Quote:
Originally posted by Aphelia
Να πω τη δική μου γνώμη; Ότι δε σχετίζεται με τη σχιζοφρένεια, αλλά με το ότι νιώθεις ξεχωριστός λόγω αυτής ως προς τους άλλους ανθρώπους. Και δε πιστεύω ότι το κάνεις τόσο συχνά απλά τόσο όσο για να σου κάνει εντύπωση σε σχέση με πρίν και με την ευαισθησία που έχεις τώρα από την αυτοανάλυση. Και όταν λέω ξεχωριστός δεν το αναφέρω ως καλύτερος. Αλλά οι περισσότεροι έχουν την αίσθηση ότι είμαστε μέρος του όλου, ότι τη δική τους γνώμη και άποψη την έχουν και άλλοι σαν αυτούς και τους κάνει ιδιαίτερη εντύπωση αν κάποιος έχει τελείως αντίθετη γνώμη. Κι εσύ έχεις μια συναίσθηση της \"διαφορετικότητάς\" σου.
Κι εγώ έχω παρατηρήσει ότι χρησιμοποιώ συχνά τη λέξη \"εγώ\". Και με προβλημάτισε και ένιωσα άσχημα γιατί έχω συνδέσει στο μυαλό μου ότι αυτό συμβάινει σε άτομα αλλαζονικά, εγωκεντρικά κλπ. Αλλά πιστεύω ότι οφείλεται στα εξής: Δε μπορώ να χρησιμοποιήσω το \"εσύ\" και το \"εσείς¨ γιατί είτε μου φαίνεται επιθετικό \"εσύ το κάνεις αυτό\" είτε γιατί δε μπορώ να πάρω την ευθύνη για τη γνώμη των άλλων \"εγώ πιστεύω αυτό\". Είναι σα να τονίζω ότι εγώ βάσει των δικών μου σκέψεων, εμπειριών κλπ έχω αυτή την άποψη. Χρησιμοποιώ επίσης πολλά προσωπικά παραδείγματα. Επειδή δε ξέρω πως νιώθουν οι άλλοι, ξεκινώ λέγοντας τη δική μου εμπειρία για να δω αν οι άλλοι συμφωνήσουν ή όχι και μετά μπορώ να προχωρήσω. Είναι σα να λέω \"κοίτα να δεις εγώ σε παρόμοια περίπτωση ένιωθα έτσι, αλλά φυσικά δε μπορώ να είμαι σίγουρη πως νιώθεις εσύ οπότε σου δίνω τη δική μου εμπειρία σα βάση για να μου πεις που ακριβώς διαφοροποείται η δική σου\". Υπάρχουν και άλλοι λόγοι φαντάζομαι αλλά τώρα δε μπορώ να σκεφτώ περισσότερους.
Θα το αντιμετώπιζα ως πρόβλημα αν εκδηλωνόταν του στυλ \"εγώ θέλω αυτό\" που έχω παρατηρήσει κάποιους ανθρώπους να το έχουν. Και είναι σα να υποδηλώνουν ότι αφού το θέλουν αυτοί πρέπει να γίνεται σεβαστό defacto.
Αγαπώ πολύ την προσωπική αυτή αντωνυμία κι αν και θέλησαν να μου τη συνδέσουν από μικρή με εγωισμούς και άλλα αμαρτήματα τα απέκρουσα....Έχω σίγουρα ισχυρό εγώ-λέμε τώρα.Θεωρώ ότι το εγώ είναι θέμα για εμένα αυτοπροστασίας και επιβίωσης.Είμαι άτομο που ταυτίζεται εύκολα με άλλες συμπεριφορές και επηρεάζεται πολύ έντονα από το περιβάλλον.Για να πάω μπροστά χρειάστηκε να ισχυροποιήσω το εγώ μου.Υπάρχει και μια άλλη οπτική.Ότι από το πολύ εγώ δεν μπόρεσα να συμβιβαστώ με τους άλλους και έτσι έγινα δυσπροσαρμοστική και με κάποια στοιχεία διαταραχής.Όπως και να έχει πρέπει να σεβαστώ ότι εγώ διαφέρω,έχω άποψη και προσωπικότητα και δεν μπορώ να ταιριάξω με κάθε \"βλακεία\" που μου πασσάρουν ως φυσιολογική ή ως πρότυπο.Και αν η άποψή μου απειλεί μερικές πιο συμβιβασμένες,παθητικές,άβ ουλες προσωπικότητες ας κοιτάξουν να φτιάξουν τις αδυναμίες τους.Είναι δικό τους πρόβλημα.....