Originally Posted by
void
καταιγιστικές οι ερωτήσεις σου Γιάννη!
Να σου πω ότι σε γενικές γραμμές έχεις δίκιο σε αυτά που γράφεις εκτός από ένα: τη σχολή μου βασικά δεν την επέλεξα εγώ, αλλά οι γονείς μου. (σε πιο μικρή ηλικία έλεγα ότι θα γίνω δικηγόρος, προφανώς βασισμένη σε αυτά που έβλεπα στην τιβί). Δεν είναι ψωνισμένοι, απλώς θεωρούσαν ότι πρέπει να μου δωσουν τη δυνατότητα να σπουδάσω σε μια σχολή ισάξια με τις ικανότητες μου οι οποίες (αλίμονο!) φαίνονταν από τη βαθμολογία. Εγώ ήθελα να γίνω διαιτολόγος ή αισθητικός. Αλλά...17μισό τότε, δεν αντιτάχθηκα, κακώς βέβαια, στη βούληση των γονιών μου. Παρόλα αυτά βέβαια, δεν τους κατηγορώ γιατί μπορεί εάν δεν σπούδαζα κιόλας, βάσει της βαθμολογίας μου, μπορεί μετά να χτυπούσα το κεφάλι μου στον τοίχο!
Η δουλειά αυτή έχει πολλές απαιτήσεις. Και οι απαιτήσεις αυτές είναι κοινωνικές, είναι οικονομικές, ποικίλλουν γενικά. Δεν μπορώ να αφομοιώσω την "κουλτούρα" αν θες αυτού του επαγγέλματος. Δεν είχα κάποιον μπαμπά από πίσω να μου αφήσει στρωμένη δουλειά, δεν είχα καν το κοινωνικό και οικονομικό υπόβαθρο, ούτε το έχω δηλαδή παρόλο που ήδη δουλεύω 4 χρόνια. Δεν έχω καταφέρει ποτέ σε αυτά τα χρόνια να πάρω πάνω από 600 ευρώ το μήνα, εκτός από κάποια έκτακτα μια συγκεκριμένης περιόδου. Δεν πληρώ γενικά τα στάνταρντς αυτής της δουλειάς. Και τα στάνταρντς της δεν είναι η ευγλωττία ή η πειθώς.
Ένα από τα βασικότερα είναι να είσαι πιασάρικος, δημοσιοσχετίστας, να υποκρίνεσαι και λίγο, να έχεις κύκλο, να αντέχεις ψυχικά και σωματικά να δουλεύεις 12 και 13 ώρες τη μέρα, να μην έχεις χόμπυς ούτε ενδιαφέροντα. Μια τέτοια δουλειά εκ φύσεως αποζητά αφοσίωση. Και εγώ δεν μπορώ να το κάνω αυτό. Και δε θέλω κιόλας. Για να καταφέρω να αντέξω αυτή τη δουλειά θα πρέπει να αλλοιωθώ σαν άνθρωπος. θα μου πεις γιατί αν αλλοιωθείς? γιατί ο χαρακτήρας μου και το είναι μου δε συνάδουν καθόλου όπως σου εξήγησα και πιο πάνω με το πνεύμα αυτής της δουλειάς. Οπότε, ναι θα γίνω καλή, αλλά με ποιο τίμημα? θα ξεχάσω τις ευαισθησίες μου, αυτά που μου δίνουν πραγματική ευχαρίστηση, για μια δουλειά? δεν υπάρχει κάτι το ιδανικό σε αυτό. Για ανθρώπους σαν και μένα, μια τέτοια δουλειά ισοδυναμεί με πνευματική ισοπέδωση.
Ακούγομαι δρματική? το βιώνω τρισχειρότερα. Δεν είναι θέμα εργοδότη, ούτε χρημάτων Γιάννη. Είναι ότι δεν αξίζει για κάτι που δεν σε ικανοποιεί πλήρως, να χαραμίζεσαι. Είναι λάθος στάση ζωής. και εάν σου γίνει στάση ζωής το εφαρμόζεις παντού.
Μια γαμημένη ζωή την έχουμε, μην τη ξεφτιλίζουμε τόσο.
όσον αφορά το σχολείο, ναι είχα πολύ δύσκολα χρόνια. Αλλά δεν μπορώ και ούτε με πολυνοιάζει πλέον να κάνω κάτι να αλλάξω αυτά που μου έχει κληροδοτήσει εκείνη η περίοδος. Ας πούμε ότι αν μη τι άλλο έχω αποκτήσει πιο πολλές ευαισθησίες. Ή σε κάποια άλλα θέματα έχω ενδυναμωθεί. Τα γράμματα μου αρέσαν και μου αρέσουν, τον καταναγκασμό του σχολείου δεν πάλευα με τπτ. Φαντάσου λοιπόν, πόσο ψυχαναγκάστηκα που πέρασα και στην ανώτερη σχολή της κατεύθυνσής μου. Και πίστεψέ με κανείς δε μου το είχε. Αφού μόνο που δεν έπεσαν να με φάνε όταν πέρασα. "μα καλά πέρασες εσύ?και όχι ο τάδε", "σιγά μη βγάλεις τη σχολή".
γι'αυτό σου λεω, να παν να γαμηθούν όλοι. Εγώ θα κάνω αυτό που θέλω, σε περίπου ένα με ενάμιση χρόνο από τώρα :-)