Στο μεταξύ δε κάνουμε και τίποτα ιδιαίτερο.
ΜΙΑ ανακοίνωση βγάζουμε ολη κ όλη.
Printable View
"Η επιστήμη μας πετάει στο φεγγάρι. Η θρησκεία μας πετάει πάνω σε κτίρια." Victor Stenger
Εσείς οι άχρηστοι, τί ψυχολογικό πρόβλημα σας έφερε από δω;
Ή είστε μόνο εδώ να μας διαφωτίσετε για την αλήθεια της ηλιθιότητάς σας;
Ας γράψουμε κάποια πράγματα που η ίδια η Εκκλησία έχει φροντίσει να μη λέγονται και να καλύπτονται επί αιώνες. Τον διωγμό και την άγρια επίθεση της Ορθόδοξης Εκκλησίας κατά του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Κληρονόμος της ανελευθερίας και της τυραννικής ιδεολογικής αυταρχικότητας του Βυζαντίου η εκκλησία πολέμησε άγρια κατά οποιασδήποτε προσπάθειας ανθρώπων να παρεκκλίνουν από το τσιμέντο της δικής της αρχής και αποκαλυπτικής αλήθειας, με συνέπεια οι Διαφωτιστές να παλεύουν με τα φτωχά τους μέσα να μορφώσουν τους υπόδουλους Έλληνες, οι οποίοι δεν είχαν στον ηλιο μοίρα, δεν ήξεραν μαθηματικά, φυσική, χημεία, δεν είχαν διδαχθεί φυσικά τίποτε ποτέ από αστρονομία, ούτε καν τα βασικά για την αρχαία ελληνική φιλοσοφία.
Οι βασικές αρχές του Γαλλικού και Αγγλικού Διαφωτισμού δε θα έρχονταν ποτέ στους σκλαβωμένους έλληνες, δίχως το πείσμα, τη βαθιά αγάπη για την παιδεία, την ισχυρή πεποίθηση του τι μπορεί να δώσει σε ανθρώπους υπόδουλους η μόρφωση. Και δεν είχαν άδικο. Η θρησκοληψία, η δεισιδαιμονία, η άλογη πίστη, ο ασύδοτος μυστικισμός είχαν αφήσει τα σημάδια τους στα μυαλά των ανθρώπων, όπως γίνεται πάντα όταν ο φόβος κρατάει τα ηνία και όταν τα συμφέροντα προσπαθούν να κρατήσουν με νύχια και δόντια το στάτους κβο στην άγνοια και την αμάθεια.
Οι έλληνες Διαφωτιστές προετοίμασαν την Ελληνική επανάσταση, ενάντια στη θέληση της εκκλησίας να κρατηθεί η πίστη αναλλοίωτη, έστω και με τους έλληνες σκλαβωμένους!
Διαβάζοντας τα σχόλια, η γνώμη μου ειναι πως έχετε δίκιο και όσοι υποστηρίζεται την ύπαρξη θεού και όσοι δε την υποστηρίζεται.
Βέβαια κάποιος θα πει, μα πως γίνεται αυτό;
Λοιπόν γίνεται γιατί υπάρχουν άνθρωποι που έχουν στηρίξει τη ζωή τους στο Χριστό, ή τέλος πάντων σε μια θρησκεία.
Καλώς ή κακώς έτσι μεγάλωσαν αλλά κυρίως απ ότι φαίνεται δεν είναι μόνο αυτό.
Έχει ανάγκη ο άνθρωπος να δημιουργεί Θεούς. Δηλαδή και όλες οι θρησκείες να εξαφανιστούν, αμέσως θα δημιουργηθούν νέες. Αυτό σημαίνει πως όντως μπορεί να υπάρχει Θεός και ενστικτωδώς ο άνθρωπος να θέλει να εκφράσει την πίστη του, ή απλά πως νιώθει τόσο αδύναμος ο άνθρωπος που δε θέλει να πιστέψει με τίποτα πως δεν υπάρχει κάτι ανώτερο να τον βοηθά στις δυσκολίες και ακόμα και μετά το θάνατο να πιστεύει πως δε χάνεται ούτε ο ίδιος ούτε τα αγαπημένα του πρόσωπα.
Από την άλλη βέβαια και αυτοί που λένε πως δεν υπάρχει Θεός έχουν το δίκιο τους γιατί λίγο πολύ σε όλο τον πλανήτη οι θρησκείες έχουν μπει αναγκαστικά μέσα στις κοινωνίες ως κάτι το άφθαρτο, το μοναδικό, το σωστό που όποιος παρεκλίνει είναι αμέσως ο κακός. Επομένως δικαιολογείται να αντιδρά κανείς σε αυτή την επιβολή της θρησκείας.
Ακόμα κάτι άλλο είναι πως το να προσπαθώ να αποδείξω πως έχω εγώ το δίκιο με επιχειρήματα από τη συμπεριφορά των κληρικών ή των πολέμιων της εκκλησίας είναι χάσιμο χρόνου.
Χάσιμο χρόνου γιατί όλες οι πλευρές, όχι μόνο οι θρησκευόμενοι και οι μη θρησκευόμενοι, αλλά και αυτοί που πιστεύουν σε μια ιδεολογία, σε ένα κόμα σε μια ποδοσφαιρική ομάδα κ.ο.κ. , όλοι αυτοί έχουν να δείξουν θετικά αλλά και αρνητικά στοιχεία.
Δεν έχει υπάρξει ποτέ καμία ομάδα ανθρώπων που να πιστεύει σε κάτι και να μην έχει υποπέσει σε σφάλματα. Ποτέ.
Και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό καθώς ατομικά ο καθένας μας πέφτει σα σφάλματα δηλαδή σε πράξεις που δε θα ήθελε να κάνει ή που εκ των υστέρων καταλαβαίνει πως κινήθηκε λανθασμένα. Αυτό είμαστε οι άνθρωπο. Δεν υπάρχει κανένας αλάνθαστος.
Είναι συχνό το φαινόμενο να πιστεύουμε πως δήθεν έχουμε βρει τη λύση σε όλα τα προβλήματα του πλανήτη ή έστω πως αν ακολουθούσαν όλοι αυτό που πιστεύουμε η κοινωνία μας θα ήταν πολύ καλύτερη. Δυστυχώς όμως δεν ίσχύει αυτό ακριβώς επειδή είμαστε άνθρωποιμε τα λάθη μας με τις αδυναμίες μας με εναλλαγές στη συμπεριφορά και στον τρόπο σκέψεις που οφείλονται σε χίλιους δυο λόγους.
Αφού λοιπόν κάνουμε όλοι λάθη, και η ομάδα, ο χώρος, η κοινότητα που ανήκουμε κάνει λάθη επίσης.
Μπορώ να πείσω τον πλανήτη πως υπάρχει Θεός; Όχι.
Μπορώ να πείσω τον πλανήτη πως δεν υπάρχει Θεός; επίσης όχι.
Έτσι αφού δεν μπορώ να αποδείξω την ύπαρξη ή τη μη ύπαρξη του Θεού, οτιδήποτε άλλο, είναι δικαιολογημένο μεν, απλά δηλώνει πως φεύγω από το θέμα και πλέον προσπαθώ να αμυνθώ στις προσβολές του συνομιλητή μου, να αντιδράσω στην καταπίεση και στο ψέμα που έχω δεχτεί κ.ο.κ.
Μη βάζεις στο στόμα μου λόγια που δεν είπα... Δεν είπα ότι πρέπει να χρωστάς ευγνωμοσύνη...
Κατά τα άλλα δεν έχω καμιά υποχρέωση να κάνω κάτι που είναι ενάντια σ' αυτά που πιστεύω, εγώ μια χαρά ελεύθερη νιώθω με τη θρησκεία μου... Τώρα αν θες να ρίχνεις ευθύνες εκεί που δεν υπάρχουν, be my guest... Δεν έχω σκοπό να συνεχίσω μια συζήτηση στην οποία παραποιούνται τα λεγόμενα μου...
Όλα τα αντεπιχειρήματα των άθεων αγνοήθηκαν, παντελής άρνηση για εξέταση των καθαγιασμένων και παραδοσιακών αντιλήψεων, που κληροδοτήθηκαν χωρίς να ρωτηθείτε ποτέ το γιατί. Γιατί να έχω την ανάγκη θεού; Γιατί να υπάρχουν τόσες αντιφάσεις μέσα στα ιερά βιβλία; Γιατί η εκκλησία και η θρησκεία (ένα και το αυτό είναι) να έχουν πάντα αγαστές σχέσεις με το κράτος; Γιατί ολόκληρες ομάδες ανθρώπων να θεωρούνται μιαροί, αμαρτωλοί, και να τους εύχεται η αγαπητική θρησκεία το χειρότερο; Για κάτι που είναι στη φύση τους, για κάτι για το οποίο δεν είχαν επιλογή, αλλά έτσι γεννήθηκαν; Βρισκόμαστε σε φόρουμ ψυχολογίας. Τι απαντάτε σε ανθρώπους που η οικογένειά τους δεν τους δέχεται γι αυτό που είναι; Γιατί δε λέτε το ίδιο στην εκκλησία; Γιατί αυτές οι ηθικές εκπτώσεις σε ό,τι αφορά τη θρησκεία και τις θειστικές πεποιθήσεις;
Ακόμη κι αν προχωρήσετε στην σύλληψη του θεού ως μίας ανώτερης δύναμης που καλύπτει τα πάντα με αγάπη, δεν μπορείτε να εξηγήσετε την ύπαρξη του πόνου, της ατέλειας, της θλίψης, της φτώχειας, της ασθένειας στον κόσμο. Γιατί υπάρχει και θα υπάρχει και μάλιστα θα είναι λιγότερα όλα τα παραπάνω όταν ξεφορτωθεί η ανθρωπότητα τον θρησκευτικό φανατισμό και σκοταδισμό.
Η αθεία είναι αρετή. Η αθεία είναι σπόρος, είναι εδώ για να μείνει. Καμιά μας δεν αποτίναξε τα πνευματικά δεσμά της πίστης εν μία νυκτί, όλες αρχίσαμε με αναζήτηση, ερωτήματα, αμφιβολίες, αμφισβήτηση. Αλλά η αθεία είναι σπόρος, κι όταν βρει το κατάλληλο έδαφος θα ριζώσει. Θα βλαστήσει, θα βαθύνει τις ρίζες της, θα σπάσει τις αλυσίδες στο τέλος. Θα είναι εδώ όταν θα είσαι έτοιμη, θα είμαστε εδώ. Δεν πάμε πουθενά, δεν φοβόμαστε, δεν μας πτοεί η κριτική που βασίζεται στον φόβο μη χάσει η θρησκεία τα κεκτημένα της. Η ανθρωπότητα θα ελευθερωθεί, και το σκοτάδι θα το αντικαταστήσει το φως της γνώσης και της λευτεριάς.
Προς το παρόν, ας ξεπεράσει η ανθρωπότητα την μετάλλαξη δέλτα και τον ιό που την έχει γονατίσει, και μετά φτάνει στο "φως της γνώσης και της λευτεριάς". Δεν με ενδιαφέρουν τα κεκτημένα της θρησκείας, ας μείνουν και ελάχιστοι πιστοί στον κόσμο, και ας απαγορευτεί η θρησκεία (γιατί για εκεί το πάτε). Οι καλύτερες εποχές του Χριστιανισμού ήταν τα πρωτοχριστιανικά χρόνια, με ελάχιστους πιστούς, κυνήγι και απαγορεύσεις!
Γιατί δεν προσεύχεσαι αντί να κάνεις το εμβόλιο; Ή όταν αρρωστήσεις καλύτερα να πας να ανάψεις ένα κερί στην εκκλησία ή να τάξεις μια λαμπάδα ίσαμε το μπόι σου. Όμως όχι. Θα προτιμήσεις τη μεσοβέζικη και υποκριτική πάντα στάση των πιστών, ναι μεν θέλετε τα καλά της επιστήμης, την ιατρική, τα μηχανήματα που μπορεί να σε σώσουν, τον υπολογιστή σου που χρησιμοποιείς για να επικοινωνήσεις κι εδώ, οτιδήποτε με κόπο η επιστήμη έφτασε να δώσει στην ανθρωπότητα, ενώ ταυτόχρονα θα κρατήσετε την πίστη στο θεό. Και φυσικά, γιατί είδα πως είσαι και τρανσφοβικός και ομοφοβικός, είναι πολύ φυσικό όταν υποτάσσεστε σε λόγια τσοπαναραίων χιλιάδων χρόνων πριν, να μην εκτιμάτε και τόσο το φως της γνώσης. Σας λυπάμαι, αλλά και όχι. Η ελευθερία δε θα πέσει στην αγκαλιά καμιάς και κανενός, δεν είναι δωράκι, θέλει και μία δέσμευση και ένα τσαγανό. (Ναι, ευλογάω τα γένια μου, μόνο οι παπάδες επιτρέπεται να το κάνουν και τα χριστιανόπουλα;)
Και προσεύχομαι, και κάνω τάμα, και κάνω και το εμβόλιο! Όσο για το τρανσφοβικός, φαίνεται πώς λειτουργεί η λογική σας. Ο άλλος να πάει κόντρα στην πραγματικότητα επειδή έτσι νιώθει (και δικαίωμά του φυσικά), αλλά οι πιστοί δεν έχουν δικαίωμα να νιώθουν υπέρλογα πράγματα, είναι πρόβατα. Και για ποια επιστήμη μου μιλάς, αυτή τη σύγχρονη που μιλάει για... 62 φύλα? Ενώ η εξελικτική βιολογία λέει ξεκάθαρα ότι στο ζωικό βασίλειο υπάρχουν 2 φύλα? Λες ότι είσαι δυνατή και ανεξάρτητη, και πως η ανθρωπότητα θα βρει το δρόμο της, ενώ αν αλλάξει ελάχιστα η πορεία του ήλιου ή κάποιου άλλου πλανήτη έχουμε τελειώσει όλοι μας. Να δούμε, θα σε σώσει τότε η επιστήμη ή ο Θεός από το θάνατο? Και ναι, χρησιμοποιώ τα σύγχρονα μέσα της επιστήμης, αλλά δεν τη θεοποιώ, αφού δεν έχει καταφέρει και δεν θα καταφέρει ποτέ να μας σώσει από τον θάνατο.
Μα πρώτη μίλησα για το ότι ένα κατακλυσμικό γεγονός θα μπορούσε να συμβεί, η διαφορά μας είναι ότι εγώ κάνω μόνο το εμβόλιο. Δεν προσεύχομαι να σωθώ από το μπαμπά στον ουρανό αν κινδυνέψω, γιατί δεν συνάδει με τη λογική η ύπαρξη του θεού, που ούτε καν μπορείτε οι πιστοί να συμφωνήσετε στο τι είναι. Η καθεμιά σας αν σας ρωτήσουμε εν τω μεταξύ ποια πράγματα από τη θρησκεία σας τηρείτε και ποια όχι, θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι, καθώς ισχύει το προσωπικό σας δόγμα, κόβετε και ράβετε κατά το δοκούν. Διατηρείτε προγαμιαίες σχέσεις, αλλά δεν κοινωνάτε ποτέ, ή κάπου στο τόσο όταν γουστάρετε. Πάτε το Πάσχα στην εκκλησία για ένα τέταρτο, ίσα για να σχολιάσετε και να τσακιστείτε να προλάβετε καυτή τη μαγειρίτσα. Στην πραγματικότητα ιδρύετε ο καθένας την προσωπική του θρησκεία αλλά βαυκαλίζεστε πως ανήκετε στην ίδια ομάδα. Κύπελλο έτσι δε βλέπετε πάντως, χα χααα
Όσο για τις φοβίες σου για άλλους ανθρώπους, η ίδια διαμερισματοποίηση του αγαπάτε αλλήλους και τα τοιαύτα, που έχω επίσης αναφερθεί, ενώ μισείτε την ύπαρξη άλλων ανθρώπων, ( η ίδια η θρησκεία σας λέει από τη μια αγαπάτε τους άλλους, από την άλλη "οι μοιχοί, οι σοδομίτες, οι κατώτερες γυναίκες, οι άπιστοι, νιαρ νιαρ νιαρ). Μια μπουρδολογία/ μιξ αντιφάσεων που κρατάτε ιερή. Ε, να μην τα λέμε, αφού είναι οφθαλμοφανή (όχι σε σας, εσείς έχετε μία βολική ηθική τυφλότητα).
Το πρόβλημα με τους πιστούς δεν είναι η πίστη τους, είναι ότι ψηφίζουν. Αυτά