Γεια σου elirene! Απ' ότι βλέπω τα προβλήματα υγείας που έχεις είναι περίπλοκα και απροσδιόριστα. Όμως έχοντας κι εγώ μια μικρή εμπειρία με τρέξιμο για θέματα υγειας θα ήθελα να σε βοηθήσω σχετικά με τους προβληματισμούς σου. Καταρχήν, συμφωνώ απόλυτα με αυτό που είπε η Nατasha, δηλαδή ότι πρέπει να βρεις καλούς γιατρούς οι οποίοι θα σου λύνουν όλες τις απορίες σου. Γιατί μπορεί να υπάρχουν πολλοί επιστήμονες αλλά χρειάζεσαι κι εσύ την υποστηριξή σου.
Δευτερον, όσον αφορά το ότι σε παραπέμπουν από εδώ κι απο εκεί αυτό μη το θεωρείς απόλυτα κακό και ούτε ότι να φοβάσαι ότι έχεις κάτι τόσο τρομερό που ούτε οι γιατροί δε μπορούν να στο βρουν. Το ότι σε παραπέμπουν για διάφορες εξετάσεις συμβαίνει γιατί τα περισσότερα πράγματα στην Ιατρική δεν είναι σαν μαθηματική πράξη "1+1=2". Δηλαδή όταν πας σε έναν παθολόγο και του αναφέρεις τα συμπτωματα σου αυτός θα έχεις στο μυαλό του 1002 ασθένειες που μπορούν να έχουν αυτό το σύμπτωμα σε συνδυασμό με κάποια άλλα και αναλόγως με τη βαρύτητα του και το πόσο καιρό σε ταλαιπωρεί θα αποφασίσει αν για κάτι που δείχνει ως φαρυγγίτιδα δώσει μία αντιβίωση απλώς ή αν θα σε υποβάλλει αμέσως και σε παρεταίρω εξετάσεις. Εφόσον η αντιβίωση δεν πιάσει τότε θα σκεφτεί ακόμα πιο πολλές πιθανότητες για την αιτία αλλά πάλι δε θα είναι τίποτα σίγουρο. Ετσι θα σε βάλει να κάνεις εξέταση αίματος, ούρων ή άλλες εξειδικευμένες. Η εύρεση της αιτίας μίας ασθένειας πολλές φορές προκύπτει με επαγωγικό τρόπο δηλ. έχουμε το χ σύμπτωμα που απαντάται ως εκδήλωση 50 ασθενειών. Ξεκινάμε να αποκλείουμε μέσω εξετάσεων σίγα σιγά κάποιες πιθανότητες ώσπου να φτάσουμε στην απάντηση. Ξέρω ότι είναι ψυχοφθόρο και κουραστικό όμως είναι κάτι που πρέπει να γίνει και είναι για το καλό σου. Στο τέλος σίγουρα θα βρεθεί η απάντηση, κάνε λίγη υπομονή.
Τι μπορείς να κάνεις εσύ; Ό,τι καλύτερο για τον εαυτό σου! Νομίζω ότι στις μέρες μας που άλοι κατέχουμε ένα στοιχειώδες μορφωτικό επίπεδο και η ενημέρωση και η πληροφόρηση είναι εύκολη υπόθεση θα ξέρεις τί είναι ωφέλιμο για σένα και για όλους μας: καλή διατροφή, όχι καταχρήσεις, μία μορφή ήπιας άσκησης όσο πιο συχνά γίνεται (πχ μισή ώρα περπάτημα την ημέρα) και όχι πολύ άγχος. Αν θες να κόψεις το κάπνισμα θα σε συμβούλευα να αποφασίσεις τι από τα δυο θες να είσαι, καπνίστρια ή μη καπνίστρια. Γιατί βλέπω πολλούς να θέλουν απλώς να το ελαττώσουν γιατί φοβούνται ότι δε θα μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτό, κάτι που φυσικά με βάση τη λογική δεν ισχύει! Το να το ελαττώσεις δεν είναι η λύση γιατί αργά ή γρήγορα θα βαρεθείς αυτη την πίεση για αυτοσυγκράτηση και θα ξανααρχίσεις το 1,5 πακέτο.
Εγώ κάπνιζα περίπου 6 χρόνια, τα πρώτα 3 πιο χαλαρά και τα επόμενα πιο πολυ (1- 1,5 πακετο). Το σκεφτόμουν καιρό ότι ήθελα να το κόψω. Εκανα κάποιες προσπάθειες κάποιων ημερων και μετα με "ενα τσιγαράκι με τον καφε" τα χαλούσα όλα. Βαρέθηκα τον εαυτό μου και σκέφτηκα πολύ. Αποφάσισα ότι θα το έβαζα στόχο της ζωής μου να το κόψω ακόμα κι αν σήμαινε να σταματήσω για αρχή αντί να χουχουλιάζω με τις ώρες σπίτι πίνοντας καφέ να πάω για τρέξιμο. Αυτό το έκανα γιατί όταν ήμουν στις αρχές με το που έπινα καφέ ήθελα τσιγάρο και γι αυτό το έπινα γρήγορα γρήγορα και έκανα κάτι άλλο, συνήθως γυμναστική. Αντικατέστησα τις κακες συνήθειες με καλες, γιατί το κάπνισμα παει συνηθως χερι χερι με την καθιστική ζωη. Με βοήθησε πολύ και το βιβλίο http://skeftomai.gr/kapnisma/download.html. Στο συνιστώ! Θα δεις που θα τα καταφέρεις μια χαρα και δε θα πάθεις τίποτα κακό χωρίς την καθημερινή εισπνοή του καπνού του τσιγάρου. Για επικίνδυνο και ακριβό αέρα κοπανιστό μιλάμε! Δεν υπάρχει πιο μεγάλος μύθος από το "χαρη σε αυτό χαλαρώνω και είμαι καλυτερα". Διάβασε και το βιβλιο! Είμαι εναμιση χρόνο "καθαρή", μυρίζω καλύτερα, ανασαίνω βαθειά, δεν παθαίνω συνέχεια κρυολογήματα αλλά και αν πάθω επανέρχομαι πολυ πιο γρήγορα και γενικά είμαι καλύτερα! Και φυσικά δεν πάχυνα γιατί είπαμε, μόνο το ένα καλό δε φτάνει. Αν αρχίσεις να κινείσαι πιο πολύ και προσέξεις λιγάκι τη διατροφή σου όλα ούτε κιλάκι δε θα μπει και θα βελτιώσεις τη γενικότερη φυσική σου κατάσταση.
Α! Στην αρχή ήταν λίγο δύσκολο αλλά μετα από 3 εβδομάδες αποχής είχα καταφέρει κιόλας να είμαι με καπνιστες και να μην παθαίνω κανένα πατατρακ! Μην ανησυχείς ότι θα αλλάξει η ζωή σου και ότι δε θα μπορεις να διασκεδάζεις με τους φίλους σου. Η φυσική σου κατάσταση θα βελτιωθεί και εσυ θα νιώθεις καλύτερα. Δες γύρω σου. Τόσοι μη καπνιστες περναν ωραία και χορευουν εξω πίνοντας ενα δυο ποτακια χωρις τσιγαρα. Αυτα απο εμενα. Καλη επιτυχία και ευχομαι το θεμα με την υγεια σου να λυθει συντομα.