Originally Posted by
elisabet
Όντως είναι συγκινητική η αλληλεγγύη του μικρού στην ιστορία.
Καταλαβαίνω τι θες να πεις. Εγώ δεν λέω να τους πυροβολήσουμε όλους τους γονείς, κανείς όσο τρελά κι αν προσπαθήσει δεν θα καταφέρει να μην κάνει λάθη γιατί μιλάμε για παιδικές ψυχές. Όμως όλα έχουν διαβαθμίσεις ρε συ Ναταλία όπως είπες και συ. Το παράδειγμα που ανέφερες εντάξει δεν μου φαίνεται τραγικό αλλά και πάλι μου δείχνει τον φόβο και την ανασφάλεια της μάνας. Δεν έχει σχέση με την αγάπη αυτό. Δικαιολογημένος ο φόβος και η αντίδραση από μια μάνα που μεγαλώνει τα παιδιά της στις συνθήκες που αναφέρεις, μπορώ να την καταλάβω βεβαίως αλλά δεν μπορώ να πω οτι το έκανε αυτό γιατί αγαπούσε τα παιδιά της (μπορεί να τα αγαπούσε φυσικά αλλά δεν μπορώ να φτάσω σε αυτό το συμπέρασμα από αυτό το περιστατικό), μπορώ να πω οτι το έκανε αυτό γιατί φοβόταν, γιατί ένιωθε οτι δεν είναι αρκετή, γιατί προσπαθούσε έτσι να καλύψει την απουσία της (εστω και δικαιολογημένη) ή γιατί η ίδια ένιωθε ανεπαρκής ως μάνα. Καταλαβαίνεις τι λέω; Θεωρώ λάθος να μπλέκουμε την αγάπη και το "καλό των παιδιών" με τους δικούς μας φόβους και τις ελλείψεις. Είναι μούφα τις περισσότερες φορές γιατί είναι ο δικός μας εαυτός που προσπαθούμε να προστατεύσουμε. Και το ένα δεν αναιρεί το άλλο, δεν σημαίνει οτι ένας γονιός που αγαπάει τα παιδιά του, δεν νοιάζεται ταυτοχρονα και για την δική του εικόνα ως γονιός ή δεν έχει απωθημένα που θα τα βγάλει, ίσα ίσα συνήθως και τα δύο συμβαίνουν ταυτόχρονα. Κι εκεί είναι και ο μεγαλύτερος κίνδυνος για ένα παιδί αν θες για μένα. Ένας τέρμα κακοποιητικός γονιός που δεν δείχνει δείγμα αγαπής δεν θα σου μάθει να αγαπάς, θα χεις τα χίλια προβλήματα ναι. Αλλά ένας κακοποιητικός γονιός που θα δείχνει ταυτόχρονα και αγάπη και νοιάξιμο, κινδυνεύεις να σου μάθει την αγάπη εντελώς λάθος. Και κινδυνεύεις να μην το καταλάβεις και ποτέ αυτό.