Originally Posted by
Gypsy Cello
Και για μένα φυσικά έπαιξε καταλυτικό ρόλο το δυσλειτουργικό οικογενειακό περιβάλλον. Οι συνεχείς καυγάδες, η έλλειψη επικοινωνίας και συνεργασίας των γονιών μου κατά την διάρκεια της ανατροφής μου. Η απουσία του πατρικού προτύπου και η έλλειψη στοργής και τρυφερότητας στην κρίσιμη παιδική ηλικία, με οδήγησαν σε μια ελάφρια κατάθλιψη στις αρχές της εφηβειας που δεν αναγνωρίστηκε και αντιμετωπίστηκε τότε όπως έπρεπε με αποτέλεσμα να διογκωθεί και να πάθω το πρώτο μου καταθλιπτικό επεισόδιο στα 23. Η έλλειψη συμπαράστασης από φίλους καθώς και το γεγονός ότι είμαι μοναχοπαίδι και ως εκ τούτου βίωνα πάντα μεγάλη μοναξιά, έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο. Πάντα κατέφευγα στο daydreaming για ν' απαλύνω τον πόνο που ένιωθα μέσα μου και ότα επέστρεφα πίσω στην πραγματικότητα ένιωθα μεγαλύτερο κενό...Η έλλειψη ενός καλού και υποστηρικτικού συντρόφου ήταν φυσικά ακόμα ένας λόγος που λύγισα. Ένιωθα σαν να περπατάω ξυπόλυτη στα χιόνια φίλοι μου, σαν να βάλλομαι από παντού και δεν άντεξα. Θα συμφωνήσω όμως με betelguese. Aκόμα και αν δεν ευθυνόμαστε εμείς για την εμφάνιση των όποιων ψυχικών προβληματων, ευθυνόμαστε σίγουρα ως ενήλικες για την εξέλιξη τους. Με πίστη και όρεξη για ζωή, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τον ψυχικό πόνο και να τον ξεπεράσουμε (και φυσικά όλα αυτά τα λέω για να τα ακούω και γω :) )
Γενικότερα, για το γεγονός ότι η κατάθλιψη πλέον έχει πάρει διαστάσεις πανδημίας (ιδιαίτερα στον Δυτικό κόσμο), πιστεύω πως φταίνε πολλοί παράγοντες. Ζούμε στην εποχή του ακραίου ατομισμού, στην εποχή που ο θεσμός της οικογένειας έχει υποβαθμιστεί πάρα πολύ, στη εποχή που το κηνύγι του κέρδους και του ατομικού συμφέροντος έχουν αντικαταστήσει τις αληθινές αξίες στην ζωή μας. (προσωπικά, δεν θα με πείραζε καθόλου να ζω σε μια φάρμα έξω από την πόλη και ν' ασχολούμαι με την κηπουρική :p). Oσο κλισέ κι αν ακούγεται αυτό, είναι ένα πρόβλημα υπαρκτό + το γεγονος ότι οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωης και η πίεση στο εργασιακό περιβάλλον (για όσους έχουν την τύχη να δουλεύουν δηλαδή) συμβάλλουν και αυτά στη συντήρηση του προβλήματος. Από την άλλη, (και κάτι που με αφορά άμεσα) η ανεργία σε νεαρές ηλικίες και η αποστέρηση ενός μεγάλου αγαθού, της δυνατότητας να δημιουργούμε, να παράγουμε έργο, να αισθανόμαστε πως αφήνουμε κάτι πίσω και πως δεν ζούμε για να τρώμε και να χέζουμε μέχρι να έρθει η στιγμή να πεθάνουμε, είναι πολύ σημαντικός παράγοντας στο να αισθανόμαστε υγιείς.