Originally Posted by
RainAndWind
Είναι προσωπική μου άποψη ότι δεν υπάρχουν στον πλανήτη Γη πιο ακίνδυνα πλάσματα από τα ιδεοψυχαναγκαστικά. Οι ενοχές τους είναι τόσες πολλές, που "εφευρίσκουν" εγκλήματα για να υποφέρουν. Ναι,είσαι επικίνδυνος φίλε μου. Αλλά μόνο για σένα, μόνο για την ηρεμία σου. Όμως άκου ένα παράδοξο που συμβαίνει στην ΙΔΨ. Όταν παραδεχτείς το αδιανόητο για σένα, όσο δηλαδή μπορείς να εξοικειώνεσαι με την ιδέα ότι ναι, ίσως και να είσαι επικίνδυνος, κακός, διεφθαρμένος, και τα λοιπά, ό,τι ο καθένας έχει ορίσει για τον εαυτό του ως το χειρότερο, τόσο θα αλαφρώνουν και τα συμπτώματα. Δεν είμαι ειδική και σου μιλάω από το βίωμά μου. Επίσης θα μπορούσες να "στρέψεις" με έξυπνο τρόπο τον εαυτό σου σε κάτι που να λειτουργεί θεραπευτικά αλλά με έμμεσο τρόπο. Δηλαδή, στη θέση σου θα άρχιζα μια συλλογή από μινιατούρες μαχαιράκια. Ή ομοιώματα, κάτι τέτοιο. Η συνεχής επαφή μαζί τους νομίζω πως θα σου "απομυθοποιούσε" την επικινδυνότητα ενός αντικειμένου.
Ξέρω πως μοιάζει απίστευτα δύσκολο, αλλά πιστεύω η λύση είναι η σταδιακή εξοικείωση με το μεγαλύτερο φόβο σου, και αν αποδέχεσαι το ΔΙΚΟ ΣΟΥ απονεννοημένο, τότε το απονεννοημένο παύει να έχει τα κλειδιά των εμμονών. Επίσης μπορείς σταδιακά να αναλαμβάνεις καθήκοντα που να περιλαμβάνουν τη χρήση μαχαιριού με άλλες νοηματοδοτήσεις. Πχ να κόβεις πάντα εσύ στο τραπέζι το ψωμί για τα μέλη της οικογένειας, λέγοντας μέσα σου, κοίτα το επικίνδυνο μαχαίρι, πόσο χρήσιμο είναι για να φροντίζω τη μητέρα μου. Και ρώτα όμως και γιατρό, γιατί σου είπα όσα λέω είναι δικές μου σκέψεις πάνω σε θέματα, όχι λόγια ειδικού. Πάντως είμαι υπέρ στο να πειραματιζόμαστε στο τι δουλεύει για μας, όχι να αφήνουμε τα πάντα στους ειδικούς.