Originally posted by 8odwris
Quote:
Originally posted by Alobar
Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν εξαρτήθηκα λόγω αδυναμίας έκφρασης συναισθήματος και διαχείρισής του. Είναι εντελώς άλλοι οι λόγοι. Εξού και δε βλέπω το αλκοόλ σαν απειλή, μιας και όπως έχω ξαναπεί \'έπιασα\' το θέμα από τη ρίζα και το κοίταξα μέσα στα μάτια. Έχω τελειώσει με αυτό και τώρα ασχολούμαι με θέματα της ζωής μου που θεωρώ πολύ πιο σημαντικά.
:P
ΙΣως εγω να μην σου εδωσα αρκετα δηγματα απο εμενα για να με καταλαβαινεις πως μιλω-γραφω..
Τι να πω...
Ισως να μην εχεις διαβασει ποτε την
Καταθεση ψυχης μου
Εαν θελεις να \"γνωριστουμε\" λιγακι περισσοτερο ,εαν λεω, για να μπορεσουμε και στο μελον να επικοινωνουμε πιο καθαρα ,σε προσκαλω να την διαβασεις...
Ενα ειναι σιγουρο και θελω να το πυστεψεις σε παρακαλω .
Ειμαι Καλοπροαιρετος.!!
Αν δε με ενδιαφερατε σαν Ανθρωποι εδω μεσα δεν θα εμπαινα καν στην διαδικασια να γραψω στο φορουμ...
Αλλα ακριβως επειδη Εκτιμω και Σεβομαι τους Ανθρωπους που παλευουν και καταφερνουν με οπιες δυσκολιες και Βγαινουν απο τον δικο τους Αδη ..και Ζουν ΠΕρηφανοι με το κεφαλι Ψηλα .. και ακρβως επειδη μπορω να τους νιωσω σε αρκετο βαθμο...
θελω και γουσταρω να συζητω μαζι τους....
Σε οτι γραφω..δεν εχω κακια μεσα μου ουτε ειρωνια ..ουτε προσπαθω να το παιξω καποιος...
Προσπαθω να κανω διαλογο...το αν διαφωνουμε σε καποια πραγματα δεν ειναι καθολου κακο.
Αντιθετως απο αυτο προκηπτει ενας υγιες διαλογος..
Το να συμφωνουμε σε ολα και παντα ..τοτε θα πρεπε να μας ανυσηχει εμας και οσους μας ακουνε- διαβαζουν......
Διαλογος ΔΕΝ σημαινει περιμενω πως και πως να τελιωσει ο αλλος για να πω εγω τα δικα μου....μη εχοντας ακουσει -διαβασει καθαρα η εως καθολου τον αλλον...
Διαλογος σημαινει ΑΚΟΥΩ πρωτα - διαβαζω ..Πρωτα τον αλλον σκεφτομαι και μετα ΑΠΑΝΤΩ -γραφω.....
ΟΣον αφορα οοοοολο αυτο που προτοξεκινησα και ειπα για τα συναισθηματα
Θα ξανα προσπαθησω να γινω λιγο πιο αναλυτικος, κατανοητος στο τι στο καλο ηθελα να νοησω.....
Οι Εξαρτημενοι ειχαν στον παρελθον απο την παιδικη κι ολας ηλικια το αποτελεσμα - με οσα βιωσαν ο καθε ενας ξεχωριστα
να φτασουν να θαψουν , να κουκουλωσουν, να πνιξουν.. να καταπιεζουν ολο και πιο πολυ τα συναισθηματα τους...
Ολο αυτο ειναι αποτελεσμα των αιτιων που ο καθενας περασε ξεχωριστα με τα δικα του βιωματα απο την παιδικη ηλικια ...
Και οχι η αιτια οπως προειπες....
Διαφορετικα βιωματα ..λογους και αιτιες φυσικα και ειχαμε...
Φυσικα για αλλους λογους φοβοσουν εσυ για αλλους εγω.. για αλλους εκλεγες εσυ για αλλους εγω..για αλλους θυμωνες εσυ για αλλους εγω.....
Ειπα Τα συναισθηματα ειναι κοινα για ολους τους ανθρωπους και Οχι οτι ειναι κοινος ο τροπος που τα βιωνει ο καθε ενας...
Και πως ολοι οι ανθρωποι αλλα εφοσον ειμαστε και μιλαμε και μιλαω σε ενα θεμα για εξαρτησεις ..επικεντρονομαι , σαφως στους εξαρτημενους.
..Και λεω πως οι εξαρτημενοι κυριως ειναι ανθρωποι που ποτε δεν καταφεραν να τα εξωτερικευσουν ..
και σαν πιο ευεσθητοι αποδεκτες των καταστασεων επελεξαν την ΦΥΓΗ... .....
Δηλαδη , αφου το συναισθημα εχει καταγραφη γενικα ως κατι αρνητικο,το ατομο που προσπαθει να το καταπνιξει το αρνειτε ακομα και απο τον ιδιο του τον εαυτο...βρισκεται σε μια συνεχη προσπαθεια δηλαδη να μην αισθανεται.....
Ο Τοξικομανης , ο Αλκοολικος, ο Εξαρτημενος ειναι ενας Ανθρωπος που ΔΕΝ ενηλικιωθηκε ποτε συναισθηματικα...
Δεν ξερω καν πλεον αν θες να με καταλαβεις...
Δεν ξερω καν αν με λαμβανεις (χωρις παλι τονιζω να σε υποτιμω..λεγοντας ξανα οτι εχω καλοπροαιρετη διαθεση..)
τι εννοω λεγοντας συναισθημα....
Διοτι υπαρχει ο Πομπος και ο Δεκτης
Το οτι Εκπεμπει καπιος κατι -καπου- σε καπιον ..αυτο δεν σημαινει Απαραιτητα κι ολας οτι ο αλλος θα γινει σωστος δεκτης , η ακομα και σκετο \"δεκτης¨\"
Και φυσικα δεν ειναι λιγες οι φορες που ο διαλογος μεσω γραπτου λογου ..ειναι παρ εξηγησιμος......χωρις να σημαινει οτι ειχαν αυτην την διαθεση οι συνομηλιτες...
Αντιθετως μαλιστα...
ΞΑνα παμε λοιπον στα συναισθηματα.....
Ξερεις... πολλοι Ανθρωποι εκτος οπως πολλες φορες ανεφερα...
Δεν τα εκφραζουν εκτος το οτι τα εθαβαν- θαβουν...
Εκτος το οτι δεν ξερουν - εμαθαν να τα διαχειριζοντε..
Εκτος το οτι υπαρχουν ακομα και εκεινοι που ΔΕν ξερουν πως νιωθουν...
Υπαρχουν και εκεινοι οι Ανθρωποι που δεν ξερουν -δεν εμαθαν να ξεχωριζουν το Συναισθημα απο την ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ,διαθεση .
Ειναι δυο εντελως διαφορετικα πραγματα..
Αλλο ειναι το.. ειμαι ενθουσιασμενος και αλλο Το.. ειμαι ΧΑρουμενος.
Ο ενθουσιασμος ειναι μια διαθεση,κατασταση μπορει δηλαδη να ξυπνησω ενα πρωι και να αισθανομαι ενθουσιασμενος η αισιοδοξος χωρις συγκεκριμένο λογο και αιτια.
Η διαθεση αυτη μπορει να χαρακτηριζει την συμπεριφορα μου για μερες και απλως με κανει να αισθανομαι ομορφα. Αντιθετως την χαρα για να την νιωσω πρεπει υπαρχει συγκεκριμενη αιτια ,να εχω εναν συγκεκριμενο λογο – ερεθισμα, π.χ. να ολοκληρωσω την διατριβη μου με επιτυχια και να παρω εναν πολυ καλο βαθμο......
Οταν ενας ανθρωπος δεν εκφραζει καθολου συναισθηματα με κανενα τροπο ,πισω απο την σιωπη του ,που δεν εκδηλωνει τα συναισθηματα του βρισκεται το συναισθημα ο φοβος. O φοβος οτι, αν εκφραστει κατι τρομερο θα συμβει,κατι που δε θα μπορουσε να\"συμαζευτει\".
Σκεφτεται ,νομιζει, πυστευει οτι αν εκφρασει τα αρνητικα του συναισθηματα, θα \"υποτιμηθει \", θα \"απορριφθει\",κ.α αμεσως απο τους αλλους, με συνεπεια να απομακρυνθουν ,απο κοντα του...........
Εαν εκφρασει τα θετικα του συναισθηματα, οι αλλοι θα τον \"περιγελασουν\" και σιγουρα δε θα βρει ανταποκριση.
Αυτες οι δυσαρεστες σκεψεις με κοινο παρανομαστη τον φοβο που πυστευει ,νομιζει οτι θα προκυψουν απο την εκφραση των συναισθηματων δε προκαλουνται με συνηδητο τροπο.....
Εχουνε τις ριζες τους σε εμπειριες και μηνυματα που εκληφθησαν κατα την παιδικη ηλικια.
Στο πως θα εξελιχθουμε ως ανθρωποι Σημαντικοτατο για να μην πω το 90 της εκατο ε ρολο παιζει το τι τι \"πηραμε\" στην παιδικη μας ηλικια μεσα απο οικογενειακο μας παριβαλον...
Στην ενιληκη ζωη εχουνε γινει δευτερη φυση και αυτο που αποκαλουμε κλειστος χαρακτηρας ειναι πια μερος της δομης της προσωπικοτητας του ατομου...
Οταν δεν ξερουμε πως νιωθουμε,τοτε ειναι που τα πραγματα ξεφευγουν απο τον ελενχο τους. για παραδειγμα, οταν αυτο που μας στεναχωρει δεν εκφραζεται(ουτε καν μεσα μας),δεν βρησκει ποτε την διεξοδο που ζητα και συνεχως κλιμακωνεται....
το συναισθημα δεν εξατμιζεται,δεν βγαζει φτερα να πεταξει,παραμενει μεσα μας ανεκφραστο,ασαφες και φτανει να γινετε εως και ..τοξικο..
Τα ανεκφραστα και καταπιεσμενα συναισθηματα μπορει καποτε να βγουν ..αργα η γρηγορα... πριν παρει καπιος τον δρομο της Φυγης στης ουσιες η και μετα...
αλλα θα βγουν Αγαρμπα ως Ξεσπασμα και τοτε....με τον σπασμοδικο αυτον τροπο προκαλει ολα αυτα που αρχικα φοβοταν οτι θα γινουν αν τα εξωτερικευε......
Αν παλι δεν τα εκφρασει ποτε και δεν σπασει ποτε αυτη η σιωπη
τα καταπιεσμενα συναισθηματα μεταμορφονονται σε αισθημα δυσφοριας και ελλειψης ικανοποιησης, το οποιο με τη σειρα του φερνει καινουργια εμποδια οπως στις σχεσεις με τους αλλους ανθρωπους ...... οδηγοντας τον εαυτο του στην μοναχικοτητα και καπου στην πορεια στην παρεα μπερδευετε και φερνει και την Μοναξια
φτανοντας να \"επιλεξει\" τον δρομο της \"Φυγης\"...
ενα γνωστο ειδος \"φυγης\" ειναι οι ουσιες προσπαθωντας ετσι να αποδρασει απο την Δυσκολη κοινωνικη πραγματικοτητα........φτιαχνο ντας ετσι μια πιο μεγαλη φυλακη για τον εαυτο του στην ηδη υπαρχουσα Φυλακη του....
Με σεβασμο και εκτιμηση Θοδωρης