Originally Posted by
gus1973
Γειά σας παιδιά. Πάσχω και εγώ από κοινωνική φοβία. Τα έντονα προβλήματα ξεκίνησαν πριν από 5 χρόνια, με έντονο άγχος και κρίσεις πανικού.
Κοιτάζοντας πίσω, με αφορμή τις περιπέτειες των τελευταίων ετών, διαπίστωσα ότι τα συμπτώματα της κοινωνικής φοβίας εμφανίστηκαν για πρώτη φορά σε ηλικία 16 ετών όταν κλήθηκα από την καθηγήτρια στο σχολείο να πω μάθημα. Η φωνή μου έτρεμε και ένιωθα ότι ήμουν το επίκεντρο της προσοχής. Το παράξενο είναι ότι τα προηγούμενα χρόνια δεν είχα εμφανίσει παρόμοια συμπτώματα. Ήμουν γενικά ντροπαλός, καλός μαθητής και μπορώ να πω ότι ήθελα να εκφράζω τις απόψεις μου μπροστά σε μεγάλο κοινό ώστε να επιδεικνύομαι και να αποκομίζω τα εύσημα. Στα επόμενα χρόνια εμφανίζονταν σποραδικά το ίδιο φαινόμενο αλλά μόνο σε επιλεγμένες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, μετά το γεγονός που ανέφερα παραπάνω συνέχιζα να λέω μάθημα (με έναν μικρό \"κόμπο\" στην αρχή για μερικά δευτερόλεπτα), αλλά μετά από κάποιους μήνες, στο φροντιστήριο με συγκεκριμένη καθηγήτρια τα συμπτώματα επέστρεψαν.
Από τότε έχουν περάσει 16 χρόνια. Τα συμπτώματα εμφανίζονταν σποραδικά τα προηγούμενα χρόνια και εντάθηκαν όταν η δουλειά μου απαιτούσε να κάνω παρουσιάσεις.Στην παρουσίαση κάποιας σημαντικής εργασίας, για 2 με 3 λεπτά η φωνή μου έτρεμε και είχα ξεχάσει τι θέλω να πω. Βέβαια η όλη παρουσίαση ήταν 25 λεπτά στα περισσότερα των οποίων ήμουν άψογος. Ένιωσα πολύ άσχημα και ενώ στο τέλος με πλησίαζαν για συγχαρητήρια ένιωθα μεγάλη ντροπή και βασανιζόμουν για χρόνια όταν ανακαλούσα το γεγονός στη μνήμη μου.
Τον περασμένο μήνα, παρεβρέθηκα σε σεμινάριο όπου προσπαθούσα να κρυφτώ, ενώ όταν ο εισηγητής ζητούσε να συστηθούμε, ένιωθα έντονη ταχυπαλμία και απλά έλεγα το όνομα μου γρήγορα και με τρεμάμενη φωνή.
Θα αναφέρω και άλλες εμπειρίες μου, τώρα που γνωριστήκαμε.
Ποιές οι δικές σας εμπειρίες ; πως το αντιμετωπίζετε ;