Originally posted by PETRAN
Quote:
Originally posted by Oneiroplasmenos
Quote:
Originally posted by PETRAN
Quote:
Quote:
Originally posted by Αφωτεινή
Quote:
Quote:
Originally posted by Αφωτεινή
Θα ηταν καλυτερα αν τους εβλεπα ολους αντιπαθητικους?Τι να κανω δεν εχω μανια καταδιωξης ακομα..
Δηλαδή είναι απαραίτητη προϋπόθεση να έχει κάποιος μανία καταδίωξης για να τους βλέπει όλους αντιπαθητικούς?
Αν νομιζω οτι ολοι με ζηλευουν και θελουν το κακο μου κανοντας μου μαγια,δεν εχω μανια καταδιωξης?
Εκτος απο την προταση που εκανες παραθεση ,εγραψα και αυτο..
Με βάση την ψυχιατρική επιστήμη ναι, με βάση την προσωπική μου γνώμη κάτι θα σε έχει πειράξει και δεν θα έχει προλάβει να ωριμάσει αρκετά ο εγκέφαλος ώστε να το αντιμετωπίσει χωρίς φόβο και να μην δώσει μεγαλύτερες διαστάσεις στην αιτία.
Χμ ενδιαφέρουσα άποψη. Αν ήταν έτσι όμως, οι μισοί και πλεον άνθρωποι θα βίωναν αυτό που λένε ψυχωσικό επεισόδιο . Ποιος έφηβος η νέος ενήλικας έχει ωριμάσει αρκετά για να αντιμετωπίσει την πληθώρα των καταστώσεων που του προκύπτουν? Η εξήγηση που δίνεις είναι πολύ ενδιαφέρουσα, αλλά μου φαίνεται πως ταιριάζει ποιο πολύ στις νευρώσεις και γενικότερα στην εμφάνιση του στρες. Είναι αλήθεια ότι όλες οι ψυχικές ασθένειες εκφράζονται σε μεταβατικές περιόδους, όμως σίγουρα στην συγκεκριμένη περίπτωση θα πρέπει να υπάρχουν και έξτρα μεταβλητές γιατί αν ήταν έτσι όλοι σχεδόν θα ήταν με κάποια ψύχωση. :P
Είναι τυχαίο άραγε που η ψύχωση πρωτοεμφανίζεται σε μεταβατική ηλικία (στους άνδρες στην ενηλικίωση τους και στις γυναίκες στην \"μητρική/ γόνιμη\" κορύφωση τους)? Δεν μπορείς πάντως να το δεις ούτε αποκλειστικά βιολογικά γιατί στην ουσία άνθρωπος = ζώο και πνεύμα, δηλαδή είμαστε ζώα με βιολογικούς μηχανισμούς αλλά έχουμε και μια φύση που μας διαφοροποιεί και είναι ικανή σχεδόν για τα πάντα, να σκεφτεί και να κάνει το οτιδήποτε. Νομίζω πως βασικό είναι τι μαθαίνει κάποιος σε μικρή ηλικία και πως το επεξεργάζεται στη συνέχεια.
Έτσι που ρωτάς αν θα έπρεπε να είναι πιο πολλοί οι ψυχωτικοί σε ρωτάω, και οι μουσουλμάνοι που είναι οι πιο φανατισμένες θρησκευτικές ομάδες δεν έχουν ένα είδος ψύχωσης, ή οι αφρικανοί που πιστεύουν στο βούντου? Το περίεργο βέβαια είναι πως το τρελό το ορίζει η ομάδα (collective thinking), ψύχωση δεν είναι πάντα η αποκορύφωση μιας άσχημης πορείας (με κατάληξη την μανία καταδίωξης).
Αν το δούμε στατιστικά πάντως κανένας δεν έχει ούτε 100% πιθανότητες ούτε 0% πιθανότητες να το πάθει.
Όχι δεν συμφωνώ με τίποτα. Κατ αρχάς οι φανατισμένοι μουσουλμάνοι δεν ακούν φωνές, ούτε έχουν διαταραχές στον ειρμό της σκέψης (σε σημείο οι άλλοι που να μην βγάζουν κανένα νόημα) ούτε αρνητικά συμπτώματα όπως απάθεια, μειωμένη βούληση στο σημείο που να τους κάνει ακίνητους, προσοχή που μην υπάρχει έλεγχος και το άτομο να μην \"επικοινωνεί\" κλπ. Άλλο το να έχεις φανατισμένες πεπόιθήσεις αλλά κατά τα άλλα να είσαι απολύτως λειτουργικός και άλλο να χάνεις επικοινωνία με το περιβάλλον και να καταλλήγεις στους δρόμους άστεγος χωρίς να έχεις επικοινωνία με το περιβάλλον. Οι περιπτώσεις προσωπικά που έχω δει δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που λες, ούτε με ένα απλό φανατισμό. Στην ψυχιατρική κλινική που έκανα πρακτική, ένα παιδί τριγυρνούσε ένα βράδυ γυμνός από εδώ και από εκεί και προσπαθούσε να φορέσει μια σακούλα σκουπιδιών σαν παντελόνι...την επόμενη μέρα τον ρώτησα \"Έλα ρε γιώργο(φανταστικό όνομα) γιατί το έκανες αυτό\"? Και η απάντηση του ήταν \"τα κινητά δεν έχουν επαφή εδώ εδώ. Ασφαλής επαφή γίνεται μόνο με durex. Γι αυτό και τα μέταλλα με μαγνιτήζουν\" κα αυτά μου τα έλεγε κοιτώντας στο κενό. Ένα άλλο παιδί που ήξερα στην πόλη μου άρχισε να βλέπει \"κοράκια που τον κυνηγούσαν από τον ουρανό\" μέχρι που κατέλληξε άστεγος, να κυκλοφορεί μες κουρέλια να μιλάει στον άερα και να κάνει κύκλους γύρω από τον εαυτό του μιλώντας σε φανταστικές γλώσσες. Δεν μπορώ να παρομοιάσω με τίποτα αυτή την συμπεριφορά με έναν απλό φανατισμένο του αλλάχ. Άλλωστε τα ποσοστά σχιζοφρένειας είναι τα ίδια σε όλη την γη ανεξαρτήτως κουλτούρας (1%).
Το γεγονός ότι εμφανίζεται πάντα σε αυτή την ηλικία έχει να κάνει με την ωρίμανση του εγκεφάλου σε συνδιασμό με περιβαλλοντικά ερεθίσματα. Η γνωστή και ως \"νευροαναπτυξιακή\" υπόθεση. Δήλαδή για πάρα πολλούς λόγους (που μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο) κάποιες συνδέσεις του εγκεφάλου αποτυχαίνουν να γίνουν η γίνονται με λάθος τρόπο κατά την ανάπτυξη (κυρίως του προμετωπιαίου λοβού) και αυτό σε συνδιασμό με περιβαλλοντικό στρες (σε αυτό έχεις δίκιο) κάνει την κατάσταση να εκφραστεί.
Άλλωστε κάποτε λέγαν ότι μόνο το στρες και οι δυσλειτουργικές σχέσεις με τον γονέα ήταν υπεύθηνες για πάρα πολλές καταστάσεις συμπεριλαμβανομένων της επιληψίας, του αυτισμού, της δυσλεξίας,της άνοιας και πολλών άλλων, κάτι που φυσικά αποδείχθηκε ότι δεν ήταν αλήθεια.