Originally Posted by
GoldenM
Μπαίνω στον πειρασμό να σου απαντήσω, ώστε να ξεκαθαρίσω ρητά για τελευταία φορά τη θέση μου.
Ποτέ δεν είπα ότι είμαι γνώστης της ψυχολογίας και ικανός να δημιουργήσω την τέλεια σχέση. Και ευτυχώς δηλαδή γιατί τέλεια σχέση δεν υπάρχει.
Οπότε δεν σε κρίνω γιατί είσαι ατελής. Όλοι είμαστε άλλωστε. Και για να συνεννοούμαστε δεν σε κρίνω καθόλου. Απλά εκφράζω την άποψη μου, με μοναδικό στόχο να βοηθήσω έστω στο ελάχιστο.
Άλλωστε Αποστολία, όλοι όσοι είμαστε εδώ, άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο, βασανιζόμαστε από κάτι. Και εγώ το ίδιο λοιπόν. Το ξέρεις άλλωστε. Στα έχω πει σε άλλο θέμα. Διαλύθηκα από ήπια κατάθλιψη και κρίσεις πανικού με πολύ οδυνηρές συνέπειες.
Και ξέρεις κάτι; Και εγώ μπήκα στο πειρασμό να πω πολλές φορές πως όλες οι γυναίκες είναι π0%τ@ν3ς. Πρόσκαιρα είχα την ψευδαίσθηση ότι με ανακούφιζε αλλά σε βάθος χρόνου ήταν μια τρύπα στο νερό.
Ξέρεις πότε άλλαξαν όλα; Όταν γνώρισα την ψυχολόγο με την οποία έκανα ψυχοθεραπεία.
Ξέρεις ποιο ήταν το σπουδαιότερο μάθημα από την ψυχοθεραπεία; Ότι ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει γύρω σου, εσύ ό ίδιος φέρεις την προσωπική σου ευθύνη στο ακέραιο για το πως θα αντιδράσεις. Και ξέρεις κάτι; Δεν σημαίνει ότι πάντα θα οδηγηθείς στην επιτυχία. Ουδόλως, ο ώριμος άνθρωπος μαθαίνει ότι στη ζωή δεν υπάρχει η τελειότητα. Με αυτό το τρόπο συμφιλιώνεται με τις αντιξοότητες της ζωής και αναλαμβάνει την προσωπική του ευθύνη να προχωρήσει μπροστά στη ζωή.
Αναφορικά με την περίπτωση σου, σημειώνω τα παρακάτω.
Ποτέ δεν σου είπα να κάνεις σεξ, αντιθέτως σε ενθαρρύνω να χωρίσεις από όλους και κάνοντας θεραπεία να τα βρεις με τον εαυτό σου και να μπορέσεις να προχωρήσεις με αυτοπεποίθηση στο θέμα αυτό στη ζωή σου.
Να το ξαναπώ;
Μην κάνεις σεξ!!! Δεν είσαι έτοιμη ακόμη!!! Θα είναι λάθος!!! Κάνε θεραπεία!!!
Ελπίζω να είμαι σαφής τώρα.
Ξέρεις τι μου θυμίζει η περίπτωση σου;
Έναν ποδοσφαιριστή με σπασμένο πόδι, ο οποίος αντί να βάλει το πόδι του στο γύψο και να το θεραπεύσει, επιμένει να παραμένει στο γήπεδο και να πονάει ανώφελα. Ο πόνος που βιώνει τον κάνει να τα βάζει με τους άλλους και τον εμποδίζει από το να αναλάβει την προσωπική του ευθύνη ώστε να αποκαταστήσει τον τραυματισμό του.
Έγινα σαφής τώρα στο τι ακριβώς σε παρακινώ να κάνεις;
Άλλωστε Αποστολία θα ήταν λάθος να κάνεις σεξ και από άλλες απόψεις. Καταρχήν δεν θα το απολαύσεις τις πρώτες φορές. Όπως συμβαίνει σε όλους μας δηλαδή. Είσαι έτοιμη να αντιμετωπίσεις αυτό το αμήχανο και κάπως δυσάρεστο συναίσθημα; Είσαι ικανή να ανταπεξέρθεις σε αυτή τη δυσάρεστη και κάπως άβολη κατάσταση;
Με βάση όλα όσα έχεις περάσει νομίζω πως όχι. Δεν είσαι έτοιμη. Αυτό δεν είναι κακό. Με την βοήθεια ειδικού θα το αντιμετωπίσεις. Μόνη σου όμως Αποστολία αντιμετωπίζεις τον κίνδυνο να υποστείς τεράστια συντριβή σε ψυχολογικό επίπεδο.
Δεν θα είναι άδικο αυτό;
Εγώ μέσα στην ατυχία μου, στάθηκα τυχερός να πέσω σε μια ψυχολόγο καταπληκτική. Με βοήθησε πάρα πολύ και την υπεραγαπώ και την υπερευχαριστώ, για όλα όσα έχει κάνει για μένα.
Εσύ ρε Αποστολία, δυστυχώς ατύχησες σε αυτό το τομέα. Δεν κατάφερες να συναντήσεις ένα ψυχολόγο με τον οποίο να μπορέσετε να ταιριάξετε και να λάβεις ουσιαστική βοήθεια. Ειλικρινά λυπάμαι πολύ για αυτό.
Τι πρέπει να γίνει όμως; Θα παρατήσεις τη μάχη; Θα αφήσεις το μερίδιο της ευτυχίας που σου αναλογεί στη ζωή αναξιοποίητο;
Εσύ αποφασίζεις!!!
Κλείνοντας θα σου πω τι μου είπε η ψυχολόγος μου στη πρώτη μας συνάντηση. Μου είπε, λοιπόν:
"Σου συνέβη κάτι πολύ άσχημο. Καταλαβαίνω ότι είσαι στεναχωρημένος τώρα και είναι πολύ φυσιολογικό. Πρέπει να ξέρεις ότι δεν φταις εσύ που σου έτυχε αυτή η εμπειρία. Έχεις όμως την τεράστια ευθύνη της επιλογής που πρέπει να κάνεις τώρα. Τι θα επιλέξεις; Πως θα διαχειριστείς αυτό το δυσάρεστο γεγονός; Θα το νικήσεις; Θα νικηθείς; Η ευθύνη είναι δική σου. Αν αποφασίσεις να παραδοθείς στο δυσάρεστο συναίσθημα να ξέρεις πως εσύ θα το έχεις διαλέξει από εδώ και πέρα. Αν πάλι αποφασίσεις να κάνεις αυτό το γεγονός αφετηρία για ενδοσκόπηση και προσωπική βελτίωση, θα ανακαλύψεις ότι αυτή η δυσάρεστη εμπειρία σήμερα, θα γίνει ένα πολύ σημαντικό εφόδιο ώστε να χτίσεις την επιτυχία σου από σήμερα κιόλας. Εσύ τι διαλέγεις λοιπόν;"
Αυτά μου είπε η Lucie, η ψυχολόγος μου.
Στα έγραψα μήπως και καταστεί δυνατό να σε ωφελήσουν έστω και λίγο. Τουλάχιστον στην δική μου περίπτωση αυτό συνέβη.
Χρησιμοποιώντας λοιπόν τα λόγια της, και συγκεκριμένα την τελευταία πρόταση, ρωτάω και εγώ με τη σειρά μου εσένα Αποστολία:
"Εσύ τι διαλέγεις λοιπόν;
Ειλικρινά και ολόψυχα σου εύχομαι να σου πάνε όλα καλά πλέον.