Originally posted by Aphelia
Quote:
Originally posted by liberchild
Quote:
Originally posted by Aphelia
Μα τότε αυτό πως κολλάει με αυτό το topic? Αν δίνεις την αγάπη σου μόνο σε ένα άτομο και απλά κάνεις σεξ με περισσότερους τότε πάλι δεν υποκύπτεις στη \"βαρβαρότητα\" της αγάπης προς έναν?
Ρίξε μιά ματιά στο τρίτο μου μήνυμα. Ο φιλόσοφος μιλάει για την αγάπη εννοώντας τη μη αποκλειστική προσκόληση όπως συνήθως συμβαίνει. Το θέμα εδώ πήρε άλλες διαστάσεις που καλώς τις πήρε για την κουβέντα που κάνουμε.
Πωπω, προχώρησε πολύ η κουβέντα μέσα σε λίγες ώρες. Πρόλαβα μόνο να διαβάσω τη σελίδα όπου μου απάντησε η liber και ο krino και θέλησα να απαντήσω πριν διαβάσω τις υπόλοιπες.
Για το τι μιλάει ο φιλόσοφος καλύτερα ας το αφήσουμε. Ο Νίτσε δεν έχει πει και τις πιο ξεκάθαρες κουβέντες και υπάρχει μεγάλη φιλολογία και κριτική για το πλήθος των ερμηνειών του.
(άσχετο αλλά θα ήθελα να μου πεις από ποιο βιβλίο είναι η συγκεκριμένη φράση γιατί την ανέφερα σε κάποιον που του αρέσει ο Νίτσε και έχει διαβάσει τα περισσότερα αν όχι όλα τα έργα του και δεν τη θυμάται, οπότε με έβαλε να ρωτήσω)
Λαμβάνω όμως υπόψη την ερμηνεία που δίνεις εσύ σε αυτή τη φράση. Προσπαθώ να την καταλάβω (τη δική σου ερμηνεία). Αν είσαι με έναν άνθρωπο δεμένη συναισθηματικά αλλά είσαι ελεύθερη να μοιράζεσαι το σεξ με άλλους γιατί είναι τόσο διαφορετικό τελικά από το να μη μοιράζεσαι το σεξ;
Πάλι προσκολημένη με ένα άτομο δεν είσαι; Αφού σε αυτόν δίνεις την αγάπη σου.
krino δε καταλαβαίνω από που προκύπτει από το δικό μου σχόλιο ότι αν κάνω σεξ με κάποιον και δεθώ μαζί του συναισθηματικά εξυπακούεται ότι θα θέλω να ζήσω την υπόλοιπη ζωή μαζί του. Δεν έχω αγαπήσει μόνο έναν άντρα στη ζωή μου και φυσικά δεν ήθελα με καθέναν από αυτούς να παντρευτώ ή να είμαστε για πάντα μαζί. Δε πιστεύω στον έναν. Πιστεύω ότι με τις κατάλληλες προϋποθέσεις μπορούμε να αγαπήσουμε πολλούς. Το αν ταιριάζουμε είναι άλλο θέμα, όπως και το να θελήσουμε να ζήσουμε μαζί τους ως οικογένεια. Προϋποθέτει και άλλους παράγοντες εκτός από την αγάπη.
Τώρα για το αν με επηρεάζει η κοινωνία, ο τρόπος που μεγάλωσα κλπ, εννοείται. Όλους μας επηρεάζει, το ζήτημα είναι πόσο πολύ. Έχω έναν χαρακτήρα που πιστεύω έχει διαμορφωθεί κατά ένα μέρος από τα γονίδιά μου, κατά ένα μέρος από τις εμπειρίες μου (που περιλαμβάνει τα κοινωνικά πρότυπα) μέχρι τώρα αλλά και από την αλληλοεπίδραση μεταξύ τους. Μέσα από τη σκέψη προσπαθώ να ξεκαθαρίσω τις αντιφάσεις που υπάρχουν μέσα μου και αποφασίζω είτε κάνοντας πράξη κάποια είτε απλά συλλογιζόμενη ένα θέμα. Στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν ένοιωσα ταμπού, δεν ένιωσα φόβο ότι κάτι με πιέζει λόγω της κοινωνίας. Αυτό ήταν το ζητούμενο που ήθελα να εξετάσω. Νιώθω εγώ ελεύθερη; Αν ναι, τότε ακόμα και με τα κοινωνικά πρότυπα ή όχι που μου έχουν ενσταλαχθεί έτσι νιώθω. Θα ήταν πρόβλημα όμως για μένα αν εξετάζοντας τον εαυτό μου ένιωθα διαφορετικά.