Originally posted by weird
Quote:
Originally posted by PETRAN
Quote:
Originally posted by weird
Υπήρξαν στην διάρκεια της ιστορίας μας μια σειρά από διάφορους πολιτισμούς που άκμασαν και παράκμασαν.
Προσωπικά μου αρέσουν πολιτισμοί όπως των Ινδιάνων, οι οποίοι ήταν ειρηνικοί και στενά συνυφασμένοι με την φύση.
Νομίζω ότι θα εξιδανικεύαμε τον σημερινό πολιτισμό της Δύσης, αν δεν βλέπαμε τα ζοφερά του στοιχεία, και είναι πολλά, το κυριότερο εξ αυτών ότι θέτει σε κίνδυνο τον ίδιο τον πλανήτη.
Μπορούμε λοιπόν πλέον να χρησιμοποιήσουμε την γνώση από το παρελθόν και να αλλάξουμε ριζικά νοοτροπία προς κάτι καλύτερο.
Κοινώς, με τους αιώνες εμπειρίας που έχουμε διανύσει σαν είδος, θα μπορούσαμε σίγουρα να τα έχουμε καταφέρει πολύ καλύτερα.
Λολ δεν νομίζω weird-pocahontas :P οι ινδιάνοι να ζούσαν όπως τους παρουσιάζει ο Disney και όπως έχουν παρουσιαστεί σε μεγάλες hollywoodiaνές παραγωγές. Κατ\'αρχάς οι μεσοαμερικανικοι πολιτισμοί απόγονοι των αρχαίων ολμέκων όπως οι ινκας και οι αζτέκοι είχαν αναπτύξει κανονικά πολιτισμό στο στιλ της αρχαίας μεσοποταμίας και αιγύπτου. Η σύγκρουση και οι τελετουργικές ανθρωποθυσίες ήταν πολύ συχνές σε αυτούς τους πολιτισμούς-σε περιόσους λειψυδρίας οι αζτέκοι πραγματοποιούσαν μαζικές ανθρωποθυσίες με χιλιάδες άτομα. Κάτι που έκανε και τους κονκισταδόρες (άλλοι από εκεί!) εν μέρη (το άλλο μέρος ήταν τα αγαθά τους...)να \"Αφηνιάσουν\" και να τους αφανίσουν στο όνομα \"σατανικών τελετών\".
Αλλά ακόμα και οι \"βορειότεροι\" πιο \"νομαδικοί\" πολιτισμοί όπως οι apache και ο navajo (μάλλον αυτούς εννοείς σαν ινδιάνουνς) ζούσαν σε πρωτόγονες συνθήκες σε φυλές, όπου σχεδόν πάντα βρίσκονταν σε μόνιμους αιματηρούς πολέμους μεταξύ τους, ενώ φυσικά η ελευθερίες ήταν περιορισμένες π.χ. από όσο ξέρω οι γάμοι προέκυπταν από \"οικονομικές\" συμφωνίες μεταξύ των φιλών και όχι από ελεύθερη επιλογή.
Δεν είναι ότι ξαφνικά θα πας να ζήσεις σε μια παλιολιθικού η νεολιθικού τύπου φιλή και θα έχεις \'ολες τις ελευθερίες που έχεις σήμερα, π.χ. θα πηγαίνεις για βόλτα όποτε θέλεις θα κάνεις \"date\" διάφορους από την φυλή λολ. Συνήθως αυτές οι φυλές είναι αυστηρά οργανωμένες και ιεραρχιμένες γύρω από μια πατριαρχική/μητριαρχική οικογένεια με συγκεκριμένη ιεραρχία (π.χ. αρχηγός/βασιλιάς/φίλαρχος, οικογένεια με υψηλό \"status\" κλπ.) και προκαθορισμένες και στερεοτυπικές τακτικές εξέλιξης όπως προκαθορισμένοι γάμοι και στρατηγικές κινήσεις. Και δεν γίνεται αλλιώς. Δεν μπορεί να ζει κάποιος σε αντίξοες συνθήκες σε ένα φυσικό περιβάλλον και να πηγαίνει βόλτα όποτε του κατέβει και γενικά να κάνει του κεφαλιού του. Δεν έχουν καμία μα καμία σχέση η οργάνωση ενώς νομαδικού τύπου πολιτισμού με τον μοντέρνο. Δεν είναι ότι θα ζούμε όπως τώρα με τις ελευθερίες και τον τρόπο σκέψης που έχουμε αλλά σαν χιπιδες μες στην φύση.
Ο τρόπος που πας να υποβιβάσεις τα λεγόμενά μου σε επίπεδο γνώσεων Disney δεν μου κάνει εντύπωση προφανώς...
Η ουσία των λεγομένων μου Πετραν, δεν είναι να γυρίσουμε πίσω την μηχανή του χρόνου, αλλά να εμπλουτίσουμε τον πολιτισμό μας με επιρροές και στοιχεία άλλων πολιτισμών, μήπως και επιβιώσουμε τελικά ως ανθρώπινο είδος και γίνουμε ευτυχέστεροι.
Τις αντίξοες συνθήκες και το φυσικό περιβάλλον δεν το αντιμετώπιζαν σαν εχθρό τους οι Ινδιάνοι, ούτε έκαναν όλες οι επιμέρους φυλές ανθρωποθυσίες.
Φυσικά και η έννοια της ατομικότητας δεν υπήρχε τότε όπως υπάρχει σήμερα. Υπήρχε όμως έντονο το πνεύμα της ομάδας, τα ήθη και τα έθιμα, οι τελετουργίες, η επαφή με την φύση, η χρήση φυσικών μεθόδων για ιατρικούς λόγους.
Είναι αυτά τα στοιχεία στα οποία πρέπει να εστιάσουμε και να βελτιώσουμε τον δικό μας πολιτισμό της δίχως όρια ατομικότητας, ενσωματώνοντάς τα.
Μια φυλή Ινδιάνων που είναι άξια θαυμασμού έιναι οι σύγχροινοι Χιβάρος του Αμαζονίου.
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathcommon_1_13/09/2003_1282582