έλα βρε φλου πως με νιώθεις!!!
Printable View
η κακια Νικ δεν ειναι διαταραχη....ειναι απλα κακια.....
καθε ανθρωπος μας υποδεικνυει με τις πραξεις του...πως ακριβως θελει να του συμπεριφερθουμε....
η πραξη του ειχε προφανως καποια λογικη.....θα τον εβαζα λοιπον να γευτει την δικη του λογικη.....σταγονα ..σταγονα....:)
Βόιντ, ο άνθρωπος είναι ικανός να μαθαίνει μέχρι να πεθάνει. Είναι άδικο να μιλάμε για καμμένα χαρτιά. Από εκεί και πέρα, το σωφρονιστικό σύστημα στη χώρα μας -και όχι μόνο στη χώρα μας- απέχει πολύ από το να σωφρονίζει. Αλλά αυτό είναι, όπως είπες, άλλο θέμα...
Νικόλα σόρρυ..αλλά αυτό μου φαίνεται άκρως θεωρητικό, σχεδόν μη επιτεύξιμο.
Δε γίνεται να στηρίζεται μια πολιτεία πάνω σε ιδεαλιστικά πρότυπα. Δεν είμαστε κοινωνία αγγέλων.
Και μιλάμε τώρα για μοντέλα σύγχρονων κρατών έτσι;
ούτε πόλεις - κράτη, ούτε οποιοδήποτε άλλο πολιτικό μόρφωμα.
Είναι πολύ στοιχειώδης η ασφάλεια, για να λειτουργήσει μια κοινωνία..ένας κώδικας αξιών με κυρίαρχη την ανθρωπιά και τον οίκτο, είναι το θεμέλιο για να λειτουργούμε όλοι μας.
Δυστυχώς, δεν είναι σε θέση η ιδιωτική βούληση να εξασφαλίζει κάτι τέτοιο.
Μπάινει λοιπόν εκεί το κράτος μέσω της καταστολής, η οποια μπορεί να επιβληθεί σε μαζικό επίπεδο, και σε φρενάρει.
Δεν υπάρχει η πολυτέλεια για ατομική διαπαιδαγώγηση.
Και όπως πολύ σωστά είπε η φλου, ο οίκτος δε διδάσκεται.
Θες να πεις οτι η κακία είναι στα γονίδιά του, οτι γεννήθηκε κακός?
Η κακία είναι η άμυνα κάποιων ανθρώπων απέναντι σε ένα περιβάλλον που θεωρούν εχθρικό γι αυτούς. Αν τους δώσει κάποιος να καταλάβουν οτι δεν απειλούνται από κανένα, παρά μόνο από τον ίδιο τους τον εαυτό, υπάρχει πιθανότητα να αλλάξουν στάση...
Τώρα που συζήτηση φουντώνει, πρέπει δυστυχώς να αποχωρήσω.
Τα λέμε τη Δευτέρα (εκτός αν βρω χρόνο να μπω νωρίτερα...)
Σι γιου
o oίκτος δεν διδάσκεται, ο σεβασμός όμως ναι..και αυτό που λέω για την παιδεία πάνω στην οποια θα πρέπει να στηρίζεται η πρόληψη, δεν σημαίνει ότι θα έχουμε μια κοινωνία αγγέλων και δεν θα υπάρχουν κρούσματα βίας, απλά λιγότερες χαμένες και κατεστρεμμένες ψυχές. αρα και λιγοτερα περιστατικά τετοια.
Συμφωνώ απόλυτα Φρύνη μου! Η Παιδεία είναι η λύση σ' όλα μας τα προβλήματα! Μόνο που πουλάει το πρόβλημα κι όχι η λύση, γι' αυτό και θέλουμε να συντηρούμε προβλήματα..
Μετά η κακία, επειδή είναι αρρώστια της ψυχής, θεραπεύεται με την αγάπη που εμπεριέχει και τον οίκτο.. κι η αγάπη διδάσκεται σίγουρα!
Εγω διαφωνω.....η κακια ειναι κακια....υπαρχει μεσα μας...απο ελαχιστα ως πολυ....αναλογως την ψυχη...
και την διαφοροποιω απο την κακη συμπεριφορα που μπορει να οφειλετε σε θυμο,αντιδραση,πονο ,αγνοια κλπ.....συναισθηματα που το ποσο επιδρανε στην ανθρωπινη συμπεριφορα θα μπορουσε καλυτερα να μας το εξηγησει ενας ψυχολογος....
η γνησια ατοφια κακια ...ομως δεν πολεμιετε με τιποτα.
μπορει να κατευναστει,να καταπιεστει..να υπακουσει σε νομους και κοινωνικες συμβασεις,να τραφει πιθανον εγωιστικα απο την αγαπη και να κοιμηθει....αλλα οταν βρεθει απεναντι σε οτιδηποτε ανυπερασπιστο...θα θριαμβευσει.....
αυτο πιστευω...κι αυτο εχω δει....
φλου μου κι ο Σωκράτης είπε ότι " Ουδείς εκών κακός " ερχόμαστε στο κόσμο άγραφα χαρτιά.. πάνω μας, οι γονείς και το περιβάλλον, που θα ζήσουμε
και θα μεγαλώνουμε, είν' αυτά που θα καθορίσουν, όλες τις συμπεριφορές μας, δηλ. τις αντιλήψεις μας.. Εξάλλου, συνήθως μαθαίνουμε
και μέσα απ' το παράδειγμα. Το λέω αυτό, γιατί δεν θα μπορούσα ποτέ σ' ένα μωράκι να βλέπω ένα κακό εαυτό! Όμως αυτό το αγνό κι αθώο πλάσμα μπορούν
τα βιώματα, που θα δεχτεί, να το μετατρέψουν, από άγγελο ακόμα και σε δολοφόνο!
Π.χ. εγώ είμαι κατά του κυνηγιού.. ο άλλος το θεωρεί χόμπυ και μαθαίνει και το παιδί του, να χειρίζεται την καραμπίνα, που μπορεί κάποια στιγμή μ' αυτήν
να σκοτώσει κατά λάθος τον αδελφό του ή τον φίλο του. Φταίει αλήθεια το παιδί για το "έγκλημα";
Μετά, γιατί δεν καταδικάζουμε και όσους για χάρη της δυτικής ιατρικής εγκληματούν χρόνια τώρα, πάνω στα ζώα (κοινώς πειραματόζωα) χωρίς ουσιαστικά
να προσφέρεται σχεδόν τίποτα στην βελτίωση της υγείας του ανθρώπου, από αυτά τα κατά συρροή εγκλήματα;..
Αυτά δεν τα λέω φυσικά εγώ, αλλά τάχουν πει επιστήμονες που δεν σιωπούν.., γιατί σέβονται τον εαυτό τους και το λειτούργημα που επιτελούν..
κι έχω αν θες πολλά παραδείγματα ν' αναφέρω.. για τα πειράματα σε γάτες, σκυλιά, πίθηκους, κουνέλια, ποντίκια κ.λπ. που βασανιστικά, θανατώνονται για την
έρευνα, που όχι μόνο είναι σχεδόν άχρηστη, αλλά που και για χάρη της ξοδεύονται κι ένα σωρό φράγκα..
Εγκληματίας δε γεννιέται κανένας, σαφώς και παίζουν ρόλο όλα αυτά που αναφέρθηκαν..πλην όμως, πλέον, αφενός έχει αποδειχθεί ότι και στο dna του ανθρώπου περνάνε ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ..αφετέρου, τείνω να πιστεύω ότι ο σύγχρονος τρόπος αντίληψης μας βάζει στη διαδικασία του να μην κάνουμε καθόλου προσωπική μια κατάσταση, και ως εκ τούτου αν μην αντιλαμβανόμαστε και το μέγεθος της .
και τι εννοώ με αυτό: θα πάω να πω εγώ στην μάνα που κάποιος ανώμαλος, απαίσιος της βίασε το παιδί και το σκότωσε, θα πάω λοιπόν να της πω ότι "ουδείς εκών κακός".
Σαφώς και αυτός ο απαίσιος δε γεννήθηκε παιδεραστής...αλλά ήδη από κάποια ηλικία και μετά η σκέψη του και η ηθική του είχε διαστρεβλωθεί. Παράλληλα δε, πιστεύω ακράδαντα ότι σε όλους τους ανθρώπους έρχεται η στιγμή που έχουν την ευκαιρία να υπερσκελίσουν με τις πράξεις τους το κακό που έχουν κάνει. Αυτοί που δε βλέπουν αυτή την ευκαιρία, είναι άξιοι της μοίρας τους, και ναι, θεωρώ ότι οι πιθανότητες για να "ισιώσουν" είναι απειροελάχιστες και δεν αξίζει καν τον κόπο να ασχοληθείς. Μου είναι αδιάφορο λοιπόν, εάν κάποτε πέρασε τα ίδια, τώρα γιατί θα πρέπει να τα περάσει και κάποιος άλλος;δεν πρέπει με κάποιο τρόπο να κλείσει ο φαύλος κύκλος;
Εκτός αυτού, σίγουρα το μωρούλι ημερών δεν μπορεί να έχει κακία πάνω του (εκτός κι αν είναι το μωρό της Ροζμαρι :-ρρ) αλλά εξ όσων γνωρίζω έχουν διαπραχθεί εγκλήματα και σε ηλικίες τύπου 5 χρόνων..μου σηκώνεται η τρίχα και που το λέω.
Η παιδεία ναι μια χαρά και εννοείται ότι είναι το πρωταρχικό, αλλά εάν η παιδεία που παίρνουμε ήταν τόσο ανεπαρκής και εάν η κακή συμπεριφορά ήταν κάτι αναπόφευκτο, τότε θα ήμασταν όλοι κακοί. Δεν είμαστε όμως, κάτι που αποδεικνύει ότι σε μεγάλο βαθμό επιλέγεις τη ροπή που θα πάρεις.
μαρκελινιο μου...συμφωνω σε ολα τα υπολοιπα...αλλα διαφωνω...στα περι αγραφου χαρτιου....
αν ειμασταν αγραφα χαρτια...παιρνωντας δυο μωρα απο την γεννηση τους...και εφαρμοζοντας την ιδια συμπεριφορα και συνθηκες απεναντι τους...μεγαλωνοντας θα γινονταν δυο ακριβως πανομοιοτυποι ανθρωποι....ομως αυτο δεν ισχυει....πολλες φορες μαλιστα δεν ισχυει σε τετοιο βαθμο που αν εφαρμοσεις ακραιες συνθηκες...ο ενας μπορει να βγει υπερευαισθητος και ο αλλος δολοφονος......για παραδειγμα...
για μενα καταρχην γεννιομαστε......με στοιχεια οχι αγραφα...απλα σε προσωρινη ληθη...τα οποια αναλογα με τα ερεθισματα που θα δεχτουμε...περνουν κατευθυνσεις και ανακατευθυνσεις.....
ειναι παγια αντιληψη μου...οτι ενας καλος ανθρωπος...σε οποιες συνθηκες κι αν μεγαλωσει...ακομα και στις πιο ακραιες..ακομα κι αν οριζει την συμπεριφορα του η δυναμη της επικτητης συνηθειας και διδαχης απο το περιβαλλον...θα ερθει η ωρα που θα αντιμετωπισει τον εαυτο του και θα βρει την καλοσυνη μεσα του....
το ιδιο ισχυει κατα την γνωμη μου και για την εμφυτη κακια.... :)