ποιος το λεει αυτο?
προφανως κηπ μου αυτος που δεν ξερει τι σημαινει οριακα!!!
Printable View
ποιος το λεει αυτο?
προφανως κηπ μου αυτος που δεν ξερει τι σημαινει οριακα!!!
Quote:
Originally posted by keep_walking
Ζησε την ζωη στα ορια της σου λεει ο αλλος μετα:pQuote:
Λέω να τους κάνεις έκπληξη και να βγεις σε φουλ έκδοση.Μην είναι μωρέ σαν τα σαμπουανάκια-δείγματα των 30ml.Πάρε ένα Ultrex να λούζεσαι συχνά.......Είσαι ένα άντιπροσωπευτικό δείγμα οριακού γονιού;Δηλαδή το οριακού σκέτο δεν αρκεί;
Κάτσε πάμε.....
Αντιπροσωπευτικό δείγμα οριακής Ιωάννας.
Αντιπροσωπευτικό δείγμα οριακής συζύγου.
Αντιπροσωπευτικό δείγμα οριακής κόρης.
Αντιπροσωπευτικό δείγμα οριακής φίλης.
Αντιπροσωπευτικό δείγμα οριακής 30αρας.
Αντιπροσωπευτικό δείγμα οριακής γκόμενας.
Αντιπροσωπευτικό δείγμα οριακού γονιού.
Με τόσα δείγματα θα χεστούμε στο τάληρο...
Δεν ξέρουν μάνα μου τι θα πει όριο γι\'αυτό μιλάνε.Τους μάθανε κάτι σαχλά στα μαθηματικά και μ\'αυτά ψάχνονται ακόμα.Lim και Lim.Βασικά ο οριακός ζει στα όρια αλλά θέλει όρια για να μη ζει στα όρια.Καλοοοοοοοοοοοοοοό;;;;; ;;
Quote:
Originally posted by kassi_21
Βασικά ο οριακός ζει στα όρια αλλά θέλει όρια για να μη ζει στα όρια.Καλοοοοοοοοοοοοοοό;;;;; ;;
αυτο ειναι!
αλλα χρειαζεται αυτοελεγχο!
αυτοελεγχο????
do not recognized!please try again!!!
ασχετο ο Τουρνας που ελεγε :οπου φυσαει ο ανεμος παω
ειμαι καλαμι γερνω δε σπαω
οριακος ειναι????
Γράφει επίσης, \"Κουράστηκα μ\' όρια, με περιθώρια, με παραμύθια με παραμύθια με παραμύθια\"Quote:
Originally posted by interapptedο Τουρνας που ελεγε :οπου φυσαει ο ανεμος παω
οριακος ειναι????
Κάτι σε ανοριακός μου μοιάζει. Για εξηγήστε μου λίγο καλύτερα ρε παιδιά.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Με εκτίμιση και φυσικά φυλική διάθεση
Παππάς10 ή κατά κόσμον Μιχάλης
λοιπον παμε εξηγηση
τι θες να σου εξηγηθει?
Τι ακριβώς είναι οριακός. Τι ακριβώς προβλήματα συμπεριφοράς αντιμετωπίζει.Quote:
Originally posted by interappted
λοιπον παμε εξηγηση
τι θες να σου εξηγηθει?
ουυυυυυυυυ!χμχμχμχμ!μπαλατ ζαρει αναμεσα στη λογικη κ στην τρελλα...ειναι στην τσιτα 24 ωρες γιατι απο κατι μπορει να περασει για καποιες στιγμες την οριακη γραμμη κ να ζησει ηληθιες παρανοικες στιγμες..παραπανω πληροφοριες στο πρωτο post του θεματος!
αλλα αλλο ειναι να τα διαβαζεις κι αλλο να το βιωνεις
24ωρες να μην ξερεις πως θα εισαι το επομενο λεπτο...να ακροβατεις κ να λες τωρα θα πεσω?μετα? κι οταν πεφτεις παρανοεις κι οταν επανερχεται η λογικη φοβασαι κ τρεμεις μην ξαναπεσεις ποσο θα πεσεις κ πως θα επιστρεψεις...
Τον πότισε κι αυτόν λίγο το όριο...Quote:
Quote:
Βασικά ο οριακός ζει στα όρια αλλά θέλει όρια για να μη ζει στα όρια.Καλοοοοοοοοοοοοοοό;;;;; ;;
αυτο ειναι!
αλλα χρειαζεται αυτοελεγχο!
αυτοελεγχο????
do not recognized!please try again!!!
ασχετο ο Τουρνας που ελεγε :οπου φυσαει ο ανεμος παω
οριακος ειναι????
Κάτι σε παράφραση..
\"Σ\'εχει φυσήξει ποτέ ο αέρας δικέ μου;Σ\'έχει ποτίσει μ\'αγάπη το κύμα;\"
Σ\'έχει φυσήξει ποτέ τ\'όριο γιατρέ μου;Σ\'έχει ποτίσει μ\'αγάπη η παράνοια;\"
Ευχαριστω πολυ KASSI,για τα σχολια σου.
Απο οτι φαινεται παραμελησα να διαβασω ενα μυνημα σου,και το εντοπισα τωρα.Συγγνωμη, εκ των προτερων αν θα σε πειραξει, αλλα ετσι το νιωθω και αυτο πιστευω.Καταρχας, αυτη η φιλη σου ειναι πολυ....πολυ βλαμενη, κατα δευτερον, καλα που ξεκουμπιστικε και σε αφησε ησυχη, κατα τριτον καλα που της το ειπες και καταλαβες τι ανθρωπος ειναι, και ετσι δε σπαταλησες παραπανω χρονο μαζι της.ΠοΠο, τσατιζομαι με τετοιους ανθρωπους.Σου παιζουν το καλο και τον φιλο και οταν ερχεται η κρισιμη στιγμη την κανουν με ελαφρα πηδηματακια, αντε χαθητε απο δω να μην σας βλεπω.Σαμπως κανει τεραστια διαφορα να ξερεις τον αλλον ολοκληρωτικα η μη.Αν δεν το ηξερε σιγα μην εφευγε.Αυτο θελω να πω.Αντι να σε δεσει κατι παραπανω με τον αλλο, να τον βοηθησεις,τελοσπαντων επειδη τα βλεπεις δυσκολα φευγεις.Αλλα εμεις αγαπητη μου KASSI δεν θελουμε αδυναμα πλασματα διπλα μας, που επηρεαζονται απο την κοινη γνωμη, κατευθυνομενους, χωρις ευαισθησια, αγαπη για το συνανθρωπο, ελπιδα, χαρα και ζωντανια.Φυγετε δεν σας θελουμε ουτε σας χρειαζομαστε.
Συμφωνω απολυτα μαζι σου.Τελικα μαλλον ειμαστε πολυ ευαισθητοι.Καλο η κακο δεν ξερω.Μαλλον ζουμε σε λαθος εποχη.Τι να πω.Η κοινωνια μας ζει πλεον μονο για την παρτη της.Ελεος!!!!Πεσ μας ρομαντικους, πες μας μαλακες(σορρυ για την εκφραση), παντως εχουμε συνειδηση καθαρη και λευκο ποινικο μητρωο!!!!
Ευχαριστώ για την εξήγηση.Quote:
ουυυυυυυυυ!χμχμχμχμ!μπαλατ ζαρει αναμεσα στη λογικη κ στην τρελλα...ειναι στην τσιτα 24 ωρες γιατι απο κατι μπορει να περασει για καποιες στιγμες την οριακη γραμμη κ να ζησει ηληθιες παρανοικες στιγμες..παραπανω πληροφοριες στο πρωτο post του θεματος!
αλλα αλλο ειναι να τα διαβαζεις κι αλλο να το βιωνεις
24ωρες να μην ξερεις πως θα εισαι το επομενο λεπτο...να ακροβατεις κ να λες τωρα θα πεσω?μετα? κι οταν πεφτεις παρανοεις κι οταν επανερχεται η λογικη φοβασαι κ τρεμεις μην ξαναπεσεις ποσο θα πεσεις κ πως θα επιστρεψεις...
Μιχάλης.
Σωστά μιλάς Κάσσι... αλλά μη ξεχνάμε ότι οι συμπεριφορές κρίνονται σύμφωνα με τις επιταγές της εποχής. Ως γνωστόν, μέχρι 5 είναι έρωτας. :P:P:P:P:P:PQuote:
Πού είναι ρε παιδιά οι ρομαντικοί κι εγώ δεν τους βλέπω;Φέρτε μου έναν τέτοιο.Κοίτα πολλοί μου πούλησαν το στόρυ είμαι ρομαντικός και παιδί για σχέση και μόνο αυτό δεν ήταν...Δεν ξέρω κανένα ρομαντικό να συμμετέχει σε παρτούζα...Το τι λέμε από το τι είμαστε ή εν τέλει κάνουμε φαίνεται να απέχει πολύ.....
Παππάς10 ή κατά κόσμον Μιχάλης.
εμενα οι οσοι πουλουσαν προλογο για αγαπες λουλουδια ηταν τα λεγομενα παιδια για σχεση..δεν ειχαν καμια σχεση με τη σχεση
mallllista......na to kseroyme ayto.....:PQuote:
Originally posted by Pappas10
Σωστά μιλάς Κάσσι... αλλά μη ξεχνάμε ότι οι συμπεριφορές κρίνονται σύμφωνα με τις επιταγές της εποχής. Ως γνωστόν, μέχρι 5 είναι έρωτας. :P:P:P:P:P:PQuote:
Πού είναι ρε παιδιά οι ρομαντικοί κι εγώ δεν τους βλέπω;Φέρτε μου έναν τέτοιο.Κοίτα πολλοί μου πούλησαν το στόρυ είμαι ρομαντικός και παιδί για σχέση και μόνο αυτό δεν ήταν...Δεν ξέρω κανένα ρομαντικό να συμμετέχει σε παρτούζα...Το τι λέμε από το τι είμαστε ή εν τέλει κάνουμε φαίνεται να απέχει πολύ.....
Παππάς10 ή κατά κόσμον Μιχάλης.
εμενα στην αρχη ολοι ηταν τρελλα ερωτευμενοι,τις κοβαν κ μετα απο καποια κρεβατια τεσπα αρχισαν να καταλαβαινουν οτι δεν ειναι για σχεση,οτι ο ενας ασχολειται με τα επαγγελματικα, ο αλλος θελει να φυγει εξωτερικο, ο αλλος θελει να παει καλοκαιρι με φιλους ibiza....
οκ οκ οκ οκ οκ
πριν το κοκο δλδ????
δεν ηθελαν να παν ιμπιζα ψαχνανε την ιδανικη γυναικα για να ζησουν τον απολυτο ερωτα
το απολυτο μαμησι μπορει
τον ερωτα
??
?
μπα!
Και εσύ ρε Κασσι ταξιτζη ρώτησες;Είναι απο τους πιο ψευταραδες...Έχουν μαμήσει από Εμμανουέλα μέχρι Τζειμσον!!!χαχαχχα!!!!!!!:D
Αμα παίρνεις φόρα αφιερώνεις........χααααααQuote:
........Ωραίο αυτό με το Εμμανουέλα.Ναι μόνο με αυτήν δεν έχουν πάει ακόμα.Ξέρουν κατά τη γνώμη τους τα πάντα.Από νομική,γάμο,σχέση μέχρι τα κουζινομαγειρέματα και το Φτιάξε μόνος σου αλά Μπομπ ο υδραυλικός....
ασε ρε συ kassi ουτε για hummor δεν μου καθεται αυτο
αγαπη μου ειναι ο λεγομενος προλογος
πως θα ριξω αυτη τη γυναικα στο κρεβατι μου?
κι εκει το κατω κεφαλι ερχεται σε αψιγη συνεργασια με τι πανω
λενε ο,τι θα θελε η μαλλον οτι νομιζουν οτι θα θελε να ακουσει μια γυναικα ...
μετα σου κοπανε απειρες δικαιολογιες για την επαγγελματικη κυριως κατασταση
αλλιως που το πας οτι στην επομενη σηκωμαρα ξαναθυμουντε κ βαζουν ντουγρου ξανα το play του προλογου??????του στυλ δεν μπορεσα να σε ξεχασω ολο αυτο το καιρο....
εννοοντας το κατω κεφαλι φυσικα
Και λίγα προσόντα τους προσέδωσα.....Παντρέψου ταξιτζή και θα με θυμηθείς....Quote:
Originally posted by ex_hus
........Ωραίο αυτό με το Εμμανουέλα.Ναι μόνο με αυτήν δεν έχουν πάει ακόμα.Ξέρουν κατά τη γνώμη τους τα πάντα.Από νομική,γάμο,σχέση μέχρι τα κουζινομαγειρέματα και το Φτιάξε μόνος σου αλά Μπομπ ο υδραυλικός....
Και λίγα προσόντα τους προσέδωσα.....Παντρέψου ταξιτζή και θα με θυμηθείς....Quote:
Originally posted by ex_hus
το θεμε ειναι οτι τις κασετες cd πια πρεπει να τις πουλαν στο εμποριο για αυτο ειναι τοσο κοινες!!!!Quote:
Quote:
ασε ρε συ kassi ουτε για hummor δεν μου καθεται αυτο
αγαπη μου ειναι ο λεγομενος προλογος
πως θα ριξω αυτη τη γυναικα στο κρεβατι μου?
κι εκει το κατω κεφαλι ερχεται σε αψιγη συνεργασια με τι πανω
λενε ο,τι θα θελε η μαλλον οτι νομιζουν οτι θα θελε να ακουσει μια γυναικα ...
μετα σου κοπανε απειρες δικαιολογιες για την επαγγελματικη κυριως κατασταση
αλλιως που το πας οτι στην επομενη σηκωμαρα ξαναθυμουντε κ βαζουν ντουγρου ξανα το play του προλογου??????του στυλ δεν μπορεσα να σε ξεχασω ολο αυτο το καιρο....
εννοοντας το κατω κεφαλι φυσικα
Σε λίγο μεγαλύτερη ηλικία ρίχνουν και ατάκες \"Γουστάρω να κάνω παιδιά\" ή \"Εσύ πόσα θα ήθελες;\" για να δουν τι σκαμπάζει η γκόμενα και αν θέλει να τους τυλίξει ή πώς να την τυλίξουν αυτοί....Χαχα....Ναι μετά το είμαι φλου-ένα μήνα μετά αφού είχε πάει διακοπές και δεν είχε σταυρώσει φαίνεται γκόμενα με θυμήθηκε-το κάτω κεφάλι-και άλλαξε κασέτα.Play again:Είμαι αραχτός αυτόν τον καιρό.....
τι να πω?
Quote:
Originally posted by Kassi
Ιωάννα ευχαριστώ που μ\'εκτιμάς.Danke ρε!Ακούς;Πήγα σήμερα για ένα ψυχοπαθολογικό \"τεστάκι\" πεντακοσίων εξηντακάτι ερωτήσεων όπου σκας ντάγκα ντάγκα τα αφρατούλια Ευρουλάκια σου.Ερωτήσεις όπως παίζατε τυφλόμυγα,σας άρεσε το κουτσό και το αγαπημένο μου ή ένα από αυτά ,γιατί διασκέδασα πολύ με πολλές ερωτησούλες,θα σας άρεσε να κυνηγάτε λιοντάρια στην Αφρική;Μου είπε ότι δεν φτάνει μόνο να μου αρέσει να κυνηγάω λιονταράκια θέλει να τα κυνηγάω λέει και στην Αφρική.Χάθηκε καμιά άλλη χώρα;(Αν και δεν ξέρω αν υπάρχει άλλη χώρα που να έχει λιοντάρια για αιμοβόρους κυνηγούς).Άλλη ερώτηση αγαπημένη μου.Αισθάνεστε απεσταλμένος του Θεού;Απάντησα Λάθος με αστεράκι \"κατά βάθος\".Κάτι σε Άγιος Πέτρος...Τέλος πάντων είχε κάποιες ερωτήσεις που τις καταλάβαινα που πήγαιναν.Μερικές για παραβατικότητα,μερικές για αλκοολισμό,μερικές για ομοφυλοφιλία,μερικές για ψύχωση.Μία ερώτηση που με παραξένευσε και με έβαλε σε σκέψεις για το τι ήταν.Μου έλεγε\"Αν ήσασταν καλλιτέχνης θα ζωγραφίζατε σκίτσα με παιδιά;\"Και σκέφτηκα,μαλάκα,για παιδέρες ψάχνει;Περιμένω αποτελέσματα να δω που κατέληξε....Ποιός άλλος το έχει κάνει να μοιραστώ σκέψεις για το πώς του φάνηκε;
Υ.Γ.Πώς μπορώ να αλλάξω στοιχεία του προφίλ μου;
Ακόμα μία παράθεση:Όταν είδα αυτή την ερώτηση με τα λιοντάρια σκέφτηκα το βιβλίο της Άννας Φρόυντ και το παράδειγμα του μικρού Χάνς ο οποίος στον ύπνο του ονειρευόταν λιοντάρια.Συμβόλιζαν λέει απ\'ότι θυμάμαι τον πατέρα του και την σχέση που είχε μαζί του.Ακούς εκεί;Ένα απλό ζωάκι να υποδηλώνει κάτι τόσο διαφορετικό!
Υ.Γ 2.Ιωάννα στα λέω μιας και έχουμε κοινό σημείο αναφοράς.Με έβγαλε ψιλοσκρόφα με τους άντρες.Είμαι λέει δυναμικά επιθετική και ευνουχιστική.Μία Αμαζόνα!!!!Το έχουν όλες οι οριακοκάτι ή μόνο σε εμένα έλαχε το τυχερό;Τους έχω κάψει δηλαδή!!!Μισείστε με,είναι ανθρώπινο!!Χεχε!Νέο σλόγκαν....Φταίει μετά απ\'την άλλη ο Αλέξανδρος που μας μισεί αλλά λέμε εμείς τώρα!
Bροχοποιος παραθεσεων kassi μου
τι λες τωρα?σε λαθος topic εκανες μαλλον post
Quote:
Originally posted by alexandros3
Η (πρώην στενή) φίλη μου.Quote:
Originally posted by iwanna
kassi τα παρακατω ειναι copy paste απο το www.psychologia.gr/disorders...και αφορουν την λεγομενη μεταιχμιακη η αλλιως οριακη διαταραχη
και σε μενα μεταιχμιακη εχει διαγνωστει
welcome to the club :)
δεν σημαινει βεβαια οτι εχουμε ολα τα συμπτωματα που αναφερει απλα ανα περιοδους μπορει να παρουσιασουμε καποια απο αυτα
ΜΕΤΑΙΧΜΙΑΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ
Κλινικά χαρακτηριστικά. Διάγνωση
Για πολλά χρόνια είχαν περιγραφεί στη διεθνή βιβλιογραφία ασθενείς με συμπτώματα ανάμεσα στη νεύρωση και στην ψύχωση, που δημιουργούσαν αρκετή διαγνωστική σύγχυση και που τους είχαν δοθεί ονομασίες και διαγνώσεις που τόνιζαν ακριβώς τη μεταιχμιακή ή οριακή κατάσταση τους: «μεταιχμιακή κατάσταση», «μεταιχμιακός ασθενής» κτλ. Προοδευτικά, όμως, ξεκαθάρισε μια διαγνωστική οντότητα, που περιλήφθηκε στις Διαταραχές της Προσωπικότητας, η Μεταιχμιακή Διαταραχή της Προσωπικότητας.
Το βασικό χαρακτηριστικό της διαταραχής αυτής είναι μια μεγάλη αστάθεια που εκφράζεται σε διάφορες διαστάσεις της ζωής του ασθενή, όπως οί διαπροσωπικές σχέσεις, η εικόνα του εαυτού και η συναισθηματική διάθεση, καθώς και η έντονη παρορμητικότητα.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστική είναι η αντίδραση των ατόμων με Μεταιχμιακή Διαταραχή της Προσωπικότητας σε πραγματική ή φανταστική εγκατάλειψη. Μόλις νιώσουν ότι κάποιο άτομο τα αφήνει (είτε πρόκειται για χωρισμό είτε πρόκειται για προσωρινή απομάκρυνση ή ταξίδι είτε ακόμη για καθυστέρηση σε ραντεβού ή για την αναγγελία του τέλους μιας ψυχοθεραπευτικής ώρας) πλημμυρίζονται από φόβο ή και πανικό και ακόμα από θυμό και οργή. Κι αυτό, γιατί δεν αντέχουν να είναι μόνα τους και επίσης γιατί η «εγκατάλειψη» ίσως εκλαμβάνεται ως απόρριψη και ότι σημαίνει πως αυτά είναι «κακά». Στις ξέφρενες προσπάθειες να αποφύγουν την εγκατάλειψη μπορεί να κάνουν παρορμητικά απόπειρες αυτοκτονίας ή αυτοακρωτηριαστικές πράξεις (π.χ. να κοπούν, να καούν).
Οί διαπροσωπικές σχέσεις είναι έντονες και ασταθείς. Τα άτομα αυτά μπορεί να εξιδανικεύσουν και να «κολλήσουν» κυριολεκτικά πάνω σε άτομα που μπορούν να τα δώσουν φροντίδα ή σε ερωτικούς συντρόφους και πολύ γρήγορα, όμως, να αλλάξουν από την εξιδανίκευση στην υποτίμηση (ότι δηλ. το άλλο άτομο δεν τα φροντίζει αρκετά, δεν νοιάζεται ή δεν τα αγαπά αρκετά), καθώς ο αμυντικός μηχανισμός του διαχωρισμού είναι στη διαταραχή αυτή κυρίαρχος. Γενικά, οί σχέσεις είναι χαώδεις, καθώς τα άτομα αυτά αλλάζουν απότομα και δραματικά την άποψη τους για τους άλλους και όταν απογοητεύονται ή νιώθουν ότι τα εγκαταλείπουν πολύ εύκολα αντιδρούν με έντονη απαιτητικότητα και θυμό, που άλλωστε τα χαρακτηρίζει ως ένα από τα βασικότερα συναισθήματα που νιώθουν.
Υπάρχει σοβαρή διαταραχή της ταυτότητας, που εκδηλώνεται ως αστάθεια της εικόνας ή της αίσθησης του εαυτού. Δηλαδή, οί στόχοι, οί αξίες, οί επαγγελματικές φιλοδοξίες και τα σχέδια για καριέρα, η σεξουαλική ταυτότητα, το είδος των φίλων κτλ. συνεχώς αλλάζουν απότομα και δραματικά.
Η συμπεριφορά τους είναι παρορμητική, απρόβλεπτη και έντονα αυτοκαταστροφική. Επανειλημμένες απόπειρες αυτοκτονίας ή αυτοακρωτηριαστική συμπεριφορά είναι πολύ συχνές (υπολογίζεται ότι 8% ως 10% των ατόμων αυτών πεθαίνουν αυτοκτονώντας, ιδιαίτερα αν έχουν συνοδό κατάθλιψη ή χρήση ουσιών) και συνήθως εμφανίζονται ως αντίδραση στην εγκατάλειψη, στην απόρριψη ή στην πιθανότητα να επωμισθούν ευθύνες.
Η συναισθηματική διάθεση παρουσιάζει πολύ μεγάλη αστάθεια, καθώς το άτομο αντιδρά έντονα συναισθηματικά στο παραμικρό στρες. Οί συναισθηματικές διαθέσεις που εναλλάσσονται είναι η δυσφορία (που είναι και η επικρατούσα διάθεση), η ευερεθιστότητα, το άγχος, ο θυμός, ο πανικός, η απελπισία. Χαρακτηριστική είναι, όπως είπαμε, η εύκολη κινητοποίηση και η δυσκολία ελέγχου του θυμού.
Ακόμα, τα άτομα αυτά παραπονούνται για χρόνια αισθήματα κενού και βαθιάς μοναξιάς. Σε καταστάσεις έντονου στρες (π.χ. φόβος εγκατάλειψης ή πραγματική εγκατάλειψη) μπορεί να εμφανισθούν παροδικά παρανοειδής ιδεασμός, παραισθήσεις ή διασχιστικά συμπτώματα (π.χ. αποπροσωποποίηση).
Διαγνωστικά κριτήρια
Ένας εκτεταμένος τύπος αστάθειας των διαπροσωπικών σχέσεων, της εικόνας του εαυτού και των συναισθημάτων και έντονης παρορμητικότητας που αρχίζει νωρίς στην ενήλικη ζωή και είναι παρών σε μία ποικιλία καταστάσεων, όπως φαίνεται από πέντε (ή περισσότερα) από τα παρακάτω:
(1) ξέφρενες προσπάθειες του ατόμου να αποφύγει πραγματική ή φανταστική εγκατάλειψη.
(2) ένας τύπος ασταθών και έντονων διαπροσωπικών σχέσεων που χαρακτηρίζονται από εναλλαγές μεταξύ των ακραίων περιπτώσεων της εξιδανίκευσης και της υποτίμησης
(3) διατάραξη της ταυτότητας: έντονα και επίμονα ασταθής εικόνα ή αίσθηση του εαυτού
(4) παρορμητικότητα σε τουλάχιστον δύο τομείς που είναι δυνητικά αυτοκαταστροφικοί (π.χ. ξόδεμα χρημάτων, σεξ, κατάχρηση ουσιών, απρόσεκτη οδήγηση, επεισόδια υπερφαγίας). (5) επανειλημμένη αυτοκτονική συμπεριφορά, χειρονομίες ή απειλές ή αυτοακρωτηριαστική συμπεριφορά
(6) συναισθηματική αστάθεια οφειλόμενη σε έντονη αντιδραστικότητα της διάθεσης (π.χ. έντονη επεισοδιακή δυσφορία, ευερεθιστότητα ή άγχος που συνήθως διαρκεί για λίγες ώρες και μόνο σπάνια περισσότερο από λίγες μέρες)
(7) χρόνια αισθήματα κενού
(8) απρόσφορος, έντονος θυμός ή δυσκολία ελέγχου του θυμού (π.χ. συχνά ξεσπάσματα θυμού, συνεχής θυμός, επανειλημμένα το άτομο έρχεται στα χέρια)
(9) παροδικός, σχετιζόμενος με στρες παρανοϊκός ιδεασμός ή σοβαρά διασχιστικά συμπτώματα
Θεραπεία
Η ψυχοθεραπεία ατομική ή ομαδική είναι η θεραπευτική προσέγγιση που μπορεί να βοηθήσει αυτούς τους ασθενείς. Εξαιτίας των έντονων αλλαγών στα συναισθήματα τους απέναντι στον θεραπευτή (εναλλαγές εξιδανίκευσης και υποτίμησης) τόσο η μεταβίβαση όσο και η αντιμεταβίβαση είναι πολύ έντονες και η θεραπεία δύσκολη και προβληματική. Εκρήξεις οργής και απόπειρες αυτοκτονίας είναι συχνές και αποτελούν σοβαρό πρόβλημα. Συχνά, επίσης, είναι τα αντιμεταβιβαστικά αισθήματα της ενοχής, της οργής ή της έντονης απογοήτευσης του θεραπευτή. Παροδικά ψυχωτικά επεισόδια είναι επίσης συχνά. Αρκετές φορές χρειάζεται νοσηλεία. Αν συνυπάρχει Διαταραχή της Διάθεσης - Μείζων Καταθλιπτική Διαταραχή, Διπολική Διαταραχή κτλ. μπορεί να χρειασθεί και η ανάλογη φαρμακευτική αγωγή.
Μολονότι άλλοι ψυχοθεραπευτές προτείνουν υποστηρικτική ψυχοθεραπεία και άλλοι αποκαλυπτική, ίσως ο συνδυασμός και των δύο προσεγγίσεων ανάλογα με το επίπεδο λειτουργίας του ασθενή είναι η προτιμότερη προσέγγιση. Οπωσδήποτε, όμως, η βασικότερη δουλειά θα γίνει μέσα από τη σχέση με τον θεραπευτή, της οποίας η ανάλυση και θεραπευτική βελτίωση θα αντανακλάσει στις άλλες σχέσεις του ασθενή.
Η ψυχοθεραπευτική προσέγγιση μπορεί να συμπεριλάβει και γνωστικές τεχνικές, οί οποίες μπορεί να διορθώσουν την τάση των ατόμων αυτών να βλέπουν τους άλλους και τον εαυτό τους είτε ως «απόλυτα καλούς» είτε ως «απόλυτα κακούς». Ακόμη, ιδιαίτερα σε νοσηλευόμενους ασθενείς, μπορεί να βοηθήσουν και συμπεριφορικές τεχνικές στην προσπάθεια να ελεγχθούν οί αυτοακρωτηριαστικές και άλλες παρορμητικές συμπεριφορές (π.χ. μείωση των προνομίων λόγω παρορμητικής συμπεριφοράς).
Φαρμακευτικά, χαμηλές δόσεις αντιψυχωτικών μπορεί να βοηθήσουν τις αντιληπτικές διαταραχές, το λίθιο μπορεί να βοηθήσει τις διακυμάνσεις της διάθεσης, οί αναστολείς της ΜΑΟ τη δυσφορία που προέρχεται από διαπροσωπική απόρριψη και οί εκλεκτικοί αναστολείς της επαναπρόσληψης της σεροτονίνης (π.χ. φλουοξετίνη) τα καταθλιπτικά συμπτώματα και την αυτοκτονική συμπεριφορά. Ακριβώς, όμως, λόγω του κινδύνου της αυτοκτονίας, οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή πρέπει να δοθεί με περισσή προσοχή στους ασθενείς αυτούς
Έχει απίστευτη πλάκα πως άλλαξε εντελώς η άποψη της για μένα όταν δεν δεχόμουν τις παπαριές που μου έλεγε σχετικά με το ότι όλος ο κόσμος είναι κακός κι αυτή τέλεια.
Αυτό με την αποπροσωποποίηση προσπάθησα να της εξηγήσω ότι δεν είναι φυσιολογικό (\"βλέπω τον εαυτό μου σε τρίτο πρόσωπο συνέχεια\") αλλά μήπως προλαβαίνεις να σταυρώσεις κουβέντα όταν μιλάει; Κι όταν σταυρώσεις δεν εισακούγεσαι στο ελάχιστο. Απλά θεωρεί ότι επειδή δεν γίνεται \"αποδεκτή\" είμαι εχθρός της (και βέβαια και \'γω \"κακός άνθρωπος\". Αλλίμονο).
Μία απάντηση (που η μόνη της αξία είναι ότι προέρχεται από κάποιον που ΔΕΝ είναι ειδικός οπότε και ανάλογη θα πρέπει να είναι και η σημασία που θα της δώσεις )είναι ότι το θέμα δεν είναι το αν θα κρασάρεις λόγω εγκατάλειψεις αλλά πως θα τη διαχειριστείς αυτή την εγκατάλειψη ώστε το κρασαρισμένο σύστημα (ψυχή) να επανέλθει.Quote:
Αν και ποτέ δεν θα καταλάβω σε τι διαφέρω από άλλους και γιατί το να κρισάρεις σε εγκατάλειψη είναι πρόβλημα αφού όλοι δεν γουστάρουν εγκατάλειψη τα παρακάτω είναι λίγα σοφά λόγια για την BPD-Borderline Personality Disorder.......
.......
Σου εύχομαι ολόψυχα τελευταία να είσαι καλίτερα και να βρίσκεις τους δικούς σου μηχανισμούς να σηκώνεσαι μετά από το όποιο κρασάρισμα.
Ωραία.
Εδώ είναι που λένε οι Αγγλοι. No news is good news.
Αντιπροσωπευτικότατο το παρακάτω βίντεο για τη συγκεκριμένη διαταραχή....
http://www.youtube.com/watch?v=Qt9SOvILMI8&feature=related
καλησπερα...πριν 1 με 2 χρονια πηγαινα σε ψυχολογο...και τον ρωτησα τι εχω...και μου ειπε αυτο..οριακη προσωπικοτητα...διαβασα και ενα αρθρο του περι θεματος,δηλαδη εξηγουσε με λιγα λογια για σχιζοφρενεια,οριακη προσωπικοτητα κ.ο.κ. και ομολογω πως πολυ ειχα νευριασει,γιατι αυτο που μου ειχε μεινει στο μυαλο, ητανε πως ειναι η πιο δυσκολη θεραπεια...μου συστησε να δω μια ταινεια για να καταλαβω πως ειμαι...τη γενια του προζακ..ειπε πως μοιαζω στο χαρακτηρα με την πρωταγωνηστρια...και πολυ νευριασα παλι,γιτι δεν το πιστευα πως λειτουργω ετσι... διαβαζοντας οσα γραφονται για το θεμα εδω...καταλαβα πως ειχε δικιο... απλα ελπιζω μονο να μην ειμαι ακομα..γιατι πραγματι..ειναι πολυ δυσκολη συναισθηματικη κατασταση..πολυ...
Καλησπέρα σας.
πως πρεπει να συμπεριφερομαστε σε ενα ατομο με οριακη προσωπικοτητα το οποιο ομως δεν δεχεται οτι εχει προβλημα και δεν προκειται να επισκεφτει ψυχολογο. ποια συμπεριφορα ειναι ικανη να το ηρεμει και να κατευναζει το θυμο του;
εχω προβλημα με τη μητερα μου την οποια γνωρισα προσφατα και η οποια παντου βλεπει συνωμοσιες και απειλει τις αδερφες μου (τις οποιες και μεγαλωσε). δε μπορω να την πεισω με τιποτα οτι ειναι υπερβολικη οτι οι αδερφες μου την αγαπανε, οτι οταν τις δει (λειπει εκτος Ελλαδας) δε θα πρεπει να κανει φασαριες. (η μια αδερφη απειλει οτι ετσι και την ενοχλησει θα καλεσει την αστυνομια). πως μπορω να βοηθησω ωστε να αποφευχθουν οι φασαριες και να ηρεμησουν τα πραγματα; υπαρχουν καποιες λεξεις, κάποια λόγια, κάποιος τρόπος συμπεριφοράς που να ηρεμεί όσους έχετε το ίδιο πρόβλημα; δεν εχει πει καποιος γιατρος οτι ειναι οριακη προσωπικοτητα ομως η περιγραφη της ταιριαζει τελεια. ξερω οτι παλιοτερα ειχε σοβαρο προβλημα με καταθλιψεις.
μέχρι στιγμής επειδή μου εχει ξανατύχει να έχω για λίγο καιρό στο περιβάλλον μου άτομο με αδικαιολογητους θυμους που σε πρόσβαλε παράλογα (δεν ξέρω αν εμπίπτει αυτο σε οριακή προσωπικότητα) το μόνο που είχα βρει οτι δρα θετικά είναι αντί να θυμώνω και να ανταπαντω και να δειχνω ότι προσβλήθηκα με αποτέλεσμα να ρίχνω λάδι στη φωτιά, να το ρίχνω στην πλάκα, να απανταω έτσι που να δημιουργώ μια εύθυμη κατάσταση όσο δύσκολο και να είναι. δεν είναι πολύ εύκολο να σε βρίζει ο άλλος και εσύ να του απαντας χαριτολογώντας \"θύμωσε η θυμιώ\'\" παντως αυτό πιάνει αλλά όχι για πολυ, δηλαδή και στη μητερα μου απαντω χαριτωμενα για να νιωσει οτι ό, τι και να πει ή να κάνει θα την αγαπώ και θα την αποδέχομαι αλλα αυτο λειτουργει για εκείνη τη στιγμή, μολις ξαναθυμηθει κατι που νομίζει εκείνη ότι είναι δείγμα προδοσίας αρχίζει αμέσως τις απειλές και τους βαρείς χαρακτηρισμους. δεν αντεχω το γεγονός οτι η μητερα που μολις ανακαλυψα μισει τα παιδια της και σκοπευει να τους κανει κακο. (παιδια λεγοντας αναφερομαι σε ηλικιες γυρω στα 30) γιαυτο θα ήθελα τη γνωμη σας μηπως παρω καμια ιδεα πως να της μιλω και να την προσεγγίζω αφου δε σκοπευει να επισκεφτει ειδικό.
ευχαριστώ
ευχαριστω και συγνωμη για την ταλαιπωρια
Κασσουλινι μου καλα μου εισαι????εχουμε να τα πουμε τοοσο καιρο..
:cool::):)
αχ βρε Κασσουλινακι μου..
κουραγιο και δυναμη...τι παρενεργειεσ? ...να ναι καλα η υπομονη ε?
...δεν μπαινω πολυ συχνα...τρεχω...
προσπαθοθμε για μωρακι (η ροζ νοτα) :P ..και μετακομιζουμε ..(για να χωραει και η κουνια...η αλαξιερα...κλπ..)..
...και ξερεισ ημαστε ολο τρεξιμο και ροζ κορδελεσ...
..φτου φτου να μην το ματιαξουμε...
...εγω τελειωσα οπωσ ξερεισ πριν 4 μην.τα φαρμακα...και την προηγουμενη εβδομαδα πηγα τελευταια φωρα (λεμε τωρα) στην καλη μου την ψυχιατρο...
και ειμαι καλα νομιζω... καλητερα απο ποτε τουλαχιστον γιατι μια μελαγχολικη ιδιοσυγκρασια...νομιζω πωσ δεν αλαζει..
ναι μου προσεχεισ.. κατακια μου κι εσυ..
εχει και προβληματα και ο κιπ και ανυσηχυσα...
...σε φιλω...
κρατα γερα..και κολυμπα πολυ...
εγω αποφασισα να γραφτω και σε πισινα τον χειμωνα...
Ωραία νέα Adzik . Με το καλό και το μωράκι .Quote:
Originally posted by Adzik
:cool::):)
αχ βρε Κασσουλινακι μου..
κουραγιο και δυναμη...τι παρενεργειεσ? ...να ναι καλα η υπομονη ε?
...δεν μπαινω πολυ συχνα...τρεχω...
προσπαθοθμε για μωρακι (η ροζ νοτα) :P ..και μετακομιζουμε ..(για να χωραει και η κουνια...η αλαξιερα...κλπ..)..
...και ξερεισ ημαστε ολο τρεξιμο και ροζ κορδελεσ...
..φτου φτου να μην το ματιαξουμε...
...εγω τελειωσα οπωσ ξερεισ πριν 4 μην.τα φαρμακα...και την προηγουμενη εβδομαδα πηγα τελευταια φωρα (λεμε τωρα) στην καλη μου την ψυχιατρο...
και ειμαι καλα νομιζω... καλητερα απο ποτε τουλαχιστον γιατι μια μελαγχολικη ιδιοσυγκρασια...νομιζω πωσ δεν αλαζει..
ναι μου προσεχεισ.. κατακια μου κι εσυ..
εχει και προβληματα και ο κιπ και ανυσηχυσα...
...σε φιλω...
κρατα γερα..και κολυμπα πολυ...
εγω αποφασισα να γραφτω και σε πισινα τον χειμωνα...
ευχαριστουμε!!!!...
Κασσι μου..εγω παντοσ αλλα και ο Μιχαλησ μου ..δεν πιστευουμε πωσ εχειεσ κατι σοβαρο..πραγματικα δεν μπορω να καταλαβω ..τι ακριβοσ το τοοσο οριακο σου βρισκουν οι γιατροι...
..εισαι μια χαρα απλα εισαι λιγο παραξενη και ανυποφορη με τουσ αντρεσ..οκ ...συμβαινουν αυτα..σιγα..
εισαι ομωσ πολυ γλυκια με τον τροπο σου..εξυπνη..ζωηρη..δυναμικη ...ομορφη..(εχω μαρτηρα τον Μιχαλη)
δεν εισαι η πρωτη ουτε η τελευταια που θα αγαπησει καποιοσ παρ ολο που ειναι ..δυσκολη... εγω αν δεισ ποσο δυσκολη ειμαι και ξεροκεφαλη.. αληθεια δεν μπορω να καταλαβω...εκτοσ και αν εγεινε κατι καινουριο...
σοβαρο..για πεσ..καρδουλα..
και να μην μου στεναχωριεσαι καθολου..ολα ερχονται και φευγουν..
υπομονη..
σχετικα με τον κιπ..δεσ το ποστ του..ανυσυχω λιγακι..
μακια του..
Κλειω μου ..σε ευχαριστω πολυ..και στα δικα μασ...σασ...
αν μπορεί κάποιος να μου πει τον τίτλο της ταινίας.με ενδιαφερει πολύ.
Quote:
Και τώρα για να ξεσπάσω.Είμαι πάρα πολύ καχύποπτη.Πιστεύω ότι με απατούν,οι φίλες με ζηλεύουν,με θάβουν κ.τ.λ.Μια ανισορροπία.Αναγκάστηκα να αποδεχτώ ότι κάπου δεν κολλάει το στόρυ γιατί δεν είχα καμία φίλη και έτσι δεν μπορούν όλοι να με θάβουν και να με κερατώνουν,κάτι δεν πάει καλά με εμένα!Είναι αυτός ο παρανοειδής ιδεασμός;Αν ναι,γάμησε τα!Δεν μπορώ να την διώξω την καχυποψία μου.Με τυρρανάει μια ζωή-21 χρόνια!Δεν λέω,όταν ήμουν μικρή άκουγα πολλά ειρωνικά σχόλια και ίσως και τώρα και έτσι δεν μπορώ να χωνέψω καμία \"κοπελίτσα\".Αλλά δεν έχω πια καλή κρίση για να ξεχωρίσω το καλό απ\'το κακό,κι εκεί την πατάω!Να σου πω.Οριακές προσωπικότητες νομίζω ήταν δύο τύπισσες σε ένα έργο.Η μία ήταν η Αντζελίνα Τζολί.Την άλλη δεν την θυμάμαι.Όταν είδα αυτό το έργο μου θύμισε πολλά από εμένα.Ταυτίστηκα περισσότερο με την Αντζελίνα.Αυτό που της είπε δε η άλλη ότι είσαι ήδη νεκρή και γι\'αυτό μπαινοβγαίνεις εδώ μέσα και ποτέ δεν φεύγεις θα μπορούσε κάλλιστα να πηγαίνει για την δικιά μου ζωή!
πρεπει να ναι το \"Girl, Interrupted\".ελληνικο τίτλο δεν θυμαμαι
σωστά.έχεις πολυ δίκιο.εγω λεω οτι για να πούμε σε κάποιον οτι έχουμε ενα προβλημα ψυχικής φυσεως πρέπει να μπορεί να το χειριστεί και να αξίζει να του το πούμε.
εγω προσωπικά στην ζωή μου έχω συναντήσει 2 άτομα όλα
κι ολα που μπόρεσα να μιλήσω για το προβλημα μου
και να με καταλάβουν.
Να με καταλάβουν εννοω να συνεχίσουν να μου φέρονται όπως πριν και να έχω και μια βοήθεια σε μια δύσκολη στιγμή.
Αυτά τα άτομα είναι φίλοι που τα έφερε η ζωή κοντά μου εν καιρό.Οι γονείς μου και η γυναίκα μου δεν ξέρουν για το προβλημα μου.Είναι άτομα που δεν αξίζουν να τους μιλήσεις για το προβλημα σου.Δεν θα καταλαβεναν ποτε....
Quote:
Originally posted by iwanna25
κασι μου καταρχας μην πανικοβάλεσαι!
η μεταιχμιακη οπως ολες οι αρρωστιες παλευεται!
προσωπικα την παλευω με ψυχοθεραπεια σε συνδυασμο με φαρμακευτικη αγωγη.(αυτο βεβαια το αποφασιζει ο γιατρος γιατι ασθενης απο ασθενη μπορει να διαφερουν παρασαγγας ακομα και αν εχουν την ιδια αρρωστια)
γενικοτερα θα σε συμβουλευα να βαζεις εφικτους στοχους και να τους υλοποιεις(γιατι ετσι ανεβαινει η πεσμενη μας αυτοπεποιθηση) και να κανεις πραγματα που σε ευχαριστουν και σε γεμιζουν στον ελευθερο χρονο σου.
(αυτο βεβαια ειναι συμβουλη για ολους τους ασθενεις ανεξαρτητα απο το ειδος της παθησης)
καπου αναφερεις πως θα το πεις στους φιλους σου...δεν χρειαζεται να βγαλουμε μια ντουντουκα και να το πουμε στους παντες.εγω το χω πει σε ελαχιστα ατομα που ξερω οτι ειναι ανοιχτομυαλα γιατι δυστυχως ο ρατσισμος στις μερες μας ειναι μεγαλος...
τί σε κανει να το πιστεύεις αυτο?Quote:
Originally posted by toosensible
Οι γονείς μου και η γυναίκα μου δεν ξέρουν για το προβλημα μου.Είναι άτομα που δεν αξίζουν να τους μιλήσεις για το προβλημα σου.Δεν θα καταλαβεναν ποτε....
βλέπεις είναι αυτο που λέω...
το ακούνε και τρέχουν μακριά...
γιατί να τρέξουν μακρια φίλε μου;
λεπροι είμαστε;
Quote:
Originally posted by alexandros3
Ή απλώς μιλάει από \"εγκυκλοπαίδεια\".
Αλλά δεν θα συνεχίσω γιατί δεν θέλω να θίξω αυτούς που όντως έχουν το θάρρος και το αντιμετωπίζουν. Για τους άλλους και το πόσο πληγώνουν, τους τιμωρεί η μοναξιά τους έτσι κι αλλιώς.
Αυτό που θα προσθέσω πάντως κι όποιος θέλει το ακούει, είναι ότι όταν τελικά καταλάβετε ότι ένα άτομο πάσχει (και δεν θέλει ν\' αλλάξει;) από αυτό, τρεχάτε όσο το δυνατόν πιο μακρυά. Μην ανησυχείτε, όλοι έτσι κάνουν, το έχουν συνηθίσει. Αλλά εδώ που τα λέμε αν δεν τρέξεις, σημαίνει ότι τα θέλει ο πωπός σου οπότε καλύτερα και πάλι να κοιτάξεις τον εαυτό σου. Όμως επειδή δεν είναι εύκολη η αρχική τελικά \"διάγνωση\" (μετά είναι πανεύκολη) και επειδή αν έχετε την τάση να δένεστε με τον άλλο μπορεί να σας πάει πολύ πίσω, φυλάξτε και λίγο τον εαυτό σας, δεν είναι κακό. Η αφόρητη ζήλεια, τα υστερικά ξεσπάσματα, οι απίστευτες εμμονές, η απόλυτη στασιμότητα, η φοβερή μετάδοση ενοχών και η τάση να σας \"κλείνουν\" και να σας απομωνώνουν θα σας δώσουν τον μπούσουλα και κατά τα άλλα μπορεί να είναι \"ένας υπέροχος άνθρωπος\" - εδώ γελάμε. Απλά φύγετε.
Προσωπικά θεωρώ εαυτόν εξόχως τυχερό που μου έτυχε μία φορά σαν σχέση, πήγε να μου τύχει δεύτερη σαν φίλη αλλά ευτυχώς κάτι ρε γαμώτο μου με κράτησε. Κι επειδή μπορεί να είσαστε λίγο τυφλοπόντικες (έχουν ένα εξαιρετικό αρχικό ταλέντο, να σας κάνουν να αισθάνεστε \"θεοί\" - πιάνει παρασάγκας σε ανασφαλείς ανθρώπους και όχι μόνο) κάντε και μια γύρα σε κοινούς γνωστούς. Θα σας λυθούν όλες οι απορίες από το γέλιο που θα ρίξουν. Όπως ρίχνατε κι εσείς, πριν πέσετε στη φάκα.