Originally posted by weird
Quote:
Originally posted by nature
Αγαπητέ σαμπ,
λίγο καθυστερημένα, αλλά όπως είχα πει δεν είχα τον χρόνο νωρίτερα.
Δεν ξέρω από πού να αρχίσω….
Έχουν ειπωθεί τόσο πολλά από τόσα μέλη που δεν ξέρω από πού να πρωτοαρχίσω τα σχόλιά μου που σε διαβεβαιώνω είναι καλοπροαίρετα. Δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω quotes γιατί θα γίνει μπάχαλο….Θα χρησιμοποιήσω λοιπόν αναφορά σε σελίδες ή στο προσωπικό μου feeling.
Στη σελ 30 αναφέρεσαι σε 4 μέλη (Εμπνευστή, κρίνο, εμένα και κύκνος) και εκφράζεις με αρκετά οξύ τρόπο το παράπονό σου ότι σου χαλάσαμε το θέμα.
Καταρχάς δεν ξέρω τι παραπάνω θα μπορούσε να γραφτεί για το συγκεκριμένο θέμα «διαθρησκευτική ανοησία» όταν ήδη έχουν γραφτεί 30+ σελίδες. Έστω όμως ότι μπορούν να γραφτούν άλλες 30 και αν σε ευχαριστεί αυτό σου το εύχομαι, αν και εγώ είχα καλυφθεί από τις πρώτες πχ 10.
Στη σελ 27 όταν ο vince ζήτησε ευγενικά συγνώμη γιατί πίστευε ότι ξέφευγε λιγάκι από το θέμα, του είχες απαντήσει ότι δεν χρειάζεται να ζητάει συγνώμη και ότι πιστεύεις ότι το θέμα έχει εξαντληθεί όσον αφορά τους παπάδες (με το δίκιο σου) και θεωρείς πιο εποικοδομητική τη συζήτηση περί ανθρώπινης αυτογνωσίας….
Στη σελ 29 προχθές το πρωί είχα γράψει 10 γραμμές για τα συναισθήματα και τις σκέψεις που μου δημιουργήθηκαν σε κάποιο σχόλιο του κρίνου. Μάλιστα για να μην πάρει το σχόλιο άλλες διαστάσεις, μιας και όπως είναι γνωστό το συγκεκριμένο μέλος εκνευρίζει με τον τρόπο που εκφράζεται αρκετά άλλα μέλη (αυτό δεν είναι σπόντα, το παραδέχεται και ο ίδιος) φρόντισα να εκτρέψω την προσοχή σας από τον κρίνο και να παρομοιάσω το θέμα με καταστάσεις και περιπτώσεις της καθημερινής ζωής. …Τον γείτονα που βάζει δυνατά τη μουσική, τον καπνιστή που ενοχλεί ο καπνός του και δεν σβήνει το τσιγάρο…..
Αν πιστεύεις λοιπόν Σαμπ ότι αυτές μου οι σκέψεις έπρεπε να λογοκριθούν, θα διαφωνήσω μαζί σου.
Εξέφρασα δικές μου σκέψεις και δικά μου συναισθήματα. Αν δεν μπορώ να εκφράσω τα ΔΙΚΑ ΜΟΥ συναισθήματα σε ένα φόρουμ Ψυχολογίας όπου μάλιστα και ο θεματοθέτης (εσύ) έχει δώσει το ελεύθερο αποκαλώντας μάλιστα εποικοδομητική τη συζήτηση περί ανθρώπινης αυτογνωσίας, τότε ....λυπάμαι πολύ.
Δεν ήξερα ότι τα συναισθήματα λογοκρίνονται…
.Αναρωτιέμαι επίσης αφού είναι κατακριτέα η πράξη να εκφράζω αυτό που νοιώθω γιατί δεν μου το λέει και ο υπέυθυνος του φόρουμ….
Μου προτείνεις να ανοίξω θέμα για την ανθρώπινη συμπεριφορά. Μπορεί κάποια στιγμή να το κάνω όταν θα μου έρθει η έμπνευση. Πολλές φορές όμως όπως ξέρεις τα συναισθήματα δημιουργούνται διαδραστικά, δηλαδή σε σχέση με κάτι που είδαμε ή ακούσαμε τη συγκεκριμένη στιγμή. Αυτά τα συναισθήματα δεν μπορούμε να τα πετάξουμε στο καλάθι των αχρήστων γιατί είναι «εκτός θέματος» και πολύ παραπάνω στο παρόν φόρουμ ψυχολογίας.
Λες ακόμα Σαμπ, στην kyknos ότι είναι μικρή και δεν βλέπει καθαρά την αλήθεια, θα την δει όταν μεγαλώσει. Όπως και στον Εμπνευστή ότι άγεται από εμπάθεια. Εγώ πάλι με την εμμονή μου να μην ξεχνώ ότι εδώ είναι φόρουμ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, θα στεκόμουν σα κάτι άλλο: στα ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ των ατόμων αυτών. Γιατί αλήθεια νοιώθουν έτσι? Επειδή η κύκνος είναι μικρή, τη λογοκρίναμε και αυτή και ….καθαρίσαμε? Η επειδή αποφασίσαμε πως ο Εμπνευστής είναι κάτι άλλο καθαρίσαμε πάλι? Πίστεψέ με Σαμπ, με ενδιαφέρει πολύ να μάθω γιατί νοιώθει κάτι κάποιος, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει πρώτα να τον ακούσουμε. Έτσι γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι και ως προς τον εαυτό μας και ως προς τους υπολοίπους. Πάντα άλλωστε καλύτεροι συζητητές είναι αυτοί που ξέρουν να ακούν πολύ και να μιλούν λιγότερο. Στο θέμα του Εμπνευστή τώρα. Δεν ξέρω ειλικρινά αν έχετε προηγούμενα. Με όσα είδα όμως εδώ (όσο μπορώ να δω 32 σελίδες), το feeling που αποκομίζω (και χωρίς να θέλω να κάνω ανατομία πρόταση-πρόταση μεγάλων κειμένων) είναι ότι είσαι επιθετικός και υπερβολικός απέναντί του. Για να μην κάνω «ανατομία» των προηγουμένων εκατοντάδων posts, ενδεικτικά και τυχαία σου αναφέρω να δεις τη σελ 30. Αυτό που εισπράττω είναι μία πολύ αρνητική αίσθηση της διάθεσής σου απέναντι στον Εμπνευστή. Χωρίς να εισπράξω από την άλλη μεριά κάτι «αμετροεπές» από την δική του. Δεν μπορείς να αμφισβητήσεις αυτό που λέω γιατί όπως είπα είναι πάλι αυτό που εισπράττω, το γενικό συναίσθημα που μου δημιουργήθηκε διαβάζοντας τους διαλόγους σας και είναι ΔΙΚΟ ΜΟΥ συναίσθημα. Δεν μιλάω σαν υπεύθυνος του φόρουμ ούτε σαν θεματοθέτης. Μιλάω σαν μία απλή συμμετέχουσα που καταθέτει την άποψή της και τα συναισθήματά της. Θα σε παρακαλούσα λοιπόν και εγώ, όπως έχεις κάνει και εσύ στο παρελθόν με εμένα να δεις τα πράγματα πιο ήπια και ίσως με άλλη ματιά που να αρμόζει στο ύψος σου. Ξαναλέω δεν ξέρω αν υπάρχουν προηγούμενα αλλά εδώ είδα ότι ο Εμπνευστής μιλάει με αξιοπρέπεια, όσο για την ….καμένη λάμπα ήταν ένα εύστοχο κατά τη γνώμη μου αστείο που σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί την αντίδρασή σου. Και το αστείο με την λάμπα δεν το βρίσκω χειρότερο από αυτό με τα «αχλάδια και τα @...α» που ειπώθηκε στη σελ 29 και που δικαίως και επειδή έχεις χιούμορ δεν σε ενόχλησε.
Μου άρεσε η χαλαρότητά σου ως οικοδεσπότη του θέματος στη γλυκειά μας weird στις σελίδες 24-25 που παρόλο που δεν μιλούσε για «διαθρησκευτική ανοησία» δεν παραπονέθηκες. Και πολύ σωστά κατά τη γνώμη μου. Είπε πράγματα που προσωπικά με ενδιέφεραν πολύ και μπορεί να είναι χρήσιμα για τον καθένα μας σε διαφορετικό βαθμό, σχετικά με τη ναρκισσιστική προσωπικότητα και που είναι απολύτως σχετικά με φόρουμ ψυχολογίας. Η άποψή μου όμως σαμπ, είναι ότι η χαλαρότητά μας δεν πρέπει να είναι επιλεκτική και με όλη την εκτίμηση που σου έχω πιστεύω ότι εδώ τα είδες με διαφορετικό μάτι ανάλογα με το ποιος μιλούσε. Παραπλανήθηκες ίσως –και το βρίσκω ανθρώπινο ως ένα βαθμό- ανάλογα με το ποιος μιλούσε και όχι αναλογιζόμενος το τι έγραφε.
Τελειώνοντας, στη σελ 31 ρωτάς «που ήσασταν όλοι εσείς όταν καθυβρίστηκα στο θέμα της palindromisi?» και μπήκα στον κόπο να ψάξω για να θυμηθώ. Στη σελ 4 λοιπόν εκείνου του θέματος είδα ότι ήμουν από τους πρώτους που βγήκα να σου δηλώσω τη συμπαράστασή μου. Εδώ που τα λέμε αν και το είχα ξεχάσει, δεν είχα καμιά αμφιβολία ότι θα το είχα κάνει. Έχω βλέπεις μία ευαισθησία απέναντι σε όποιον υφίσταται ψυχική κακοποίηση και θέλω με κάθε τρόπο να τον βοηθήσω ακόμα και να τον προστατέψω. Και αυτή μου η ευαισθησία δεν είναι επιλεκτική. Την έχω και απέναντί σου και απέναντι στην kyknos και στον εμπνευστή και οποιονδήποτε άλλον κρίνω ότι αδικείται ή κακοποιείται, πάντα κατά τη δική μου κρίση. Αυτό το τελευταίο είναι και πάγια στάση μου στη ζωή, σαν ενεργός πολίτης.
Και παίρνω την ευκαιρία να σχολιάσω και κάτι σχετικό που είχε γράψει η Arsi στη σελ 29, όπου έλεγε ότι ο καθένας πρέπει να κοιτάζει τον εαυτό του. Συμφωνώ εν μέρει. Να κοιτάζει τον εαυτό του αλλά όχι μόνο τον εαυτό του. Εγώ προσωπικά αν δω μία αδικία να διαπράττεται δίπλα μου, σταματώ και επεμβαίνω. Οχι γιατί είμαι πιο σωστή ή καλύτερη από άλλους. Απλά έτσι νοιώθω. Αυτό μου βγαίνει αυθόρμητα. Μπορεί να είναι και λάθος.... Αλλά αυτό σίγουρα είναι ένα διαφορετικό θέμα και αν μου προτείνεις πάλι να ανοίξω ένα σχετικό τόπικ «πρέπει να επεμβαίνουμε στην αδικία που διαπράττεται δίπλα μας ή να προσπερνάμε?» θα συμφωνήσω μαζί σου. Επίσης συμφωνώ απόλυτα με κάτι που έγραψε (δεν θυμάμαι πια που) ο εμπνευστής, ότι αν ειρωνευόμαστε τις απόψεις κάποιου μέλους, αυτό αποτελεί μία μορφή λογοκρισίας στην ελεύθερη έκφραση των συναισθημάτων του.
Και πιστεύω ότι στο παρόν φόρουμ, η ελεύθερη έκφραση των συναισθημάτων είναι κάτι το απολύτως επιθυμητό εξ ορισμού.
Να είστε όλοι καλά.
Νατουρ
επιτέλους, βρήκα χρόνο να δωσω την προσοχή που πρέπει στο κείμενό σου.
Το βρίσκω πολύ εύστοχο, ως προς τις παρατηρήσεις σου για τον Σάββα.
Συμφωνώ με τη Σοφία ωστόσο. Δεν σε λογοκρίνει με το να σου λέει απλά να μην μαλλιοτραβιέστε στο δικό του θέμα, και άρα να το κάνετε κάπου αλλού...
Ξέρεις, το καταλαβαίνω αυτό.
Όντως, κι εγώ πιστεύω Σάββα μου, οτι παρασύρθηκες απο το ποιός μιλούσε....
Θα σου μιλήσω ανοιχτά. Μέσα απο τα γραπτά σου, απο ένα σημείο και μετά, είχα έντονη την αίσθηση οτι δεν έχει σημασία τί γράφεις, οτι απλά συμπαθείς τον κρίνο κι αντιπαθείς τον εμπνευστή. ( που ωστόσο μπορώ να καταλάβω πως σου την έσπασε που πετάχτηκε. Βασικά κι εμένα με νευρίασε. Με ενοχλούν αυτού του είδους και αυτού του τύπου οι παρεμβάσεις και σίγουρα ο τρόπος, έριχνε λάδι στη φωτιά).
Ωστόσο, πιστεύω και οτι ίσως τα κίνητρα ήταν ένα καυστικό χιούμορ... δεν μπορεί να ξέρει κανείς με σιγουριά.
Όσον αφορά εμένα, φρόντισα ο τρόπος μου να είναι πολύ προσεκτικός, γιατί αυτό πουκυρίως με ένοιαζε, ήταν να μην είμαι επιθετική ή δεικτική στην παρουσίαση των απόψεών μου. Οταν ο vince έθεσε το θέμα του τόπικ, οτι ξεφύγαμε δηλ, ένιωσα πραγματικά οτι μάλλον επεκταθηκα στο να κάνω τις ψυχικές προσεγγίσεις μου και δεν σε ρώτησα.
Οταν μου είπες οτι δεν υπάρχει πρόβλημα, ανακουφίστηκα.
Όμως για σκέψου, μήπως αυτό το δεν υπάρχει πρόβλημα, το παρανόησαν τα λοιπά μέλη?
Δεν έχω να καταλογίσω κάτι στον οποιοδήποτε, αλλά έχω να κάνω την εξής γενικότερη παρατήρηση.
Δεν είναι μεγάλη πρόκληση, το να μην μας κουφαίνει το συναίσθημα που τρέφουμε για κάποιον ( πχ. συμπάθεια ή αντιπάθεια) όταν τον ακούμε?
Συνήθως, όταν αντιπαθούμε, έχουμε πιο κλειστά τα αυτιά.. είμαστε πιο προκατειλημμένοι απέναντι στον άλλο.
Το επίτευγμα είναι, να ακούμε ΙΣΑΞΙΑ αυτούς που συμπαθούμε σαν ποιότητα, χαρακτήρα κτλ, με εκείνους που αντιπαθούμε.
Το βλέπω στον εαυτό μου.Κι εγώ κάποιες φορές το πράττω. Σαν να έχω καλουπώσει ένα μέλος με την άποψη που έχω γι αυτό και να είναι και τελεσίδικη. Έτσι, πολύ πιθανό να διαβάζω πιο βιαστικά ή πιο \"ρηχά\" τα γραπτά του.