Originally Posted by
μαρκελα
Ειρήνη μου (που έχεις και το όνομα της μαμάς μου!) άνοιξες ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα!
Με λίγα λόγια θα σου πω ότι ναι, με την νηστεία ή αλλιώς και νηστειοθεραπεία μπορεί κανείς και κυρίως χωρίς να βάζει σε κίνδυνο την υγεία του
να χάσει και περιττά κιλά και να διατηρήσει το ιδανικό του βάρος, αν παράλληλα όμως τουλάχιστον περπατάει και μισή ώρα την μέρα κι
αν μετά το τέλος του κάθε 40ημερου υιοθετήσει ένα πιό υγιεινό τρόπο διατροφής.. Νομίζω ότι εσύ, έχεις ανάγκη περισσότερο μιας πιό
ορθής αντίληψης για το θέμα διατροφή κι όχι τόσο για δίαιτες με προσωρινό αποτέλεσμα.
Κι όσον αφορά το θέμα της πίστης, πάντως κι εγώ, αν τώρα ήμουν παιδί και μου έλεγαν παπαδίστικα "νήστεψε!.." θάτρωγα 10 κρουασάν
μαζί από αντίδραση, ενώ αν το άκουγα σε στιλ, ότι η αποχή από κάποιες τροφές χρειάζεται, για να είμαστε και να παραμένουμε υγιείς,
σίγουρα θα είχα ένα πολύ δυνατό κίνητρο για να νηστέψω, αλλά και ν' ακολουθήσω τις νηστείες μας ευλαβικά. Κι όσο για τις "νηστίσιμες"
τροφές του εμπορίου, π.χ. χαλβάδες, τουρσιά, ταραμάδες, κονσέρβες κ.λπ. αυτές, οι περισσότερες είναι για τα σκουπίδια..
Ναι, έχω κάνει νηστεία μ' αποτέλεσμα, αν και θέλει υπομονή κι επιμονή, γιατί οι πειρασμοί είναι αρκετοί και δύσκολα πειθαρχείς, ενώ
όταν περάσει το διάστημα της νηστείας, αν δεν συνεχίσεις μ' ένα ισορροπημένο τρόπο διατροφής, κιλά θα τα ξαναπάρεις.. Αν είχαμε και
διατροφική παιδεία(!) σίγουρα θάχαμε και λιγότερα προβλήματα βάρους, αλλά και ασθενειών, που οφείλονται και στη λάθος διατροφή.
Ειρήνη μου, άντε να δούμε τι θα γίνει, γιατι και να φάμε δεν ξέρουμε και να ζήσουμε δεν ξέρουμε κι εμάς δεν ξέρουμε.. έχουμε πλάκα!.. :P
ΥΓ. Έχω ακούσει από ηλικιωμένη χριστιανάρα, να λέει: Μακάρι να μπορούσα να συνεχίζω τη νηστεία.. Νιώθω μετά το 40ημερο ότι "πετάω!"
Υπάρχουν τροφές και σε μια νηστεία που αντικαθιστούν πλήρως, τα σάπια άλογα/γαϊδούρια/γουρούνια, ψάρια ακόμα γαλακτοκομικά και
αβγά και είναι πολύ καλύτερο να υιοθετηθούν σαν βάση μιας σωστής διατροφής πέρα από τις στερητικές δίαιτες!
Είναι π.χ. ο συνδυασμός όσπριων με δημητριακά (μαγικά ζευγάρια πρωτεϊνών) που δίνουν πρώτης ποιότητας πρωτεϊνη, 100% καλύτερη από τα πτώματα.
Θάχεις ακούσει φαντάζομαι ότι οι αρχαίοι Έλληνες έτρωγαν ρεβυθοπίλαφο ή και φακόρυζο.. εκτός από όλα τ' άλλα.. μανιτάρια, ξηρούς καρπούς
άψητους κι ανάλατους, σπόρους(ταχίνι), μέλι αντί για ζάχαρες, λαχανικά, φρούτα.. Άσε που κάποιοι απ' αυτούς νήστευαν και σχεδόν μόνιμα,
γιατί ήταν κι ακρεοφάγοι.. Υπάρχει πλήθος τροφών, για υγιές βάρος, εκτός από τις πατάτες και τα ζυμαρικά! Να φάμε δεν ξέρουμε! :P