Originally Posted by
avgeris
Πολύ σωστή και εύστοχη τοποθέτηση. Αυτό έχει συμβεί σε κάποια σημεία και με μένα και είμαι σίγουρος ότι όσο πιο πολύ αποστασιοποιούμαι τόσο πιο καθαρά θα γίνονται τα "στοιχεία" που μου ξέφυγαν.
Στους διαλόγους π.χ. που παρέθεσα πιο πάνω, βλέπω πόσο μου ξέφυγε, πόσο ελάχιστη σημασία έδωσα στη συνεχή αναφορά της στο ότι "κρύβεται", στο ότι "έχει απομακρυνθεί" κλπ.. Παρόλο που τότε τη ρώτησα, σχεδόν στην πλάκα, δεν επέμεινα, δεν έδωσα σημασία, δεν την πίεσα ποτέ να μου εξηγήσει, ενώ στην ουσία αυτό ήταν τελικά το μεγάλο θέμα που με απέτρεψε από το να τη συναντήσω. Και ενώ στην πορεία, η ίδια αυτοαναιρούνταν στο "κρύψιμο" και τη "εξαφάνισή" της, αφού μου έλεγε συχνά ότι βγαίνει, ότι βρίσκεται συνεχώς με παρέα, ότι κάνει ταξίδια κλπ., ποτέ δεν αναρωτήθηκα πως "έδεναν" αυτές οι δύο αλληλοεξουδετερούμενες πληροφορίες που μου έδινε, παρά μόνο όταν πλέον είχα "καεί" και βρέθηκα στην ανάγκη να το ψάξω. Όπως όταν μου έλεγε συνεχώς ότι έχει πέσει σε βαριά κατάθλιψη αλλά ταυτόχρονα μου έλεγε για τις εξόδους της, τα ξενύχτια της και για σχέδια που είχε να φιλοξενήσει κόσμο στο σπίτι της για τις γιορτές. Τα περνούσα αφιλτράριστα από το μυαλό μου και μόνο όταν άρχισα να καταλαβαίνω ότι κάτι δεν πάει καλά με αυτήν, ξεκίνησα να τα βάζω σε μια σειρά. Είχαν ήδη περάσει όμως 3 μήνες και είχα ήδη έντονο συναισθηματικό δέσιμο μαζί της, οπότε ήταν σχεδόν αδύνατο να δω καθαρά και νηφάλια την κατάσταση.
Επίσης, από την αρχή, όπως ανέφερα, μου είχε κάνει τρομερή και όχι καλή εντύπωση η (ψεύτικη, όπως αποδείχτηκε μήνες μετά) επίκληση σοβαρής αρρώστειας του πατέρα της μέσα σε μισή ώρα "απρόσωπης" συνομιλίας με ένα παντελώς άγνωστο. Πάλι το προσπέρασα σχεδόν "αδιαμαρτύρητα", δεν το θεώρησα "καμπανάκι" μιας πιθανής παθολογίας (έστω όχι τόσο σοβαρής) αλλά ως μια "φυσιολογική" εξομολόγηση ενός πονεμένου ανθρώπου. Όπως ίσως αναφέρω στη συνέχεια, η δικαιολογία της στο να μη βρεθούμε την πρώτη-πρώτη φορά που είχαμε κανονίσει (και ήμουν με τη βαλίτσα στο χέρι να πάω να τη δω) ήταν τουλάχιστον "παιδιάστικη". Ακόμα και τότε που μου την είπε, είχα σχολιάσει ότι δεν συνέτρεχε λόγος να μην ειδωθούμε έστω και λίγο, αλλά και πάλι τα αποδέχτηκα όλα θεωρώντας τα "φυσιολογικά". Όπως "φυσιολογικά" θεωρούσα τα άκυρα που μου έριχνε κάθε φορά που ετοιμαζόμουν να πάω να τη δω, πάντα με την ίδια "παιδιάστικη" δικαιολογία όπως την πρώτη φορά. Μόνο μετά από πολλές ματαιώσεις και ακυρώσεις, όταν πια είχε αρχίσει να με πιάνει η γνωστή εμμονή μαζί της, έβαλα τα πράγματα σε μια σειρά και μπήκα στον κόπο να ψάξω πληροφορίες γι αυτήν. Τρεις μήνες μετά. Γνωστοί, φίλοι, ήδη την χαρακτήριζαν "ανισόρροπη", η ψυχολόγος μου μού είχε ήδη μιλήσει ανοιχτά για μεγάλη πιθανότητα μανιοκατάθλιψης της κοπέλας, εμένα μου είχε πάρει σχεδόν ένα τρίμηνο να υποψιαστώ ότι ίσως και να είχε κάποιο πρόβλημα. Και ακόμα και όταν έμαθα την αλήθεια που ζητούσα, την αντιμετώπισα με άρνηση να την αποδεχτώ, με άρνηση να αντιμετωπίσω την κατάσταση, αλλά αφέθηκα να με παρασύρει η δίνη, σχεδόν μη θέλοντας να κάνω τίποτα. Τόσο κλειστά είχα τα μάτια μου και τα αυτιά μου σε ό,τι μου συνέβαινε.
Σιγά-σιγά λοιπόν, ανακαλύπτω όλο και νέα "στοιχεία" και νιώθω την ανάγκη να τα μοιραστώ με τους ανθρώπους που με βοήθησαν. Και το κάνω και για μένα, κυρίως για μένα, ξέροντας όμως ότι μπορεί να αποτελέσει οδηγό και για άλλους. Έχω ήδη αρχίσει να γράφω, με αλλαγμένα ονόματα και πόλεις, σε μορφή εξιστόρησης, τα όσα συνέβησαν. Ίσως μου βγει διήγημα, ίσως σενάριο, δεν ξέρω. Είναι ένα κομμάτι κι αυτό προς την πλήρη απομάκρυνσή μου. Αλλά το να μοιράζομαι μαζί σας όλο και περισσότερες πτυχές της ιστορίας, αποτελεί εξίσου μεγάλη βοήθεια. Όπως και το ότι αποφάσισα να ζητήσω τη συμβουλή σας, ενάμιση μήνα πριν.