τι λες?!? αυτο το συμπερανα εγω ! ! ειναι δικη μου σκεψη! ! το ειχα αναφερει πριν 2 μηνες σε ενα θεμα στην ενοτητα "Γενικα".. αν το ειπε ο λυγερος αυτο αποδειξε το! κανε κοπυ πεηστ
Printable View
Ναι άλλα όλα αυτά που μου λες ρειν δεν είναι επιχειρήματα υπέρ της ύπαρξης θεού αλλά μάλλον η υπαρξιακή κραυγή σου ότι θες να υπάρχει θεός. Ο Λυγερός "παίζει" με τις λέξεις και προσωπικά δεν τον "πάω" γιατί κανείς δεν τον έχει "μετρήσει" επίσημα, ενώ το όλο στυλ του που είναι μέσα στην έπαρση και τις αινιγματικές ατάκες μου λέει ότι ο τύπος είναι στην χειρότερη απάτη στην καλύτερη απλά ένας εξυπνάκιας που το παίζει. Σε καμία περίπτωση δεν θα κάτσω να ερμηνεύσω τι είπε ο Λυγερός λολ.
Σου είπα, ότι από την στιγμή που υπάρχουν όλα αυτά τα αδιάσειστα στοιχεία (που κάποια κάλυψε και η ρειν), οι πιθανότητες για την ύπαρξη του θεού έχουν μειωθεί δραματικά. Σου είπα τα στοιχεία. Φυσικά μπορεί ο άνθρωπος-που είναι ένα ον που σκέφτεται- να έχει εξελιχθεί μόνος του. Δεν υπάρχει τίποτα το μυστικιστικό σε αυτό πέραν του άπειρα χρόνια χαοτικής και πολύπλοκης εξέλιξης. Η κατασκευή μας είναι ολόιδια με αυτή των πρωτευόντων θηλαστικών (και των θηλαστικών γενικότερα) ενώ η κατασκευή μας σε καμία περίπτωση δεν είναι τέλια αλλά κάνει "μπαμ" ότι η εξέλιξη έχει δουλέψει πάνω της "κόβοντας και ράβοντας" σύμφωνα με τον οικονομικό κανόνα "μέγιστη απόδοση με την ελάχιστη σπατάλη" (δες άρθρα για το πόσες ατέλειες έχει η ανθρώπινη ανατομία-φυσιολογία και το πως έχει εξελιχθεί από προηγούμενα "μοντέλα"). Η μόνη τελειότητα είναι στο "eye of the beholder", στην ματιά μας, αφού θέλουμε να μας βλέπουμε σαν τέλειοι και διαφορετικοί από τα άλλα ζώα-ο κλασικός ανθρώπινος εγωισμός.
Όσο γι αυτούς τους "σοφιστές-θαυματοποιούς" του χριστιανισμού (που παρεμπιπτόντως τέτοιοι "σοφιστές-θαυματοποιοί" υπήρχαν από πάντα και ο Πλάτωνας συμβούλευε να τους προσέχουμε γιατί πιθανότατα είναι απατεώνες) έστω να δεχθώ ότι έχουν κάποιο "χάρισμα". Αυτό το "χάρισμα" πιθανότατα δεν είναι "θεικό χάρισμα" που τους ήρθε θεόσταλτο όπως θες να το ερμηνεύεις εσύ και αυτοί, αλλά ίσως κάποιος ανεξήγητος μηχανισμός που έκανε αυτούς τους ανθρώπους να στραφούν προς την θρησκεία και ΌΧΙ το αντίθετο. Αν δηλαδή όντως υπάρχει κάτι το "μεταφυσικό" (κάτι δηλαδή που δεν έχει εξηγηθεί ακόμα από την επιστήμη) και δεν είναι όλα στο μυαλό μας-που ναι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι έτσι. Έστω ότι υπάρχει "ο χ σοφός" του χριστιανισμού , πριν γίνει "σοφός-θαυματοποιός" ήταν ένας απλός άνθρωπος έτσι? Παθαίνει κάτι στον εγκεφαλο, έχει μια "μυστικιστική" εμπειρία και δημιουργεί την ερμηνεία "για να έχω μια τέτοια extra-ordinany" εμπειρία μάλλον με προσέγγισε ο θεός" και στρέφονται προς τα εκεί. Η ενασχόληση τους με τα θεία τους κάνει όλο και πιο πολύ να ερμηνεύουν τις εμπειρίες τους με αυτόν τον "θεικό" τρόπο, πράγμα που τους κάνει να καταλήξουν "μοναχοί-σοφιστές" του χριστιανισμού.
Όσο για την έννοια της "ψυχής" η έννοια της "ψυχής" σύμφωνα με την σύγχρονη ψυχολογία, νευροεπιστήμη και ψυχιατρική (όχι μόνο της ψυχιατρικής) είναι ότι ψυχή-αυτά που βλέπεις, αισθάνεσαι και θυμάσαι- είναι λειτουργία του εγκεφάλου δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση γι'αυτό. Βασικά αυτή άρχισε να είναι η έννοια της ψυχής από την αρχαία Ελλάδα με τον ιπποκράτη, τον γαληνό και κάποιους φιλοσόφους και εξελίχθηκε περεταίρω στον διαφωτισμό πριν εγκατασταθεί για τα καλά στην σύγχρονη επιστήμη. Υπόψιν ότιοι πιο πολλοί αρχαίοι φιλόσοφοι όπως ο αριστοτέλης έλεγαν ότι η ψυχή είναι "θνητή" και πεθαίνει με το σώμα.
Τώρα η "ψυχή" σαν μια "θεική πνοή" που ρέει μέσα στην κοιλίτσα σου και στο σώμα και θα φύγει μετά τον θάνατο είναι καθαρά ανθρώπινη κατασκευή που όπως είπα και πριν υπάρχει έμφυτη και την βλέπουμε και στα μωρά/παιδιά. Είναι ακριβώς ο ίδιος μηχανισμός που κάνει τα παιδιά να βλέπουν "πρόσωπα" στα σύννεφα και να νομίζουν ότι όλα γύρω τους είναι ζωντανά. Είναι ακριβώς ο ίδιος μηχανισμός που έκανε τους αρχαίους ανθρώπους να δουν "θεούς" στα ποτάμια, στην γη και στον ουρανό. Είναι πιθανών ο ίδιος μηχανισμός που κάνει τα παιδιά να καταλαβαίνουνε ότι οι άλλοι έχουν "μυαλό" όπως ακριβώς και αυτά (έχουν "θεωρία του νου") κάτι που μας δίνει και τις σύνθετες κοινωνικές μας δεξιότητες και τις ικανότητες πρόβλεψης της συμπεριφοράς των άλλων. Είναι αυτός ο μηχανισμός που λείπει στα άτομα με αυτισμό και τους δημιουργεί αυτό το μοτίβο συμπεριφοράς που δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι οι άλλοι έχουν μυαλό και αισθάνονται όπως και αυτοί. Όταν αυτός ο μηχανισμός "ανίχνευσης μυαλού" γενικεύεται στην φύση και στον κόσμο έχουμε τους θεούς/θεό. ‘Όλα έχουν «μυαλό», «ψυχή» όλα είναι ζωντανά και σχετίζονται με τις ζωές μας.
Αν ισχύει το "πρέπει να παρατηρήσεις κάτι για να υπάρχει" τότε δεν υπάρχουμε ούτε εμείς οι άνθρωποι αφού δεν υπάρχει κανένας για να μας παρατηρήσει. Μεταξύ μας το κάνουμε αυτό. Πάντως έχω αρχίσει να πιστεύω στην διαίσθηση. Ήμουν στο αυτοκίνητο μου πριν λίγη ώρα και άρχισα να κοιτάω μια όμορφη κοπέλα από σχετικά μεγάλη απόσταση. Εκείνη μετά από λίγα δευτερόλεπτα με κοιτούσε στα μάτια νομίζω, προς το μέρος μου σίγουρα. Πως με είδε από την στιγμή που το βλέμμα της ήταν γυρισμένο αλλού? Πως μπόρεσε να εντοπίσει το βλέμμα μου σε τόσα πολλά βλέμματα (υποθέτω πολλά βλέμματα γιατί ήταν ωραία)? Ποιος παρατήρησε πρώτος, ούτε αυτό μπορώ να το ξέρω. Ίσως ήταν σαν να ήξερε πως εκείνη την στιγμή θα την παρατηρήσει κάποιος. Ίσως απλά έτυχε να την κοιτάξω αφού πριν δεν κοιτούσα αλλού παρά μόνο τα αυτοκίνητα μπροστά μου. Ίσως τυχαία κοίταξα από εκεί αφού είχα πήξει στην κίνηση και βαρέθηκα να κοιτάω τα τόσα πολλά αμάξια και τυχαία εκείνη να έστρεψε μετά από λίγα δευτερόλεπτα το βλέμμα της στο μέρος μου. Ίσως όμως αν παρατούσα το αμάξι στην μέση του δρόμου για να πάω να ζητήσω το τηλέφωνο της να μου λυνόντουσαν οι απορίες .. αν δηλαδή η μοίρα ένωσε τα βλέμματα μας (βέβαια πολύ πιθανώς να έτρωγα και βρισίδι από τους υπόλοιπους οδηγούς και εκείνη μπορεί να με περνούσε και για τρελό). Αν δηλαδή υπάρχει κάποιος λόγος που έγινε αυτή η παρατήρηση. Ίσως απλά να μην υπήρχε καν λόγος. Τέλως πάντον αν δεν την παρατηρούσα πιθανώς να μην υπήρχε καν εκεί. Να ήταν άλλο ένα πρόσωπο που είδα για μια φορά και δεν πρόκειται να ξαναδώ. Αυτό είναι και το πιο πιθανό. Έτσι λοιπόν, μετά από αυτό το αρκετάααα μεγάλο παράδειγμα αναρωτιέμαι αν υπάρχουμε εμείς εφόσον σύμφωνα με τον κανόνα της παρατήρησης δεν υπάρχουμε?
Δηλαδη με λιγα λογια πιστευει στο θεο , αλλα η ανθρωποτητα ειναι ο θεος? (Η εγκεφαλικη του ουσια δηλαδη.)Quote:
Ο Θεος ειναι η σκεψη της ανθρωποτητας
Κατα γραμμα αυτο λεει...και δεν βλεπω που κολλαει....με αυτα που λες Lou.
Και σαφως με το υποδεεστερο iq μου διαφωνω....(ειρωνευτηκα γιατι βαλαμε το iq για να δωσουμε βαρυτητα σε κατι)
Ειμαι αγνωστικιστης οπως ειπα...μπορει να υπαρχει κατι που δεν ειναι δυνατον να το ξερουμε αλλα μπορει και να μην υπαρχει.
Αυτο θα σε πεισει
http://www.youtube.com/watch?v=O1TVn...watch_response
Στο 6:40 το λεει αναλυτικα
Η θεολογία του μύθου κι η μυθολογία του θεού
Ν. Λυγερός
Σε μία πρώτη φάση, οι δύο εκφράσεις του τίτλου μπορούν να φανούν κάπως αντιφατικές κι όμως σ' αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να αποδείξουμε τη συμπληρωματικότητά τους. Σ' ένα προηγούμενο άρθρο δείξαμε ότι ο μύθος είναι κατά κάποιον τρόπο η ουσία της ιστορίας. Κι αν υπάρχει πίστη πρέπει να έχει ως αντικείμενο τον μύθο κι όχι την ιστορία, όσο παράδοξη κι αν φαίνεται αυτή η στάση. Σ' ένα άλλο άρθρο αναλύσαμε τη διαδικασία της μυθοποίησης όταν ανήκει στην ολική κατηγορία και κωδικοποιώντας αυτήν την ιδέα δείξαμε πως λειτουργεί με βάση ειδικούς κανόνες που αντιστοιχούν με αξιώματα αυτής της θεωρίας.
Η πρωταρχική ιδέα του θεού αν και απλή δεν είναι απλοϊκή όπως το θεωρεί η μαζική θρησκεία. Αν η θρησκεία ήταν απλή δεν θα υπήρχαν προφήτες για να μας την εξηγήσουν. Μ' αυτήν την έννοια δεν γεννιέσαι θρήσκος, γίνεσαι. Διότι η θρησκεία αν και στενά συνδεδεμένη με την παράδοση, είναι και κατανόηση μιας δομής. Και χρειάζεται πνευματικός μόχθος και μακρόχρονη μελέτη. Σ' αυτό το πλαίσιο, ο θεός δεν είναι πια μια ανεξάρτητη οντότητα που υπάρχει δίχως την ύπαρξη των ανθρώπων. Αντιθέτως, η ιδέα του ακολουθεί το σύστημα του ολικού μύθου.
Κάθε άνθρωπος αναγνωρίζει τα όρια της νοημοσύνης του κι ακόμα καλύτερα της γνώσης του. Άρα είναι πνευματικά υποχρεωμένος να δεχτεί ότι υπάρχουν πράγματα που δεν γνωρίζει και που δεν μπορεί καν να καταλάβει. Γι' αυτόν, αυτά τα πράγματα ανήκουν σ' ένα αφηρημένο σύνολο. Η ένωση όλων αυτών των συνόλων δημιουργεί μία δομή η οποία εξελίσσεται σε μύθο μετά τη διαδικασία της μυθοποίησης. Κανένας δεν κατασκεύασε αυτήν την οντότητα αλλά όλοι συνολικά τη δημιούργησαν ολικά.
Μ' έναν κάπως προκλητικό τρόπο, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο θεός δεν είναι κανένας διότι είμαστε όλοι. Η θεία ουσία προέρχεται από το ανθρώπινο σύμπλεγμα που ονομάζεται ανθρωπότητα. Ο θεός δεν είναι ένας άνθρωπος, ίσος του υπεράνθρωπου του Nietzsche ή του ήρωα της αρχαιότητας, είναι η σκέψη της ανθρωπότητας. Και μ' αυτόν τον τρόπο ερμηνεύουμε απλά την ιδέα ότι ο θεός είναι μέσα στον καθένα μας. Σ' αυτό το στάδιο βλέπουμε ότι οι δύο αρχικές εκφράσεις του τίτλου μας δεν είναι αντιφατικές.
Εντοπίσαμε λοιπόν ότι το πρώτο ανθρώπινο λάθος είναι ο θεός δηλαδή ότι υπάρχει ανεξάρτητα από μας. Μ' αυτήν την έννοια, έγραψε ο Nietzsche ότι πέθανε ο θεός. Το δεύτερο λάθος ήταν να θεωρηθεί αυτή η θέση ως αθεϊκή. Διότι ήταν μια ανατροπή της κλασικής ιδεάς του θεού πιο απλή και πιο προσιτή για τη μάζα. Δίχως να καταλάβει η κοινωνία ότι αν θέσουμε το πρόβλημα διαχρονικά αυτή η στάση δεν βαστά εφόσον κάθε κοινωνία ήταν σίγουρη όσον αφορά στο θεολογικό της σύστημα. Η μόνη λύση είναι λοιπόν ολική και διαχρονική.
Κάθε κοινωνία δημιούργησε ένα δικό της θεό με το μυθικό της σύστημα. Άρα μόνο και μόνο αν σταθούμε στο επίπεδο της μυθολογίας μπορούμε να κατανοήσουμε την ιδέα του θεού. Και για να το καταφέρουμε αυτό χρειαζόμαστε τη θεολογία του μύθου . Διότι είναι η μοναδική μέθοδος σταθεροποίησης μιας αφηρημένης οντότητας στο γνωστικό πεδίο. Τελικά βλέπουμε ότι οι δύο εκφράσεις συμπληρώνουν όντως η μία την άλλη στον εξηγητικό τομέα. Η κωδικοποίηση του κωδικού είναι κι αυτή ένας κωδικός της κωδικοποίησης. Το έργο δημιουργεί το ον κι όχι το αντίθετο. Κι αν ο θεός είναι ανθρώπινος είναι γιατί ο θεός είναι η σκέψη της ανθρώποτητας.
Κλασικό ασαφές φανφαριώζικο κείμενο του Λυγερού που λέει πολλά χωρίς να λέει τίποτα. Λυγερός my arse. Τέσπα, εγώ το ερμηνεύω ότι ο θεός παράγεται στην ανθρώπινη σκέψη και όχι το αντίθετο. Καλά φυσικά δεν λέει πουθενά για χριστιανικούς θεούς, διαβόλους, το φως του πάσχα, ράσα και θυμιατά οπότε μάλλον θα σε απογοήτευσε το κείμενο.
πετράν, ο λυγερός ποιος είναι?
Ποιος είπε "ότι πρέπει να παρατηρήσεις κάτι για να υπάρχει"? Αυτό είναι ιδεαλιστική άποψη που δεν έχει να κάνει με την επιστήμη. Ότι όλος ο κόσμος υπάρχει μόνο όσο τον βλέπουμε/παρατηρούμε. Τα πιο πολλά σύγχρονα φαινόμενα η επιστήμη τα συνάγει έμμεσα, δεν τα παρατηρεί ποτέ κανένας άμεσα. Στην νευροψυχολογία κάνουμε έρευνες για την μνήμη που κανείς δεν την έχει παρατήρησε άμεσα. Στην κοσμολογία κάνουν έρευνα για το big bang και κανείς δεν το έχει δει άμεσα. Ξέρουμε πολλά για τα άτομα και κανείς ποτέ δεν έχει δει ένα άτομο. Σημαντικό είναι να υπάρχουν στοιχεία που να συνηγορούν ότι όντως υπάρχει ένα φαινόμενο-η μάλλον πιο σωστά- να ελαχιστοποιούν τις πιθανότητες ότι δεν υπάρχει (εις άτοπον απαγωγή). Και πολλά στοιχεία (ιστορικά, φιλοσοφικά, ηθικά, λογικά, επιστημονικά) συνηγορούν ότι οι πιθανότητες να μην υπάρχει θεός είναι μεγάλες.
Το αν υπάρχει τηλεπάθεια η όχι δεν έχει να κάνει με τον θεό, είναι ακόμα ένα ερώτημα που μπορεί νε μελετήσει η επιστήμη. Και το έχει κάνει βασικά :p με αμφιλεγόμενα αποτελέσματα. Αλλά και να υπάρχει σε κάποια μικρή κλίμακα μπορεί απλά να έχουμε να κάνουμε με κάποιο άγνωστο μηχανισμό του εγκεφάλου.
Ίσως απλά να έπρεπε να ζητήσεις το τηλέφωνο της κοπέλας για να δεις αν υπήρχε κάποιο βαθύτερο "connection" :p
Δηλαδή εσύ τι κατάλαβες ότι έγραψε? Το μόνο που είπε είναι ότι ο "θεός είναι η σκέψη του ανθρώπου". Σε μια φάση στο γράφει
"Σ' αυτό το πλαίσιο, ο θεός δεν είναι πια μια ανεξάρτητη οντότητα που υπάρχει δίχως την ύπαρξη των ανθρώπων. Αντιθέτως, η ιδέα του ακολουθεί το σύστημα του ολικού μύθου."
"...Κανένας δεν κατασκεύασε αυτήν την οντότητα αλλά όλοι συνολικά τη δημιούργησαν ολικά"
Δεν βλέπω να μιλάει για τον χριστό, την παναγία η το άγιο πνεύμα και νομίζω ότι μιλάει για μια αρκετά "ανθρωποκεντρική" αντίληψη του θεού όπου ουσιαστικά ο θεός είναι δημιούργημα του ανθρώπου (και όχι το αντίθετο).
Αλλά θα είπες "εεε πετα εκεί το κείμενο του πιο έξυπνου ανθρώπου στον κόσμο αφού αναφέρει την λέξη "θεός" θα μεταλαβαίνει"
τα καλύτερα λες γι΄αυτόν....
καλά δν τον είχα ξανακούσει.
γκούγκλαρα όμως ( γιατί κάποιος δν μου απαντούσε ) κ είδα πως έχει ιδρύσει μια όργανωση που για να εγγραφεί κάποιος πρέπει να έχει iq 176 κ πάνω!
1 στο εκκατομύριο έχει λέει.
θα ήθελα να ξέρω πάντως πόσοι υπάρχουν στην ελλάδα πάνω από αυτό το όριο...
επίσης αυτό το ο θέος είναι η σκέψη της ανθρωπότητας, λίγο αόριστο μου μοιάζει ή μια προσπάθεια να ορίσεις κάτι με ελάχιστες λέξεις.
αλλά τίποτα παραπάνω.
ντάξει, δν έχω κάνει κάνει κ τεστ iq.