο που ο ανθρωπος δεν ειναι φυτο. αν ειναι ετσι, τοτε αρκει κ περισσευει ενα καλο οικογενειακο περιβαλλον για να δωσει εναν ανθρωπο ισορροπημενο ή εναν δοτικο ανθρωπο πληρη, με ευαισθησιες κ εσωτερικη δυναμη.
Επίσης συμφωνώ...Quote:
τιποτα που αφορα τα στερεοτυπα μιας κοινωνιας δεν αλλαζει απο μονο του ....
οι ανθρωποι μονο με αγωνες και με πιεση διαρκη στην εξουσια μπορουν να τα αλλαξουν
Αυτό ισχύει και για την κατάρριψη των δικών μας στερεοτύπων, φόβων, ανασφαλειών.
πάνο, δεν ξέρω πόσοι, πάντως αρκετοί.Quote:
Δεν μπορώ να φανταστώ αυτό το ποίημα να διδάσκεται σε ελληνικό σχολείο.
Αν σας παρέθετα και τις ερωτήσεις κρίσεως και κατανόησης που έβαλαν στα παιδιά την ημέρα που διδάχθηκε αυτό το ποίημα θα τρελλαινόσασταν.....
Και σκεφτείτε:
Αυτό το ποίημα το έκαναν στα πλαίσια του μαθήματος της γλώσσας. Είναι το αντίστοιχο βιβλίο γλώσσας ή αναγνωστικό του ελληνικού.
Σε παιδιά 1ης Γυμνασίου.
Εγώ δεν θυμάμαι να μου δίδαξε ποτέ το σχολείο μου να μη δέχομαι τη βία από τους γονείς μου.
(Δεν δέχτηκα βια, σχήμα λόγου)
φυση να τα αλλαξουμε λοιπον τα κακως κειμενα χωρις κοματικες παροπιδες ...
Δεν μίλησα για κόμματα πάνο.Quote:
φυση να τα αλλαξουμε λοιπον τα κακως κειμενα χωρις κοματικες παροπιδες ...
Ενα ποίημα θυμήθηκα, με αφορμή τον προβληματισμό του Vince
Σας ευχαριστώ για την όμορφη συζήτηση :)
Καλό βράδυ από μένα
Παρομοίως :)Quote:
Σας ευχαριστώ για την όμορφη συζήτηση :)
Καλό βράδυ από μένα
Θα με προστάτευα καλύτερα, αν κοιτούσα με μεγαλύτερο θάρρος τις αδυναμίες μου.
φυση , ο λογος που το σχολειο μας δεν μπορεσε μεχρι σημερα να υπηρετησει σωστα την κοινωνια οφειλεται στην ελλειψη πολιτικης βουλησης για επανεκτιμηση του σκοπου που επιτελει.Quote:
πάνο, δεν ξέρω πόσοι, πάντως αρκετοί.Quote:
Δεν μπορώ να φανταστώ αυτό το ποίημα να διδάσκεται σε ελληνικό σχολείο.
Αν σας παρέθετα και τις ερωτήσεις κρίσεως και κατανόησης που έβαλαν στα παιδιά την ημέρα που διδάχθηκε αυτό το ποίημα θα τρελλαινόσασταν.....
Και σκεφτείτε:
Αυτό το ποίημα το έκαναν στα πλαίσια του μαθήματος της γλώσσας. Είναι το αντίστοιχο βιβλίο γλώσσας ή αναγνωστικό του ελληνικού.
Σε παιδιά 1ης Γυμνασίου.
Εγώ δεν θυμάμαι να μου δίδαξε ποτέ το σχολείο μου να μη δέχομαι τη βία από τους γονείς μου.
(Δεν δέχτηκα βια, σχήμα λόγου)
Αν ρωτησεις ολους του δασκαλους σημερα με ενα ερωτηματολογιο να απαντησουν σε αυτο το θεμα θα εκπλαγεις !
Το σχολειο δεν λειτουργει σαν η πρωτη επαφη του πολιτη με την πολιτεια αλλα σαν ενας χωρος μαθησης διδακτικου υλικου που στις περισσοτερες πριπτωσεις εχει γραφει επι Χουντας και απο την εποχη του Υπουργειου θρησκευματων και Παιδειας !
Το σημερινο σχολειο υπηρετει τις αναγκες της οικογενειας και αυτη με την σειρα της σαν εκλογικη πελατεια , την συντηρηση του κομματικου κρατους και της συναλλαγης με την εξουσια .
50 ολοκληρα χρονια μετα την ανακαλυψη του Ακρωτηριου απο τον Μαρινατο , τι αλλαξε στην σχολικη υλη για τον μινωικό πολιτισμο?
Never mistake knowledge for wisdom.
One helps you make a living, the other helps you make a life.